جریمه مالیاتی کتمان درآمد برای اشخاص حقوقی 30 درصد و برای سایر اشخاص 10 درصد از درآمد تعیین شده است. همچنین جریمه این جرم مالیاتی غیر قابل بخشش بوده و شخص مودی تحت هر شرایطی ملزم است که آن پرداخت نماید. کتمان درآمد مصادیق فراوانی دارد که شامل عدم ثبت هرگونه درآمد در دفاتر قانونی،استفاده از فاکتور های جعلی و . . . می شود.
برای مشاوره جریمه مالیاتی کتمان درآمد
برای مشاوره جریمه مالیاتی کتمان درآمد
سازمان امور مالیاتی نسبت به میزان درآمد اشخاص و پرداخت مالیات رویکرد سختگیرانه ای دارد . در واقع اگر مودیان به تعهدات مالیاتی خود عمل نکنند با ضمانت اجرا های مختلفی رو به رو می شوند. یکی از مواردی که سازمان امور مالیاتی در مورد آن برخورد جدی می کند، کتمان درآمد خواهد بود.
در نتیجه، اعلام درست و کامل درآمد ها به اداره مالیاتی بسیار اهمیت دارد تا از عواقب قانونی آن جلوگیری کرد. همچنین قانون گذار برای اشخاص حقیقی و حقوقی که درآمد خود را پنهان می کنند جریمه در نظر گرفته است. به همین دلیل، پرداختن به جزئیات جریمه مالیاتی کتمان درآمد برای افرادی که ملزم به پرداخت مالیات می باشند، امری ضروری تلقی می گردد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که کتمان درآمد چیست و جریمه آن برای اشخاص حقیقی و حقوقی چه می باشد؛ به جریمه کتمان درآمد مالیات بر ارزش افزوده بپردازیم. سپس در خصوص بخشنامه و غیر قابل بخشش بودن جریمه مالیاتی کتمان صحبت خواهیم کرد .جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
بعضی از افراد برای این که مالیات کمتری پرداخت کنند، درآمد واقعی خود را اعلام نمی کنند و سعی در پنهان کردن آن دارند. حال در این میان ممکن است این سوال در ذهن برخی افراد مطرح شود که منظور از کتمان درآمد چیست که پاسخ آن به شرح زیر می باشد:
کتمان درآمد به معنای عدم اعلام و پنهان کردن درآمد است. به عبارت دیگر، افرادی که درآمد واقعی خود را به سازمان امور مالیاتی اعلام نمی کنند، مرتکب تخلف شده و مطابق قانون با آن ها برخورد می شود.
بنابراین منظور از درآمد کتمان شده، این است که مودی در طول یک سال مالیاتی کسب و کار خود سودی به دست آورده اما آن را در دفاتر قانونی خود ثبت نکرده است و اگر ممیزان مالیاتی، پس از بررسی صورت ها و اسناد مالی و انطباق آن متوجه درآمد کتمان شده شوند با این شخص برخورد قانونی می کنند.
کتمان درآمد مصادیق فراوانی دارد که از جمله آن ها می توان به عدم ثبت هرگونه درآمد در دفاتر قانونی، عدم اعلام تمام درآمد به سازمان امور مالیاتی، استفاده از فاکتور های جعلی و ثبت هزینه های غیر واقعی، خرید کالا و منظور کردن آن در حساب هزینه، پنهان کاری در اعلام سود عملیاتی شرکت، کم فروشی و دستکاری کردن در ترازو و صندوق های فروشگاهی . . . اشاره کرد.
بنابراین هرگونه تلاش برای انجام چنین اقداماتی ممکن است باعث مشکلات قانونی شده و عواقب جدی در پی داشته باشد. بهترین راهکار این است که مودی به صورت شفاف و قانونی درآمد خود را اعلام کرده تا از تبعات مشکلات قانونی آن مصون بماند.
کتمان درآمد یا عدم اعلام درست و کامل درآمدها به اداره مالیاتی عواقب جدی مالی و حقوقی میتواند که داشته باشد. به منظور آشنایی علاقمندان در این بخش قصد داریم که در خصوص جریمه مالیاتی کتمان درآمد شخص حقیقی و حقوقی توضیحاتی ارائه دهیم که به شرح زیر می باشد:
ماده 192 قانون مالیات های مستقیم در این خصوص مقرر می دارد: «در کلیه مواردی که مودی یا نماینده او که بهموجب مقررات این قانون از بابت پرداخت مالیات مکلف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی است چنانچه نسبت به تسلیم آن در موعد مقرر اقدام نکند، مشمول جریمه غیرقابل بخشودگی معادل سی درصد (30 %) مالیات متعلق برای اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل موضوع این قانون و ده درصد (10 %) مالیات متعلق برای سایر مودیان میباشد.
حکم این ماده در مورد درآمد های کتمان شده در اظهارنامههای تسلیمی و یا هزینههای غیرواقعی نیز جاری است.» بنابراین مطابق ماده فوق جریمه کتمان درآمد برای افراد حقیقی و حقوقی متفاوت باشد. این جریمه برای شخص حقوقی 30 درصد و برای شخص حقیقی 10 درصد از درآمد تعیین شده است.
علاوه بر این به موجب بند 2 ماده 274 قانون مالیات های مستقیم، اختفای فعالیت اقتصادی و کتمان درآمد حاصل از آن نیز جرم مالیاتی محسوب می شود و بنابر نظر قاضی به یکی از مجازات های درجه 6 ماده 19 قانون مجازات اسلام محکوم خواهد شد.
مجازات های درجه 6 شامل حبس بیش از شش ماه تا دو سال، جزای نقدی بیش از شصت میلیون (60.000.000) ریال تا دویست و چهل میلیون (240.000.000) ریال شلاق از سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه ، محرومیت از حقوق اجتماعی بیش از شش ماه تا پنج سال، انتشار حکم قطعی در رسانه ها، ممنوعیت از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی برای اشخاص حقوقی، ممنوعیت از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه برای اشخاص حقوقی و صدور برخی از اسناد تجاری حداکثر به مدت 5 سال می شود.
در بخش قبلی توضیحاتی در خصوص جریمه کتمان درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی مطرح شد. حال در این میان ممکن است این سوال در ذهن برخی افراد مطرح شود که جریمه کتمان درآمد مالیات بر ارزش افزوده چیست که پاسخ آن به شرح زیر می باشد:
مالیات بر ارزش افزوده (مالیات بر مصرف) یک نوع مالیات غیر مستقیم است که در طول مراحل مختلف تولید محصول یا خدمات اخذ میشود. اشخاص در خصوص مالیات بر ارزش افزوده مکلف اند که آن را در پایان هر فصل پرداخت کنند و در صورت عدم پرداخت و کتمان این نوع مالیات با جریمه هایی رو به رو می شوند.
بند ب ماده 36 قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 2/3/ 1400 در خصوص جریمه کتمان درآمد مالیات بر ارزش افزوده بیان می کند: « مؤدیان در صورت ارتکاب تخلفات ذیل علاوه بر پرداخت مالیات و عوارض، مشمول جریمههایی بهشرح زیر میباشند:
کتمان معامله، بیشاظهاری مالیات و عوارض خرید یا کماظهاری مالیات و عوارض فروش، ثبت معامله خود به نام غیر یا معامله غیر به نام خود، استناد به اسناد صوری و هر عمل دیگری که به کماظهاری مالیات یا استرداد غیرواقعی منجر شود: دو برابر مالیات و عوارض پرداخت نشده تا موعد مقرر در ماده (۴) این قانون و در صورت تکرار تخلف قبل از دوسال، سه برابر مالیات پرداختنشده.»
بنابراین کتمان معامله بیش و کم اظهاری مالیات و عوارض فروش و ثبت معامله به نام غیر همگی از مصادیق کتمان درآمد بوده و شخص باید در این مورد جریمه پرداخت کند. مقدار جریمه 2 برابر مالیات پرداخت نشده و در صورت تکرار 3 برابر مالیات پرداخت نشده خواهد بود.
همانطور که گفته شد منظور از کتمان درآمد این است که شخص سود یا درآمد خود را از سازمان امور مالیاتی پنهان کند. حال در این خصوص یک بخشنامه صادر شده است که اطلاع از برای مودیان ضروری می باشد. در ادامه، برای دسترسی راحت تر کاربران به بخشنامه کتمان درآمد، فایل pdf آن را در قسمت زیر قرار داده شده؛ با استفاده از این فایل، می توان از محتوا و مفاد آن آگاه شد.
جریمه مالیاتی کتمان درآمد | حجم فایل:52.6KB |
منبع:دینا |
بر اساس این بخشنامه ممکن است سازمان امور مالیاتی پس از بررسی دفاتر و هزینه هایی که به ثبت رسیده اند متوجه شود که هزینه ها صوری بوده یا تحقق نیافته است که در این صورت در حساب مالیاتی مودی این هزینه ها به عنوان هزینه غیر قابل قبول تلقی و شخص مشمول جریمه می شود.
همچنین باید توجه داشت که مفاد بخشنامه بخشودگی مانع از اعمال بخشودگی جریمه عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی و جریمه تأخیر موضوع قانون مالیات برارزش افزوده نسبت به مهلت های اعلامی و همچنین مشمولین تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات های مستقیم به موجب بخشنامه های صادره سازمان نخواهد بود.
در قسمت های گذشته، پیرامون کتمان درآمد توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که در صورت کتمان و عدم اعلام درآمد به سازمان امور مالیاتی شخص باید جریمه پرداخت کند. در این میان ممکن است این سوال در ذهن برخی افراد ایجاد شود که آیا جریمه مالیاتی کتمان درآمد قابل بخشش است که پاسخ آن به شرح زیر می باشد:
به موجب ماده 192 قانون مالیات های مستقیم یکی از جرائم غیر قابل بخشش، کتمان درآمد است. بنابراین جریمه ای که قانون گذار برای کتمان درآمد در نظر گرفته غیر قابل بخشش خواهد بود و شخص تحت هر شرایطی ملزم است که آن را پرداخت نماید.
علاوه بر کتمان درآمد، جرائم مالیاتی دیگری نیز وجود دارند که غیرقابل بخشش می باشند که شامل جریمه عدم تکمیل و ارسال اظهارنامه ها به سامانه اظهارنامه مالیاتی، جریمه اعلام درآمد غیرواقعی و تبانی کردن با مشتریان در ایجاد ارقام اشتباه داخل فاکتور می شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص جریمه مالیاتی کتمان درآمد در کانال تلگرام موضوعات تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون جریمه مالیاتی کتمان درآمد پاسخ دهند.
برای مشاوره جریمه مالیاتی کتمان درآمد
برای مشاوره جریمه مالیاتی کتمان درآمد
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©