دینا / تجاری / امور بانکی / تفاوت وام با تسهیلات

تفاوت وام با تسهیلات

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

اصلی ترین فرق و تفاوت وام با تسهیلات، در انواع و اهداف این دو ابزار مالی است و در واقع، انواع وام بانکی، از زیر مجموعه های تسهیلات، هستند. مقصود از تسهیلات، ابزاری مالی است که از سوی بانک ها و برای رسیدن به اهداف شغلی، تجاری و تولیدی اشخاص، به آن ها، اعطا می گردد و از مصادیق آن، می توان به خرید دین، اشاره کرد.

 

بانک ها و موسسات مالی و اعتباری، از دیرباز تاکنون، از جمله مهم ترین و اثر گذارترین ارکان چرخه اقتصادی کشور هستند و همواره، به طور مستقیم یا غیر مستقیم، با ارائه خدمات مالی مختلف، به پیشرف و رشد اقتصادی و تولیدی کشور، کمک می کنند.

 

از مهم ترین کمک های نظام بانکی در راستای رشد و پیشرفت چرخه اقتصاد و تولید، استفاده از ابزارهای مالی مختلف، نظیر اعطای وام ها و تسهیلات بانکی به اشخاص حقیقی و حقوقی است و از آنجا که شرایط و قواعد حقوقی حاکم بر این دو ابزار مالی، متفاوت هستند، ضروری است، متقاضیان آن ها، از انواع و اهداف، همچنین از اصلی ترین فرق و تفاوت وام با تسهیلات، مطلع باشند.

 

لذا در مقاله حاضر، پس از بررسی معنای تسهیلات و وام، و ذکر انواع هریک از این دو ابزار مالی، به این پرسش که اصلی ترین تفاوت وام با تسهیلات چیست، پاسخ داده شده و درباره فرق هدف از دریافت وام یا تسهیلات، توسط اشخاص حقیقی و حقوقی، صحبت گردیده است.

تسهیلات چیست؟

برای پاسخ به این پرسش که تسهیلات چیست؟ باید، معنای لغوی تسهیلات را از منظر فرهنگ لغت فارسی، مورد بررسی قرار داد. بر اساس آنچه در فرهنگ لغت های مختلف زبان فارسی آمده، معنای لغوی تسهیلات، برابر با "امکانات یا اقداماتی برای آسان شدن کار"، می باشد.

 

در نظام مالی و بانکی جمهوری اسلامی ایران، مقصود از تسهیلات، هر نوع امکانات و اعتبارات مالی ای است که در قالب وام، اعتبار، اجاره مالی، خرید دین و...، در اختیار شخصیت حقیقی یا شرکت ها و اشخاص حقوقی، قرار می‌ گیرد و راه رسیدن افراد مذکور را، به اهداف مالی، شغلی، تجاری و...، هموار و آسان می سازد.

 

مطابق تعریف فوق الذکر می توان گفت، تسهیلات، ابزاری مالی است که هر نوع پشتیبانی مالی ای که به اشخاص حقیقی، شرکت‌ ها و اشخاص حقوقی و سازمان‌ ها اعطا می‌ شود را در بر می گیرد و بر اساس این تعریف، انواع وام های بانکی، زیر مجموعه ای از تسهیلات، هستند.

وام چیست؟

در تیتر پیشین و در پاسخ به این پرسش که تسهیلات چیست، اشاره شد که انواع وام بانکی، نظیر وام قرض الحسنه، زیر مجموعه ای از تسهیلات مالی هستند و با مد نظر قرار دادن این نکته، در پاسخ به این پرسش که مقصود از وام چیست؟ باید گفت:

 

وام، که انواع مختلفی را در برمی گیرد، نوعی تسهیلات مالی است که به موجب آن، بانک، پس از دریافت مدارک لازم و اعتبار سنجی های مورد نیاز، مبلغ معینی پول را با درصد سود مشخص و بازه بازپرداخت از پیش تعیین شده، به اشخاص حقیقی یا نماینده شخص حقوقی، پرداخت می نماید.

 

اشخاص دریافت کننده وام، موظف هستند، در مواعد مقرر و در بازه زمانی تعیین شده برای بازپرداخت، اصل پول دریافتی را به همراه سود تعیین شده، به بانک عامل، پرداخت نمایند. عدم پرداخت اقساط وام دریافتی در بازه زمانی تعیین شده، وام گیرنده و ضامنین را با جریمه و تبعات قانونی پیش بینی شده، نظیر توقیف اموال یا کسر اقساط از حقوق ضامن، مواجه خواهد ساخت.

انواع تسهیلات و وام های بانکی

لازمه پاسخ به پرسش هایی نظیر اینکه فرق و تفاوت وام با تسهیلات چیست؟، بررسی انواع تسهیلات و وام های بانکی می باشد. با توجه به تنوع انواع وام بانکی و تسهیلات، در ادامه این تیتر از مقاله حقوقی دینا، برخی از مهم ترین انواع وام و تسهیلات بانکی، ذکر شده اند:

 

انواع تسهیلات بانکی، عبارتند از:

 

انواع وام های بانکی، خرید دین بانکی، تسهیلات بانکی مشارکت مدنی، تسهیلات به موجب انعقاد قرارداد مضاربه و جعاله، تسهیلات در قالب انعقاد قرارداد سلف، تسهیلات اشتعال زایی، تسهیلات سفر و...

 

در پاسخ به این پرسش که قسط تسهیلات چیست؟ باید گفت، مقصود از قسط تسهیلات، مبلغی (اصل وام + بهره و در برخی موارد، درصدی از سود) است که باید، در مواعد مقرر شده، از سوی دریافت کننده تسهیلات یا ضامن وی، به حساب بانک عامل پرداخت کننده تسهیلات، واریز شود.

 

انواع وام بانکی، عبارتند از:

 

 وام قرض الحسنه، وام مضاربه، وام جعاله، وام مرابحه، وام ازدواج، وام مسکن، وام کالا، وام خرید خودرو، وام سربازان ماهر، وام کمک ودیعه مسکن مستاجران، وام ارزی، وام کارت اعتباری، وام در ازای سپرده گذاری، وام مخصوص بازنشستگان و...

 

پیرو پرسش های فراوان مطروحه، درباره فرق وام مرابحه با قرض الحسنه و فرق وام جعاله با مرابحه، لازم است تا، فرق این وام ها با یکدیگر، مورد توضیح و بررسی قرار گیرد. مقصود از وام مرابحه، وامی است که برای خرید کالا و مواد اولیه و...، دریافت می شود.

 

 با این توضیح که بانک به عنوان واسطه، پس از دریافت سفارش خرید از جانب خریدار اصلی، اقدام به خرید کالا، از فروشنده نموده و آن را با مبلغی سود، به صورت اقساطی، به خریدار، می فروشد. وام مرابحه، عمدتا از سوی کسانی دریافت می شود که سرمایه کافی، برای خرید کالای مد نظر خود را ندارند و واحدهای تولیدی، صنعتی و... می توانند، به راحتی، از طریق این وام، مواد اولیه و کالا های مصرفی و بادوام خود را تهیه کنند.

 

وام قرض الحسنه که دارای انواع مختلفی است، یکی از انواع وام بانکی بوده که در آن، مبلغی معین، بدون سود و بهره بانکی، به وام گیرنده، پرداخت می شود و او موظف است در مواعد مقرر، اقساط وام قرض الحسنه را به بانک عامل، بپردازد. با این تعریف، می توان گفت، اصلی ترین فرق و تفاوت وام مرابحه و قرض الحسنه، در اهداف این وام ها و سود آن ها است.

 

مقصود از وام جعاله، وامی است که در آن، به موجب قرارداد، جاعل یا وام گیرنده، تعهد می دهد که از طرف عامل یا بانک اعطا کننده وام جعاله، کار خاصی را انجام دهد و کارمزد آن کار که جعاله می باشد را به عنوان تسهیلات، دریافت نماید. در نظام بانکی، عمدتا، وام جعاله را به عنوان وام تعمیر مسکن، اعطا می نمایند. بر اساس این تعریف و تعاریف پاراگراف های قبل، فرق وام جعاله با مرابحه، در هدف و کاربرد این دو وام می باشد.

 

در وام جعاله، جاعل، اقدام به انجام کار مشخصی نموده و کارمزد آن کار که جعاله می باشد را به عنوان تسهیلات، دریافت می نماید؛ اما، در وام مرابحه، خریدار اصلی، کالای مد نظر خود را به صورت اقساطی، با قیمتی بیشتر از قیمت بازار، از بانک، به عنوان خریدار واسطه، خریداری می نماید.

 

تفاوت اصلی وام و تسهیلات

پس از ذکر معنی تسهیلات بانکی و وام در تیترهای پیشین، در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، این امر که فرق و تفاوت اصلی وام و تسهیلات چیست؟ مورد بررسی و توضیح، قرار خواهد گرفت. در پاسخ به این پرسش که اصلی ترین فرق و تفاوت وام با تسهیلات چیست؟ باید گفت، اصلی ترین تفاوت وام با تسهیلات، در دایره مصادیق، انواع و اهداف این دو ابزار مالی است. با این توضیح که؛

 

تسهیلات، هر نوع امکانات مالی ای که به شخص حقیقی یا شرکت و شخص حقوقی و سازمان ها، اعطا می‌ شود را در بر می گیرد و هدف اصلی اعطای تسهیلات، آسان سازی مسیر و کمک به اشخاص حقیقی و حقوقی است، تا به اهداف مالی، تجاری، شغلی و... خود دسترسی یابند.

 

بانک های اعطا کننده تسهیلات، عمدتا، در سود حاصل از وجوه پرداختی برای افزایش روند تولید به واحد‌های صنعتی و...، شریک هستند؛ در حالی که در وام ها، شراکت بانک در سود فعالیتی که شخص دریافت کننده وام، مبلغ وام دریافتی را برای آن صرف نموده، معنا ندارد.

 

در نهایت باید گفت، وام صرفا، پرداخت مبلغی معین با بهره معین و از پیش تعیین شده را در بر می گیرد که دریافت کننده را ملزم می سازد، در مواعد مقرر و قانونی، اقساط آن را به بانک، پرداخت کند. در واقع وام ها، نوعی قرض مالی، به اشخاص حقیقی و حقوقی هستند اما تسهیلات، انواع متفاوتی داشته و صرفا، یک قرض مالی، لحاظ نمی گردد.

 

تفاوت در اهداف دریافت وام و تسهیلات

در تیتر پیشین مقاله، این مساله که اصلی ترین تفاوت وام با تسهیلات چیست، مورد بررسی و توضیح، قرار گرفت، از آنجا که اهداف اشخاص حقیقی و یا حقوقی، از دریافت وام و تسهیلات، متفاوت است، در این تیتر از مقاله دینا، درباره تفاوت در اهداف دریافت وام و تسهیلات، صحبت خواهد شد.

 

به طور کلی و خلاصه، در توضیح تفاوت و فرق اهداف دریافت کنندگان وام و تسهیلات باید گفت، به طور معمول، اهداف متقاضیان وام های بانکی و کسانی که اقدام به ثبت درخواست وام می نمایند، تامین پول، برای مواردی ویژه مانند پرداخت بدهی، خرید یا ساخت مسکن، پس انداز، تامین هزینه های درمانی و اموری شخصی، نظیر موارد مذکور است؛

 

اما، با توجه به تحقیقات، در توضیح اهداف متقاضیان انواع تسهیلات بانکی، می توان گفت، اشخاص حقیقی یا حقوقی، شرکت ها و سازمان های متقاضی دریافت انواع تسهیلات، در پی تحقق اهدافی نظیر تامین منابع مالی برای توسعه کسب و کار، افزایش سرمایه، ایجاد اشتغال، خرید مواد اولیه تولید و مواردی از این دست هستند.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص تفاوت وام با تسهیلات در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون تفاوت وام با تسهیلات پاسخ دهند.