جرم حمل سلاح به معنای حمل و جابجایی سلاح بدون مجوز قانونی است که مطابق قوانین نگهداری اسلحه گرم و سرد بدون مجوز، مجازاتی مانند حبس یا جزای نقدی را در پی دارد. همچنین از میان انواع سلاح های گرم، فقط سلاح شکاری است که می تواند شامل مجوزهای لازم باشد و اگر شخص برای دریافت مجوز آن اقدام نکند در این مورد هم با وی برخورد قانونی می شود.
برای مشاوره اطلاع از قوانین جرم حمل سلاح
برای مشاوره اطلاع از قوانین جرم حمل سلاح
در هر جامعه ای حفظ نظم و امنیت بسیار اهمیت دارد زیرا این عوامل موجب آرامش و امنیت افراد میشوند به همین خاطر برای حفظ امنیت عمومی لازم است که مقررات سختگیرانه ای در خصوص حمل اسلحه وضع شود زیرا حمل و جابجایی اسلحه نیز موجب برهم خوردن نظم عمومی و هرج و مرج در جامعه می شود.
از همین رو قانون گذار مجازات و عواقب سنگینی برای این جرم در نظر گرفته است تا از وقوع جرم و جنایت جلوگیری کند ولی با توجه به این که جرم حمل اسلحه در جامعه رو به افزایش می باشد، شناخت این جرم و مجازات آن و به طور کلی آشنایی با قوانین این حوزه امری حائز اهمیت تلقی می شود.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پرداختن به این موضوع که جرم حمل سلاح چیست و مجازات آن چه می باشد؛ به قوانین حمل سلاح شکاری بپردازیم. سپس در خصوص نگهداری اسلحه شکاری بدون جواز صحبت خواهیم کرد. در انتها به مجازات حمل و نگه داری اسلحه تقلبی پرداخته خواهد شد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
قانون گذار برای حفظ امنیت عمومی، حمل اسلحه را جرم دانسته است. حال ممکن است در ذهن بر خی از افراد این سوال مطرح شود که جرم حمل سلاح چیست و منظور از آن چه می باشد که در این بخش توضیحات مفصلی در خصوص این جرم ارائه می گردد.
در ابتدا باید گفت که سلاح به ابزار یا وسیلهای گفته میشود که برای حمله یا دفاع استفاده میشود و این ابزارها میتوانند انواع و اشکال مختلفی داشته باشند که شامل تفنگ، شمشیر، چاقو یا حتی ابزارهای مدرن تر مانند موشک یا بمب می شود. حال باید توجه داشت که مطابق ماده 6 قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح مهمات غیر مجاز ایران حمل سلاح بدون مجوز جرم می باشد به عنوان مثال اگر شخصی مرتکب جرم حمل سلاح سرد در ماشین شود می بایست به سزای عمل خود برسد.
جرم حمل سلاح به معنای حمل و جابجایی سلاح بدون مجوز قانونی است. در واقع قانون گذار به این دلیل حمل سلاح را جرم دانسته است که این موضوع می تواند نظم و امنیت عمومی جامعه را بر هم بزند و مشکلات بسیار زیادی ایجاد کند زیرا حمل اسلحه در برخی از موارد ممکن است موجب ترس و وحشت در جامعه می شود.
در بخش قبلی پیرامون حمل سلاح توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که این عمل بر اساس قانون مجازات اسلامی جرم می باشد و مرتکب باید به سزای عمل خود برسد. حال در این بخش به مجازات حمل و نگهداری سلاح گرم و سرد پرداخته شده است که به شرح زیر می باشد:
به طور کلی سلاح به دو دسته سلاح گرم و سلاح سرد تقسیم می شود. سلاح گرم سلاحی است که برای استفاده انفرادی طراحی و ساخته شده و توسط یک نفر قابل حمل و بهره برداری است و ویژگی بارز سلاح گرم این است که استفاده از آن همواره با حرارت، صدا و شعله می باشد. همچنین خود سلاح گرم به چند دسته سلاح گرم خودکار و غیرخودکار، سنگین و نیمه سنگین تقسیم می شود.
در سلاح گرم خودکار پوکه به صورت خودکار از سلاح خارج می شود و می توان با هر بار فشردن ماشه بیش از یک گلوله شلیک کرد در حالیکه در سلاح گرم غیرخودکار با هر بار فشار دادن ماشه فقط می توان یک گلوله شلیک نمود و غالبا فشنگ گذاری آن به صورت دستی انجام می شود. از طرف دیگر سلاح گرم نیمه سنگین سلاحی است که به وسیله دو یا سه نفر خدمه استفاده می شود و بعضی از انواع آن می تواند توسط یک نفر حمل و استفاده شود ولی حمل و نقل سلاح گرم سنگین نیاز به بیش از سه نفر نیروی انسانی دارد و هدایت آتش آن ها توسط سامانه های جانبی انجام می شود.
از طرف دیگر در خصوص سلاح سرد نیز باید گفت که شامل وسایل، آلات و ادواتی می شود که استفاده از آن دارای صدا، شعله و حرارت نمی باشد و اصابت آنها به بدن منجر به ایجاد پارگی، خونریزی، از کار افتادن موقت یا دائم اعضا و نهایتاً آسیب جسمی و روحی یا فوت می شود. سلاح سرد انواع مختلفی دارد که از جمله آن می توان به سلاح سرد جنگی (مانند سر نیزه)، سلاح شکاری ( ساچمه زنی)، مهمات، سلاح لیزری، گازهای اشک آور، شوکرها و . . . اشاره نمود.
لازم به ذکر است که مجازات حمل نمودن سلاح های گرم و سرد با یکدیگر متفاوت است. ماده 6 قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح مهمات غیر مجاز در این خصوص بیان می کند:« هر کس به طور غیر مجاز سلاح گرم یا سرد جنگی یا سلاح شکاری یا قطعات موثر یا مهمات آنهارا خریداری، نگهداری یا حمل نماید یا با آنها معامله دیگری انجام دهد، به ترتیب زیر به حبس تعزیری محکوم می شود:
سلاح سرد جنگی، سلاح شکاری یا مهمات آن، به حبس از نود و یک روز تا شش ماه یا جزای نقدی از ده ملیون تا بیست و یک ملیون ریال
سلاح گرم سبک غیر خودکار، قطعات موثر یا مهمات آن به حبس از شش ماه تا دوسال یا جزای نقدی از بیست ملیون تا هشتاد ملیون ریال
سلاح گرم سبک خودکار قطعات موثر یا مهمات آن، به حبس از دو تا پنج سال
سلاح گرم نیمه سنگین و سنگین، قطعات موثر یا مهمات آنها، به حبس از پنج تا ده سال.
تبصره ـ هرگاه موضوع جرم این ماده بیش از یک قبضه یا قطعات مؤثر از چند قبضه باشد مجازات مرتکب حسب مورد یک درجه تشدید میشود.»
بنابراین جرم نگهداری اسلحه کلاشینکف و مجازات سلاح گرم کلت حبس یا جزای نقدی می باشد. همچنین لازم به ذکر است که با توجه به تبصره ماده فوق الذکر اگر شخص بیش از یک قبضه سلاح با خود حمل کند، مجازات وی یک درجه تشدید می شود. از طرف دیگر حمل و نگهداری سلاح غیرمجاز، جرم واحد بوده و تعیین مجازات مستقل برای هرکدام از آن ها، فاقد وجاهت قانونی است.
امروزه بسیاری از افراد با هدف تفریح و خوشگذرانی اقدام به شکار حیوانات با اسلحه شکاری می کنند ولی باید توجه داشت که در این خصوص قانون و مقررات خاصی وجود دارد که اطلاع از آن ضروری می باشد. به همین خاطر در این بخش از مقاله به بیان قوانین حمل سلاح شکاری اختصاص پیدا کرده است.
از میان انواع سلاح های گرم، فقط سلاح شکاری است که می تواند شامل مجوزهای لازم باشد. به عبارتی اصولا اشخاص مجاز به حمل و نگهداری سلاح شکاری نیستند مگر این که برای دریافت مجوز اقدام کنند. برای دریافت مجوز سلاح شکاری لازم است که شرایطی مورد رعایت قرار بگیرد که از جمله این شرایط می توان به داشتن تابعیت ایرانی، تاییدیه سلامت کامل روانی و جسمی از سوی پزشک متخصص و قابل اعتماد، عدم سوءپیشینه و غیره می باشد و نحوه گرفتن آن، بدین صورت است که متقاضیان، بعد از دریافت دفترچه شکار و نامه تاییدیه پزشک، می توانند به مراکز مجاز فروش اسلحه شکاری مراجعه نمایند.
بنابراین حمل سلاح شکاری زمانی جرم است که مجوز مربوط به آن دریافت نشده باشد. در واقع ضبط سلاح شکاری در بزه شکار غیرمجاز، منوط به اثبات عدم مالکیت مجاز متهم در سلاح استفاده شده است و ضبط سلاح دارای پروانه، فاقد وجاهت قانونی است. همچنین لازم به ذکر است که بر اساس رای وحدت رویه شماره 727 دیوان عالی کشور رسیدگی به بزه نگهداری غیرمجاز سلاح شکاری، در صلاحیت دادگاه کیفری دو می باشد.
نکته دیگر این است که دارنده سلاح شکاری حق ندارد در این اسلحه تغییراتی ایجادکند در این خصوص ماده 10 قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز در این خصوص مقرر می دارد:« هر کس مبادرت به تغییر در کالیبر، لوله و آلات متحرک هر نوع سلاح نماید یا شماره یا نشانه (آرم) سلاح را جعل نماید به جزای نقدی از بیست میلیون تا هشتاد میلیون ریال محکوم میشود. چنانچه تغییر یا جعل به درخواست مالک اسلحه یا متصرف آن صورت گیرد متقاضی نیز به مجازات مباشر محکوم میشود.» بنابراین ایجاد تغییرات در اسلحه شکاری جرم بوده و با شخص برخورد قانونی می شود.
در بخش های قبلی پیرامون جرم حمل اسلحه، مجازات و قوانین مربوط به آن توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که اگر شخص برای دریافت مجوز اسلحه اقدامی نکند با آن برخورد قانونی می شود. حال به جهت آشنایی کاربران در این بخش از مقاله به عواقب نگهداری اسلحه شکاری بدون جواز پرداخته می شود که به شرح زیر است:
همانطور که گفته شد بر اساس ماده 6 قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح مهمات غیر مجاز حمل سلاح شکاری بدون مجوز خلاف قانون است و شخص به حبس از نود و یک روز تا شش ماه یا جزای نقدی از ده میلیون تا بیست و یک میلیون ریال محکوم می شود. همچنین لازم به ذکر است که مطابق با ماده 9 قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح مهمات غیر مجاز دارنده پروانه حمل سلاح شکاری مکلف است پس از انقضاء مدت به تمدید پروانه اقدام نماید و چنانچه ظرف سه ماه پس از پایان مدت به تمدید آن اقدام کند، سلاح غیرمجاز تلقی میشود و مرتکب به جزای نقدی از ده تا بیست میلیون ریال محکوم میگردد.
نکته دیگری که باید به آن توجه شود این است که چنانچه شخص فاقد مجوز و پروانه حمل و نگهداری سلاح، اسلحه شکاری متعلق به غیر را که صاحب آن دارای جواز است حمل نماید، بزه حمل و نگهداری سلاح بدون مجوز، محقق شده است و مطابق قانون مجازات می شود.
در بخش های قبلی گفته که حمل و جابجایی سلاح جرم می باشد و شخص بسته به نوع سلاح به حبس یا جزای نقدی محکوم می شود. حال پرسش اساسی این است که آیا حمل اسلحه تقلبی جرم است و اگر پاسخ آن مثبت است مجازات حمل و نگه داری اسلحه تقلبی چه می باشد؟
در ابتدا باید گفت که بر اساس اصل قانونی بودن جرائم، حمل و نگه داری اسلحه تقلبی را نمی توان جرم دانست زیرا این اصل بیان می کند تنها اعمالی جرم شناخته می شود که در قانون برای آن مجازات تعیین شده باشد در حالیکه در قوانین ایران برای حمل و نگهداری اسلحه تقلبی هیچ مجازاتی تعیین نشده است.
با این وجود شایسته است که قانون گذار با وجود شرایطی این عمل را جرم انگاری کند زیرا گاهی اوقات استفاده از اسلحه تقلبی ممکن است سبب شود که عموم افراد جامعه در هنگام مواجه شدن با افراد زورگیر دچار اشتباه شده و گمان کنند که سلاح واقعی است و در نتیجه ارعاب مردم و سو استفاده از این موضوع در جامعه بیشتر شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد اطلاع از قوانین جرم حمل سلاح در کانال تلگرام کیفری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از قوانین جرم حمل سلاح پاسخ دهند.
برای مشاوره اطلاع از قوانین جرم حمل سلاح
برای مشاوره اطلاع از قوانین جرم حمل سلاح
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©