دینا / حقوقی / کار و استخدام / دریافت پروانه کار اتباع خارجی

دریافت پروانه کار اتباع خارجی

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

کافرمایان به منظور صدور و دریافت پروانه کار اتباع خارجی شاغل در واحد خود، می بایست به سامانه جامع اشتغال اتباع خارجی مراجعه نموده و درخواست خود را ثبت نمایند. در مواردی که تبعه خارجی، خود برای دریافت این جواز اقدام می نماید، می بایست به همراه مدارک لازم و پرداخت هزینه مزبور، به دفاتر کفالت حوزه خود مراجعه نماید.

 

یکی از مواردی که قانون گذار، در فصل پنجم قانون کار آن را مطمح نظر قرار داده است، بحث اشتغال اتباع خارجی می باشد. به موجب این قانون، هرگونه اشتغال به کار اتباع بیگانه فاقد پروانه کار در استان های کشور ممنوع بوده و اقامت مجاز هم، منوط به روشن شدن وضعیت شغلی آن ها خواهد بود.

 

با توجه به ممنوعیت اشتغال به کار اتباع بیگانه فاقد پروانه کار در ایران و هم چنین، عدم به کارگیری آنان توسط کارفرمایان، نیاز است که مشمولان؛ با چیستی و ماهیت این نوع مجوز آشنا بوده و از شرایط، مدارک و مراحل دریافت آن، اطلاع داشته باشند.

 

از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که پروانه کار اتباع خارجی چیست و شرایط و مدارک لازم برای آن چه می باشد؛ به فرم درخواست و هزینه صدور و اخذ این پروانه بپردازیم. سپس در خصوص نحوه دریافت، تمدید و ابطال جواز کار اتباع خارجی صحبت خواهیم کرد و در انتها، قانون و نمونه این پروانه ارائه خواهد شد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.

پروانه کار اتباع خارجی چیست

مبحث سوم از فصل پنجم قانون کار جمهوری اسلامی ایران، به موضوع اشتغال اتباع خارجی اختصاص داده شده و بیان گردیده که اتباع خارجی نمی توانند در ایران مشغول به کار شوند؛ مگر آن که روادید ورود با حق کار معین داشته و پروانه کار دریافت نمایند. بنابراین، اشتغال به کار افراد خارجی ساکن ایران، شامل دو شرط اساسی می باشد: اول؛ داشتن مدرک اقامتی با حق کار مشخص و دوم؛ اخذ پروانه کار.

 

در این میان، ممکن است که این سوال برای برخی اشخاص مطرح شود که پروانه کار اتباع خارجی چیست و اخذ این مجوز، برای چه افرادی الزامی می باشد؟ در پاسخ به این پرسش، می بایست بیان نمود که پروانه کار اتباع خارجی، مجوز است که به تبعه خارجی دارای روادید معتبر؛ اجازه اشتغال در ایران را برای مدت مشخص و کار معین می دهد.

 

البته اتباع بیگانه ای که منحصرا در خدمت ماموریت های دپیلماتیک و کنسولی؛ با تایید وزارت امورخارجه بوده و نیز کارکنان و کارشناسان سازمان ملل متحد و سازمان های وابسته به آن ها و هم چنین، خبرنگاران خبرگزاری ها ومطبوعات خارجی به شرط معامله متقابل و تایید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نیازی به اخذ پروانه کار نداشته و می توانند در چارچوب مقررات و حوزه کاری خود در ایران مشغول به کار شوند.

شرایط دریافت جواز کار اتباع خارجی

در قسمت گذشته، به بیان و چیستی پروانه کار اتباع خارجی پرداخته و در این خصوص بیان نمودیم که بدون کسب این مجوز، افراد خارجی ساکن ایران، اجازه کار و اشتغال نخواهند نداشت. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح شرایط دریافت پروانه کار اتباع خارجی بپردازیم. مطابق با ماده 121 قانون کار جمهوری اسلامی ایران، وزارت کار و امور اجتماعی با رعایت شرایط زیر، در مورد صدور روادید با حق کار مشخص برای اتباع بیگانه موافقت و پروانه کار صادر خواهد کرد:

 

مطابق اطلاعات موجود در وزارت کار و امور اجتماعی در میان اتباع ایرانی آماده به کار افراد داوطلب واجد تحصیلات و تخصص مشابه وجود نداشته باشد.

تبعه بیگانه دارای اطلاعات و تخصص کافی برای اشتغال به کار مورد نظر باشد.

از تخصص تبعه بیگانه برای آموزش و جایگزینی بعدی افراد ایرانی استفاده شود.

 

همچنین، مطابق با تبصره این ماده، احراز شرایط مندرج دراین ماده با هیات فنی اشتغال است. البته، در برخی موارد وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی می تواند راسا به صدور روادید با حق کار در مورد اتباع خارجی اقدام نموده و نیازی به تایید هیات فنی نمی باشد. این موارد عبارتند از:

 

تبعه بیگانه ای که حداقل ده سال مداوم در ایران اقامت داشته باشد.

تبعه بیگانه ای که دارای همسر ایرانی باشد.

مهاجرین کشورهای بیگانه خصوصا کشورهای اسلامی و پناهندگان سیاسی به شرط داشتن کارت معتبر مهاجرت و یا پناهندگی و پس ازموافقت کتبی وزارتخانه های کشور و امورخارجه.

 

علاوه بر شرایط مذکور، داشتن مدرک اقامتی معتبر برای صدور روادید و پروانه کار الزامی بوده و در صورتی که تبعه خارجی، فاقد مدرک اقامتی دارای اعتبار (نظیر کارت آمایش، گذرنامه و ...) باشد، از دریافت پروانه کار نیز باز خواهد ماند.

مدارک لازم برای دریافت پروانه کار اتباع خارجی

به منظور دریافت نمونه پروانه کار، تبعه خارجی، می بایست مدارک و اسنادی را تهیه نموده و به مراجع ذی صلاح ارائه نماید. مطابق با دستورالعمل تشکیل پرونده کارفرما و صدور ویزا (روادید) و پروانه کار اتباع خارجی؛ (بخشنامه شماره ۹۳۲۶ مورخ ۱۴۰۱/۱/۲۱) مدارک لازم برای دریافت پروانه کار اتباع خارجی به شرح زیر می باشد:

 

درخواست کارفرما مبنی بر صدور پروانه کار تبعه خارجی مورد نظر

تکمیل دو نسخه فرم اطلاعات فردی تبعه خارجی با الصاق عکس

تکمیل دو نسخه فرم اطلاعات شغلی تبعه خارجی

اصل فیش بانکی واریزی

۵ قطعه عکس ۴*۳

اصل گذرنامه تبعه خارجی به منظور رویت یا تصویر آن که به تایید نیروی انتظامی استان رسیده باشد (در صورت داشتن دفترچه پناهندگی، ارائه یک نسخه تصویر کامل از صفحات دفترچه مزبور که دارای حداقل دو ماه اعتبار باشد و رویت اصل آن و نیز در صورت داشتن کارت هویت ویژه اتباع خارجی، ارائه یک نسخه تصویر کارت مزبور که دارای اعتبار باشد و رویت اصل آن الزامی است.)

قرارداد معتبر برای آن دسته از اتباع خارجی که در مشاغل ورزشی فعالیت می‌ نمایند

گواهینامه معتبر برای اتباع خارجی فعال در مشاغل هوانوردی که به تایید سازمان هواپیمایی کشوری رسیده باشد.

 

هم چنین، برای آن دسته از اتباع خارجی كه به منظور نصب و راه اندازی در بخش صنايع و كارخانجات خصوصی و تحت پوشش عازم كشور جمهوری اسلامی ايران هستند؛ علاوه بر مدارك فوق، ارائه اسناد زير نيز ضروری است: تصوير قرارداد خريد ماشين آلات؛ تصوير برگ سبز ترخيص ماشين آلات و تصوير موافقت اصولی و يا پروانه بهره برداری. هم چنین، ارائه مدرک اقامتی معتبر و نیز پروانه کار قبلی (در صورتی که شخص پیش از این دارای مجوز کار بوده) نیز الزامی است.

 

فرم درخواست جواز کار اتباع خارجی

همانطور که پیش تر بیان شد، اتباع خارجی که در ایران، مشغول به کار می باشند، می بایست با تکمیل نمونه فرم درخواست صدور پروانه کار نسبت به دریافت و اخذ این مجوز، اقدام نمایند. به منظور آشنایی متقاضیان با مندرجات این فرم، یک نمونه فرم درخواست جواز کار اتباع خارجی در جدول زیر، قرار داده شده و افراد می توانند نسبت به دانلود و مطالعه آن، اقدام نمایند.

 

فرم درخواست جواز کار اتباع خارجی
  • نویسنده: وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی
  • حجم: 267 KB
  • منبع: سایت وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی

 

همانطور که در این فرم مشخص است، درج اطلاعاتی نظیر مشخصات کارفرما، اطلاعات محل کار، مشخصات فردی متقاضی و امضای تعهدنامه توسط شخص، در این فرم الزامی بوده و در صورت نقص در درج اطلاعات، به درخواست متقاضی رسیدگی به عمل نخواهد آمد.

 

هزینه صدور پروانه کار اتباع خارجی

هزینه صدور پروانه کار اتباع خارجی؛ هر ساله توسط وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی تعیین گردیده و برای اجرا، به دستگاه های ذی صلاح، ابلاغ می گردد. مطابق با بخشنامه سال جاری این اداره کل اشتغال اتباع خارجی، هزینه صدور پروانه کار اتباع خارجی به شرح زیر می باشد:

 

تعرفه صدور پروانه کار اتباع خارجی و تجدید آن؛ هشتصد هزار تومان

تعرفه تمدید پروانه کار اتباع خارجی و یا تغییر آن؛ هفتصد هزار تومان

هزینه صدور پروانه کار برای اتباع خارجی سرمایه گذار برای دوره سه ساله؛ هفتصد هزار تومان

هزینه تمدید پروانه کار برای اتباع خارجی سرمایه گذار برای دوره سه ساله؛ پانصد هزار تومان

 

توجه به این نکته ضروری است که متقاضی می بایست هزینه تهیه مدارک و کپی آن ها را به صورت جداگانه پرداخت نموده و مبالغ فوق، تنها هزینه ای است که بابت صدور و تمدید اصل پروانه کار از متقاضی اخذ می شود. هم چنین، این هزینه با توجه به اعلام وزارت کار، در هر سال متغیر بوده و دارای میزان یکسان نمی باشد.

 

نحوه دریافت پروانه کار اتباع خارجی

در قسمت های پشین مقاله به معرفی شرایط و مدارک لازم برای صدور پروانه کار اتباع خارجی پرداخته و هزینه و فرم درخواست این مجوز را ارائه نمودیم. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به نحوه دریافت پروانه کار اتباع خارجی بپردازیم.

 

در صورتی که کارفرما یا نماینده وی، شخصا به منظور دریافت پروانه کار برای تبعه خارجی شاغل در واحد خود اقدام می نمایند، می بایست به سایت eatba.mcls.gov.ir مراجعه نموده و درخواست خود را به صورت الکترونیکی در این سایت ثبت نمایند. به این منظور، متقاضی لازم است که آدرس eatba.mcls.gov.ir را در مرورگر خود درج نموده و مطابق با تصویر زیر به صفحه اصلی این سایت وارد شده و نام کاربری و رمز عبور خود را درج نماید.

 

دریافت پروانه کار اتباع خارجی

 

 

پس از ورود به حساب کاربری، متقاضی می تواند از منوی حساب کاربری خود اقدام به ثبت درخواست نموده و با تکمیل مراحل متقضی، پروانه کار را دریافت نماید. 

 

مدارک لازم برای دریافت پروانه کار اتباع خارجی

 

توجه به این نکته ضروری است که متقاضیان و کارفرمایان حقیقی و حقوقی در جزیره کیش، برای ثبت پروانه کار یا اشتغال اتباع خارجی می بایست به سایت wp.kish.ir مراجعه نمایند. پس از مراجعه به این سامانه، متقاضی می بایست از صفحه اصلی سایت، گزینه "ورود به سامانه" را انتخاب کند.

 

هزینه صدور پروانه کار اتباع خارجی

 

در مرحله بعدی، متقاضی می بایست شماره تلفن همراه و رمز عبور خود را در این قسمت وارد نموده و پس از درج کد امنیتی، گزینه تایید سبز رنگ را انتخاب کند.

 

نمونه پروانه کار اتباع خارجی

 

 

پس از ورود به صفحه حساب کاربری، کارفرما می تواند نسبت به ثبت درخواست پروانه اشتغال اتباع خارجی اقدام نماید. اشخاص تبعه خارجی که خود شخصا برای دریافت پروانه کار اقدام می نمایند، می بایست به همراه مدارک لازم، به دفاتر کفالت حوزه خود، مراجعه نموده و درخواست صدور مجوز اشتغال را به صورت حضوری در این دفاتر به ثبت رسانند.

 

تمدید پروانه کار اتباع خارجی

بر اساس ماده 124 قانون کار جمهوری اسلامی ایران، پروانه کار اتباع خارجی، با رعایت مواد این قانون حداکثر برای مدت یک سال صادر یا تمدید و یا تجدید می شود. این امر، به این معنی است که پس از گذشت یک سال، پروانه کار تبعه خارجی فاقد اعتبار تلقی گردیده، و وی می بایست به منظور تمدید آن اقدام نماید.

 

مراحل تمدید پروانه کار اتباع خارجی نیز همانند صدور آن بوده و از این جهت تفاوتی میان این آن ها وجود ندارد. کارفرمایان جزیره کیش، به منظور تمدید پروانه کار اتباع خارجی، می بایست همانند مراحل صدور آن، به سایت wp.kish.ir و سایر کارفرمایان باید به سامانه eatba.mcls.gov.ir مراجعه نمایند. 

 

در صورتی که فرد تبعه خارجی، شخصا برای دریافت پروانه اشتغال اقدام می نماید، می بایست پیش از اتمام اعتبار پروانه، به منظور تمدید جواز کار، به دفاتر کفالت حوزه خود مراجعه نموده و فرم تمدید را تکمیل کند. هزینه تعرفه تمدید پروانه کار اتباع خارجی و یا تغییر آن؛ هفتصد هزار تومان و هزینه تمدید پروانه کار برای اتباع خارجی سرمایه گذار برای دوره سه ساله؛ پانصد هزار تومان می باشد.

 

ابطال پروانه کار اتباع خارجی

ابطال پروانه کار اتباع خارجی ممکن است به دلایل مختلف نظیر اتمام مهلت اعتبار رخ دهد. هم چنین، مطابق با ماده 10 آیین‌ نامه اجرایی ماده 129 قانون کار؛ وزارت کار و امور اجتماعی می‌‌ تواند، راسا، نسبت به لغو و ابطال پروانه کار اتباع خارجی که شئون اسلامی، قوانین و مقررات جاری کشور و نیز موازین انسانی روابط‌ کار را رعایت نمی نمایند، اقدام کند.

 

هم چنین، یکی دیگر از موارد ابطال پروانه کار اتباع خارجی، اتمام رابطه استخدامی وی با کارفرما می باشد. در مواردی که رابطه استخدامی تبعه خارجی با کارفرما قطع می‌‌ گردد، کارفرما مکلف است حداکثر ظرف مدت پانزده روز مراتب را جهت ابطال و ضبط ‌پروانه کار تبعه خارجی به واحدهای ذیربط وزارت کار و امور اجتماعی اعلام نماید.

 

توجه به این نکته ضروری است که اشتغال به کار مجدد تبعه خارجی که پروانه کار وی ابطال گردیده، منوط به اخذ مجدد پروانه، مطابق با مراحل ذکر شده می باشد. ذکر این نکته در این میان، حائز اهمیت می باشد که کارفرمایانی که اتباع بیگانه را که فاقد پروانه کارند، یا مدت اعتبار پروانه کارشان منقضی شده است و یا آنان را در کاری غیر از آنچه در پروانه کار آن ها قید شده، می پذیرند، با توجه به شرایط و مراتب جرم، به مجازات حبس از 91 روز تا 180 روز محکوم خواهند شد.

 

قانون کار اتباع خارجی در ایران

قانون کار اتباع خارجی در ایران، در واقع مجموعه ای از دستورالعمل ها، بخشنامه ها و آیین نامه های اجرایی می باشد که توسط ارکان وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی، به منظور نظم بخشیدن به امور کار اتباع، تدوین و تصویب شده است. مهم ترین این قوانین، مبحث سوم از فصل پنجم، قانون کار می باشد که به بحث اشتغال اتباع بیگانه اختصاص دارد. به منظور آشنایی متقاضیان، فایل پی دی اف آن در جدول زیر قرار گرفته است.

 

قانون کار اتباع خارجی در ایران
  • نویسنده: وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی
  • حجم: 445 KB
  • منبع: سایت وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی

 

علاوه بر این قانون، "آیین‌ نامه اجرایی ماده 129 قانون کار جمهوری اسلامی ایران" و نیز، "اصلاحيه دستورالعمل روش اجرايی و مدارك لازم جهت صدور رواديد ورود با حق كار و همچنين صدور، تمديد و تجديد پروانه كار اتباع خارجی موضوع ماده 11 آيين نامه اجرايی ماده 129 قانون كار جمهوری اسلامی ايران مصوب مورخ 1382/1/19 وزير كار و امور اجتماعی" از دیگر قوانین مصوب در این خصوص می باشند.

 

نمونه پروانه کار اتباع خارجی

مندرجات پروانه کار اتباع خارجی؛ شامل مواردی نظیر نام و نام خانوادگی، نام پدر، تاریخ تولد، تابعیت، شهرستان محل اقامت و اشتغال، شماره شناسنایی، شماره فراگیر و... می باشد. به منظور آشنایی هر چه بیشتر متقاضیان با جزئیات این جواز، در قسمت زیر یک نمونه پروانه کار اتباع خارجی ارائه گردیده است.

 

دریافت پروانه کار اتباع خارجی

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه دریافت پروانه کار اتباع خارجی در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه دریافت پروانه کار اتباع خارجی پاسخ دهند.