دینا / تجاری / سایر موضوعات تجاری / درخواست تخصیص ارز

درخواست تخصیص ارز

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

ثبت، ابطال و پیگیری درخواست تخصیص ارز، با مراجعه به سامانه جامع تجارت ایران ntsw.ir یا همان سامانه ثبت درخواست تخصیص ارز، ممکن و میسر می باشد و متقاضی این امر باید، از شرایط، مدارک و اطلاعات لازم برای ثبت نام، نظیر کارت بازرگانی و شماره ثبت سفارش، برخوردار باشد.

 

 

با توجه به رواج واردات و صادرات و تاثیری که در اقتصاد کشورها دارد، دولت جمهوری اسلامی ایران، تسهیلات ویژه ای را برای افراد فعال در حوزه تجارت و بازرگانی، در نظر گرفته است و واجدین شرایط می توانند از این امکانات و تسهیلات، استفاده کند.

 

از مهم ترین این امکانات، تخصیص ارز است که ثبت درخواست تخصیص ارز، تمدید و ابطال آن، قواعد ویژه ای داشته و تنها افرادی که آشنا با مراحل ثبت درخواست تخصیص ارز هستند می توانند، اقدام به طی موفقیت آمیز مراحل این امر نمایند.

 

لذا در مقاله حاضر، سامانه درخواست تخصیص ارز، شرایط و مدارک لازم، مراحل ثبت و آموزش درخواست تخصیص ارز، پیگیری، تمدید، ابطال درخواست و قوانین جدید این حوزه، مورد بررسی و توضیح قرار گرفته است. سپس به این پرسش که  سامانه ارز تجاری چیست پاسخ داده شده و در آخر نحوه معامله در سامانه ارز تجاری ارائه شده است.  علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر در این باره می توانند، ادامه متن مقاله را دنبال کنند.

سامانه درخواست تخصیص ارز

 با توجه به الکترونیکی شدن روند درخواست تخصیص ارز، یکی از پرسش هایی که اغلب متقاضیان ارز مطرح می نمایند، مبنی بر این است که سامانه درخواست تخصیص ارز چیست و از چه طریقی، قابل دسترس خواهد بود؟ لذا در این تیتر از مقاله، این سامانه، بررسی و در خصوص آن، توضیح داده شده است.

 

سامانه جامع تجارت ایران، سامانه ثبت درخواست تخصیص ارز است و افراد متقاضی ثبت درخواست تخصیص ارز، تمدید و پیگیری درخواست باید، از طریق این سامانه، اقدام نمایند. آدرس سامانه جامع تجارت یا سایت درخواست تخصیص ارز، ntsw.ir بوده و تنها متقاضیان واجد شرایط دارای حساب کاربری در سامانه، خواهند توانست، از امکانات آن و ثبت درخواست تخصیص ارز، بهره مند گردند.

 

امکانات سامانه جامع تجارت، محدود به ثبت، تمدید و پیگیری درخواست تخصیص ارز نبوده و مواردی چون، ثبت سفارش کالای وارداتی و دسترسی به شناسه کالا نیز، از طریق آن، میسر می باشد. در ادامه، شرایط و مدارک لازم برای درخواست تخصیص ارز، بررسی خواهد شد.

شرایط و مدارک لازم برای درخواست تخصیص ارز

شرایط و مدارک لازم برای درخواست تخصیص ارز، مبحثی است که در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، مورد بررسی و توضیح قرار گرفته است تا خوانندگان محترم، در صورت نیاز، از آن استفاده نمایند. این شرایط و مدارک، عبارتند از:

 

فرد باید، اقدام به دریافت مجوز واردات و صادرات نموده و از حساب کاربری در سامانه جامع تجارت، برخوردار باشد؛

نقش فرد در سامانه جامع تجارت باید، بازرگان حقیقی یا حقوقی فعال باشد؛

فرد از کارت بازرگانی دارای اعتبار و مجوزهای مورد نیاز بانک عامل، برخوردار باشد؛

شماره ثبت سفارش انتخابی در سایت، باید دارای اعتبار بوده و وضعیت آن نباید در حال ویرایش باشد؛

مجموع مبلغ درخواست های تخصیص ارز یک ثبت سفارش، نمی تواند از مبلغ کل ثبت سفارش، بیشتر باشد؛

در صورت تامین ارز از منابع بانک مرکزی، نوع ارز تامین، نمی تواند متفاوت از ارز ثبت تخصیص باشد؛

مبلغ درخواست ارز ثبت سفارش، ثابت و برابر با مقداری که کاربر وارد کرده، باقی می ماند اما، در زمان تخصیص، مبلغ درخواست، مجدد و به نرخ روز، محاسبه می گردد. در ادامه، در خصوص مراحل ثبت و آموزش درخواست تخصیص ارز، توضیح داده شده است.

مراحل ثبت و آموزش درخواست تخصیص ارز

پس از توضیح سامانه ثبت درخواست تخصیص ارز و مدارک و شرایط لازم این امر، در این تیتر از مقاله دینا، راهنمای مراحل ثبت و آموزش درخواست تخصیص ارز، بررسی و ارائه شده است. در مرحله اول، فرد دارای حساب کاربری در سامانه جامع تجارت ntsw.ir، باید آدرس سایت را جستجو نموده و نام کاربری و رمز ورود خود به سامانه را در کادرهای مربوطه، وارد کند. در صورت عدم برخورداری از حساب کاربری، فرد باید، نسبت به ثبت نام در سامانه، اقدام نماید.

 

درخواست تخصیص ارز

 

در این گام، فرد باید نقش خود را تعیین نموده و به ترتیب، گزینه های "عملیات ارزی"، "تخصیص ارز" و "ثبت تخصیص ارز" را انتخاب کرده تا به مرحله بعدی برود.

 

سامانه ثبت درخواست تخصیص ارز

 

در این مرحله، فرد باید شماره سفارش خود را تعیین و برروی گزینه "ایجاد درخواست تخصیص ارز جدید"، کلیک کند.

 

 تمدید درخواست تخصیص ارز

 

در این گام، فرد باید، اطلاعات نمایش داده شده را تایید و به مرحله بعدی برود.

 

 پیگیری درخواست تخصیص ارز

 

در این مرحله فرد باید، اطلاعات مورد نیاز را با رعایت شرایطی که در تیتر قبلی ذکر شد، به ترتیب، در کادرهای مربوطه وارد کرده و برروی گزینه "ثبت کلیک کند.

 

درخواست تخصیص ارز

 

در صورت طی مراحل فوق الذکر به طور صحیح و درج کامل اطلاعات، پیغام موفقیت آمیز بودن ثبت درخواست، به شخص نمایش داده خواهد شد و می تواند، مطابق مراحلی که در تییر بعدی، توضیح داده می شود، درخواست خود را پیگیری نماید.

 

پیگیری درخواست تخصیص ارز

برای پیگیری درخواست تخصیص ارز، فرد باید، آدرس سامانه جامع تجارت ntsw.ir را جستجو نماید و پس از وارد شدن به حساب کاربری خود و تعیین نقش، گزینه های "عملیات ارزی"، "تخصیص ارز" و "ثبت تخصیص ارز" را انتخاب کند. (نحوه ورود به حساب کاربری در سامانه جامع تجارت، در تیترهای پیشین، توضیح داده شده است.)

 

 سامانه ثبت درخواست تخصیص ارز

 

در این مرحله، فرد می تواند از فیلد وضعیت لیست نمایش داده شده، وضعیت درخواست خود را بررسی کند.

 

تمدید درخواست تخصیص ارز

 

شایان ذکر است با کلیک برروی گزینه "جزئیات"، مشخصات بیشتری از درخواست، در اختیار فرد، قرار خواهد گرفت و در صورت رد شدن درخواست، شخص می تواند علت آن را متوجه شده و در صورت امکان، آن را برطرف کرده یا درخواست خود را ویرایش کنند.

 

تمدید درخواست تخصیص ارز از سامانه جامع تجارت

تمدید درخواست تخصیص ارز از سامانه جامع تجارت در این بخش از مقاله حقوقی دینا، مورد بررسی و توضیح، قرار خواهد گرفت. برای تمدید درخواست تخصیص ارز از سامانه جامع تجارت، فرد باید وارد حساب کاربری خود در ntsw.ir شود و گزینه های "عملیات ارزی"، "تخصیص ارز" و "ثبت تخصیص ارز" را انتخاب کند. (راهنمای تصویری این امور، در تیتر های قبلی، ارائه شده است.) 

 

پس از طی مراحل فوق الذکر، فرد باید، برروی گزینه "جزئیات" مربوط به سفارش مد نظر خود، کلیک کند.

 

پیگیری درخواست تخصیص ارز

 

در این گام، فرد باید، برروی گزینه "ویرایش"، کلیک کند تا وارد صفحه مربوط به این امر شود.

 

درخواست تخصیص ارز

 

و درصورتیکه درخواست وی، در وضعیت "تخصیص یافته" بود و نیاز به تمدید مهلت خرید ارز داشت، می تواند تیکه گزینه "تمدید دارد" را انتخاب کند.

 

سامانه ثبت درخواست تخصیص ارز

 

با طی مراحل فوق الذکر، فرد موفق خواهد شد تمدید درخواست تخصیص ارز را انجام دهد. در ادامه و در تیتر بعدی مقاله، مراحل نحوه ابطال درخواست تخصیص ارز در سامانه جامع تجارت، مورد بررسی و توضیح، قرار خواهد گرفت.

 

ابطال درخواست تخصیص ارز

امکان ابطال درخواست تخصیص ارز در سامانه جامع تجارت، مورد پیش بینی قرار گرفته است و برای این امر فرد باید، همانند آنچه راهنمای تصویری آن در تیترهای قبلی ارائه گردید، وارد پورتال خود در سامانه جامع تجارت ntsw.ir شده و پس از انتخاب گزینه های "عملیات ارزی"، "تخصیص ارز" و "ثبت تخصیص ارز"، با هدایت شدن به صفحه ای مشابه صفحه زیر، برروی گزینه "جزئیات" که در مقابل سفارش مد نظر فرد نوشته شده، کلیک کند.

 

 پیگیری درخواست تخصیص ارز

 

در این مرحله، فرد باید، برروی گزینه "انصراف از ایجاد"، کلیک کند.

 

درخواست تخصیص ارز

 

شایان ذکر است با طی مراحل ابطال درخواست تخصیص ارز ثبت شده، در قسمت مربوط به وضعیت سفارش ابطال شده، گزینه رد سفارش، درج خواهد شد. در ادامه، قوانین جدید تخصیص ارز، مورد بررسی و توضیح، قرار خواهد گرفت.

 

قوانین جدید تخصیص ارز

برای بررسی قوانین جدید تخصیص ارز، باید بخشنامه های موجود در این زمینه و آخرین اصلاحات صورت گرفته در بخشنامه صادره از سوی بانک مرکزی را مورد بررسی قرار داد. برخی از مهم ترین قوانین جدید تخصیص ارز تا زمان نگارش مقاله حاضر (بهمن 1402) عبارتند از:

 

جز در موارد استثنا، "بانک موظف است در زمان ایجاد‏‏ و تمدید گواهی ثبت آماری، (بابت اصل و کارمزد)، متناسب با زمان ایجاد و نوبت تمدید گواهی ثبت آماری؛ در زمان تمدید اول 5 درصد، تمدید دوم 10 درصد، تمدید سوم 15 درصد، تمدید چهارم 35 درصد، تمدید پنجم، 60 درصد و تمدید ششم به بعد، 100 درصد، نسبت به مسدود سازی معادل ریالی مبلغ ارزی مورد درخواست، به نرخ فروش حواله ارز مندرج در سامانه معاملات الکترونیکی ارز (ETS)، در حساب‌ های متقاضی، نزد آن بانک، به عنوان سپرده تخصیص ارز، اقدام کند."

 

 رفع مسدودی و برداشت وجه ریالی سپرده مذکور در پاراگراف قبل، جهت خرید ارز توسط آن بانک، بلامانع است؛ (در صورتی که متقاضی درخواست نماید، ارز تخصیص یافته از طریق آن بانک، خریداری شود.)

 

"چنانچه متقاضی، از طریق سامانه جامع تجارت، اقدام به خرید ارز از سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی (نیما) کند، متعاقب تامین ارز (آماده صدور حواله) و ثبت آن در سامانه تامین ارز این بانک، آزادسازی سپرده یاد شده، متناسب با مبلغ ارز تامین شده، ظرف هفت روز بانکی، امکان‌ پذیر است."

 

در شرایط ابطال، انقضا گواهی ثبت آماری یا عدم تخصیص ارز، بانک ملزم است، با دریافت درخواست متقاضی مبنی بر انصراف از درخواست تخصیص ارز، نسبت به آزادسازی سپرده مربوط به درخواست تخصص ارز، ظرف هفت روز بانکی، اقدام کند.

 

"در صورت تخصیص ارز، چنانچه متقاضی، اقدام به ابطال گواهی ثبت آماری ارز تخصیص یافته کرده باشد و دوباره درخواست تخصیص ارز کند؛ این اقدام به منزله یک نوبت تمدید، ... تلقی خواهد شد" و هزینه و درصد مربوط به آن، به عنوان سپرده تخصیص ارز، مسدود می گردد. علاقمندان به دانلود فایل قوانین جدید تخصیص ارز می توانند، از طریق باکس زیر، اقدام کنند.

 

قوانین جدید تخصیص ارز
  • حجم: 203KB
  • منبع: سایت قوانین و مقررات کشور

 

 

سامانه ارز تجاری چیست

پس ارائه توضیحاتی در خصوص سامانه درخواست تخصیص ارز، شرایط و مدارک، مراحل و ... در این بخش قصد داریم به این پرسش پاسخ دهیم که سامانه ارز تجاری چیست؟ درپاسخ به این پرسش باید گفت سامانه ای است که کلیه واردکنندگان دارای مجوز و تخصیص معتبر از محل تامین مرکز مبادله ایران باید به عنوان متقاضی خرید از طریق بانک عامل در بستر این مرکز اقدام به تامین و خرید ارز کنند.

 

همچنین کلیه صادرکنندگان مشمول بند دو ماده هشت آيين نامه اجرايي تبصره 6 بند (ح) ماده (2) مكرر قانون مبارزه با قاچاق كالا و ارز هيات وزيران با اصلاحات و الحاقات بعدی، از روز شنبه مورخ ۳ آذر ماه ۱۴۰۳ می‌ توانند به عنوان متقاضی فروش، از طریق بانک عامل، ارز حاصل از صادرات خود را در بستر مرکز مبادله ایران به فروش رسانند.

 

به طور کلی هم صادرکنندگان برای فروش ارز و هم واردکنندگان برای خرید ارز می توانند با مراجعه به سامانه ارز تجاری اقدام به معامله نمایند. از جمله  اقلام مهم وارداتی کشور، تجهیزات پزشکی می باشند که تابع قوانین و مقررات به خصوصی می باشد، در ادامه برای آشنایی بیشتر در این خصوص مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.

 

نحوه معامله در سامانه ارز تجاری

در خصوص نحوه معامله در سامانه ارز تجاری دو فرض قابل بررسی است، مورد اول مربوط به معاملات صادر کننده و مورد دوم به معنای معاملات وارد کننده است.  صادر کننده ی متقاضی فروش برای انجام عملیات ارزی باید به یکی از بانک‌ های عامل مراجعه کرده و قرارداد کارگزاری ارزی با آن بانک منعقد نماید. بر اساس این قرارداد، متقاضی ارز حاصل از صادرات خود را به کارگزار تعیین‌ شده توسط بانک عامل تحویل داده و برای ثبت سفارش فروش، پروانه‌ های صادراتی خود به میزان ارز مورد نظر را به بانک عامل ارائه می‌ کند.

 

در صورتی که میزان ارز موجود با ارزش پروانه‌ های صادراتی تطابق داشته باشد، بانک عامل مجوز فروش ارز را از طریق سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران دریافت کرده و در صورت وقوع معامله، مسئول انجام عملیات ارزی خواهد بود. بانک عامل از متقاضی فروش اطلاعات سفارش شامل مقدار ارز و حداقل نرخ قابل پذیرش را دریافت کرده و آن‌ ها را به سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران ارسال می‌ کند. در صورتی که سفارش با تقاضای خرید واردکنندگان تطابق داشته باشد، معامله صورت می‌ گیرد؛ در غیر این صورت، متقاضی فروش می‌ تواند سفارش خود را در جلسات بعدی ارسال کند.

 

لازم به ذکر است که در صورت تحقق معامله، تعهدات صادراتی متقاضی به‌طور سیستمی رفع خواهد شد. مبلغ ریالی حاصل از معامله، پس از کسر کارمزدهای مربوطه (شامل کارمزد مرکز مبادله ایران و بانک عامل) حداکثر ظرف یک روز کاری توسط مرکز مبادله ارز و طلای ایران تسویه می‌ شود. بانک عامل نیز ارز موضوع معامله را حداکثر ظرف ۷ روز کاری به بانک عامل متقاضی خرید منتقل خواهد کرد.

 

در مقابل وارد کننده که متقاضی خرید ارز است، باید برای انجام فرآیند خرید به بانک عاملی که در آن سفارش خود را ثبت کرده است مراجعه نموده و مجوز خرید ارز (تخصیص) و اطلاعات مربوط به نحوه پرداخت ارز به ذینفع نهایی را به بانک ارائه دهد. بانک عامل پس از بررسی درخواست، مجوز خرید ارز (تخصیص) و جزئیات مربوط به روش پرداخت و انتقال ارز به ذینفع نهایی را بررسی کرده و در صورت تایید، کارمزدهای مربوطه را به متقاضی خرید اعلام خواهد کرد

 

متقاضی خرید می‌ تواند تصمیم بگیرد که بخشی از مجوز خرید ارز (تخصیص) خود را خریداری کند یا تمام آن را. در این صورت، متقاضی باید سفارش خرید خود را به بانک عامل ارسال کرده و در آن، مقدار ارز و حداکثر نرخ قابل قبول خود را مشخص کند. همچنین، باید معادل ارزش ریالی سفارش خرید و کارمزدهای مربوطه را به حساب ریالی خود در بانک عامل واریز کند.

 

بانک عامل در زمان‌ های مشخص شده برای فعالیت بازار ارز تجاری مرکز مبادله ایران، اقدام به ارسال سفارش خرید به سامانه معاملات ارز تجاری می‌ کند. اگر عرضه‌ ای مطابق با سفارش خرید وجود داشته باشد و سفارش با درخواست‌ های فروش تطابق کند، معامله صورت خواهد گرفت. در این صورت، بانک عامل موظف است حداکثر ظرف 14 روز کاری از تاریخ تحقق معامله، ارز را به ذینفع نهایی منتقل کرده و تمامی امور کارسازی آن را انجام دهد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص قواعد درخواست تخصیص ارز در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون قواعد درخواست تخصیص ارز پاسخ دهند.