رد اعسار مهریه، به معنای این است که ناتوانی شوهر برای پرداخت مهریه به دادگاه اثبات نشده و آن را قبول نکرده است که در این صورت تحت شرایطی بعد از رد اعسار زوج زندانی می شود. همچنین باید توجه داشت که به موجب قانون جدید برای مهریه بیشتر از 110 سکه حکم جلب صادر نمی شود.
برای مشاوره قانون جدید رد اعسار مهریه
برای مشاوره قانون جدید رد اعسار مهریه
یکی از مهم ترین حقوق مالی زن، مهریه است که در هر زمان قابل مطالبه می باشد. در واقع اگر مرد در دادگاه خانواده محکوم به پرداخت مهریه شود، شوهر مکلف است که آن را به زن پرداخت نماید مگر این که شوهر دعوای اعسار مطرح کرده و ناتوانی خود را برای پرداخت مهریه به اثبات برساند.
حال گاهی اوقات ممکن است که دادگاه تشخیص دهد که دعوای اعسار مرد بی مورد بوده و او توانایی پرداخت مهریه را دارد به همین خاطر درخواست اعسار مهریه را رد می کند. مسئله حائز اهمیت این است که بعد از رد اعسار مهریه مراحلی وجود دارد که بسیاری از اشخاص نسبت به آن بی اطلاع اند به همین خاطر پرداختن به جزئیات این امر مانند گرفتن حکم جلب و قوانین مربوط به آن ضروری خواهد بود.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پرداختن به رد اعسار مهریه و قانون جدید آن؛ به مراحل بعد از رد اعسار مهریه بپردازیم. سپس در مورد حکم جلب بعد از ناتوانی در پرداخت مهریه صحبت خواهیم کرد. در انتها هم به نمونه لایحه و رای رد اعسار مهریه، در چه صورت اعسار مهریه رد میشود، قانون جدید اعسار مهریه و حکم جلب بعد از رد اعسار پرداخته خواهد شد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
در خصوص رد اعسار مهریه ابتدا باید گفت مهر مالی است که در هنگام ازدواج، مرد پرداخت آن را به زن تعهد می نماید و در صورت مطالبه، شوهر مکلف به پرداخت آن خواهد بود. در واقع زن می تواند با مراجعه به اجرای اداره ثبت و یا دادگاه پرداخت مهریه را تقاضا کرده و پس از ابلاغ اجراییه به مدت 10 روز شوهر فرصت دارد تا طلب همسرش را پرداخت نماید.
پس از صدور حکم قطعی مبنی بر پرداخت مهریه و صادر شدن اجرائیه زوج می تواند که به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و دادخواست اعسار خود را به ثبت برساند. بر اساس ماده 8 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی اگر مدعی اعسار بخواهد از شهادت شهود استفاده کند باید شهادت نامه کتبی حداقل دو شاهد را به دادخواست اعسار خود ضمیمه کند.
پس از ثبت دادخواست اعسار، دادگاه باید فورا و بدون نیاز به تقاضای خواهان یا خوانده با استعلام از مراجع مربوطه یا به هر روش دیگری درباره اعسار یا تمکن مدعی اعسار تحقیق کند و اگر برای دادگاه محرز شود که شوهر معسر نبوده و منابع مالی کافی برای پرداخت مهریه ندارد، درخواست اعسار مهریه رد می شود، بنابراین رد اعسار مهریه، به معنای این است که ناتوانی شوهر برای پرداخت مهریه به دادگاه اثبات نشده و آن را قبول نکرده است.
در سال 1391 به منظور کاهش حجم زندانیان مهریه، قوانین مربوط به آن تغییر پیدا کرد. به دلیل جدید بودن این قانون ممکن است بسیاری از اشخاص نسبت به آن بی اطلاع باشند. به همین جهت در این بخش از مقاله مطالبی در خصوص قانون جدید اعسار مهریه ارائه می شود و نکات مهم آن بیان می گردد.
مطابق با قوانین قبلی با مطالبه زوجه، شوهر می بایست کلیه مهر را به زن پرداخت می نمود در غیر این صورت زن می توانست که برای جلب شوهر اقدام کند. اما در حال حاضر یعنی از سال 1391 به بعد این قانون دستخوش تغییرات شد و در خصوص آن اصلاحاتی اعمال گردید.
اصلاحات قانون جدید اعسار بدین صورت است مهریه زن هرچقدر که باشد طبق قانون مهریه مرد مکلف است که در صورت مطالبه کلیه مهریه را به او پرداخت نماید اما نکته مهم این است که زن فقط تا میزان 110 عدد سکه می تواند که حکم جلب شوهرش را بگیرد و بیشتر از آن مقدار، حکم جلب برای شوهر صادر نمی شود و در نتیجه نمی توان او را زندانی کرد.
به عبارت دیگر درج مهریه بیشتر از 110 عدد سکه امکان پذیر است اما اگر مهریه بیشتر از میزان مذکور باشد زن می تواند بابت وصول 110 سکه درخواست توقیف اموال شوهر یا حبس او را بنماید و بابت مازاد بر این مبلغ، فقط با توقیف اموال شوهر می تواند که مهریه را وصول کند. شایان ذکر است زن برای دریافت مازاد بر 110 سکه لازم است ملائت مالی مرد را ثابت نماید.
همانطور که در بخش قبلی نیز اشاره شد به دلایل مختلفی ممکن است که ادعای اعسار زوج برای پرداخت مهریه مورد قبول دادگاه واقع نشود به همین خاطر این امکان برای زوج وجود دارد که نسبت به رد اعسار اعتراض نماید. حال به جهت آشنایی کاربران در این بخش از مقاله به مراحل بعد از رد اعسار مهریه پرداخته می شود.
دعوای اعسار یک دعوای غیرمالی است، به همین خاطر رای دادگاه درباره اعسار قابل تجدید نظرخواهی می باشد . در این خصوص شخص باید دادخواست اعسار خود را در مهلت قانونی به مرجع صلاحیت دار تقدیم کرده و مدارک مورد نیاز را به آن پیوست کند و در نهایت اگر دادگاه تجدیدنظر اعسار شوهر را احراز نماید، رای دادگاه بدوی نقض می گردد.
نکته مهمی که باید به آن توجه داشت این است که رد دعوی اعسار به موجب احکام سابق الصدور، اعتبار امر مختومه ندارد و مانع طرح مجدد ادعای اعسار نخواهد بود. به عبارت دیگر اگر قبلا ادعای اعسار شخصی برای پرداخت مهریه رد شده باشد، دوباره می تواند که برای طرح دعوای اعسار اقدام نماید و در این مورد منعی وجود ندارد. بنابراین بعد از رد اعسار و عدم پرداخت مهریه توسط زوج، زن می تواند که حکم جلب شوهرش را بگیرد و شوهر هم می تواند که نسبت به رد شدن اعسار، اعتراض کند.
برای گرفتن حکم جلب بعد از اعسار مهریه لازم است مراحلی طی شود و در این میان ممکن است بسیاری از افراد با این مراحل آشنا نبوده و از آن بی اطلاع باشند و این سوال برای آن ها مطرح شود که آیا بعد از اعسار زوج زندانی می شود که در این بخش توضیحات مفصلی درخصوص آن ارائه می شود.
زن برای مطالبه مهریه لازم است تشریفاتی را رعایت کند از جمله این که در ابتدا باید در دست داشتن سند ازدواج به اداره ثبت مراجعه و تقاضای شروع عملیات اجرایی کند. سپس در این خصوص اجراییه صادر و به شوهر ابلاغ می شود و ۱۰ روز پس از ابلاغ فرصت دارد تا طلب همسرش را پرداخت کند. در صورتی که شوهر در این مدت برای پرداخت مهریه هیچ اقدامی نکند، زن می تواند با معرفی اموال و دارایی شوهر به اجرای ثبت، تقاضا کند اموال او توقیف شود و درنهایت در صورت عدم یافتن مال قابل توقیف از شوهر، زن می تواند بعد از مختومه کردن پرونده در اجرای ثبت به دادگاه خانواده مراجعه نماید.
پس از گذشتن ۲۰ روز از ابلاغ رای این حکم قطعی می شود و قابل اجرا خواهد بود و شوهر می بایست ظرف 30 روز بعد از ابلاغ رای قطعی دادخواست اعسار خود را مطرح نماید یا این که شوهر رضایت زن را جلب کند. در نهایت اگر حکم بدوی مبنی بر اعسار صادر شود با وجود آن که هنوز به قطعیت نرسیده است، ولی همان حکم بدوی نیز موجب منتفی شدن دستور جلب می شود.
گاهی اوقات شوهر برای پرداخت مهریه ادعای اعسار می کند ولی زوجه ادعای وی را صحیح نمی داند و با ارسال لایحه دفاعیه، رد اعسار شوهر را از دادگاه تقاضا می نماید. حال در بخش زیر به جهت آشنایی کاربران نمونه لایحه رد اعسار مهریه بارگذاری شده است.
حجم:KB 76 | |
منبع: دینا |
در خصوص تنظیم لایحه رد اعسار مهریه باید توجه داشت که رعایت یکسری شرایط ضروری می باشد مانند این که باید به طور دقیق شماره پرونده، مشخصات طرفین و موضوع دعوا ذکر شده و دلائل و مستندانی را که بر اساس آن خود را محق می دارند بیان شود .
همانطور که گفته شد زوج ظرف مدت 30 روز پس از ابلاغ اجرائیه می تواند که دادخواست اعسار از پرداخت مهریه را به مرجع صالح ارائه دهد ولی به دلایلی مختلفی ممکن است که دادخواست وی رد شود . حال به جهت آشنایی علاقمندان نمونه رای رد اعسار مهریه در قسمت زیر بارگذاری شده است که افراد برای مطالعه می توانند به این فایل مراجعه نمایند.
حجم:74.6 KB | |
منبع:دینا |
با توجه به محتوای دادنامه فوق باید توجه داشت که صدور حکم اعسار از پرداخت مهریه منوط به این است که حکم به محکومیت صادر شده باشد. برهمین اساس پیش از آنکه نسبت به مهریه دعوایی مطرح و حکمی صادر شده باشد، امکان طرح دعوای اعسار از پرداخت مهریه وجود ندارد.
از جمله سوالات متداولی که در زمینه درخواست اعسار برای مهریه مطرح می شود؛ این است که در چه صورت اعسار مهریه رد می شود؟ در پاسخ به این پرسش می بایست بیان نمود که دادخواست اعسار زمانی از سوی دادگاه رد می شود که تمکن مالی زوج برای پرداخت مهریه برای دادگاه اثبات شود.
به عبارت دیگر؛ زمانی که دادخواست اعسار توسط زوج ثبت می شود؛ دادگاه مکلف است که در اسرع وقت و بدون تقاضای خواهان، در خصوص اعسار و یا تمکن مالی زوج تحقیق نموده و نسبت به پذیرش و یا عدم پذیرش درخواست تصمیم گیرد.
در صورتی که دادگاه به وسیله استعلام و تحقیق از سایر مراجع نظیر سازمان ثبت و یا به طرق دیگر؛ احراز نماید که زوج توانایی پرداخت مهریه را دارد؛ درخواست اعسار وی رد می گردد. البته توجه به این نکته ضروری است که امکان اعتراض به درخواست اعسار برای زوج وجود دارد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد قانون جدید رد اعسار مهریه در کانال تلگرام خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون قانون جدید رد اعسار مهریه پاسخ دهند.
برای مشاوره قانون جدید رد اعسار مهریه
برای مشاوره قانون جدید رد اعسار مهریه
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©