دینا / تجاری / شرکت ها / ترازنامه شرکت چیست

ترازنامه شرکت چیست

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در خصوص این پرسش که نمونه ترازنامه شرکت چیست؛ باید گفت که ترازنامه یکی از صورت های مالی است که وضعیت مالی یک شرکت را در یک زمان خاص نشان می‌دهد و دارای سه بخش دارایی ها، بدهی ها و حقوق صاحبان سهام می شود. 

 

صورت های مالی شرکت، مجموعه ای از گزارش های مالی است که به صورت سالانه توسط شرکت تنظیم و ارائه می شود. هدف اصلی صورت های مالی ارائه اطلاعات دقیق مالی قابل فهم درباره وضعیت مالی شرکت به سایر اشخاص است که از جمله آن ها می توان به سهامداران، بانک ها، مدیران و غیره اشاره نمود.

 

همچنین صورت های مالی، دارای انواع مختلفی می باشند که یکی از آن ها ترازنامه است. از آن جایی که ترازنامه یکی از مهم ترین صورت های مالی شرکت محسوب شود، پرداختن به جزئیات آن نظیر فواید و محدویت، اقلام و مندرجات آن امری ضروری به شمار می رود.

 

در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که ترازنامه حسابداری شرکت چیست و فایده و محدودیت های آن چه می باشد به طبقه بندی اقلام در ترازنامه بپردازیم. در انتها، نمونه هایی از ترازنامه شرکت سهامی خاص و نمونه صورت سود و زیان شرکت را بررسی خواهیم نمود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.

ترازنامه حسابداری شرکت چیست

یکی از مهم ترین اسنادی که برای تحلیل وضعیت اقتصادی شرکت مورد استقاده قرار می گیرد، ترازنامه است. حال ممکن است که برای برخی از اشخاص این سوال مطرح شود که منظور از ترازنامه حسابداری شرکت چیست و تعریف آن چه می باشد که پاسخ آن به شرح زیر است:

 

ترازنامه حسابداری یکی از صورت های مالی است که وضعیت مالی یک شرکت را در یک زمان خاص نشان می‌دهد. به عبارت دیگر، ترازنامه یا بیلان مالی شرکت گزارشی از دارایی ها، بدهی ها و حقوق صاحبان سهام در تاریخ مشخصی ارائه می دهد.

 

بنابراین ترازنامه برای ارزیابی عملکرد شرکت مورد استفاده قرار می گیرد.همچنین ترازنامه دارای چند بخش می شود که از جمله آن می توان به بخش دارایی ها، بدهی ها و حقوق صاحبان سهام اشاره کرد. دلیل نام گذاری این صورت مالی به ترازنامه این است که در ترازنامه باید همیشه تعادل وجود داشته باشد و به همین خاطر دارایی ها باید همیشه برابر بدهی ها و حقوق صاحبان سهام باشد. در غیر این صورت، ممکن است مشکلاتی از جمله داده‌های نادرست و اشتباه محاسباتی ایجاد شود.

 

کاربرد اصلی ترازنامه این است که با مقایسه دو یا چند ترازنامه در مقاطع مختلف زمانی می توان به این مسئله پی برد که یک تجارت چگونه رشد کرده است. از طرف دیگر سرمایه‌گذاران قبل از سرمایه‌ گذاری در شرکت ترازنامه را بررسی می کنند تا از سلامت مالی شرکت مطمئن شوند.

فایده و محدودیت های ترازنامه یا بیلان مالی شرکت

ترازنامه به دلیل این که اطلاعات مالی را به صورت منظم و دقیق ارائه می دهد، یکی از اصلی ترین گزارش های مالی هر شرکتی محسوب می شوند. حال به دلیل اهمیت این موضوع در این قسمت از مقاله فایده و محدودیت های ترازنامه یا بیلان مالی شرکت مورد بررسی قرار می گیرد.

 

ترازنامه دارایی ها، بدهی ها و حقوق صاحبان سهام را خلاصه می کند. در واقع این اسناد، ارزش کل دارایی‌ های نگهداری شده توسط کسب‌ و کار، بدهی‌ های قابل پرداخت به افراد و هر گونه حقوق صاحبان سهام را نشان می‌دهد. همچنین ترازنامه به عنوان معیاری برای سنجش نقدینگی کسب و کار محسوب می شود و نشان دهنده توانایی شرکت در پرداخت بدهی های خود می باشد.

 

علیرغم کاربردها و فایده های ترازنامه، محدودیت هایی نیز دارد. مهم ترین ایراد و محدودیت این است که در ترازنامه دارایی های ثابت به ارزش دفتری لحاظ می شوند و ارزش واقعی دارایی ها در آن منعکس نمی گردد. به عبارت دیگر تغییرات قیمت در نظر گرفته نمی شود.

 

ترازنامه به دلیل محدوده زمانی فقط وضعیت مالی و حسابرسی شرکت را در یک مقطع خاص نشان می دهد. به عبارتی اطلاعات ترازنامه بر اساس گذشته است و ممکن است کمک کمی در مورد آینده ارائه دهد و به همین دلیل تشخیص عملکرد مالی شرکت را دشوار می سازد. همچنین ترازنامه به تنهایی تمام اطلاعات مورد نیاز را ارائه نمی کند و ممکن است نیاز باشد برای اطلاعات جانبی به سراغ سایر صورت های مالی رفت؛ زیرا منابع انسانی، حسن شهرت محصولات، مدیریت کارآمد و غیره در آن قید نمی شود.

 

ترازنامه به دلیل این که اطلاعات مالی را به صورت منظم و دقیق ارائه می دهد، یکی از اصلی ترین گزارش های مالی هر شرکتی محسوب می شوند. حال به دلیل اهمیت این موضوع در این قسمت از مقاله فایده و محدودیت های ترازنامه یا بیلان مالی شرکت مورد بررسی قرار می گیرد.

طبقه بندی اقلام در ترازنامه حسابداری شرکت

در قسمت های گذشته، به تعریف ترازنامه شرکت پرداخته شد و بیان گردید که ترازنامه چند بخش دارد که از جمله آن می توان به بخش دارایی ها، بدهی ها و حقوق صاحبان سهام اشاره کرد. به منظور آشنایی علاقمندان، این قسمت از مقاله توضیحات مفصلی در خصوص طبقه بندی اقلام در ترازنامه حسابداری مالی شرکت ارائه می گردد. 

 

همانطور که گفته شد؛ اقلام در ترازنامه شامل ستون دارایی ها و ستون بدهی ها و سرمایه هستند که هر کدام از آن ها به بدهی های جاری و غیر جاری و دارایی های جاری و غیر جاری تقسیم می شوند. منظور از دارایی های جاری دارایی هایی است که یک سال یا کمتر عمر می کنند، به این معنی که می توان آنها را به راحتی به پول نقد تبدیل کرد. این دسته از دارایی ها شامل وجه نقد، پیش پرداخت ها، موجودی مواد و کالا، دریافتنی های تجاری و سرمایه گذاری های کوتاه مدت می شود.

 

دارایی‌ های غیرجاری دارایی‌هایی هستند که به راحتی به پول نقد تبدیل نمی‌ شوند و انتظار می‌ رود ظرف یک سال به وجه نقد تبدیل شوند و یا طول عمر آنها بیش از یک سال باشد. آن ها می توانند به دارایی های مشهود و غیر مشهود تقسیم شوند. دارایی مشهود شامل ماشین آلات، رایانه ها، ساختمان ها و زمین می شود. دارایی های نامشهود نیز ماهیت فیزیکی ندارند و شامل سرقفلی، حق ثبت اختراع یا حق چاپ و غیره می باشد.

 

در طرف دیگر ترازنامه بدهی ها قرار دارند. این ها تعهدات مالی یک شرکت به اشخاص دیگر هستند و مانند دارایی ها می توانند به جاری و غیر جاری تقسیم می شوند. بدهی های جاری بدهی های شرکت هستند که باید ظرف مدت یک سال پرداخت شود. بدهی های غیرجاری نیز بدهی هایی هستند که مهلت پرداخت آن ها بیشتر از یک سال است. به عنوان مثال می توان به بدهی های مالیاتی و وام بلند مدت اشاره کرد.

 

حقوق صاحبان سهام، میزان مالکیت سهامداران را بر دارایی های شرکت و سرمایه‌ آن ها را مشخص می کند. در واقع این حساب کل دارایی خالص یک شرکت را نشان می دهد. لازم به ذکر است برای اینکه ترازنامه تعادل داشته باشد، کل دارایی ها از یک طرف باید برابر با کل بدهی ها به اضافه حقوق صاحبان سهام در طرف دیگر باشد.

 

نمونه ترازنامه شرکت سهامی خاص

که در قسمت های پیشین مقاله بیان شد؛ ترازنامه گزارشی از دارایی ها، بدهی ها و حقوق صاحبان سهام در تاریخ مشخص است. حال به منظور آشنایی علاقمندان، در جدول زیر یک نمونه ترازنامه شرکت سهامی خاص ارائه گردیده است تا بتوانند از جزئیات آن مطلع شوند.

 

ترازنامه شرکت چیست

 

بنابراین همانطور که مشاهده می شود ترازنامه دارای دو ستون است. ستون اول در سمت راست و مربوط به دارایی های می باشد و در ستون سمت چپ نیز ارقام مربوط به بدهی ها و حقوق صاحبان سهام درج می شود. لازم به ذکر است که جمع بدهی ها و حقوق صاحبان سهام، دارایی های یک شرکت را تشکیل می دهند.

 

نمونه صورت سود و زیان شرکت

در بخش های قبلی پیرامون ترازنامه و اقلام آن توضیحاتی ارائه گردید. باید توجه داشت که یکی دیگر از صورت های مالی شرکت مربوط به صورت سود و زیان شرکت است که از آن برای ارائه گزارش عملکرد مالی شرکت در طی یک دوره مالی استفاده می شود. حال به منظور آشنایی نمونه صورت سود و زیان شرکت در قسمت زیر آورده شده است تا کاربران بتوانند از محتوای آن مطلع شوند.

 

ترازنامه شرکت

 

بنابراین باید توجه شود ترازنامه و صورت سود و زیان دو نوع از اسناد مالی هستند که با یک دیگر تفاوت های اساسی دارند. در واقع یکی از تفاوت های ترازنامه با صورت سود و زیان در این است که ترازنامه 3 عنصر دارایی، بدهی و حقوق صاحبان سهام را در یک بازه زمانی معین نشان می دهد ولی صورت سود و زیان، درآمد و هزینه های شرکت را در یک دوره زمانی بررسی می کند.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد ترازنامه شرکت در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون ترازنامه شرکت پاسخ دهند.