واردات کالا بدون انتقال ارز، بر اساس بخشنامه این امر، در خصوص کالاهایی نظیر قطعات يدكی و ابزار برشی و با داشتن مدارکی چون، کارت بازرگانی، میسر است و نحوه ثبت سفارش این کالاها، با مراجعه به سامانه جامع تجارت و انتخاب گزینه بدون انتقال ارز که ذیل لیست عملیات ارزی می باشد، صورت می گیرد.
برای مشاوره قواعد واردات کالا بدون انتقال ارز
برای مشاوره قواعد واردات کالا بدون انتقال ارز
واردات کالا، نقشی مهم و موثر در رشد اقتصادی کشور دارد و افراد بسیاری، شغل و تخصص خود را معطوف به این حوزه نموده اند، با این وجود، به علت امکان پولشویی و فساد و فرار مالیاتی، منشا ارز کالای وارداتی، باید مورد تایید بانک مرکزی، قرار گیرد و واردات کالا بدون انتقال ارز، امکان پذیر نیست.
در این اثنا، به علت دپو شدن بسیاری از کالاهای وارداتی در گمرک و کمبود ارز دولتی و بانکی، برای واردات کالا، دولت، به تازگی، امکان واردات کالا بدون انتقال ارز را صرفا در خصوص برخی کالا ها و تحت شرایط ویژه ای، میسر دانسته و همین امر، ضرورت اطلاع از قواعد این امکان را ایجاب می نماید.
لذا در مقاله حاضر، ماهیت، شرایط، مدارک لازم، لیست کالاهای مجاز واردات کالا بدون انتقال ارز، مفهوم عملیات ارزی بدون انتقال ارز، نحوه ثبت سفارش واردات کالا بدون انتقال ارز، بخشنامه جدید این امر، مزایا و معایب این طرح و قواعد آن در خصوص واردات خودرو، بررسی شده است.
مقصود از واردات کالا بدون انتقال ارز، روشی برای ثبت سفارش کالا در سامانه جامع تجارت است که در آن می توان، بدون آنکه از سیستم بانکی استفاده گردد، ارز اینگونه واردات را تامین نمود و کالای وارداتی را از گمرک ترخیص کرد؛ بنابراین، بدون تهیه ارز دولتی و بدون اینکه بانک مرکزی و گمرک، نیاز به دانستن منشا ارز، داشته باشند، اجازه ترخیص کالا، داده خواهد شد.
به بیان بسیار ساده تر، به وارداتی که ارز آن را بانک مرکزی تامین نمی نماید، واردات بدون انتقال ارز می گویند و در این نوع واردات، مشخص شدن منشا ارز، اهمیتی ندارد. در راستای فهم بهتر اینکه مقصود از واردات کالا بدون انتقال ارز چیست؟ لازم به توضیح است که؛
یکی از مراحل واردات کالا به کشور و ترخیص کالا از گمرک، استفاده از سیستم بانکی، برای انتقال ارز (پرداخت وجه کالای وارداتی)، به کشور مبدا (کشوری که کالا از طریق آن، وارد می شود)، تعیین منشا ارز هنگام ثبت سفارش در سامانه جامع تجارت و تایید این منشا، توسط بانک مرکزی، است.
اما در روزهای اخیر (اواسط دی ماه 1402)، دولت، بخشنامه ای در خصوص واردات کالا بدون انتقال ارز، منتشر کرد و نحوه ثبت سفارش، همچنین، نوع کالاهایی که امکان واردات آن ها بدون انتقال ارز، میسر است را تعیین نمود. بخشنامه جدید دولت در خصوص واردات کالا بدون انتقال ارز، بیان داشته:
"به اطلاع می رساند، جهت تسهیل واردات کالا به کشور از محل تبصره 1 و 2 ذیل بند 2 ماده 38 آیین نامه قانون مقررات صادرات و واردات، امکان ثبت سفارش از محل این بند، در سامانه جامع تجارت فراهم شده است. محل تامین ارز مذکور، در حال حاضر، ذیل عملیات ارزی «بدون انتقال ارز»، قابل انتخاب می باشد. استفاده از آن، نیازمند وارد نمودن شماره ثبت سفارش و اظهارنامه قبلی است که کسر تخلیه، از محل آن ها، ایجاد شده است."
امکان واردات کالا بدون انتقال ارز، تنها در صورتی میسر خواهد بود که شرایط مد نظر دولت برای این امر، وجود داشته باشد. لذا با استناد به بخشنامه صادره در خصوص واردات کالا بدون انتقال ارز، شرایط این امر، مورد بررسی قرار خواهد گرفت. شرایط واردات کالا بدون انتقال ارز عبارتند از:
کالا، تجاری نباشد (که تشخیص آن، با گمرک است)؛
پروسه ثبت سفارش در سامانه جامع تجارت، طی گردد؛
متقاضی، از مدارک لازم این امر، برخوردار باشد؛
کالای وارداتی، مشمول لیست کالا های ممنوعه نبوده و در واقع، امکان واردات آن ها، بدون انتقال ارز، میسر باشد.
کد تعرفه گمرکی کالای وارداتی یا HS Code، نشان دهنده اطلاعات و جزئیات خاص مربوط به هر کالا بوده و مواردی نظیر عوارض و حقوق ورودی کالا، مجاز یا غیر مجاز بودن آن کالا را تعیین می کند که علاقمندان به کسب اطلاعات در خصوص نحوه دریافت این کد می توانند، مقاله زیر را مطالعه کنند.
برای انجام عملیات واردات کالا بدون انتقال ارز، فرد باید از مدارک و فرم های لازم این امر، برخوردار باشد، لذا در این تیتر از مقاله دینا، مدارک و فرم های لازم برای واردات کالا بدون انتقال ارز، مورد بررسی قرار گرفته اند. این مدارک عبارتند از:
مجوزهای قانونی لازم؛ کارت بازرگانی؛ گواهی سازمان حمایت در صورت نیاز؛ گواهی موسسه استاندارد در صورت نیاز؛
اسناد مربوط به حمل و خرید کالا ؛ اسناد مربوط به ثبت سفارش بازرگانی؛ اسناد مربوط به برگه ترخیصیه؛ اسناد مربوط به قبض انبار؛
اسناد مربوط به بارنامه؛ اسناد مربوط به گواهی مبدا؛ اسناد مربوط به فاکتور خرید؛ کاتالوگ و بروشور؛ پروانه بهره برداری؛ پروانه صادراتی و وکالت نامه رسمی یا کارت حق العمل کاری. در ادامه، لیست کالاهای مجاز به واردات کالا بدون انتقال ارز، بررسی و ارائه خواهد شد.
واردات کالا بدون انتقال ارز، تنها در خصوص برخی کالاهای اعلام شده از سوی دولت که بسته به شرایط نیز تغییر می کنند، امکان پذیر است و همین امر، ضرورت اطلاع از لیست کالاهای مجاز به واردات کالا بدون انتقال ارز را ایجاب می نماید.
لذا در جدول زیر، لیست برخی از این کالاها، با استناد به آنچه در بخشنامه و بند های ماده 38 آیین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات آمده، جهت استفاده خوانندگان محترم، ارائه شده است. (باید مد نظر داشت، این کالاها، بر اساس اعلام دولت، دائم در حال تغییر هستند و در صورت نیاز به اطلاع، باید در خصوص آن ها، به صورت به روز، تحقیق نمود.)
لیست کالاهای مجاز به واردات کالا بدون انتقال ارز | ||||||||||||||||||||||||||
قطعات يدكی، ابزار برشی، قالب نو يا مستعمل و نمونه كالا برای تحقيق و كپی برداری، برای واحدهای توليدی،آموزشی يا تحقيقاتی
|
نمونه دارو (فرآوردههای دارويی، مواد اوليه و مواد جانبی) و مواد بسته بندی آن و تجهيزات و ملزومات پزشكی و آزمايشگاهی و بهداشتی
|
شير و غذای كودک و كتب و نشريات و تجهيزات آزمايشگاهی و ملزومات تحقيقاتی علمی برای دانشگاه های علوم پزشكی، در صورتي كه جنبه تجاری نداشته باشد.
|
شایان ذکر است، در خصوص برخی کالاهای ذکر شده در جدول، موافقت برخی نهادها، لازم است و بر اساس بند 7 ماده 38 آيين نامه اجرايی قانون مقررات صادرات و واردات،"واردات ساير كالاهايی كه مشمول موارد فوق نباشند، با تشخيص و موافقت كميسيونی مركب از نمايندگان وزارتخانه های بازرگانی و امور اقتصادی و دارايی و بانک مركزی جمهوری اسلامی ايران كه در وزارت بازرگانی و به رياست معاون وزير بازرگانی تشكيل خواهد شد، امكان پذير است. "
همچنین بر اساس بند 9 ماده 38 آيين نامه مذکور، "ورود و ترخيص هرگونه كالای مجاز اعلام شده توسط وزارت بازرگانی، به صورت بدون انتقال ارز و با انجام ثبت سفارش و پرداخت حق ثبت سفارش و ساير حقوق قانونی، قبل از ترخيص كالا و بدون ارايه هرگونه مجوز ديگری، مجاز است."
یکی از مواردی که انجام آن، به موجب بخشنامه جدید دولت در سال نگارش مقاله ( (اواسط دی ماه ۱۴۰۲) امکان پذیر و مجاز گردیده است، انجام عملیات ارزی بدون انتقال ارز می باشد و از آنجا که این امر، برای برخی افراد، ابهاماتی به دنبال داشته، در این تیتر از مقاله دینا، به طور مختصر، توضیح داده خواهد شد که مقصود از انجام عملیات ارزی بدون انتقال ارز چه می باشد.
به طور کلی، هنگامی که افراد، قصد واردات کالایی را به کشور دارند، جز در موارد استثنا باید، در بانک های کشور، اعتبار اسنادی باز کرده و وجه مورد نظر خود برای واردات را از ارزهای دولتی و منشا های مورد تایید بانک مرکزی، تهیه نمایند و در هنگام ثبت سفارش کالا در سامانه جامع تجارت، نوع عملیات ارزی و منشا ارز را تعیین کنند.
اما در انجام عملیات ارزی بدون انتقال ارز، نیاز به باز کردن اعتبار اسنادی در بانک های کشور نیست و فرد می تواند از منابعی غیر از منابع مورد تایید بانک مرکزی، نظیر بازار آزاد، اقدام به تهیه ارز نموده و در هنگام ثبت سفارش کالا در سامانه جامع تجارت، نوع عملیات ارزی و منشا ارز را بدون انتقال ارز، تعیین کنند.
نحوه ثبت سفارش واردات کالا بدون انتقال ارز، با ورود به حساب کاربری در سامانه جامع تجارت ایران، صورت می گیرد. بدین منظور، شخص باید، آدرس ntsw.ir را جستجو نموده و پس از درج نام کاربری و رمز عبور و اعداد تصویری امنیتی، برروی گزینه "ورود"، کلیک کند.
در این مرحله، فرد باید، به ترتیب، گزینه های "عملیات ارزی و بدون انتقال ارز" را انتخاب نموده و شماره ثبت سفارش و اظهارنامه قبلی که کسر تخلیه از محل آن ها ایجاد شده است را وارد نماید. (مستفاد از اخبار منتشره در خصوص ثبت سفارش واردات کالا بدون انتقال ارز)
بخشنامه جدید ثبت سفارش واردات کالا بدون انتقال ارز در خصوص قواعد و ضوابط این امر، تعیین تکلیف نموده و ضروری است، تمام متقاضیان استفاده از این امکان (سفارش واردات کالا بدون انتقال ارز)، بخشنامه را مورد مطالعه قرار دهند. لذا، در باکس زیر، فایل دانلود بخشنامه جدید ثبت سفارش واردات کالا بدون انتقال ارز، ارائه شده تا خوانندگان محترم، در صورت نیاز، استفاده کنند.
نرخی که برای عوارض و هزینه های کالا در گمرک به کار می رود، نرخ ارز گمرک نام دارد که علاقمندان به کسب اطلاعات در خصوص قواعد و نحوه محاسبه این نرخ می توانند، مقاله پیشنهادی در لینک زیر را مورد مطالعه قرار دهند.
پس از بررسی نحوه ثبت سفارش و ارائه فایل دانلود بخشنامه واردات کالا بدون انتقال ارز، در تیترهای قبل، در این تیتر از مقاله دینا، مزایا و معایب این واردات، بررسی خواهد شد. در توضیح مزایا و معایب واردات کالا بدون انتقال ارز، باید گفت:
معایب این طرح عبارتند از: امکان افزایش پولشویی و فرار مالیاتی؛ با وارد کردن کالاهای غیر ضروری و ضربه وارد کردن به تولید ملی؛ تضعیف قدرت نهاد نظارتی؛ کمک به متخلفان و مجرمانی که از بازگردانی ارز حاصل از صادرات، سرباز زده و یا با تخلفات خود، به طوری نامشروع، درآمد ارزی کسب نموده و در خارج از کشور، نگهداری می کنند؛ ایجاد ترافیک در گمرک؛ ورود بی رویه کالاهای مجاز به کشور و به تبع، افزایش برخی کالاهای مازاد که سبب ضربه به اقتصاد، خواهد شد.
مزایای این طرح، عبارتند از: جلوگیری از دپو شدن کالای وارداتی در گمرک؛ تسهیل و سرعت بخشیدن روند ترخیص کالا از گمرک؛ افزایش واردات؛ کاهش کمبود کالا در بازار؛ کاهش قیمت کالا در بازار؛ کاهش تقاضای ارز و به تبع، کنترل بازار ارز.
همانطور که در تیتر اول و سایر تیترها، به طور صریح و ضمنی، اشاره شد، مقصود از واردات، بدون انتقال ارز، وارداتی است که منشا ارز آن، بانک مرکزی و دولت نیست و افراد می توانند از منابعی چون، ارز بازار آزاد، ارز اشخاص و...، ارز خود را تهیه و اقدام به واردات کالا نمایند.
بر اساس بخشنامه جدید، واردات خودرو بدون انتقال ارز، صرفا در خصوص خودرو و موتور سیکلت هایی که برای مهندسی معکوس، وارد کشور می شوند، امکان پذیر است. منوط بر اینکه، مجوز اولیه از دفتر وزارت صنعت و معدن، اخذ گردد؛ فرد از پروانه بهره برداری برای تولید خودرو وارداتی برخوردار بوده و در اظهارنامه گمرکی کالا، در بخش شرح کالا، عبارت عدم اعتبار برای شماره گذاری و واگذاری، درج گردد.
در خصوص سایر خودروها، هنوز قانونی از سوی دولت، به تصویب نرسیده و طرح مربوط به این امر، سال ها است که در مجلس و کمیسیون های مختلف، در دست بررسی می باشد؛ این درحالی است که کمبود ارز دولتی برای تخصیص به واردات خودرو نو و کارکرده و مخالفت بانک مرکزی با واردات خودرو بدون انتقال ارز، روند ترخیص خودروهای وارداتی را بسیار کند نموده است.
در یک جمع بندی کلی، باید گفت، واردات خودرو بدون انتقال ارز، تا زمان نگارش مقاله حاضر ( اواسط دی 1402)، همچنان در دست بررسی بوده و هنوز، تکلیف قطعی ای در این باره، مشخص نشده است؛ در صورت تصویب هرگونه خبر و طرح در این باره، این بخش از متن مقاله، بروزرسانی، خواهد شد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص قواعد واردات کالا بدون انتقال ارز در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون قواعد واردات کالا بدون انتقال ارز پاسخ دهند.
برای مشاوره قواعد واردات کالا بدون انتقال ارز
برای مشاوره قواعد واردات کالا بدون انتقال ارز
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©