دینا / حقوقی / سایر موضوعات حقوقی / خودرو گذر موقت

خودرو گذر موقت

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

خودروی گذر موقت یا ورود موقت؛ به خودرویی گفته می شود که توسط مسافران غیرمقیم و تحت شرایطی، وارد کشور شده و با پلاک گذر موقت، امکان تردد در سطح کشور را برای مدت مشخصی دارد. لیست ماشین های گذر موقت در ایران، تنها انواع خاصی از خودروهای سواری می باشد.

 

دولت به منظور حمایت از هموطنان ساکن در خارج کشور، سهولت در انجام امور گمرکی و نیز رشد صنعت گردشگری، اقدام به ارائه امکانات و مزایای مختلفی نموده است که از جمله آن می توان به امکان ورود خودرو با پلاک گذر موقت اشاره نمود.

 

یکی از سوالات متدوالی که ممکن است در این میان، برای افراد مطرح شود، این است که خودرو گذر موقت چیست و شرایط خرید آن چه می باشد. علاوه براین، اطلاع از قیمت و قوانین تردد با این نوع خودرو، از دیگر مسائل مهم، پیرامون خودرو گذر موقت است.

 

از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که خودرو گذر موقت چیست و شرایط خرید آن چه می باشد؛ به بیان قیمت و لیست ماشین های گذر موقت در ایران​ بپردازیم. سپس در خصوص قوانین ماشین گذر موقت صحبت خواهیم کرد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.

خودرو گذر موقت چیست

امروزه بسیاری از افراد به منظور سهولت در حمل و نقل و نیز انجام اموری نظیر گردشگری و...، از خودروهای شخصی استفاده می نمایند. استفاده از اتومبیل شخصی برای برخی افراد، به حدی دارای اهمیت است که حتی در مسافرت های خارج از کشور نیز، خودروی خود را از مرزهای گمرکی وارد کشور مقصد نموده و آن را مورد استفاده قرار می دهند.

 

در حقوق ایران نیز؛ قانون گذار به این امر توجه نموده و امکان تردد خودروهای شخصی مسافران غیرمقیم را تحت شرایطی و با پلاک گذر موقت، فراهم نموده است. در این میان، ممکن است که این سوال برای برخی افراد مطرح شود که خودرو گذر موقت چیست و در چه مواردی مورد استفاده قرار می گیرد؟

 

در پاسخ به این سوال می بایست به ماده 78 قانون امور گمرکی و نیز آیین نامه اجرایی آن مراجعه شود. مطابق با این ماده، خودروی گذر موقت یا ورود موقت؛ به خودرویی گفته می شود که توسط مسافران غیر مقیم و تحت شرایطی، وارد کشور شده و با پلاک گذر موقت، امکان تردد در سطح کشور را برای مدت مشخصی دارد.

 

متن ماده 78 در این خصوص مقرر می دارد: «مسافران غیرمقیم ایران می‌ توانند وسیله نقلیه شخصی خود را با رعایت مقررات مربوطه، طبق رویه ورود موقت به قلمرو گمرکی کشور وارد نمایند.» به منظور تردد خودروی گذر موقت در سطح کشور، شخص می بایست قوانین و شرایطی را مورد رعایت قرار دهد که از جمله آن می توان به موارد زیر اشاره نمود:

 

ایرانیان مقیم خارج در صورتی می‌ توانند از این امتیاز؛ استفاده نمایند که قبل از ورود، به ایران حداقل سه ماه در خارج از کشور اقامت داشته باشند.

داشتن پاسپورت و گواهینامه بین المللی رانندگی

ارائه معرفی نامه گمرک، مجوز عبور از کشور (کارانه دوپاساژ، تربیتیک یا دیپیتیک) و سایر مجوزات لازمه (توجه به این نکته ضروری است که مندرجات و اوصاف مذکور در جواز عبور باید با مشخصات وسیله نقلیه وارده مطابق باشد.)

ارائه مدارک و اسناد شناسایی خودرو 

 

آنچه در این میان، حائز اهمیت این است که خودروهای ورود موقت، تنها در بازه زمانی مشخص شده، امکان تردد دارند. مهلت تردد خودروهای ورود موقت؛ بر اساس بخشنامه شماره 1402/61/8؛ برای خودروهای سواری ورود موقت توسط اتباع خارجی و ایرانی مقیم خارج از کشور از تمام کشورها حداکثر ۵ ماه بدون تمدید و برای ماشین های گذر موقت خودروهای سواری سرمایه گذاران خارجی؛ پنج سال بدون تمدید است. 

 

هم چنین، ورود موقت خودروهای سواری ساکنان مناطق آزاد نیز به قلمرو گمرکی یک ماه بدون تمدید خواهد بود. مالک می بایست قبل از اتمام مهلت تردد، به نزدیک‌ ترین مرکز شماره‌ گذاری مرز خروجی مراجعه نموده و نسبت به خارج کردن خودروی گذر موقت اقدام نماید.

 

مطابق با ماده 144 آیین نامه قانون امور گمرکی؛ هرگاه وسیله نقلیه ای که به موجب جواز عبور وارد می‌ شود؛ از کشور خارج نگردد؛ مراتب به وسیله گمرک ورودی یا خروجی به گمرک ایران اعلام شده تا برای پیگرد قانونی از مجرای کانون جهانگردی و اتومبیلرانی جمهوری اسلامی ایران اقدام شود.

 

مطابق با رویه حال حاضر؛ در صورتی که مالک، خودروی گذر موقت را در مهلت تعیین شده به گمرک برنگرداند، برای وی اخطاریه ای صادر شده که بنابر آن، شخص تا ده روز فرصت خواهد داشت که اتومبیل را به گمرک تحویل دهد؛ وگرنه برای او پرونده قاچاق تشکیل خواهد شد. علاوه بر این؛ امکان تمدید دائمی و یا تغییر پلاک گذر موقت به پلاک به ملی وجود نداشته و هر گونه ادعا و تبلیغ در این خصوص؛ بر خلاف قانون و کلاهبرداری است.

شرایط خرید خودرو گذر موقت

در قسمت گذشته، به این پرسش پاسخ دادیم که خودرو گذر موقت چیست و در این خصوص بیان نمودیم که خودروی گذر موقت، این امکان را برای مسافران مقیم خارج از کشور، فراهم نموده تا با داشتن گواهینامه بین المللی رانندگی؛ بتوانند با خودروی شخصی، در کشور تردد نمایند. در این بخش از مقاله قصد داریم تا به موضوع شرایط خرید خودرو گذر موقت بپردازیم.

 

در خصوص خرید و فروش خودروهای گذر موقت می بایست اشاره نمود که بنابر اعلام رئیس پلیس راهور ناجا؛ مالکان و صاحبان این نوع خودروها، امکان فروش آن را نداشته و هر گونه نقل و انتقال در این مورد؛ مصداق قاچاق محسوب می شود. با توجه به ممنوعیت خرید و فروش خودروهای گذر موقت؛ صحبت از شرایط خرید خودرو گذر موقت امری بی معنا قلمداد می شود.

 

توجه به این نکته ضروری است که از آن جایی که تنها مالک خودروی ورود موقت؛ اجازه رانندگی با پلاک گذر موقت را دارد؛ در صورتی که چند نفر قصد استفاده از این نوع اتومبیل را دارند؛ در زمان کسب مجوز؛ این موضوع باید به مراجع اطلاع داده شود. در صورت خرید و فروش خودروهای گذر موقت؛ هیچ گونه خدماتی از جمله کارت سوخت، کارت خودرو و دیگر موارد به این خودروها تعلق نگرفته و برگ سند آن نیز در معاملات منتقل نمی‌ گردد.

قیمت خودرو گذر موقت

مطابق با قانون کشور؛ برای تجار و سرمایه‌ گذاران مقیم خارج؛ شرایطی فراهم شده است که بتوانند با استفاده از خودروهای شخصی گذر موقت؛ برای مدت معلوم و مشخص، در سطح کشور تردد نمایند. همانطور که بیان شد؛ امکان نقل وانتقال اتومبیل؛ بر اساس قرارداد خرید و فروش خودرو وجود نداشته، و این امر، مصداق قاچاق کالا می باشد.

 

با این حال، در برخی موارد مشاهده می شود که این خودروها با با قیمتی پایین تر از خودروهای دارای پلاک ملی؛ در بازار، مورد معامله واقع می شوند. در واقع؛ لوکس بودن این نوع خودروها و نیز هزینه پایین؛ از جمله عوامل ترغیب کننده برای خرید این نوع خودروها محسوب می شود.

 

 قیمت خودرو گذر موقت در چنین مواردی؛ بستگی به قرارداد منعقده میان خریدار و فروشنده داشته و بسته به نوع خودرو و مدل آن؛ قیمت نیز متغیر می باشد. ذکر این نکته، حائز اهمیت است که علاوه بر خرید و فروش، هر گونه قرارداد که به موجب آن، خودرو تحت تصرف شخصی غیر از مالک قرار گیرد (نظیر قرارداد اجاره) نیز، مشمول ممنوعیت است.

 

لیست ماشین های گذر موقت در ایران

در بخش های پیشین مقاله به چیستی و ماهیت خودروهای گذر موقت و نیز امکان خرید و فروش آن پرداخته و در این خصوص، بیان نمودیم که انعقاد هر گونه قرارداد نقل و انتقال، در خصوص این خودروها؛ امری خلاف قانون بوده و مرتکب؛ در صورت اثبات؛ به تناسب، به مجازات معین شده، محکوم می شود. 

 

یکی از سوالات متدالی که در خصوص ماشین های گذر موقت؛ مطرح می شود، این است که لیست ماشین های گذر موقت در ایران چه می باشد و چه خودروهایی امکان ورود و تردد با پلاک گذر موقت را دارند؟ در پاسخ به این پرسش، باید بیان نمود که مطابق با قوانین و مقررات حال حاضر در کشور؛ تنها خودروهای سواری امکان ورود با پلاک موقت به داخل کشور را داشته و در لیست ماشین های گذر موقت در ایران قرار دارند.

 

بنابراین؛ متقاضیان می توانند با رعایت شرایط مذکور؛ خودروهای سواری را به داخل کشور وارد نموده و از آن استفاده نمایند. در خصوص این که آیا در نوع و مدل خودروهای سواری، نیز محدودیتی وجود دارد یا خیر؛ نیز می بایست بیان نمود که ورود موقت خودروهای سواری با برندهای پورشه، هامر، مازراتی، بوگاتی، خودروهای تشریفاتی و خودروهای لوکس امکان‌پذیر نیست، اما متقاضیان می توانند انواع خودروهای سواری نظیر بی ام و، مرسدس بنز، تویوتا، لکسس و ... را وارد کشور نمایند.

 

قوانین ماشین گذر موقت

در خصوص این که قوانین ماشین گذر موقت در ایران چه می باشد؛ می بایست بیان نمود که تاکنون قانونی جداگانه در خصوص قوانین ماشین گذر موقت تصویب نشده است و متقاضیان به منظور اطلاع از شرایط و مقررات این نوع خودروها، می بایست به قوانین مرتبط نظیر قانون امور گمرکی و آیین نامه اجرایی آن و هم چنین، بخشنامه های مربوطه مراجعه نمایند.

 

 از جمله قوانین ماشین گذر موقت می توان به ماده 78 قانون امور گمرکی مصوب سال 1390، ماده 142 تا 144 آیین نامه اجرایی آن و نیز بخشنامه شماره ۱۶۱/۹۱۷۷۶ مورخ ۱۳۹۴/۰۵/۱۹ و هم چنین، دستورالعمل 1402/61/8 سازمان گمرک اشاره نمود.

 

در قوانین مذکور؛ کلیه مباحث مربوط به خودروهای وارداتی، نظیر جریمه عدم‌ خروج خودرو گذر موقت، مهلت تردد، شرایط مالک و دارنده خودرو، شرایط توقیف خودرو و... پرداخته شده است.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد خودرو گذر موقت در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون خودرو گذر موقت پاسخ دهند.