از مهم ترین شرایط مطالبه و جبران خسارت عدم تحویل کالا توسط فروشنده، داشتن مدارک اثبات این امر، نظیر قرارداد شفاهی یا کتبی ای که به صورت صحیح، منعقد شده و فایل دادخواست مطالبه و جبران خسارت می باشد و برای ثبت شکایت از فروشنده، فرد باید، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، مراجعه کند.
برای مشاوره شرایط جبران خسارت عدم تحویل کالا توسط فروشنده
برای مشاوره شرایط جبران خسارت عدم تحویل کالا توسط فروشنده
از منظر قانون گذار، تمامی عقود، اعم از اینکه، شفاهی منعقد شده باشند یا کتبی، محتر هستند و در صورتی که اصول و شرایط اصلی صحت معاملات، در آن ها رعایت شده باشد، طرفین، ملزم هستند تا به مفاد قرارداد منعقده، پایبند بوده و به تعهدات خود در قراردادها، عمل کنند.
عقد بیع، یکی از انواع عقود است که انعقاد آن، بسیار رایج بوده و در اغلب موارد، به صورت سلم یا سلف، نعقد می گردد، یعنی، یک کالای مدت دار، در ازای ثمن نقد، ضمن عقد بیع، به مشتری، فروخته می شود. با توجه به اینکه، در این نوع از انواع عقد بیع، امکان تاخیر در تحویل مبیع یا کالا یا عدم تحویل آن، محتمل است، قانون گذار، جبران خسارت ناشی از عدم تحویل کالا یا تاخیر در تحویل کالا را پیش بینی نموده و ضروری است، تمامی افرادی که اقدام به انعقاد عقد بیع، به صورت پیش فروش نموده اند، از این شرایط، مطلع باشند.
لذا در مقاله حاضر، جبران خسارت عدم تحویل کالا توسط فروشنده، شرایط مطالبه و جبران خسارت ناشی از عدم انجام تعهد، مدارک لازم برای مطالبه خسارت و شکایت از فروشنده و نحوه شکایت، بررسی گردیده و پس از پاسخ به این پرسش که در صورت عدم تحویل کالا از سوی فروشنده بورس کالا در زمان مقرر، خریدار اول باید به کجا مراجعه کند، نمونه متن شکایت عدم تحویل کالا توسط فروشنده، ارائه شده است.
با توجه به محترم بودن قراردادها و اهمیت پایبندی به تعهدات ایجاد شده به موجب قرارداد، قانون گذار، جبران خسارت عدم تحویل کالا توسط فروشنده یا تاخیر در تحویل کالا توسط فروشنده را، در قوانین حقوقی جمهوری اسلامی ایران، مورد پیش بینی قرار داده است.
بنابراین، در شرایطی که پس از انعقاد قرارداد شفاهی یا کتبی، فروشنده، از تحویل کالا، در موعد مقرر، خودداری کند یا با تاخیر، اقدام به تحویل کالا نماید، مشتری می تواند، جبران خسارت عدم تحویل کالا یا تاخیر در تحویل کالا توسط فروشنده را به صورت قانونی و قضایی، مورد پیگیری و درخواست، قرار دهد.
شایان ذکر است، در اغلب موارد، روبرو شدن با عدم تحویل کالا توسط فروشنده یا تاخیر در تحویل کالا، در خرید های اینترنتی و آنلاین، معامله از راه دور یا بیع سلم یا سلف یا همان بیع پیش فروش، تحقق می یابد و از این رو، ضروری است افراد، در قرارداد و معاملات خود، بندی تحت عنوان وجه التزام ناشی از عدم ایفای تعهد یا تاخیر در انجام تعهد را پیش بینی کرده و میزان خسارت قابل پرداخت در این شرایط را نیز، تعیین کنند.
مطالبه خسارت عدم انجام تعهد یا تاخیر در ایفای تعهد، تنها در صورتی، ممکن خواهد بود و منتج به نتیجه خواهد شد که، شرایط مطالبه و جبران خسارت عدم انجام تعهد، وجود داشته باشد. لذا، در این تیتر از مقاله، این شرایط، بررسی شده اند و عبارتند از:
قرارداد منعقد شده میان افراد، از نظر حقوقی، صحیح باشد؛ یعنی، شرایط صحت معامله در آن، رعایت شده باشد.
طرف تعهد قراردادی، تعهدی را مبنی بر انجام یا عدم انجام کاری، بر عهده گرفته باشد. (مستفاد از ماده 221 قانون مدنی)
برای ایفای تعهد، نظیر تعهد به تحویل کالا، مدت معینی مقرر شده باشد و مدت مزبور، منقضی گردیده باشد. (مستفاد از ماده 226 قانون مدنی)
اگر برای ایفای تعهد، نظیر تعهد به تحویل کالا، مدتی مقرر نشده باشد، طرف مقابل، زمانی می تواند ادعای خسارت نماید که اختیار تعیین موقع انجام با او بوده باشد و ثابت کند که انجام تعهد را مطالبه کرده است. (مستفاد از ماده 226 قانون مدنی)
عدم تحویل کالا یا تاخیر در تحویل کالا، عدم ایفای تعهد یا تاخیر در ایفای تعهد، به صورت عمدی و ارادی، توسط متعهد، رخ داده باشد، نه به علت عواملی، خارج از اراده او (نظیر تصادف، زلزله و...). (مستفا از ماده 227 و 229 قانون مدنی)
فرد، از مدارک کافی برای اثبات عدم تحویل کالا یا عدم ایفای تعهد توسط فروشنده و از اهلیت قانونی (عقل، بلوغ و رشد)، برای پیگیری حقوقی عدم تحویل کالا، تاخیر در تحویل کالا، عدم ایفای تعهد یا تاخیر در ایفای تعهد توسط فروشنده، برخوردار باشد.
در تیتر قبلی مقاله، ذکر شد که داشتن مدارک لازم برای مطالبه و جبران خسارت عدم تحویل کالا یا عدم انجام تعهد توسط فروشنده، از مهم ترین شرایط به نتیجه رسیدن پرونده های مربوط به این حوزه است. لذا در این تیتر از مقاله، مدارک لازم برای مطالبه خسارت و شکایت از فروشنده برای عدم تحویل کالا، مورد بررسی قرار گرفته اند که عبارتند از:
قرارداد کتبی یا مدارک مثبت انعقاد قرارداد شفاهی و تعهد فروشنده به تحویل کالا در موعدی مقرر؛
اظهارنامه ارسالی به فروشنده، با مضمون تحویل کالا یا ایفای تعهد یا هر مدرکی که مثبت درخواست ایفای تعهد، از جابن مشتری، توسط فروشنده است؛
نام کاربری و رمز عبور سامانه ثنا و فایل ورد دادخواست تنظیم شده در خصوص مطالبه و جبران خسارت عدم تحویل کالا که برروی یک حافظه، ذخیره شده است؛
اقرارنامه از جانب فروشنده، مبنی بر عدم تحویل کالا یا ایفای تعهد در موعد مقرر یا استشهادیه از جانب کسانی که حاضر به حضور در دادگاه و ادای شهادت، در خصوص عدم تحویل کالا یا عدم ایفای تعهد در موعد مقرر توسط فروشنده، هستند؛
اماراتی نظیر پیامک های ارسالی، فایل صوتی تماس های تلفنی، ویدئو های ضبط شده و...، که به علم رسیدن قاضی، در خصوص عدم تحویل کالا یا عدم ایفای تعهد در موعد مقرر، توسط فروشنده، کمک می کنند. در ادامه، نحوه شکایت از فروشنده برای جبران خسارت عدم تحویل کالا، بررسی خواهد شد.
نحوه شکایت از فروشنده برای عدم تحویل کالا و صدور رای بر جبران خسارت عدم تحویل کالا یا عدم ایفای تعهد، مبحثی است که در این تیتر از مقاله، مورد بررسی و توضیح، قرار گرفته است. مراحل و نحوه شکایت از فروشنده برای جبران خسارت عدم تحویل کالا یا عدم ایفای تعهد، یا تاخیر در تحویل کالا یا ایفای تعهد، به شرح زیر است:
در ابتدا، بهتر است فرد، با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، اقدام به ارسال اظهارنامه ای با مضمون ایفای تعهد، به فروشنده و متعهد نماید؛
در گام بعدی و در صورت عدم ایفای تعهد یا عدم تحویل کالا، توسط فروشنده، فرد باید، شخصا یا با کمک یک وکیل، متن دادخواست خود را تنظیم کرده و به صورت فایل ورد، برروی یک حافظه، نظیر سی دی یا تلفن همراه یا رم و...، ذخیره کند؛
در گام بعدی، فرد باید، به نزدیک ترین دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، مراجعه کرده و پس از پرداخت هزینه دادرسی و تحویل مدارک و فایل دادخواست، از مسئول مربوطه، بخواهد، دادخواست وی را ثبت و به دادگاه صالح، ارسال کند.
شایان ذکر است، در شرایطی که فرد، از حساب کاربری ثنا، برخوردار نیست، باید قبل از ثبت دادخواست، از طریق مراجعه به دفاتر خدمات قضایی یا مراجعه به سایت adliran.ir، بخش احراز هویت برخط، نسبت به تشکیل حساب کاربری، اقدام کند.
در پاسخ به این پرسش که در صورت عدم تحویل کالا از سوی فروشنده بورس کالا در زمان مقرر، خریدار اول باید به کجا مراجعه کند؟ باید گفت، بر اساس آخرین اطلاعیه منتشره در سایت بورس کالای ایران، خریدار باید، مراحل زیر را طی نماید:
ابتدا، خریدار باید، اعتراض و شکایت خود را به شکل مکتوب به کارگزار خود، تقدیم نمایند و کارگزار، موظف است که شکایت مکتوب مشتری را به کمیته رسیدگی به اعتراضات مشتریان، تحویل دهد.
در صورتی که علی رغم ثبت اعتراض، خریدار نتواند جریمه و خسارت دیرکرد تحویل کالا را دریافت کند، می تواند به سازمان صمت استان محل سکونت خود، مراجعه کرده و از طریق وزارت صنعت، معدن و تجارت، شکایت، خود را پیگیری کند.
هم زمان با انجام اقدامات فوق، بهتر است خریدار، از طریق ارسال اظهارنامه قضایی، پرداخت خسارت را از فروشنده، مطالبه نماید. در نهایت، در صورتی که به درخواست فرد ترتیب اثر داده نشود، زیان دیده می تواند، همانند آنچه در تیتر قبلی مقاله ذکر شد، دادخواست خود را تنظیم نموده و اقدام به ثبت و ارسال آن به دادگاه حقوقی صالح، از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی کند.
از آنجا که شکایت از فروشنده، در خصوص جبران خسارت عدم تحویل کالا یا تاخیر در تحویل کالا، مستلزم تنظیم دادخواست و تحویل فایل ورد آن به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی است، در این تیتر از مقاله، فایل دانلود یک نمونه متن شکایت عدم تحویل کالا توسط فروشنده، ارائه گردیده تا خوانندگان محترم، در صورت نیاز، از آن، استفاده کنند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط جبران خسارت عدم تحویل کالا توسط فروشنده در کانال تلگرام حقوق عقود و قراردادها عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط جبران خسارت عدم تحویل کالا توسط فروشنده پاسخ دهند.
برای مشاوره شرایط جبران خسارت عدم تحویل کالا توسط فروشنده
برای مشاوره شرایط جبران خسارت عدم تحویل کالا توسط فروشنده
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©