دینا / عقود و قراردادها / بیمه / تبدیل بیمه اجباری به اختیاری

تبدیل بیمه اجباری به اختیاری

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

تبدیل بیمه اجباری به اختیاری، تنها در صورتی ممکن است که به هر علتی، بیمه اجباری فرد، قطع گردد و او، حداقل از 30 روز سابقه پرداخت حق بیمه، برخوردار باشد. نحوه تغییر قرارداد بیمه تامین اجتماعی از بیمه اجباری به اختیاری، با مراجعه به سایت eservices.tamin.ir تامین اجتماعی و انعقاد قرارداد بیمه اختیاری، می باشد.

 

یکی از بهترین بیمه های سازمان تامین اجتماعی، بیمه اجباری است که کارفرما، ملزم به پرداخت بخش اعظم حق بیمه آن بوده و سبب می گردد، فرد، از حقوق و مزایای بازنشستگی، خدمات درمانی و...، برخوردار شود اما، این بیمه، تنها نوع بیمه سازمان تامین اجتماعی نبوده و این نهاد، بیمه اختیاری را نیز با مزایایی تقریبا مشابه، برای افراد فاقد بیمه اجباری، پیش بینی کرده است.

 

از همین رو، بسیاری از افراد، بعد از قطع شدن بیمه اجباری، به دنبال تبدیل بیمه اجباری به اختیاری بوده و این امر، تنها در صورتی، میسر خواهد بود که متقاضی، از شرایط تغییر قرارداد انواع بیمه تامین اجتماعی به دیگری و مدارک لازم این امر، برخوردار باشد.

 

لذا در مقاله حاضر، ماهیت و شرایط تبدیل بیمه اجباری به اختیاری، مدارک لازم برای این امر، نحوه تبدیل و تغییر قرارداد بیمه تامین اجتماعی اجباری به اختیاری، هزینه آن، حقوق بازنشستگی این دو بیمه و اینکه، کدام یک از آن ها بهتر است، بررسی گردیده و توضیح داده شده است.

بیمه اجباری و اختیاری چیست؟

قبل از توضیح شرایط و نحوه تغییر و تبدیل بیمه اجباری به اختیاری، لازم است توضیح داد، مقصود از بیمه اجباری و اختیاری چیست؟ بیمه تامین اجتماعی، در حالت کلی، به دو دسته، بیمه اجباری و خویش فرما، تقسیم بندی می گردد و بیمه خویش فرما نیز، دارای دو زیر شاخه، بیمه خویش فرمای اختیاری و بیمه خویش فرمای حرف و مشاغل آزاد، می باشد. 

 

در توضیح بیمه اجباری تامین اجتماعی، باید گفت، مستفاد از مواد 148 و 183 قانون کار، مقصود از بیمه اجباری تامین اجتماعی، بیمه ای است که کارگر یا کارمند، بر اثر کار در کارگاه های مشمول قانون کار، از آن برخوردار می گردد و حق بیمه آن، معادل 30 درصد از حقوق کارگر و کارمند بوده که 23 درصد آن را کارفرما، شخصا، پرداخت می نماید و 7 درصد باقی را نیز از حقوق کارگر و کارمند، کسر و در مواعد مقرر، به نیابت از آن ها، به سازمان تامین اجتماعی، می پردازد.

 

کارفرما، ملزم به بیمه کردن کارگران کارگاه خود، نزد سازمان تامین اجتماعی است و عدم انجام این امر، او را با تبعات و جریمه بیمه نکردن کارگران توسط کارفرما، روبرو خواهد ساخت. از این رو، به این بیمه، یعنی به بیمه ای که کارگر یا کارمند، به تبع کارکردن برای کارفرما، در کارگاه مشمول قانون کار، از آن، برخوردار می گردد، بیمه اجباری می گویند.

 

در توضیح بیمه اختیاری تامین اجتماعی، باید گفت، این بیمه، از زیر شاخه های بیمه خویش فرما است و مقصود از آن، بیمه ای است که هیچ گونه اجباری بر انعقاد قرارداد آن، با سازمان تامین اجتماعی، وجود نداشته و فردی که از بیمه اجباری، برخوردار نیست، اما، شرایط لازم را دارد، می تواند در صورت تمایل، اقدام به انعقاد قرارداد این نوع از انواع بیمه تامین اجتماعی، با سازمان تامین اجتماعی نماید تا از مزایای آن، بهره مند گردد.

شرایط تبدیل بیمه اجباری به اختیاری

در صورتی که فردی، قصد تبدیل بیمه اجباری تامین اجتماعی، به اختیاری را دارد، باید از شرایط لازم این امر، برخوردار باشد. لذا، در تیتر حاضر، شرایط تبدیل بیمه اجباری به اختیاری، مورد بررسی قرار گرفته و توضیح داده شده است. این شرایط، عبارتند از:

 

متقاضی از هیچ گونه بیمه اجباری، برخوردار نبوده و عضو سایر صندوق های بیمه ای نباشد؛

متقاضی، از حداقل 1 ماه (30 روز)، سابقه پرداخت حق بیمه اجباری، برخوردار باشد (افراد فاقد این شرط، باید برای ثبت نام بیمه خویش فرمای حرف و مشاغل آزاد یا همان بیمه مشاغل آزاد، اقدام نمایند)؛ 

متقاضی، از مدارک لازم، همچنین، از توان مالی کافی، برای پرداخت حق بیمه اختیاری تامین اجتماعی، برخوردار باشد؛

سن متقاضی (اعم از خانم یا آقا)، حداکثر، 50 سال باشد و نه بیشتر؛ شایان ذکر است، افرادی که دارای 10 سال و بیشتر، سابقه پرداخت حق بیمه هستند، از شرایط سنی دریافت بیمه اختیاری، معاف خواهند بود و متقاضیان بالای 50 سال، می بایست، معادل مازاد سقف سنی تعیین شده از سوی سازمان تامین اجتماعی، سابقه حق بیمه خود را پرداخت کنند.

مدارک لازم برای تبدیل بیمه اجباری به اختیاری

داشتن اطلاعات و مدارک لازم برای تبدیل بیمه اجباری به اختیاری، از مهم ترین شرایط تغییر قرارداد بیمه تامین اجتماعی است. لذا در این تیتر، مدارک و اطلاعات لازم و مورد نیاز برای تبدیل و تغییر قرارداد بیمه اجباری تامین اجتماعی به اختیاری، بررسی و ذکر شده اند که عبارتند از:

 

عکس پرسنلی، اصل شناسنامه و کارت ملی متقاضی بیمه اختیاری و اطلاعات مربوط به این مدارک؛

اصل مدارک مربوط به تعیین وضعیت نظام وظیفه و اطلاعات مربوط به آن ها، اعم از کارت معافیت از خدمت یا کارت پایان خدمت؛

فرم تکمیل شده انعقاد قرارداد بیمه اختیاری تامین اجتماعی، در سایت سازمان تامین اجتماعی eservices.tamin.ir و مدارک مثبت داشتن حداقل یک ماه (30) روز، سابقه پرداخت حق بیمه اجباری. در ادامه، نحوه تبدیل و تغییر قرارداد بیمه تامین اجتماعی اجباری به اختیاری، بررسی خواهد شد.

 

نحوه تبدیل و تغییر قرارداد بیمه تامین اجتماعی اجباری به اختیاری

در توضیح نحوه تبدیل و تغییر قرارداد بیمه تامین اجتماعی اجباری به اختیاری، باید گفت، هنگامی که فردی، به هر علت، نظیر از دست دادن شغل، استعفا و...، بیکار می گردد و دیگر، در کارگاه های مشمول قانون کار، فعالیتی ندارد، چنانچه واجد شرایط انعقاد قرارداد بیمه اختیاری تامین اجتماعی باشد، می تواند، اقدام به انعقاد قرارداد این بیمه، در سایت سازمان تامین اجتماعی نماید و به این عمل در عرف، تبدیل و تغییر قرارداد بیمه اجباری تامین اجتماعی به اختیاری، می گویند. 

 

مراحل انعقاد قرارداد بیمه اختیاری تامین اجتماعی، بدین صورت است که ابتدا، فرد باید، آدرس سایت خدمات اینترنتی سازمان تامین اجتماعی eservices.tamin.ir را جستجو کرده تا به صفحه ای مشابه صفحه زیر، هدایت گردد و بر روی گزینه "ورود به سامانه"، کلیک کند. افراد فاقد حساب کاربری، ابتدا باید از طریق گزینه "ثبت نام"، نسبت به ایجاد حساب کاربری در سایت سازمان تامین اجتماعی، اقدام نمایند.

 

تبدیل بیمه اجباری به اختیاری

 

در این مرحله، فرد باید، رمز عبور و نام کاربری خود را در کادرهای مربوطه، وارد نموده و برروی گزینه "ورود"، کلیک کند.

 

نحوه تغییر قرارداد بیمه اجباری تامین اجتماعی به اختیاری

 

در این قسمت، فرد باید از فیلد بیمه شدگان، گزینه "بیمه شدگان خاص/ بیمه فراگیر خانواده ایرانی" را انتخاب کند.

 

تغییر بیمه اجباری به اختیاری

 

در این مرحله، فرد باید، برروی گزینه "انعقاد قرارداد بیمه اختیاری"، کلیک کند.

 

نحوه تبدیل قرارداد بیمه اجباری تامین اجتماعی به اختیاری

 

در این گام، فرد باید، گزینه "مشاهده ضوابط و مقررات" را انتخاب کند.

 

تبدیل بیمه اجباری به اختیاری

 

در این قسمت، شخص باید، موافقت خود با قوانین سامانه تامین اجتماعی را اعلام نموده و به مرحله بعدی برود.

 

 نحوه تغییر قرارداد بیمه اجباری تامین اجتماعی به اختیاری

 

در این مرحله، چنانچه فرد، فاقد شماره بیمه باشد، با پیغامی مشابه پیغام زیر، روبرو خواهد شد و باید، برروی گزینه "نام نویسی"، کلیک کند.

 

تغییر بیمه اجباری به اختیاری

 

در این قسمت، فرد باید، اطلاعات لازم، نظیر شعبه بیمه، سریال پشت کارت ملی و... را در کادرهای مربوطه، درج و مدارک مورد نیاز، نظیر عکس پرسنلی را بارگذاری کرده و به مرحله بعدی برود.

 

 نحوه تبدیل قرارداد بیمه اجباری تامین اجتماعی به اختیاری

 

در این گام، فرد باید، نوع بیمه را بیمه اختیاری، تعیین کرده و به مرحله بعدی برود.

 

تبدیل بیمه اجباری به اختیاری

 

در این قسمت، فرد باید، گزینه "اطلاعات صحیح است" را انتخاب و به مرحله بعدی برود.

 

 نحوه تغییر قرارداد بیمه اجباری تامین اجتماعی به اختیاری

 

در این مرحله، متقاضی باید، مشخص کند، شخصا اقدام به انعقاد قرارداد بیمه اختیاری می نماید یا به نمایندگی از دیگری، در سمت قیم متقاضی، اقدام به انجام این کار می کند.

 

 تغییر بیمه اجباری به اختیاری

 

در این گام، فرد باید، شعبه تامین اجتماعی مد نظر خود را انتخاب و تعیین کند.

 

 تغییر بیمه اجباری به اختیاری

 

 

 

در این گام، فرد باید، برروی گزینه "انعقاد قرارداد"، کلیک کند.

 

تبدیل بیمه اجباری به اختیاری

 

در این مرحله، فرد باید، برروی گزینه "مشاهده یا ویرایش قرارداد"، کلیک کند.

 

نحوه تغییر قرارداد بیمه اجباری تامین اجتماعی به اختیاری

 

در نهایت، فرد باید، برروی گزینه "پرداخت حق بیمه"، کلیک کند.

 

تغییر بیمه اجباری به اختیاری

 

در این مرحله، فرد باید، تعیین نماید که مبلغ حق بیمه چند ماه را پرداخت خواهد کرد و سپس، برروی گزینه "پرداخت حق بیمه"، کلیک کند تا به درگاه پرداخت، هدایت گردد.

 

 نحوه تبدیل قرارداد بیمه اجباری تامین اجتماعی به اختیاری

 

در نهایت، با پرداخت حق بیمه اختیاری، انعقاد قرارداد بیمه اختیاری تامین اجتماعی، به اتمام خواهد رسید و کد انعقاد قرارداد، به تلفن همراه فرد، ارسال خواهد شد. در ادامه، در خصوص قیمت و هزینه انعقاد قرارداد بیمه خویش فرما یا در اصطلاح عرفی، تبدیل و تغییر بیمه اجباری به اختیاری، توضیح داده خواهد شد.

 

هزینه تبدیل بیمه اجباری به اختیاری

پس از توضیحاتی که در تیترهای قبلی مقاله، در خصوص شرایط، مدارک لازم و نحوه تغییر قرارداد بیمه اجباری تامین اجتماعی به بیمه اختیاری، ارائه شد، در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، مساله مهم قیمت و هزینه انجام این امر، یعنی، هزینه تبدیل بیمه اجباری به اختیاری، بررسی خواهد گردید.

 

در توضیح هزینه تبدیل بیمه اجباری به اختیاری باید گفت، نرخ بیمه اختیاری تامین اجتماعی، 27 درصد حقوق کارگران در هرسال است و سازمان بیمه تامین اجتماعی، هرساله، طی بخشنامه ای، نرخ و مبلغ بیمه اختیاری خویش فرما تامین اجتماعی را تعیین می کند؛

 

بنابراین، نمی توان برای تمام سال ها، نرخ و قیمت مشخصی را برای بیمه اختیاری خویش فرمای تامین اجتماعی، مشخص کرد و بسته به سال انعقاد قرارداد، باید بخشنامه مربوط به حق بیمه اختیاری آن سال که توسط سازمان تامین اجتماعی، ابلاغ شده را مورد بررسی، قرار داد.

 

حقوق بازنشستگی بیمه اجباری بیشتر است یا اختیاری

در توضیح این پرسش پرتکرار که حقوق بازنشستگی بیمه اجباری بیشتر است یا اختیاری و آیا بهتر است، افراد، پس از قطع شدن بیمه اجباری تامین اجتماعی، نسبت به انعقاد قرارداد بیمه اختیاری این سازمان اقدام کنند یا خیر؟ باید گفت:

 

حقوق بازنشستگی، کاملا تابع سالی که فرد بازنشسته می گردد، میزان حقوق دریافتی او در سال های آخر بازنشستگی و میزان سال کارکرد وی داشته و همین امر، سبب می گردد نتوان، مقایسه دقیقی میان میزان حقوق بازنشستگی بیمه اختیاری یا بیمه اجباری نمود اما، از آنجا که حق بیمه بیمه اختیاری، سقف مشخصی داشته اما، مبلغ حقوق و به تبع، حق بیمه بیمه اجباری، سقف مشخصی ندارد، می توان گفت، این امکان وجود دارد، حقوق بازنشستگی بیمه اجباری، بیشتر از بیمه اختیاری باشد.

 

در خصوص قسمت دوم پرسش مطروحه باید گفت، در صورتی که فرد، قصد استفاده از خدمات بیمه ای را دارد و از بیمه هیچ صندوق بیمه ای دیگری، برخوردار نیست، بهتر است بلافاصله، بعد از قطع شدن بیمه اجباری، نسبت به انعقاد قرارداد بیمه اختیاری، اقدام کند.

 

بیمه اجباری بهتر است یا بیمه اختیاری

در توضیح اینکه بیمه اجباری بهتر است یا بیمه اختیاری، باید گفت، این امر، کاملا شخصی و تابع معیارهای فرد است و نمی توان حکم قطعی در این خصوص، صادر کرد، لذا در این تیتر، صرفا مزایا و معایب هر یک از این دو بیمه، ذکر خواهد شد تا خوانندگان محترم، در این خصوص، تصمیم گیری نمایند.

 

در بیمه اجباری، بخش اعظمی از حق بیمه را کارفرما می پردازد و کارمند یا کارگر، بخش اندکی از حق بیمه را می پردازد اما کارمند، ملزم است روزها و ساعات مشخصی را در خدمت کارفرما بوده و در کارگاه، فعالیت نماید؛ در این بیمه، عدم پرداخت حق بیمه از سوی کارفرما، سبب جریمه او خواهد شد؛ در بیمه اجباری سازمان تامین اجتماعی، بیمه شده، از مرخصی زایمان و حقوق در این ایام، همچنین، از بیمه بیکاری و هدیه ازدواج، برخوردار است؛

 

در بیمه اختیاری، شخص باید، تمام حق بیمه را شخصا پرداخت کند؛ از هدیه ازدواج، بیمه بیکاری و مرخصی و حقوق ایام بارداری، برخوردار نیست و عدم پرداخت حق بیمه، فرد را با جریمه ای روبرو نخواهد کرد و صرفا، قرارداد وی، به حالت تعلیق در خواهد آمد. شایان ذکر است، در هر دو بیمه، افراد، از بازنشستگی، خدمات درمانی و کمک هزینه فوت، برخوردارند.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه تبدیل بیمه اجباری به اختیاری در کانال تلگرام حقوق قراردادها و عقود عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه تبدیل بیمه اجباری به اختیاری پاسخ دهند.