تعیین تکلیف فیش حج متوفی، تنها پس از تهیه مدارک لازم، نظیر گواهی فوت، گواهی حصر وراثت و مفاصا حساب مالیات بر ارث، میسر خواهد بود و نحوه انتقال فیش حج فرد فوت شده به ورثه، با تهیه مدارک لازم و با مراجعه به دفاتر مجاز حج و زیارت استان و شهرستان، صورت می پذیرد.
برای مشاوره تکلیف فیش حج متوفی و نحوه انتقال آن
برای مشاوره تکلیف فیش حج متوفی و نحوه انتقال آن
هنگامی که شخصی، فوت می نماید، تمامی دارایی او، اعم از جنبه مثبت دارایی، نظیر طلب ها، اموال منقول و غیر منقول، سپرده های بانکی و...، همچنین، جنبه منفی دارایی، نظیر بدهی ها و قرض ها، به وراث او، به ارث خواهند رسید و در صورتی که وراث، ارث را قبول کنند، تمام آن، یعنی جنبه مثبت و منفی دارایی، به آن ها، منتقل خواهد شد.
در این اثنا، این امکان وجود دارد که بخشی از دارایی های مثبت متوفی یا فرد فوت شده، فیش حج وی باشد که در این شرایط، ورثه، تنها در صورتی می توانند اقدام به خرید و فروش یا انتقال فیش بجا مانده نمایند که تکلیف فیش حج متوفی، از منظر قانونی، مشخص گردد و مراحل حقوقی مربوط به انتقال فیش حج به وراث، طی شده باشد.
لذا، در مقاله حاضر، تکلیف ورثه نسبت به فیش حج میت، انحصار وراثت و نحوه انتقال فیش حج فرد فوت شده به ورثه، قوانین فروش، قیمت و مالیات فیش حج متوفی، مورد بررسی قرار گرفته و توضیح داده شده است که علاقمندان به کسب اطلاعات در این خصوص می توانند، ادامه مقاله را دنبال کنند.
قوانین ارث، بخش مهمی از مواد قانون مدنی را به خود اختصاص داده اند و این قانون، به تبعیت از شرع، در خصوص ارث بجا مانده از متوفی که در عالم حقوقی به آن، ترکه می گویند، تعیین تکلیف کرده و حقوق و تکالیف ورثه را نسبت به ماترک یا ارث، مشخص نموده است.
یکی از مصادیق ارث، فیش حج متوفی می باشد که در زمان حیات خود، برای ثبت نام آن، اقدام نموده، لکن، قبل از سفر به مکه مکرمه و بجا آوردن مراسم حج، از دنیا رفته است. در این شرایط، چنانچه فرد فوت شده، در خصوص بجا آوردن حج، بعد از فوت خود، وصیت ننموده باشد، فیش حج متوفی، جزو ماترک محسوب و به وراث، منتقل، می شود.
در شرایطی که فرد فوت شده، در خصوص بجا آوردن حج، اقدام به وصیت نموده باشد، به شرط رضایت سایر وراث و در صورت وجود صغیر بین ورثه، به شرط پرداخت سهم الارث او از امتیاز فیش حج، یکی از وراث واجد شرایط یا نایبی غیر از وراث، می تواند، پس از تهیه مدارک لازم و طی روند اداری و حقوقی، به نیابت از متوفی، اقدام به ادای فریضه حج نماید.
در شرایطی که فرد فوت شده، در خصوص حج خود، وصیتی نکرده یا وراث، رضایت به ادای فریضه حج به نیابت از میت، ندارند و ورثه، قصد تقسیم ماترک و انتقال و فروش فیش حج متوفی به قیمت روز را داشته باشند، تکلیف ورثه نسبت به فیش حج میت، از این قرار است که باید، اقدام به اخذ گواهی انحصار وراثت نمایند و مالیات بر ارث ماترک، من جمله، مالیات بر ارث امتیاز فیش حج را بپردازند.
شایان ذکر است در شرایطی که بین ورثه متوفی، فرد صغیر یا محجور، وجود دارد، وراث باید برای تقسیم ترکه، اقدام به ثبت دادخواست تقسیم ترکه نموده و از دادگاه، تقاضای صدور حکم در این باره را داشته باشند. در ادامه، در خصوص انحصار وراثت فیش حج متوفی، توضیح داده خواهد شد.
در توضیح چیستی انحصار وراثت فیش حج متوفی، باید گفت، هرگونه اقدام توسط ورثه، نسبت به ترکه بجا مانده از فرد فوت شده، منوط بر داشتن گواهی حصر وراثت یا گواهی انحصار وراثت است که در آن، در خصوص هویت و تعداد وراث متوفی، تعیین تکلیف گردیده است.
گواهی انحصار وراثت متوفی، به دو صورت محدود و نامحدود و به درخواست یک یا تمام ورثه یا هر شخص ذینفع دیگری، از سوی شورای حل اختلاف، صادر می گردد. مراحل انحصار وراثت و اخذ گواهی آن، به شرحی که در ادامه ذکر شده است، می باشد:
اقدام برای اخذ گواهی فوت متوفی؛ تنظیم دادخواست صدور گواهی انحصار وراثت و انتقال آن به صورت فایل ورد، برروی یک حافظه، نظیر رم، سی دی و مواردی از این دست؛
اقدام به تهیه استشهادیه گواهی انحصار وراثت که برای تهیه آن، حداقل 2 نفر از همسایگان یا کسانی که متوفی را می شناسند و از فوت او، آگاه هستند، باید همراه وراث، در دفترخانه، حاضر شده و فوت متوفی را گواهی و تصدیق کنند؛
مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، جهت ثبت و ارسال دادخواست صدور گواهی حصر وراثت و مدارک مربوط به این امر، به مرجع صالح. در ادامه، در خصوص نحوه انتقال فیش حج پدر فوت شده یا هر مورث دیگری، اعم از مادر، برادر و...، توضیح داده خواهد شد.
هنگامی که ورثه فرد فوت شده، اقدام به اخذ گواهی انحصار وراثت نمودند و مالیات مربوط به ماترک، از جمله، مالیات بر ارث امتیاز فیش حج بجا مانده از متوفی را پرداختند، می توانند تکلیف فیش حج متوفی را به عنوان بخشی از ترکه، مشخص نموده و با رضایت تمامی وراث و در صورت وجود محجور یا صغیر، با حکم دادگاه در خصوص تقسیم ترکه و رضایت قیم محجور، نسبت به فروش یا انتقال آن، اقدام کنند. نحوه انتقال فیش حج متوفی به شرح زیر است:
تمامی ورثه یا یکی از آن ها با داشتن وکالت از باقی وراث، همراه فردی که قصد دارند، فیش حج متوفی را به نام او منتقل کنند، به دفاتر زیارتی مجاز در سطح استان یا شهرستان خود، مراجعه نمایند و با تحویل مدارکی که در ادامه ذکر خواهد شد، نسبت به انتقال فیش حج متوفی، اقدام کنند.
مدارک لازم برای انتقال دهنده، عبارتند از: اصل گواهی انحصار وراثت و گواهی فوت، اصل برگه پرداخت مالیات بر ارث فیش حج متوفی، اصل وکالتنامه از سایر وراث، اصل فیش حج متوفی، اصل مدارک هویتی؛
مدارک لازم برای انتقال گیرنده عبارتند از: اصل مدارک هویتی، اعم از اصل شناسنامه و اصل کارت ملی هوشمند یا رسید آن، اصل سند ملکی یا اجاره نامه دارای کد رهگیری، به همراه یکی از این موارد: گواهی اشتغال به کار یا حکم کارگزینی یا فیش حقوقی یا دفترچه درمانی.
شایان ذکر است، نحوه انتقال فیش حج فرد فوت شده به ورثه نیز، دقیقا مطابق مراحل فوق الذکر است و تفاوتی با نحوه انتقال فیش حج فرد فوت شده به شخص غریبه، ندارد. در ادامه، قوانین فروش فیش حج متوفی به ورثه یا شخص ثالث، بررسی می گردند.
قوانین فروش فیش حج متوفی، از مهم ترین مسائلی است که وراث خواهان روشن کردن تکلیف فیش حج متوفی به عنوان بخشی از سهم الارث، باید از آن، مطلع باشند. لذا در این تیتر، این قوانین، بررسی و ذکر خواهند شد. در توضیح مهم ترین قوانین فروش فیش حج مادر فوت شده یا هر مورث دیگری، اعم از پدر، برادر و ...، می توان به موارد زیر، اشاره کرد:
تمامی مراحل قانونی مربوط به اخذ گواهی انحصار وراثت، دریافت مفاصا حساب مالیاتی مربوط به مالیات بر ارث فیش حج متوفی و در صورت نیاز، صدور حکم تقسیم ترکه و اعطای وکالت به یکی از وراث، طی شده باشند و اصل مدارک مربوط به امور مذکور، موجود باشند؛
تمامی وراث، بر فروش فیش حج متوفی، رضایت داشته باشند یا سهم ورثه مخالف با فروش، به قیمت روز، پرداخت گردد و سپس، برای فروش، اقدام شود؛
فروشنده و خریدار یا انتقال دهنده و انتقال گیرنده فیش حج متوفی، هردو، در انجام روند فروش، حاضر باشند و مدارک را امضا و اثر انگشت نمایند؛
هر فیش، صرفا، یکبار قابلیت انتقال به شخصی دیگر را خواهد داشت و تنها در صورتی می توان، دوبار نسبت به این امر اقدام کرد که انتقال، به خویشاوندان درجه یک متوفی، صورت گیرد و در این شرایط نیز، تاییدیه سازمان حج و زیارت، لازم است.
یکی از پرسش های پر تکراری که در زمان روشن کردن تکلیف فیش حج متوفی، نظیر اقدام برای فروش و انتقال فیش حج فرد فوت شده به ورثه یا شخص ثالث مطرح می گردد، مبنی بر این است که قیمت فیش حج عمره فرد فوت شده، چقدر است؟
در پاسخ به پرسش مطروحه باید گفت، در حال حاضر، فیش حج عمره فرد فوت شده، قیمت مشخصی نداشته و افراد می توانند، با توافق بر سر قیمتی مشخص، عملیات انتقال و خرید و فروش فیش حج متوفی را انجام دهند. شایان ذکر است، قیمت مورد توافق، کاملا، تابع فاکتورهایی چون، سال انجام خرید و فروش، سالی که فیش ثبت نام شده و مواردی از این دست، می باشد.
در شرایطی که یک یا چند تن از ورثه، بر انتقال یا فروش فیش حج متوفی، رضایت ندهند، می توانند از دادگاه، تقاضای فروش آن را داشته باشند که در این شرایط، دادگاه اقدام به فروش آن خواهد نمود و وجه حاصل از فروش را به حساب صندوق دادگستری واریز خواهد کرد؛ هر ورثه، با در دست داشتن مدارک لازم، می تواند، پس از مراجعه به دادگاه، سهم الارث خود از فروش فیش حج متوفی توسط دادگاه را دریافت کند.
برای بررسی قوانین و تکلیف مالیات فیش حج متوفی، باید به آخرین بخشنامه صادره در این خصوص، تحت عنوان "بخشنامه سازمان امور مالياتي كشور، با موضوع رفع ابهام در خصوص محاسبه ماليات بر ارث امتياز فيش حج، مراجعه کرد. بر اساس آخرین بخشنامه سازمان امور مالیاتی، قوانین مالیات فیش حج، به شرح زیر است:
در صورتی که فیش حج متوفی، در خصوص حج واجب باشد و یکی از وراث یا نایب یا اجیر، به نیابت از فرد فوت شده، اقدام به انجام آن نماید، به فیش حج بجا مانده، مالیاتی تحت عنوان مالیات بر ارث، تعلق نخواهد گرفت و فیش حج متوفی، معاف از مالیات، خواهد بود.
در سایر موارد، "آن بخش از امتياز فيش حج كه در قالب سپرده گذاری نزد بانک بوده و به آن سود نيز تعلق می گيرد، اعم از اصل سپرده و سود آن، تا زمان انتقال، از مصاديق اموال و دارايی های" متوفی لحاظ خواهد شد و حسب مورد با نرخ 10 درصد، مشمول مالیات، می گردد. (مستفاد از تبصره 3 ماده 17 قانون مالیات مستقیم و بخشنامه سازمان امور مالياتی كشور با موضوع رفع ابهام در خصوص محاسبه ماليات بر ارث امتياز فيش حج)
علاقمندان به دانلود بخشنامه سازمان امور مالياتی كشور با موضوع رفع ابهام در خصوص محاسبه ماليات بر ارث امتياز فيش حج، می توانند، از طریق باکس زیر و کلیک برروی گزینه "دانلود"، نسبت به این امر، اقدام کرده و اطلاعات بیشتری را در خصوص قواعد مالیاتی امتیاز فیش حج متوفی، کسب کنند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص تکلیف فیش حج متوفی و نحوه انتقال آن در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون تکلیف فیش حج متوفی و نحوه انتقال آن پاسخ دهند.
برای مشاوره تکلیف فیش حج متوفی و نحوه انتقال آن
برای مشاوره تکلیف فیش حج متوفی و نحوه انتقال آن
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©