بارنامه کامیون، که صدور آن، به صورت الکترونیکی و از طریق نرم افزارهای مخصوص و مورد تایید سازمان راهداری، انجام می گیرد، سندی است که در آن، مواردی چون، مشخصات راننده، ماشین، محموله یا بار، مبدا و مقصد، کرایه و مواردی از این دست، درج می گردند و اخذ آن، برای تمامی کامیون های فعال در حوزه باربری، ضروری است.
برای مشاوره نحوه دریافت و استعلام بارنامه کامیون
برای مشاوره نحوه دریافت و استعلام بارنامه کامیون
فعالیت در سیستم حمل و نقل و باربری، شغلی رایج در کشور ایران است و تاثیر بسزایی، در چرخه اقتصادی کشور دارد. از این رو، دولت و سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای، توجهی ویژه به این حوزه داشته و قواعد سخت گیرانه ای را در خصوص آن، وضع نموده اند.
از مهم ترین موارد قانونی ای که باید، توسط تمام وسایل نقلیه باربری، از جمله کامیون، مد نظر قرار گرفته و رعایت شود، اخذ سندی به نام بارنامه است. فعالیت در حوزه باربری، بدون اخذ بارنامه از مراجع ذی صلاح، غیر قانونی بوده و همین امر، ضرورت اطلاع از روش ها و شرایط دریافت این سند را ایجاب می نماید.
لذا در مقاله حاضر، ماهیت، روش های اخذ، شرایط و نحوه صدور بارنامه کامیون، بررسی گردیده و پس از توضیح در خصوص نرم افزار و هزینه صدور بارنامه کامیون و شیوه استعلام با کد ملی بارنامه صادره، تصویر یک نمونه بارنامه، ارائه شده است.
در پاسخ به این پرسش که بارنامه کامیون چیست؟ باید گفت، از نظر قانونی، کامیون یا سایر خودروهایی که اقدام به جابجایی بار می نمایند، موظف هستند که مجوز قانونی این امر را از مراجع ذی صلاح و مورد تایید سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای، اخذ نمایند.
به سند و مجوز قانونی ای که توسط مراکز مورد تایید سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای، صادر می گردد و در اختیار رانندگان کامیون یا سایر خودروهای باری، نظیر پیکان وانت و...، قرار می گیرد، بارنامه می گویند. هر بارنامه، شامل اطلاعات زیر است:
مشخصات فرستنده بار، مشخصات گیرنده بار (صاحب بار)، مشخصات راننده (حمل کننده کالا)، مشخصات ناوگان (خودروی حمل کننده کالا)، مشخصات محموله، هزینه حمل، ارزش محموله، بیمه بار و کد بارنامه، تاریخ و محل بارگیری در مبدا، تاریخ و محل تحویل در مقصد.
روش های اخذ بارنامه کامیون توسط کامیون داران، پرسش اغلب رانندگان کامیون می باشد و از این رو، این تیتر از مقاله حقوقی دینا، به بررسی این پرسش و پاسخ به آن، اختصاص یافته است. در توضیح روش های اخذ بارنامه کامیون باید گفت؛
برای دریافت بارنامه کامیون، صرفا یک روش وجود دارد و آن، عبارت است از مراجعه حضوری راننده، به نهادهای ذی صلاح صادر کننده بارنامه. نهادهای ذی صلاح برای صدور بارنامه، حسب مورد می توانند، ادارات کل راهداری و حمل و نقل جاده ای، اتحادیه کامیون داران و یا شرکت های حمل و نقل دارای مجوز از سازمان راهداری، باشند.
پس از مراجعه کامیون دار به نهاد ذی صلاح، او باید، مدارک لازم و مورد نیاز، اعم از مدارک هویتی و مدارک مربوط به ماشین را تحویل مسئول مربوطه دهد تا مشخصات راننده، در سیستم و نرم افزار بارنامه متصل به سامانه راهداری، درج شود و استعلامات لازم، انجام گردد. پس از طی مراحلی که توضیحات آن، در تیترهای آتی، خواهد آمد، بارنامه کامیون، صادر خواهد شد.
یکی از مهم ترین مواردی که کامیون داران متقاضی بارنامه، باید از آن، مطلع باشند، شرایط صدور بارنامه کامیون، است؛ چراکه در صورت نبود حتی یکی از شرایط لازم و مورد نیاز، بارنامه، برای کامیون، صادر نخواهد شد و فرد متقاضی بارنامه، با مشکل، مواجه می گردد. این شرایط عبارتند از:
راننده کامیون، دارای گواهینامه معتبر باشد؛
راننده کامیون، از مدارک لازم برای اخذ بارنامه، که شامل کارت هوشمند رانندگان، کارت ماشین، دفترچه، گواهینامه و مدارک هویتی است، برخوردار باشد؛
راننده کامیون، هزینه صدور بارنامه را بپردازد.
بیمه حمل و نقل کالا، خسارات وارده به کالاهای از بین رفته در جریان حمل را تقبل می کند و از این رو، اخذ آن، توسط تمام افرادی که اقدام به جابجایی بار می نمایند یا در شرکت های باربری، مشغول به فعالیت هستند، ضروری است. علاقمندان به کسب اطلاعات در این باره می توانند، مقاله لینک زیر را مطالعه کنند.
در توضیح نحوه صدور بارنامه کامیون باید گفت، بر خلاف گذشته، امروزه، صفر تا صد مراحل صدور بارنامه کامیون یا سایر وسایل نقلیه باربری، به صورت الکترونیکی و بر خط انجام می شود و هنگامی که راننده کامیون، به مرجع ذی صلاح برای صدور بارنامه، مراجعه کرده و مدارک لازم را تحویل می دهد، اپراتور و مسئول صدور بارنامه، موظف به طی مراحل زیر است:
ثبت مشخصات دقیق راننده
ثبت دقیق مشخصات کامیون
استعلام برخط اطلاعات راننده و وسیله نقلیه، از طریق نرم افزار متصل به سیستم راهداری
اخذ اطلاعات محموله یا بار و سپس، ارسال اطلاعات به سازمان راهداری، برای ثبت حواله و دریافت کد رهگیری
دریافت کد رهگیری و مجوز صدور بارنامه، پس از تایید اطلاعات درج شده در سیستم های راهداری، پلیس و...
با طی مراحل فوق الذکر، همچنین، پس از دریافت تاییدیه های لازم و کد رهگیری و پس از ارسال داده های بارنامه به ناجا و سازمان امور مالیاتی، بارنامه کامیون، صادر خواهد شد و رسید و کد رهگیری آن، به راننده کامیون، تحویل می گردد. در ادامه، نرم افزار صدور بارنامه کامیون، بررسی خواهد گردید.
با توجه به الکترونیکی شدن روند صدور بارنامه ها، از جمله بارنامه کامیون، ممکن است این پرسش مطرح گردد که نرم افزار صدور بارنامه کامیون چیست و مراکز دارای مجوز برای صدور بارنامه، باید از چه نرم افزاری، استفاده نمایند؟ در پاسخ به پرسش مطروحه باید گفت؛
نرم افزار صدور بارنامه کامیون، ابزاری قابل نصب، برروی سیستم کامپیوتر است که به مراکز ذی صلاح صادر کننده بارنامه، کمک می کند تا با کمترین خطا و به دقیق ترین شکل ممکن، بارنامه کامیون را صادر کرده و تحویل راننده دهند.
نرم افزارهای قابل استفاده برای صدور بارنامه، متنوع هستند و هرکدام، از محیط، ابزارک ها و قابلیت های متفاوتی، برخوردارند. با این وجود، اتحادیه کامیون داران و مراکز دارای مجوز از راهدای که قادر به صدور بارنامه هستند، تنها باید، از نرم افزارهای مجاز و مورد تایید راهداری، استفاده نمایند.
مسئولیت تحقیق در خصوص نام نرم افزار صدور بارنامه کامیون و برند آن، بر عهده اتحادیه ها و شرکت های مجاز برای صدور بارنامه است و توصیه می گردد، قبل از خرید، نصب و استفاده از هرگونه نرم افزار صدور بارنامه، با متخصصین این حوزه، مشورت گردد.
صدور بارنامه کامیون، رایگان نبوده و راننده باید، هزینه صدور بارنامه کامیون را بپردازد. از این رو، این پرسش مطرح می گردد که هزینه صدور بارنامه کامیون، چقدر است. در پاسخ به پرسش در خصوص هزینه صدور بارنامه کامیون باید گفت؛
هزینه صدور بارنامه کامیون یا وانت بار و سایر وسایل نقلیه، کاملا تابع کرایه راننده و کمیسیون شرکت حمل و نقل است و به همین علت، نمی توان، مبلغ و میزان مشخصی را به عنوان هزینه صدور بارنامه تمام کامیون ها، تعیین نمود.
اما در مجموع، تمامی نرخ ها، یعنی، کف کرایه رانندگان برای حمل و جابجایی بار به مقصد های مختلف، همچنین، درصد و کمیسیون شرکت های باربری، توسط نهادهای ذی صلاح، تعیین و ابلاغ می گردد و نرخ صدور بارنامه هیچ شرکتی، نباید از تعرفه مصوب، تجاوز نماید.
استعلام بارنامه کامیون با کد ملی، از طریق سایت rmto.ir و یا اپلیکیشن موبایلی استعلام، میسر است. برای استعلام بارنامه کامیون با کد ملی از طریق سامانه rmto.ir، فرد باید، آدرس سایت سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای را در مرورگر خود، جستجو نماید و پس از هدایت شدن به صفحه ای مشابه تصویر زیر، برروی علامتی که با فلش قرمز رنگ نمایش داده شده، کلیک کند.
در این مرحله، فرد باید، نام کاربری و رمز عبور خود در سایت سامانه rmto.ir را در کادرهای مربوطه، وارد کند.
پس از درج نام کاربری و رمز عبور، فرد، به پورتال خود در سایت حمل و نقل جاده ای، هدایت خواهد شد و می تواند از طریق بخش مربوط به صدور بارنامه الکترونیکی، وضعیت بارنامه های خود را استعلام نماید.
در شرایطی که فردی، قصد داشته باشد، از طریق اپلیکیشن موبایلی استعلام، بارنامه خود را پیگیری و استعلام کند باید، "اپلیکیشن استعلام" را دانلود و آن را برروی تلفن همراه خود، نصب کند. پس از نصب اپلیکیشن استعلام، فرد با صفحه ای مشابه تصویر زیر، روبرو خواهد شد و باید، کد ملی و شماره تلفن همراه خود را در کادرهای مربوطه، وارد کرده و به مرحله بعدی برود.
در این قسمت، شخص باید، کد ارسالی به تلفن همراه خود را در کادر مربوطه، وارد کند.
در این مرحله، فرد باید، گزینه مربوط به بارنامه را انتخاب نماید و پس از تعیین بازه زمانی و ماهی که قصد مشاهده و استعلام بارنامه آن را دارد، به مرحله بعدی برود.
در این قسمت، فرد می تواند، جزئیات بارنامه مد نظر خود را مشاهده کند.
در صورتی که فردی، اقدام به دانلود و نصب اپلیکیشن موبایلی استعلام کند، قادر خواهد بود، علاوه بر استعلام بارنامه خود، وضعیت کارت هوشمند خویش و اعتبار آن را نیز، مورد بررسی قرار دهد. در ادامه، نمونه بارنامه کامیون، ارائه خواهد شد.
از آنجا که مشاهده یک نمونه بارنامه کامیون، به درک بهتر و صحیح تر این سند، کمک می کند، در این تیتر از مقاله دینا، تصویر یک نمونه بارنامه کامیون، ارائه شده تا خوانندگان محترم، در صورت نیاز، از آن، استفاده کنند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه دریافت و استعلام بارنامه کامیون در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه دریافت و استعلام بارنامه کامیون پاسخ دهند.
برای مشاوره نحوه دریافت و استعلام بارنامه کامیون
برای مشاوره نحوه دریافت و استعلام بارنامه کامیون
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©