ملک مشاع، ملکی است که مالکین متعدد دارد و شراکت آن ها، به نحو اشاعه می باشد؛ یعنی، تمام شرکا، در جزء جزء مال، شریک هستند. ملک مفروز، ملکی بوده که تنها یک مالک دارد. تفاوت در تعداد مالکین و تفاوت در نحوه تصمیم گیری برای فروش و انتقال، از جمله مهم ترین تفاوت های ملک مشاع و ملک مفروز می باشند.
برای مشاوره تفاوت ملک مشاع و ملک مفروز
برای مشاوره تفاوت ملک مشاع و ملک مفروز
اموال و املاک، به انواع مختلفی تقسیم می شوند؛ برای مثال، مال منقول و مال غیر منقول، از انواع تقسیم بندی های مربوط به اموال هستند. یکی از دسته بندی های ملکی، تقسیم املاک، به ملک مشاع و ملک مفروز است. این تقسیم بندی از حیث حدود مالکیت افراد، ایجاد شده و شاید بتوان گفت که یکی از رایج ترین و در عین حال، پیچیده ترین تقسیم بندی اموال می باشد.
با توجه به تفاوت ملک مشاع و ملک مفروز، روند سند زدن، فروش و انتقال این دو دسته از املاک، قواعد مخصوص به خود را داشته و بدون رعایت این قواعد، انجام امور ذکر شده، امکان ناپذیر نمی باشد. از آنجا که بدون اطلاع از تفاوت ملک مشاع و ملک مفروز، نمی توان در خصوص آن، اقدامات ثبتی و قانونی را به درستی انجام داد، ضروری است تا از این تفاوت ها، مطلع بود.
از این رو، در این مقاله، قصد داریم بگوییم که تعریف ملک مشاع و ملک مفروز چیست؛ سپس، تفاوت این دو با یکدیگر را از منظر قانون مدنی، توضیح داده و قواعد حقوقی حاکم بر هر یک را بگوییم. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
قبل از پاسخ به این پرسش که ملک مشاع چیست و تفاوت ملک مشاع و ملک مفروز چه می باشد؟ ابتدا باید، لغت مشاع را بررسی کرده و بگوییم که شراکت، به نحو اشاعه، چه معنایی دارد. سپس، به این پرسش که ملک مشاع چیست و در قانون مدنی، چه معنایی دارد، پاسخ دهیم و تفاوت ملک مشاع و ملک مفروز را بگوییم. مشاع در لغت، به معنای مال مشترک و تقسیم نشده است و در حقوق، بیشتر، درباره املاک و زمین به کار گرفته می شود و در خصوص املاک به ارث رسیده، بیشترین کاربرد را دارد.
شراکت به نحو اشاعه، یعنی، افراد شریک در یک مال، در جز جز مال، حق تصرف داشته و جزء جزء آن، متعلق به تمام شرکا می باشد. در تعریف ملک مشاع، می توان گفت، ملک مشاع، ملکی است که چند نفر در آن، به نحو اشاعه، با هم شریک هستند؛ به طوری که نمی توان، سهم هر کدام را در آن، به طور جداگانه، تشخیص داد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع کلیک نمایید.
مثل وقتی که ساکنین یک آپارتمان، نسبت به راهروهای ساختمان، دارای مالکیت مشاع هستند. در این حالت، استفاده از ملک مشاع، برای تمام ساکنین، ممکن بوده و هر گونه تصمیمی که درباره ملک مشاع گرفته می شود، باید، با رضایت و توافق همه مالکین باشد. در مقابل ملک مشاع ، ملک مفروز قرار دارد که در ادامه، به تعریف آن، خواهیم پرداخت.
در قسمت قبل، توضیح دادیم که ملک مشاع چیست و گفتیم که ملک مشاع، مالکین متعدد دارد که همه آن ها، در جزء جزء مال، سهیم بوده و حق تصرف دارند و قبل از گرفتن سند رسمی، نمی توان، سهم هر یک از شرکا و مالکین را در آن، به طور جداگانه، تشخیص داد. پس از توضیح ملک مشاع، در این قسمت، قصد داریم، بگوییم که تعریف ملک مفروز چیست.
برای تعریف ملک مفروز و ذکر تفاوت ملک مشاع و ملک مفروز، ابتدا باید، بگوییم که معنای لغوی مفروز، چه می باشد و در عالم حقوق، در قانون مدنی، به چه ملکی، ملک مفروز می گویند. مفروز، در لغت، به معنی قابل تقسیم است. در حقوق، به مالی، مفروز گفته می شود که قابلیت تقسیم شدن و جدا شدن را داشته باشد.
ملک مفروز، همان ملک مشاعی می باشد که تقسیم شده است. یعنی، در واقع، وقتی مالکان یک ملک مشاع، اقدام به تقسیم ملک مشاع خود نمایند، بعد از تقسیم و طی کردن مراحل افراز، ملک، مفروز خواهد بود. ملک مفروز، تنها یک مالک دارد و همان مالک، درباره تصرفات ملک، تصمیم می گیرد. در ادامه، تفاوت ملک مشاع و ملک مفروز را توضیح خواهیم داد.
در قسمت های قبل، توضیح دادیم که تعریف ملک مشاع و ملک مفروز، چه می باشد و گفتیم که تقسیم بندی املاک، به ملک مشاع و ملک مفروز، از حیث حدود مالکیت افراد است. در این قسمت از مقاله، قصد داریم، درباره تفاوت ملک مشاع و ملک مفروز ، صحبت کنیم که به شرح زیر می باشد:
اولین تفاوت ملک مشاع و ملک مفروز، این است که ملک مشاع، توسط چند مالک اداره می شود و مالکین متعدد داشته، اما ملک مفروز، تنها یک مالک دارد.
دومین تفاوت ملک مشاع و ملک مفروز، در این است که تصمیم گیری درباره ملک مشاع، بر عهده همه مالکان است و بدون رضایت یکی از آن ها، توافق صورت نمی گیرد؛ اما، تصمیم گیری درباره ملک مفروز، تنها بر عهده همان یک مالک است.
سومین تفاوت ملک مشاع و ملک مفروز، در این است که ملک مشاع، در صورت افراز، یعنی تقسیم بندی و جدا شدن، به ملک مفروز تبدیل می شود و باید برای گرفتن سند تک برگی و رسمی، اقدام به افراز آن کرد. در حالی که در ملک مفروز، چنین نیست و گرفتن سند تک برگی، نیاز به افراز ندارد.
در املاک مشاعی، برای اینکه هر یک از شرکا و مالکین، بتوانند، سند رسمی خود را داشته باشند، باید، اقدام به گرفتن سند تفکیکی و افراز مال مشاعی نمایند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص سند تفکیکی، مطالعه مقاله زیر که در قسمت در ادامه بخوانید آمده است، پیشنهاد می گردد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد تفاوت ملک مشاع و ملک مفروز در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون تفاوت ملک مشاع و ملک مفروز پاسخ دهند.
برای مشاوره تفاوت ملک مشاع و ملک مفروز
برای مشاوره تفاوت ملک مشاع و ملک مفروز
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©