دریافت مقرری بیمه بیکاری بعد از مرخصی زایمان، در صورتی امکان پذیر است که فرد به صورت غیر ارادی، بیکار شده باشد. در این شرایط، پس از بررسی های لازم و تایید اداره کار، فرد می تواند درخواست برقراری بیمه بیکاری را در سامانه جامع روابط کار، ثبت کند و مقرری بیمه بیکاری، به حساب وی، واریز خواهد گردید.
برای مشاوره شرایط بیمه بیکاری بعد از مرخصی زایمان
برای مشاوره شرایط بیمه بیکاری بعد از مرخصی زایمان
با توجه به تاکید دولت و قوانین مختلف بر فرزندآوری و جوانی جمعیت، ضروری است تا طرح ها و تسهیلات حمایتی مختلف، در این راستا، پیش بینی و اجرایی گردند و دولت، تمرکز ویژه ای بر مادران شاغل یا افراد متاهل بدون فرزندی که شاغل هستند، داشته باشد.
بیمه بیکاری بعد از مرخصی زایمان، از مهم ترین تسهیلاتی است که دولت، برای حمایت از مادران باردار و تعلیم و تربیت فرزندان، در نظر گرفته و تنها افراد واجد شرایط می توانند از این امکان و تسهیلات استفاده نمایند و از این رو، اطلاع از شرایط بیمه بیکاری بعد از مرخصی زایمان برای تمامی مادران باردار شاغل دارای بیمه اجباری، ضروری است.
لذا در مقاله حاضر، ماهیت، شرایط دریافت و اینکه چند سال سابقه برای بیمه بیکاری بعد از مرخصی زایمان لازم است، بررسی گردیده و در خصوص شیوه اخذ این مقرری، نحوه محاسبه مزد بیمه بیکاری پس از مرخصی ایام بارداری، بیمه بیکاری قبل از مرخصی زایمان و وضعیت حقوقی ترک کار بعد از مرخصی زایمان، توضیح داده شده است.
قبل از بررسی اینکه بیمه بیکاری بعد از مرخصی زایمان چیست؟ باید، اندکی در خصوص مرخصی زایمان، توضیح داد و قانون بیمه بیکاری تامین اجتماعی را بررسی کرد. بر اساس قانون کار جمهوری اسلامی ایران، زنان تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی، می توانند در صورت داشتن شرایط، از مرخصی ایام بارداری، استفاده کرده و هم زمان، از سابقه بیمه و حقوق و مزایای قانونی، برخوردار گردند.
از نظر قانونی، مادرانی که از مرخصی زایمان استفاده می نمایند، می توانند پس از اتمام دوران مرخصی، به کار بازگردند و کارفرما، موظف است که بازگشت فرد را پذیرفته و با کارکردن مجدد وی، موافقت نماید. در شرایطی که پس از بازگشت فرد از مرخصی زایمان، به هر علت، با کارکرد وی، موافقت نگردد یا به عللی خارج از اختیار شخص، بیکاری، تحقق یابد، امکان استفاده از بیمه بیکاری، وجود خواهد داشت.
ماده 2 قانون بیمه بیکاری، مقرر داشته: "بيكار از نظر اين قانون، بيمه شده ای است كه بدون ميل و اراده، بيكار شده و آماده كار باشد." همچنین، ماده 3 قانون بیمه بیکاری تامین اجتماعی، مقرر می دارد: "بيمه بيكاری، به عنوان يكی از حمايت های تامين اجتماعی است و سازمان تامين اجتماعی، مكلف است با دريافت حق بيمه مقرر، به بيمه شدگانی كه طبق مقررات اين قانون بيكار می شوند، مقرری بيمه بيكاری، پرداخت نمايد. "
بنابراین، در صورتی که فردی، پس از مرخصی زایمان، به صورت غیر ارادی، بیکار شود یا پس از بازگشت به کار، کارفرما از پذیرش وی، اجتناب نماید، چنانچه از نظر سازمان تامین اجتماعی، واجد شرایط شناخته شود و پروسه درخواست بیمه بیکاری را طی کند، از این حمایت مالی، برخوردار خواهد شد.
تنها افراد واجد شرایط می توانند از بیمه بیکاری بعد از مرخصی زایمان، استفاده نمایند؛ لذا، در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، شرایط دریافت بیمه بیکاری بعد از مرخصی زایمان، از منظر قانون بیمه بیکاری، مورد بررسی قرار گرفته و ذکر شده است. این شرایط، عبارتند از:
بیمه شده، تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی و دارای تابعیت ایرانی بوده و مراحل برقراری مرخصی زایمان را به طور قانونی، طی کرده باشد؛
نحوه ثبت مرخصی زایمان فرد در لیست بیمه، بدین صورت باشد که کارفرما، کارکرد وی در مرخصی زایمان را صفر رد کند، ولی ترک کار نزند و در قسمت توضیحات، قید گردد که علت کارکرد صفر شخص، مرخصی زایمان می باشد؛
فرد، 6 ماه قبل از بیکار شدن، سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشد (در بیکاری بر اثر حوادث فورس ماژور مانند سیل، زلزله، آتش سوزی در کارگاه و...، داشتن حداقل سابقه پرداخت حق بیمه، ملاک نیست)؛
فرد، پس از اتمام مرخصی زایمان، به شکل غیر ارادی، کار خود را از دست دهد. نظیر اینکه کارفرما، به هر دلیلی کارگر را (حین و یا در پایان قرارداد) اخراج نماید و یا تمایلی به ادامه همکاری با کارمند، نداشته باشد؛
فرد، حداکثر ظرف 30 روز از دریافت نامه عدم نیاز یا اخراج و...، مدارک خود را برای تشکیل پرونده بیمه بیکاری، جمع آوری و درخواست خود برای برقراری بیمه بیکاری بعد از مرخصی زایمان را ثبت نماید.
شایان ذکر است، در مواردی که فرد، پس از اتمام مرخصی زایمان، به کار بازمی گردد و کارفرما، از پذیرش وی، اجتناب می ورزد، ابتدا باید، نسبت به شکایت علیه کارفرما اقدام کند و چنانچه پس از صدور رای از مراجع صالح (هیات حل اختلاف و یا هیات تشخیص اداره کار)، کارفرما همچنان از پذیرش شخص به عنوان کارمند، اجتناب کند، او می تواند، نسبت به ثبت درخواست برقراری بیمه بیکاری بعد از مرخصی زایمان، اقدام نماید.
در پاسخ به این پرسش که چند سال سابقه برای بیمه بیکاری بعد از مرخصی زایمان لازم است؟ باید، قانون کار جمهوری اسلامی ایران، بخشنامه جدید مرخصی زایمان و قانون بیمه بیکاری را مد نظر قرار داد. با در نظر گرفتن موارد مذکور، می توان گفت؛
از نظر قانون کار جمهوری اسلامی ایران و آخرین بخشنامه مرخصی زایمان تا زمان نگارش مقاله حاضر (بهمن ۱۴۰۲)، متقاضیان مرخصی زایمان، باید از سابقه 60 روزه پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی که یک سال قبل از شروع بارداری توسط محل کار پرداخت شده، برخوردار باشند؛
و از نظر قانون بیمه بیکاری، بیمه شده متقاضی بیمه بیکاری باید، 6 ماه قبل از بیکار شدن، سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشد (در بیکاری بر اثر حوادث فورس ماژور مانند سیل، زلزله، آتش سوزی در کارگاه و...، داشتن حداقل سابقه پرداخت حق بیمه، ملاک نیست).
با در نظر گرفتن موارد فوق الذکر می توان گفت، سابقه لازم برای دریافت بیمه بیکاری بعد از مرخصی زایمان، حداقل یک سال است. در ادامه، نحوه دریافت بیمه بیکاری پس از مرخصی زایمان، مورد بررسی و توضیح، قرار خواهد گرفت.
نحوه دریافت بیمه بیکاری پس از مرخصی زایمان، بدین صورت است که در ابتدا، فرد باید، اقدام به ثبت نام و احراز هویت در سامانه جامع روابط کار prkar.mcls.gov.ir نماید و پس از دریافت نام کاربری و رمز عبور، با جستجوی آدرس prkar.mcls.gov.ir و درج نام کاربری و رمز عبور، به پورتال خود در این سامانه، وارد گردد.
در این مرحله، فرد باید، پنجره واحد خدمات، را انتخاب کند.
در این گام، فرد باید، پنجره خدمات را انتخاب کند.
در این قسمت، فرد باید، برروی گزینه شروع مربوط به بیمه بیکاری، کلیک نماید.
در این مرحله، فرد باید، اطلاعات لازم را درج و مدارک مور نیاز را بارگذاری کرده و بر رروی گزینه ارسال، کلیک کند.
با طی باقی مراحل و درج شماره حساب و شماره شبای بانک های مورد تایید در سامانه، درخواست برقراری بیمه بیکاری بعد از مرخصی زایمان، ثبت و به پورتال کارشناس مربوطه، ارسال خواهد شد و در صورت موافقت، حقوق بیمه بیکاری، در مواعد مقرر، به حساب بانکی وی، واریز می گردد.
بند ب و ج ماده 7 قانون بیمه بیکاری، در خصوص محاسبه بیمه بیکاری بعد از مرخصی زایمان، تعیین تکلیف نموده است و مستفاد از آن ها، حقوق بیمه بیکاری، حداقل 55% متوسط حقوق روزانه شخص بیمه شده است و به مقرری کسانی که متاهل بوده یا افرادی را تحت تکفل خود داشته باشند، به ازای هر نفر، ده درصد حداقل دستمزد اضافه می شود.
شایان ذکر است، مجموع مقرری بیمه بیکاری شخص، از حداقل دستمزد وزارت کار در سال دریافت مقرری، کمتر نیست و از هشتاد درصد متوسط حقوق فرد، بیشتر نخواهد بود. بند ب ماده 7 قانون بیمه بیکاری، در خصوص نحوه محاسبه مقرری بیمه بیکاری، مقرر داشته:
"مقرری روزانه بيمه شده بيكار، معادل (55%) متوسط مزد يا حقوق و يا كارمزد روزانه بيمه شده مي باشد. به مقرری افراد متاهل يا متكفل تا حداكثر (4) نفر از افراد تحت تكفل، به ازای هر يک از آن ها، به ميزان (10%) حداقل دستمزد، افزوده خواهد شد. در هر حال، مجموع دريافتی مقرری بگير، نبايد از حداقل دستمزد، كمتر و از (80%) متوسط مزد يا حقوق وی، بيشتر باشد."
مستفاد از تبصره 1 ماده 7 قانون بیمه بیکاری، فرمول محاسبه متوسط مزد يا حقوق روزانه بيمه شده بيكار، برای محاسبه مقرری بيمه بيكاری بدین صورت است که؛ "جمع كل دريافتی بيمه شده كه به ماخذ آن، حق بيمه دريافت شده، در آخرين (90) روز قبل از شروع بيكاری، تقسيم بر روزهای كار" می گردد.
تبصره 1 ماده 7 قانون بیمه بیکاری، مقرر داشته: "در مورد بيمه شدگانی كه كارمزد دريافت می كنند، آخرين مزد عبارتست از جمع كل دريافتی بيمه شده كه به ماخذ آن حق بيمه دريافت شده، در آخرين (90) روز قبل از شروع بيكاری، تقسيم بر (90). درصورتی كه بيمه شده كارمزد، ظرف (3) ماه مذكور، مدتی از غرامت دستمزد استفاده نموده باشد، متوسط مزدی كه مبنای محاسبه غرامت دستمزد قرار گرفته، به منزله دستمزد ايام بيكاری تلقی و در محاسبه، منظور خواهد شد."
پس از بررسی ماهیت بیمه بیکاری بعد از مرخصی زایمان، شرایط، نحوه محاسبه، شیوه دریافت آن و اینکه چند سال سابقه کار برای دریافت این مقرری، نیاز است، در این تیتر از مقاله، بیمه بیکاری قبل از مرخصی زایمان، مورد بررسی و توضیح قرار خواهد گرفت. قانون،
در صورتی که فردی، قبل از بارداری، در حالت استفاده از بیمه بیکاری بوده و در این ایام، باردار گردد، نمی تواند نسبت به ثبت درخواست مرخصی زایمان، اقدام نموده و از حقوق و مزایای بیمه بیکاری و مرخصی زایمان، به طور هم زمان، بهره مند گردد.
علاقمندان به کسب اطلاعات در خصوص مرخصی بارداری قانون کار می توانند، مقاله پیشنهادی در لینک زیر را مطالعه کنند. در ادامه، تبعات ترک کار بعد از مرخصی زایمان، از نظر قانونی و حقوقی، مورد بررسی و توضیح، قرار خواهد گرفت.
وضعیت حقوقی ترک کار بعد از مرخصی زایمان، پرسش اغلب افراد است و از این رو، این تیتر از مقاله حقوقی دینا، به این امر اختصاص یافته و تبعات حقوقی و قانونی ترک کار بعد از مرخصی زایمان، مورد بررسی قرار گرفته است.
در صورتی که فردی، بعد از مرخصی ایام بارداری، ترک کار نماید، یعنی به کار خود بازنگردد، امکان استفاده از بیمه بیکاری بعد از مرخصی زایمان را نخواهد داشت؛ چراکه علت بیکاری وی، کاملا به صورت ارادی و خود خواسته بوده و مشمول شرایط پیش بینی شده برای دریافت بیمه بیکاری پس از مرخصی زایمان، نمی گردد.
در هر حال، چنانچه فردی اقدام به ترک کار بعد از مرخصی زایمان نماید، مستحق دریافت سنوات خود خواهد بود؛ مگر اینکه پیش از این، سنوات خویش را دریافت نموده باشد. علاقمندان به کسب اطلاعات در خصوص شرایط استفاده از مرخصی زایمان، می توانند مقاله زیر را مطالعه کنند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط بیمه بیکاری بعد از مرخصی زایمان در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط بیمه بیکاری بعد از مرخصی زایمان پاسخ دهند.
برای مشاوره شرایط بیمه بیکاری بعد از مرخصی زایمان
برای مشاوره شرایط بیمه بیکاری بعد از مرخصی زایمان
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©