نرخ صفر مالیات، روشی در محاسبه مالیات است که در آن، مالیات درآمد برخی اشخاص، با نرخ صفر درصد، محاسبه می گردد و از مهم ترین تفاوت آن با معافیت مالیاتی این است که مشمولین نرخ صفر مالیات، ملزم به تسلیم اظهارنامه، دفاتر قانونی و مدارک، به سازمان امور مالیاتی، هستند.
برای مشاوره مشمولین نرخ صفر مالیات
برای مشاوره مشمولین نرخ صفر مالیات
رونق چرخه اقتصادی کشور، تا حد بسیار زیادی، وابسته به فعالین حوزه خصوصی و برخی مشاغل غیر دولتی می باشد و از این رو دولت همواره، تسهیلاتی را برای تشویق فعالیت در حوزه خصوصی و سرمایه گذاری در این بخش، در نظر می گیرد.
از جمله این تسهیلات حمایتی، محاسبه مالیات برخی مشمولین مالیات، با نرخ صفر است و با توجه به اینکه صرفا، افراد واجد شرایط و آشنا با مراحل قانونی، می توانند از امتیاز محاسبه مالیات با نرخ صفر درصد، بهره مند گردند، ضروری است، مشمولین، با قواعد شرایط این امر، آشنا باشند.
لذا در مقاله حاضر، ماهیت، شرایط، مشمولین و موارد اعمال نرخ صفر مالیات، بررسی گردیده و در خصوص قواعد این امر در مالیات بر ارزش افزوده و تفاوت بین معافیت مالیاتی و مالیات با نرخ صفر درصد، توضیح داده شده است که علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر در این باره می توانند، مقاله زیر را مورد مطالعه، قرار دهند.
برای پاسخ به این پرسش که نرخ صفر مالیات چیست؟ باید، به قانون مالیات مستقیم، مراجعه کرد و موادی که در خصوص این نهاد حقوقی و قانونی، تعیین تکلیف کرده اند را مورد بررسی قرار داد. تبصره "الف" (الحاقی 1394/02/01) ماده 132 قانون مالیات مستقیم، در تعریف نرخ صفر مالیات، مقرر می دارد:
"منظور از مالیات با نرخ صفر، روشی است که مودیان مشمول آن، مکلف به تسلیم اظهارنامه، دفاتر قانونی، اسناد و مدارک حسابداری، حسب مورد، برای درآمدهای خود، به ترتیب مقرر در این قانون و در مواعد مشخص شده، به سازمان امور مالیاتی کشور می باشند و سازمان مذکور نیز مکلف به بررسی اظهارنامه و تعیین درآمد مشمول مالیات مودیان براساس مستندات، مدارک و اظهارنامه مذکور است و پس از تعیین درآمد مشمول مالیات مودیان، مالیات آن ها با نرخ صفر ،محاسبه می شود."
مستفاد از تبصره فوق الذکر، مالیات با نرخ صفر یا نرخ صفر مالیاتی، روشی برای محاسبه مالیات مشمولین است که در آن، علی رغم تسلیم اظهارنامه مالیاتی و سایر مدارک مورد نیاز، توسط مودیان مشمول و علی رغم بررسی اظهارنامه و مدارک آن ها توسط حسابرس مالیاتی، مالیات متعلقه، با نرخ صفر، محاسبه می گردد و به این علت (محاسبه مالیات با نرخ صفر)، شخص مشمول مالیات، مالیاتی به دولت، نمی پردازد.
شایان ذکر است، قرار گرفتن در دسته مشمولین نرخ صفر مالیاتی، در اغلب موارد، دائمی نبوده و صرفا، اشخاص حقیقی و حقوقی تصریح شده در قانون مالیات مستقیم، برای مدت تعیین شده در قانون، از این امتیاز، بهره مند خواهند شد و پس از انقضای مدت مقرر، مالیات متعلقه، با نرخ و درصد های قانونی، محاسبه و تعیین می گردد و فرد، ملزم به پرداخت مبلغ آن، می باشد.
با توجه به اینکه اغلب افراد، به دنبال راهی برای کاهش میزان مالیات یا عدم پرداخت آن هستند، اطلاع از شرایط استفاده از معافیت های مالیاتی و احتساب مالیات با نرخ صفر درصد، ضروری است. لذا در ادامه، این شرایط، مورد بررسی و توضیح، قرار گرفته اند.
شرایط استفاده از معافیت مالیاتی این است که در قانون مالیات مستقیم، خروج منابع درآمدی و سرمایه ای شخص از پرداخت مالیات، مورد تصریح و پیش بینی قرار گرفته باشد و در صورتی که منابع درآمدی و سرمایه ای، برای مدتی معین، از شمول پرداخت مالیات، خارج هستند، مهلت معین و پیش بینی شده، منقضی، نگردیده باشد.
شرایط احتساب مالیات با نرخ صفر درصد عبارتند از اینکه فعالیت شخص حقیقی یا حقوقی، جزو مشاغلی باشد که در قانون مالیات مستقیم، مالیات آن ها، با نرخ صفر درصد، محاسبه می گردد و فرد مشمول مالیات با نرخ صفر، اقدام به ثبت اظهارنامه مالیاتی در درگاه ملی خدمات مالیات و ارائه مدارک قانونی (دفاتر قانونی، اسناد و مدارک حسابداری و سایر مدارک مربوط به درآمد)، به سازمان امور مالیاتی، نموده باشد.
از مهم ترین مواردی که در خصوص واحدهایی نظیر واحد تولیدی، برای محاسبه درآمد آن ها، با نرخ صفر مالیات، موثر است، فاصله از مراکز جمعیتی می باشد که بر اساس آخرین بخشنامه صادره، در سال جاری، "واحدهای تولیدی مستقر در 120 کیلومتری استان تهران، واحدهای تولیدی 50 کیلومتری اصفهان و 30 کیلومتری سایر مراکز استان ها، به استثنای شهرک های صنعتی قم، اشتهارد، کاسپین و شهرک های محدوده فیروزکوه، از معافیت و مشوق های ماده 132 قانون مالیات های مستقیم، بهره مند نخواهند شد."
برای بررسی مشمولین نرخ صفر مالیاتی، باید مواد 132، 141، 146 مکرر و 280 قانون مالیات مستقیم را مورد بررسی قرار داد. با توجه به کثرت مواردی که مشمول نرخ صفر مالیات می گردند، در ادامه، برخی از مهم ترین این موارد، ذکر خواهند شد و تمام موارد مشمول مالیات نرخ صفر، در قالب یک فایل pdf، در باکس دانلود، ارائه می گردند. مستفاد از مواد مذکور در قانون مالیات مستقیم، مهم ترین مصادیق مشمولین نرخ صفر مالیاتی عبارتند از:
مالیات سازمانها و موسسات وابسته به شهرداری ها، با نرخ صفر محاسبه می گردد، منوط بر اینکه به موجب قانون، برای انجام وظایف ذاتی شهرداری در امور عمومی، شهری و خدماتی تشکیل شده باشند و صد درصد (100%) سرمایه و دارایی آن ها، متعلق به شهرداری باشد.
مالیات واحدهای تولیدی و خدماتی که دارای بیش از پنجاه نفر نیروی کار شاغل باشند، برای مدت پیش بینی شده در قانون، با نرخ صفر، محاسبه می گردد.
"درآمد ابرازی ناشی از فعالیت های تولیدی و معدنی اشخاص حقوقی غیر دولتی در واحدهای تولیدی یا معدنی" که از تاریخ اجرای ماده 132 قانون مالیات مستقیم، "از طرف وزارتخانه های ذی ربط، برای آن ها پروانه بهره برداری صادر یا قرارداد استخراج و فروش منعقد می شود"، مشمول نرخ صفر مالیاتی است. شایان ذکر است، نهادهای مذکور، از تاریخ شروع بهره برداری یا استخراج یا فعالیت، به مدت پنج سال و در مناطق کمتر توسعه یافته، به مدت ده سال، مشمول نرخ صفر مالیات هستند.
درآمدهای خدماتی بیمارستان ها، هتل ها و مراکز اقامتی گردشگری اشخاص حقوقی غیر دولتی که از تاریخ اجرای ماده 132 قانون مالیات مستقیم، از طرف مراجع قانونی ذی ربط، برای آن ها، پروانه بهره برداری یا مجوز صادر می شود، مشمول نرخ صفر مالیاتی است. شایان ذکر است، نهادهای مذکور، از تاریخ شروع بهره برداری یا استخراج یا فعالیت، به مدت پنج سال و در مناطق کمتر توسعه یافته، به مدت ده سال، مشمول نرخ صفر مالیات هستند.
تولید محصولات با نشان معتبر، توسط شرکت های خارجی و با استفاده از ظرفیت واحدهای تولیدی داخلی در ایران، از تاریخ انعقاد قرارداد همکاری با واحد تولید ایرانی (در دوره محاسبه مالیات با نرخ صفر واحد تولیدی)، با نرخ صفر، محاسبه می گردد؛ منوط بر اینکه شرکت خارجی، حداقل، بیست درصد از محصولات تولیدی را صادر نمایند.
شایان ذکر است، در صورت اتمام دوره محاسبه مالیات با نرخ صفر واحد تولیدی ایرانی ای که شرکت خارجی با آن، قرارداد همکاری بسته، درآمد ابرازی حاصل از فروش محصولات تولیدی، توسط شرکت خارجی، از پنجاهدرصد ( 50%) تخفیف در نرخ مالیاتی، برخوردار می گردد.
واحدهای تولیدی فناوری اطلاعات، با تایید وزارتخانه های ذی ربط و معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور از امتیاز محاسبه مالیات درآمد، با نرخ صفر، برخوردار می باشند و مالیات واحدهای تولیدی و معدنی مستقر در کلیه مناطق ویژه اقتصادی و شهرک های صنعتی، به استثنای مناطق ویژه اقتصادی و شهرک های مستقر در شعاع یکصد و بیست کیلومتری مرکز استان تهران، با نرخ صفر محاسبه می گردد.
صددرصد درآمد ابرازی دفاتر گردشگری و زیارتی دارای مجوز، در صورتی که از محل جذب گردشگران خارجی یا اعزام زائر به عربستان، عراق و سوریه تحصیل شده باشد، با نرخ صفر مالیاتی، مشمول مالیات می گردد.
"صد درصد (100 %) درآمد حاصل از صادرات خدمات و کالاهای غیر نفتی و محصولات بخش کشاورزی و بیست درصد (20 %) درآمد حاصل از صادرات مواد خام و کالاهای واسطه ای نیمه خام"، همچنین، "درآمد حاصل از صادرات کالاهای مختلف که به صورت عبوری (ترانزیت)، به ایران وارد می شوند و بدون تغییر در ماهیت یا با انجام کاری بر روی آن، صادر می شوند، مشمول مالیات با نرخ صفر میگردند."
درآمد کارگاه های فرش دستباف و صنایع دستی و شرکت های تعاونی و اتحادیه های تولیدی مربوطه، مشمول مالیات با نرخ صفر هستند. (مستفاد از ماده 146 قانون مالیات مستقیم). علاقمندان به کسب اطلاعات در خصوص تمام موارد مشمول نرخ صفر مالیاتی، مواد قانونی و استثنائات آن می توانند، فایل مربوط به این اطلاعات را از باکس زیر، دانلود نمایند.
موسسات خیریه، تنها در شرایطی از پرداخت مالیات متعلقه، معاف خواهند شد که شرایط لازم این امر را داشته باشند و مراحل قانونی لازم را طی نمایند. مطالعه مقاله پیشنهادی در لینک زیر، جهت کسب اطلاعات در این باره، توصیه می گردد.
در بررسی نرخ صفر مالیات بر ارزش افزوده باید گفت، ماده 146 مکرر قانون مالیات مستقیم، (الحاقی 1394/04/31)، در صدر خود، مقرر داشته، معافیت های مذکور در مواد...و تبصره (1) ذیل ماده (143 مکرر)، به عنوان مالیات به نرخ صفر، منظور می شود." تبصره (1) ذیل ماده (143 مکرر) مقرر می دارد:
تمامی درآمدهای صندوق سرمایه گذاری، در چهارچوب این قانون و تمامی درآمدهای حاصل از سرمایه گذاری در اوراق بهادار موضوع بند (24) ماده (1) قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران و درآمدهای حاصل از نقل و انتقال این اوراق یا درآمدهای حاصل از صدور و ابطال آن ها، از پرداخت مالیات بردرآمد و مالیات بر ارزش افزوده موضوع قانون مالیات بر ارزش افزوده، معاف می باشد و از بابت نقل و انتقال آن ها و صدور و ابطال اوراق بهادار یاد شده، مالیاتی مطالبه نخواهد شد."
شایان ذکر است، در صورتی که مشمولین مالیات بر ارزش افزوده، برای دوره ای معین، فعالیتی نداشته باشند و این عدم فعالیت را به اطلاع سازمان امور مالیاتی برسانند، نرخ صفر مالیات ارزش افزوده، به صورت موقتی و صرفا برای دورهای که فعالیتی وجود نداشته، لحاظ خواهد شد.
معافیت مالیاتی و نرخ صفر مالیات، دو نهاد حقوقی جداگانه هستند و با یکدیگر، تفاوت هایی اساسی دارند. لذا، تفاوت بین معافیت مالیاتی و مالیات با نرخ صفر، مبحثی است که در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، مورد بررسی و توضیح، قرار خواهد گرفت. این تفاوت ها عبارتند از:
معافیت مالیاتی، نهادی اساسا، دائمی است و در آن، برخی از کسب و کارها و اقشار درآمدی، به علت پایین بودن درآمد، از از تسلیم اظهارنامه و پرداخت قبض مالیات در سامانه عملیات الکترونیکی امور مالیاتی، معاف هستند. در واقع، مالیات درآمد مشمولین معافیت مالیاتی، به هیچ وجه، محاسبه نمی گردد و اشخاص مشمول معافیت مالیاتی، ملزم به اظهار درآمد خود، نمی باشند.
نرخ صفر مالیاتی، روشی برای محاسبه مالیات است و در آن، مالیات درآمد مشمول مالیات، برای مدت تعیین شده در قانون، با نرخ صفر درصد، محاسبه خواهد شد و از این رو، فرد، مالیاتی را به سازمان امور مالیاتی، نمی پردازد. نرخ صفر مالیاتی، عمدتا، با هدف تقویت اقتصاد نهادهای خصوصی و تشویق برای سرمایه گذاری در این حوزه، اعمال می گردد. مشمولین محاسبه مالیات با نرخ صفر، ملزم به تنظیم اظهارنامه و تسلیم دفاتر قانونی خود به سازمان امور مالیاتی، هستند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مشمولین نرخ صفر مالیات در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مشمولین نرخ صفر مالیات پاسخ دهند.
برای مشاوره مشمولین نرخ صفر مالیات
برای مشاوره مشمولین نرخ صفر مالیات
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©