دینا / تجاری / مالیات / مراحل تشکیل پرونده مالیاتی

مراحل تشکیل پرونده مالیاتی

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

اولین مرحله از مراحل تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی، مراجعه به سایت سازمان امور مالیاتی و کلیک برروی گزینه ثبت نام و پیش ثبت نام جدید، است. از جمله مدارک لازم برای تشکیل پرونده مالیاتی، می توان به مدارک هویتی شخص حقیقی و مدارک هویتی اعضای هیئت مدیره شخص حقوقی، اشاره کرد.

 

امروزه، تمامی مشمولین مالیات، ملزم به تشکیل پرونده مالیاتی و ثبت اطلاعات مورد نیاز، در پرونده مالیاتی تشکیل شده می باشند و هر شخص حقیقی یا حقوقی مشمول مالیات، که از طی کردن مراحل تشکیل پرونده مالیاتی، استنکاف ورزد، با جرایم سنگین این امر، روبرو خواهد شد.

 

لذا، ضروری است، تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول پرداخت انواع مالیات در ایران، از مدارک لازم و مراحل تشکیل پرونده مالیاتی، مطلع باشند و در مهلت قانونی تعیین شده برای این امر، با مراجعه به سایت مخصوص سازمان امور مالیاتی، پرونده خود را تشکیل دهند.


با توجه به اهمیت این موضوع، در مقاله حاضر، سایت، شرایط، مدارک لازم، نحوه و مراحل تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی، همچنین، مهلت قانونی انجام این امر، مورد بررسی قرار گرفته و در خصوص تشکیل پرونده مالیاتی برای دستگاه کارتخوان و جرایم عدم تشکیل این پرونده، توضیح داده شده است.

سایت تشکیل پرونده مالیاتی

یکی از مهم ترین مواردی که تمامی مشمولین پرداخت انواع مالیات در ایران، باید به آن توجه داشته باشند، ضرورت قانونی تشکیل پرونده مالیاتی است. چرا که عدم توجه به این امر، فرد را با جریمه های سنگین پیش بینی شده در قانون مالیات مستقیم، روبرو خواهد کرد.

 

مراحل تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی، کاملا به صورت اینترنتی و از طریق مراجعه به سایت تشکیل پرونده مالیاتی، یعنی tax.gov.ir که به آن، سامانه عملیات الکترونیکی امور مالیاتی می گویند، صورت می گیرد و مشمولین باید، در این سامانه، ثبت نام کنند.

 

با ثبت نام در سامانه عملیات الکترونیکی امور مالیاتی tax.gov.ir، مشمول مالیات (اعم از شخص حقیقی یا حقوقی به راحتی می تواند، اقدام به تشکیل پرونده مالیاتی نموده و در موعد و مهلت مقرر قانونی، پس از ثبت اظهارنامه مالیاتی و محاسبه میزان مالیات توسط بازرس، مالیات متعلقه را بپردازد.

شرایط تشکیل پرونده مالیاتی

شرایط تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی، مساله مهمی است که باید مد نظر تمامی متقاضیان این امر، باشد. لذا، در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، شرایط تشکیل پرونده مالیاتی، مورد بررسی و توضیح، قرار گرفته است. این شرایط، عبارتند از:

 

شخص حقیقی و حقوقی، جزو مشمولین مالیات و افرادی که ملزم به تشکیل پرونده و ثبت و ارسال اظهارنامه مالیاتی هستند، باشد؛

 

شخص حقیقی و حقوقی، از مدارک لازم این امر که در تیتر بعدی، بررسی خواهند شد، برخوردار باشند؛

 

شخص حقوقی، به صورت رسمی، در سامانه جامع ثبت شرکت ها، به ثبت رسیده باشد؛

 

اجاره نامه شخص حقیقی و حقوقی، حتما در دفاتر املاک یا دفاتر اسناد رسمی، تنظیم گردد و حسب مورد، از کد رهگیری اینترنتی و هولوگرام و یا مهر دفاتر اسناد رسمی، برخوردار باشد. متقاضیان باید، کارت ویزیت املاکی که در آن سند اجاره تنظیم گردیده، ضمیمه قرارداد اجاره نمایند.

مدارک لازم جهت تشکیل پرونده مالیاتی

متقاضیان تشکیل پرونده مالیاتی نظام مهندسی، کارتخوان و...، باید از مدارک لازم این امر، برخوردار باشند. لذا در این تیتر، اصلی ترین مدارک لازم برای تشکیل پرونده مالیاتی مغازه، شرکت، کسب و کارهای کوچک و بزرگ اشخاص حقیقی و حقوقی، مورد بررسی قرار گرفته است.

 

اصلی ترین مدارک لازم جهت تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی، عبارتند از:

 

تصویر پروانه کسب؛ قبض پرداخت مالیات؛ قبض پرداخت حق تمبر به دارایی؛ مدارک هویتی، اعم از کارت ملی و شناسنامه و عکس سه در چهار؛ کپی سند ملک یا اجاره‌ نامه محل فعالیت اقتصادی افراد؛ تصویر آخرین قبض تلفن مربوط به واحد اقتصادی محل فعالیت؛ تصویر سند مالکیت و یا اجاره نامه ملک محل فعالیت (به نام مودی)؛ تصویر کارت بازرگانی مودی (در صورت وجود)؛ تصویر وکالت‌ نامه نماینده قانونی یا گواهی آن.

 

اصلی ترین مدارک لازم برای تشکیل پرونده اشخاص حقوقی، عبارتند از:

 

تصویر و اصل مدارک هویتی تمام اعضای هیئت مدیره که شامل کارت ملی و شناسنامه می باشد؛ گواهی امضا از کسانی که در شرکت، از حق امضا برخوردارند؛ مدارک مربوط به مالکیت یا اجاره نامه محل فعالیت تجاری؛ پروانه بهره برداری یا مجوز تاسیس و ثبت شرکت تجاری؛ قبض پرداخت حق تمبر به دارایی؛ اصل و کپی اساسنامه، شرکتنامه، تقاضانامه، صورتجلسه مجمع عمومی موسسان شرکت، صورتجلسه هیات مدیره شرکت، روزنامه رسمی تاسیس شرکت و روزنامه رسمی ثبت تغییرات شرکت.

 

مراحل و نحوه تشکیل پرونده مالیاتی

مراحل و نحوه تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی، یکی بوده و تنها تفاوت آن ها، در خصوص نوع اطلاعات مورد نیاز برای درج در فرم های تشکیل پرونده، می باشد. لذا، در این تیتر، مراحل و نحوه تشکیل پرونده مالیاتی، بررسی خواهد شد تا متقاضیان حقیقی و حقوقی تشکیل پرونده مالیاتی، در صورت نیاز، از آن، استفاده کنند.

 

برای تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی، فرد باید آدرس tax.gov.ir را در مرورگر خود، جستجو نموده و پس از ورود به صفحه اصلی سایت، برروی گزینه "پیش ثبت نام و ثبت نام الکترونیک"، کلیک کند. 

 

مراحل تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی

 

در این مرحله، فرد باید از قسمت پایین صفحه، گزینه "ورود به ثبت نام‌" را انتخاب کند.

 

مدارک لازم تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی

 

در این گام، فرد به درگاه ملی خدمات مالیات my.tax.gov.ir، هدایت خواهد شد و باید، پس از درج نام کاربری، رمز عبور و اعداد تصویر امنیتی، برروی گزینه "ورود به درگاه ملی"، کلیک کند. (اشخاصی که در این سامانه، ثبت نام نیستند، ابتدا باید، نسبت به ثبت نام و ایجاد حساب کاربری در این درگاه، اقدام کنند.)

 

مراحل تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقوقی و حقیقی

 

در این قسمت، فرد باید، رمز یکبار مصرف ارسال شده از طریق پیامک را در کادر مربوطه، وارد کرده و برروی گزینه "تایید"، کلیک کند.

 

 مدارک لازم تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقوقی و حقیقی

 

در این مرحله، فرد باید، برروی گزینه "ایجاد پرونده مالیاتی جدید"، کلیک کند.

 

مراحل تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی

 

در این گام، فرد به پورتال ثبت نام و خدمات جامع الکترونیکی سازمان امور مالیاتی tax.gov.ir، هدایت خواهد شد و باید، اطلاعات مورد نیاز، نظیر شماره همراه، کد پستی و... را وارد نموده و برروی گزینه "پیش ثبت نام جدید"، کلیک کند.

 

مدارک لازم تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی

 

در این مرحله، کد به تلفن همراه فرد، ارسال خواهد شد و او باید، کد را در کادر مربوطه، وارد کرده و به مرحله بعدی برود. 

 

مراحل تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقوقی و حقیقی

 

در این گام، فرد باید اطلاعاتی نظیر تاریخ تولد و تابعیت خود را در کادرهای مربوطه، وارد کرده و بر روی گزینه "استعلام اطلاعات"، کلیک کند.

 

 مدارک لازم تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقوقی و حقیقی

 

در این قسمت، اطلاعات فرد، به او نمایش داده خواهد شد و در صورت مشاهده موردی به رنگ قرمز در پایین صفحه، باید، نسبت به اصلاح آن ها، اقدام کند.

 

مراحل تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی

 

در این گام، شخص باید اطلاعاتی نظیر اطلاعات هویتی و اقامتی را در کادرهای مربوطه، وارد کرده و بر روی گزینه "ثبت"، کلیک کند.

 

مدارک لازم تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی

 

در این گام، فرد باید، اطلاعات مربوط به محل اقامتگاه قانونی خود را برروی نقشه، تعیین نماید.

 

مراحل تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقوقی و حقیقی

 

در این قسمت، فرد باید، تعیین کند که مشمول مالیات ارزش افزوده می باشد یا خیر.

 

مدارک لازم تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقوقی و حقیقی

 

در این گام، فرد اطلاعات ثبت نامی خود را مشاهده خواهد کرد و در صورت صحیح بودن، باید با کلیک بر روی گزینه "تایید اطلاعات و دریافت کد رهگیری"، موافقت خود با صحت اطلاعات را اعلام کند.

 

مراحل تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی

 

در این قسمت، پرونده مالیاتی فرد، تشکیل و حسب مورد، شماره رهگیری ثبت نام کد اقتصادی شخص حقیقی یا حقوقی، صادر می گردد.

 

مدارک لازم تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی

 

در صورت تایید اطلاعات شخص حقیقی یا حقوقی در سازمان مالیاتی، کد اقتصادی، تعیین و نام کاربری و رمز عبور برای ورود به سامانه tax.gov.ir، به آن ها پیامک می گردد. در برخی موارد، لازم است تا شخص حقیقی یا حقوقی، حضورا به اداره دارایی رفته و اسناد و مدارک مورد نیاز را تحویل مسئول مربوطه در این اداره دهد. 

 

مهلت تشکیل پرونده مالیاتی

برای بررسی مهلت تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی، باید به قانون مالیات مستقیم، مراجعه کرد. تبصره 3 (اصلاحی 1380/11/27) ماده 177 قانون مالیات مستقیم و تبصره (اصلاحی 1380/11/27) ماده 48 این قانون، مهلت تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی، را به شرح زیر، تعیین نموده اند:

 

مستفاد از تبصره 3 (اصلاحی 1380/11/27) ماده 177 قانون مالیات مستقیم، مهلت تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی، ظرف چهار ماه از تاریخ شروع فعالیت می باشد.

 

مستفاد از تبصره (اصلاحی 1380/11/27) ماده 48 قانون مالیات مستقیم، مهلت تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقوقی، دو ماه از تاریخ ثبت قانونی شرکت در سامانه جامع ثبت شرکت ها می باشد. نکته مهم اینکه، با وجود مهلت 4 ماهه و 2 ماهه برای تشکیل پرونده اشخاص حقیقی و حقوقی، بهتر است این افراد، هرچه سریع تر، نسبت به ثبت نام در سامانه tax.gov.ir و تشکیل پرونده، اقدام کنند.

 

تشکیل پرونده مالیاتی برای دستگاه کارتخوان

مراحل و نحوه تشکیل پرونده مالیاتی برای دستگاه کارتخوان، تفاوتی با مراحل و نحوه تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی نداشته و کافی است، شخص حقیقی یا حقوقی دارای کارتخوان، مطابق آنچه راهنمای تصویری آن، در تیتر چهارم مقاله، ارائه شد، به سایت tax.gov.ir، مراجعه کرده، برروی گزینه ثبت نام و پیش ثبت نام جدید کلیک کند و باقی مراحل تشکیل پرونده را طی نماید.

 

تنها تفاوتی که در تشکیل پرونده مالیاتی برای دستگاه کارتخوان وجود دارد این است که دستگاه کارتخوان، نوعی پایانه فروشگاهی، محسوب می گردد و دارنده این دستگاه باید، به سایت my.tax.gov.ir مراجعه کرده و دستگاه کارتخوان خویش را به پرونده مالیاتی خود، متصل کند، به عبارتی، اقدام به ثبت پایانه فروشگاهی نماید.

 

بدین صورت که فرد باید، my.tax.gov.ir را در مروگر خود جستجو نماید و پس از هدایت شدن به صفحه ای مشابه صفحه زیر، نام کاربری، رمز عبور و اعداد تصویر امنیتی را در کادر مربوطه، وارد کرده و برروی گزینه "ورود به درگاه"، کلیک کند. (در شرایطی که فرد در سامانه my.tax.gov.ir ثبت نام نیست، ابتدا باید نسبت به ثبت نام، اقدام کند.)

 

مراحل تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی

 

در این مرحله، فرد باید، رمز ارسالی به تلفن همراه خود را در کادر مربوطه، وارد کرده تا به پورتال خود، هدایت شود.

 

مدارک لازم تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی

 

در این قسمت، فرد باید، از گزینه های کنار صفحه، گزینه مربوط به "ساماندهی پذیرنده های بانکی" را انتخاب کند.

 

مراحل تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقوقی و حقیقی

 

در این گام، فرد باید، دستگاه مد نظر خود را انتخاب کرده و برروی گزینه "الصاق"، کلیک کند.

 

 مدارک لازم تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقوقی و حقیقی

 

شایان ذکر است، تنها مودی ای می تواند دستگاه کارتخوان خود را ثبت و به پرونده مالیاتی خود، متصل کند که مطابق مراحل ذکر شده در تیتر چهارم مقاله، عمل نموده و مراحل تشکیل پرونده و دریافت کد اقتصادی را طی کرده باشد. در ادامه، جریمه های عدم تشکیل پرونده مالیاتی، بررسی خواهند شد.

 

جرایم عدم تشکیل پرونده مالیاتی

برای بررسی جرایم عدم تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقوقی و حقیقی، باید قانون مالیات مستقیم، به ویژه، مواد 177، 48، 196، 195، 192 و 274 را مورد بررسی قرار داد. از آنجا که در خصوص مهلت تشکیل پرونده اشخاص حقوقی، به تبصره ماده 48 قانون مالیات مستقیم اشاره شد و ماده 48 نیز در باب پنجم فصل دوم این قانون قرار دارد، برای بررسی جرایم عدم تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقوقی، باید ماده 51 قانون مالیات مستقیم را بررسی کرد که مقرر می دارد:

 

"در صورت تخلف از مقررات این فصل، متخلف علاوه بر اصل حق تمبر، معادل دو برابر آن، جریمه خواهد شد." تبصره 3 (اصلاحی 1380/11/27) ماده 177 قانون مالیات مستقیم نیز در خصوص جریمه عدم تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی، مقرر داشته:

 

"صاحبان مشاغل، مکلفند ظرف چهار ماه از تاریخ شروع فعالیت، مراتب را کتبا به اداره امور مالیاتی محل اعلام نمایند. عدم انجام دادن تکلیف فوق در مهلت مقرر، مشمول جریمه‌ ای معادل ده‌ درصد (10٪) مالیات قطعی و نیز موجب محرومیت از کلیه تسهیلات و‌معافیت‌ های مالیاتی تا تاریخ شناسایی توسط اداره امور مالیاتی، خواهد بود."

 

شایان ذکر است، شخصیت حقیقی یا شخص حقوقی ای که اقدام به تشکیل پرونده مالیاتی ننموده، طبعا، در موعد مقرر، اقدام به تسلیم اظهارنامه و پرداخت مالیات نیز، نخواهد نمود یا دیر تر از موعد، مالیات متعلقه را خواهد پرداخت و این امر، سبب می گردد شخص حقیقی یا حقوقی، علاوه بر جریمه ناشی از عدم تشکیل پرونده، حسب مورد، به یک یا چند مورد از جریمه های زیر نیز، محکوم گردد:

 

جریمه مالیات عملکرد که میزان آن، مستفاد از ماده 190 قانون مالیات مستقیم، 2/5 درصد مالیات، به ازای هر ماه دیرکرد در پرداخت و تسلیم اظهارنامه مالیات عملکرد، خواهد بود.

 

جریمه مالیات بر ارزش افزوده که میزان آن، در صورت عدم ثبت نام در سامانه مربوط به این مالیات، 1 میلیون تومان یا دو برابر مالیات متعلقه، و در صورت عدم پرداخت مالیات و عوارض یا تاخیر در پرداخت آن ها، 2 درصد در هر ماه، نسبت به مالیات و عوارض پرداخت نشده، می باشد.

 

جریمه مالیات های تکلیفی که میزان آن، بر اساس ماده 199 قانون مالیات های مستقیم، 10 درصد مالیات پرداخت نشده، برای عدم پرداخت آن در موعد مقرر و 2/5 درصد، به ازای هر ماه تاخیر می باشد.

 

جریمه عدم استفاده از سامانه صندوق مکانیزه فروش که میزان آن، مستفاد از ماده 196 قانون مالیات های مستقیم، 2 درصد مبلغ فروش، خواهد بود. 

 

جریمه مدیران شرکت که میزان آن، مستفاد از ماده 195 قانون مالیات های مستقیم، 2 درصد و 1 درصد سرمایه پرداخت شده در زمان انحلال می باشد.

 

جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی که میزان آن، مستفاد از ماده 192 قانون مالیات های مستقیم، 30 درصد مالیات متعلقه، برای اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل و 10 درصد برای باقی مودیان می باشد.

 

خوانندگان محترم، باید مد نظر داشته باشند، در ماده 274 قانون مالیات مستقیم، مواردی چون، اختفای فعالیت اقتصادی یا خودداری از انجام تکالیف قانونی در خصوص تنظیم و تسلیم اظهارنامه مالیاتی حاوی اطلاعات درآمدی و هزینه‌ ای، در سه‌ سال متوالی، جرم تلقی شده و مجازات ها تعزیری درجه شش که شامل حبس، جزای نقدی، شلاق و... می گردد را در پی دارد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مراحل تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مراحل تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی پاسخ دهند.