دینا / آیین دادرسی / آیین دادرسی مدنی / تفاوت دادخواست با درخواست

تفاوت دادخواست با درخواست

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در این مقاله به بررسی تفاوت دادخواست با درخواست می پردازیم .  

 

نخستین مرحله دادرسی و طرح دعوا توسط اشخاص در مراجع قضایی با داشتن درخواست شروع می شود . در برخی از دعاوی شخص شاکی یا مدعی برای طرح دعوای خود نیاز به این دارد که خواسته خود را در دادگاه در فرم و شکل خاصی مطرح کند که نحوه تنظیم و نگارش آن در نتیجه دعوا بسیار مهم است و در برخی از موارد نیاز به تکمیل فرم خاصی وجود ندارد که در قانون آیین دادرسی مدنی موارد آن بیان شده است . به همین دلیل در این مقاله به بررسی درخواست و دادخواست و تفاوت درخواست با دادخواست می پردازیم . 

تعریف درخواست

در توضیح درخواست به موجب ماده 2 قانون آیین دادرسی مدنی ، « هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند ؛ مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع ، وکیل ، قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند . » همانطور که در ماده 2 قانون مذکور بیان شده است . درخواست اولین مرحله ای است که هر کس در مراجعه به محاکم قضایی با آن دعوای خود را طرح می کند . لازم به ذکر است که دادخواست نوعی درخواست است که در ذیل به آن می پردازیم . اما گاهی درخواست ها نیازی به نوشتن و پر کردن فرم چاپی خاصی ندارد ، که در اصلاح به آن درخواست می گویند .
از جمله دعاوی که نیاز به نوشتن و تنظیم دادخواست ندارد : درخواست صدور گواهی انحصار وراثت – درخواست مهر و موم – درخواست ترکه – درخواست صدور گواهی عدم امکان سازش – در خواست تقسیم ترکه- در خواست تامین دلیل – در خواست تحریر ترکه – درخواست صدور صلح و سازش – درخواست تاخیر اجرای حکم – درخواست تعیین قیم 
در خواست های فوق طبق قانون نیاز به تنظیم و نوشتن فرم چاپی خاصی ندارد . 

تعریف دادخواست

در قانون آیین دادرسی مدنی و همانطور که در مقاله دادخواست چیست و نحوه تنظیم دادخواست بیان کردیم . شروع رسیدگی در دادگاه نیازمند تقدیم دادخواست می باشد . دادخواست برگ های چاپی مخصوصی است که نیاز به تکمیل و تنظیم دارد . دادخواست ها نیز در واقع یک نوع درخواستی هست که به صورت مکتوب و شکل خاص باید ارائه گردد . که در مواد 48 الی 52 نحوه تقدیم و شرایط دادخواست را بیان کرده است .  

تفاوت دادخواست و درخواست

یکی از موارد تفاوت بین دادخواست و درخواست این است که رابطه بین این دو عموم خصوص مطلق است یعنی همه دادخواست ها نوعی درخواست هستند ولی همه درخواست ها به صورت دادخواست ارائه و مطرح نمی گردد . در خواست ها برای دعاوی غیر ترافعی است که در بالا نام برده ایم ولی دادخواست برای دعاوی ترافعی تنظیم می شود . همانطور که در مطالب فوق بیا شد دادخواست در برگ های چاپی مخصوص تنظیم می شود ولی درخواست ها نیاز به برگ مخصوص چاپی ندارند و تشریفات دادرسی که یک دادخواست از جمله رفع نقص ، زمانبندی دقیق ، نوشتن آن به تعداد خواندگان دعوا ، وقت رسیدگی و غیره رادارد ، در درخواست وجود ندارد . 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد تفاوت دادخواست با درخواست به کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا مراجعه کنید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون تفاوت دادخواست با درخواست پاسخ دهند .