دینا / تجاری / سایر موضوعات تجاری / فاکتور برگشت از فروش

فاکتور برگشت از فروش

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

فاکتور برگشت از فروش، فاکتوری است که پس از استرداد کالا در خریدهای اعتباری صادر می شود. نمونه فاکتور برگشت از فروش رسمی باید بر اساس قوانین وزارت امور اقتصاد و دارایی تنظیم گردد. همچنین بر اساس بخشنامه مالیاتی در صورت عدم تحقق انجام معامله، لزومی به پرداخت مالیات نیست.

 

اگر خریدار کالاها را به فروشنده پس دهد، این مبادله را باید برگشت از فروش دانست. در واقع برگشت از فروش در مواقعی است که خرید اعتباری صورت گرفته و خریدار از کالایی که خرید کرده به دلیل مشکلاتی نظیر داشتن کیفیت پایین، خراب یا شکسته بودن، پشیمان شده و قصد دارد که آن کالا را به فروشنده پس بدهد.


فاکتور برگشت از فروش باید مورد تایید سازمان امور مالیاتی قرار بگیرد و به همین خاطر لازم است که اشخاص در خصوص چیستی این فاکتور و چگونگی ثبت آن در سیستم حسابداری اطلاعاتی داشته باشند. همچنین در این راستا نکاتی وجود دارد که با رعایت آن می توان به راحتی تایید فاکتور برگشت از فروش را از سازمان امور مالیاتی دریافت نمود. لذا آگاهی از این جزئیات حائز اهمیت است.


از همین رو در این مقاله سعی شده است که پس از پرداخت به این سوال که فاکتور برگشت از فروش چیست، به فاکتور برگشت رسمی و ماهیت تخفیفات و انواع آن اشاره می شود. پس از آن بخشنامه مالیاتی، راهکار قبولی برگشت از فروش توسط سازمان امور مالیاتی، چگونی ثبت و نمونه ای از این فاکتور بررسی می گردد.

فاکتور برگشت از فروش چیست

فاکتور یک سند مالی است که توسط فروشنده صادر می شود و شامل جزئیاتی مانند فروش کالا، قیمت و شرایط پرداخت می شود. حال در این میان ممکن است که برای برخی از اشخاص این سوال مطرح شود که فاکتور برگشت از فروش چیست که پاسخ آن به شرح زیر می باشد: 

 

در ابتدا باید گفت که برگشت از فروش زمانی اتفاق می افتد که خرید اعتباری صورت گرفته مشتری پس از خرید یک محصول آن را به دلایل مختلفی به فروشنده برمی گرداند. از جمله دلایلی که کالا توسط خریدار مرجوع می شود؛ این است که کالا معیوب بوده یا از نظر مشتری کیفیت بالایی نداشته است.

 

همچنین زمانی که کالا مرجوع می شود، باید این موضوع در اسناد حسابداری ثبت شود. در واقع پس از استرداد، نوع کالا، قیمت و تعداد کالا در فاکتوری به نام فاکتور برگشت از فروش نوشته می شود. این فاکتور جزو اسناد عادی محسوب می شود و در صورت وقوع اختلاف می تواند مورد انکار و تردید طرف مقابل قرار بگیرد، البته تحت شرایطی می توان به صورت رسمی نیز تنظیم گردد.

 

این فاکتور ضمیمه و پیوست سند حسابداری می شود و مورد تایید سازمان امور مالیاتی قرار می گیرد. باید به این نکته توجه داشت که این فاکتور صرفا در خصوص کالاها بوده و برای خدمات صادر نمی شود. همچنین برای کنترل کالاهای عودت شده، بهتر است که همگی در حسابی به عنوان حساب برگشت از فروش ذخیره و ثبت شوند.

فاکتور برگشت از فروش رسمی چیست

در بخش قبلی با ماهیت و چیستی فاکتور برگشت از فروش آشنا شدیم و بیان گردید که این فاکتور زمانی صادر می شود که خریدار به دلایل مختلفی مانند معیوب بودن کالا قصد عودت آن را داشته و به صورت عادی و رسمی قابل تنظیم می باشد. حال در این میان، ممکن است که این سوال برای برخی از افراد مطرح شود که منظور از فاکتور برگشت از فروش رسمی چیست که پاسخ آن در این بخش مورد بررسی قرار می گیرد.

 

منظور از فاکتور برگشت رسمی این است که این فاکتور باید بر اساس قوانین وزارت امور اقتصاد و دارایی تنظیم شده و مورد تایید دارایی کشور باشد. این سازمان فرمت خاصی را برای این فاکتور در نظر گرفته که می بایست مطابق همین فرمت تعداد، نوع و قیمت کالا در آن درج شود. همچنین فاکتور رسمی را فقط برای ارائه به سازمان امور مالیات می توان استفاده کرد.

 

باید توجه شود که در بالای صفحه این فاکتور یک شماره سریال 4 رقمی دارد و در صورت عدم وجود این شماره سریال، وزارت امور دارایی آن را رد کرده و دیگر مورد تایید آن نخواهد بود. یکی دیگر از ویژگی های فاکتور برگشت از فروش رسمی این است که در رنگ های قرمز، زرد، آبی و سفید چاپ می شود.

برگشت از فروش و تخفیفات چیست و چه ماهیتی دارد

همانطور که پیش تر بیان شد، برگشت از فروش زمانی اتفاق می افتد که مشتری پس از خرید یک محصول آن را به دلایل مختلفی مسترد کرده و در این مورد اغلب فروشنده ها تمایل به اعمال تخفیف دارند. در این میان، ممکن است که برخی افراد با ماهیت و تعریف تخفیفات آشنایی نداشته و از خود سوال نمایند که برگشت از فروش و تخفیفات چیست و چه ماهیتی دارد که پاسخ آن به شرح زیر می باشد:

 

در ابتدا باید گفت که تخفیف به این معنی است که از قیمت اصلی یک محصول به منظور جلب مشتری، برای افزایش فروش یا تشویق مشتریان به خرید کسر می گردد. همچنین تخفیفات معمولا برای محصولاتی که دارای عیب یا مشکل هستند و خریدار قصد استرداد آن را دارد، هم اعمال می شود.

 

در واقع این تخفیفات معمولا به عنوان یک استراتژی بازاریابی استفاده می شود تا مشتریانی که قصد مرجوع کردن کالا را دارند با اعمال این نوع از تخفیفات از مسترد کردن پشیمان شوند. همچنین این تخفیفات می تواند به صورت دائمی یا موقت باشد و در صورتی که محصول دارای عیب جدی باشد، میزان تخفیف نیز بیشتر خواهد بود. این تخفیف باید در دفاتر و حسابی به عنوان حساب برگشت از فروش و تخفیفات ثبت شود. لازم به ذکر است به علت این که اعمال تخفیفات میزان درآمد را کاهش می دهد در حسابداری ماهیت بدهکار دارد.

 

انواع تخفیفات و برگشت از فروش کالا

همانطور که گفته شد؛ اصطلاح "تخفیف" به معنای مبلغی است که از قیمت معمولی یک کالا یا خدمات کسر می شود. انواع مختلفی از تخفیف ها وجود دارد که کسب و کارها از آنها برای تشویق مشتریان در قیمت گذاری استفاده می کنند. بنابراین انواع تخفیفات و برگشت از فروش کالا به شرح زیر می باشد:

 

تخفیفات نقدی: تخفیف های نقدی به تخفیف پرداخت زودهنگام نیز شناخته می شود. به عنوان مثال فروشنده خطاب به مشتری بیان می کند که اگر پرداخت ظرف 10 روز انجام شود، 5٪ تخفیف به شخص داده می شود، در غیر این صورت مبلغ کامل را در موقع سررسید باید پرداخت کند. در واقع تخفیف ‌های نقدی به منظور متقاعد کردن مشتریان برای پرداخت سریع‌ تر بدهی های خود اعمال می شود.

 

تخفیف تجاری: تخفیف تجاری معمولا برای مشتریانی است که کالاها را در مقادیر بیشتری خریداری می کنند. یکی از دلایل عمده ارائه چنین تخفیف هایی به خریدار، انعقاد یک معامله است، در واقع تخفیف برای سفارش به صورت عمده یکی از محبوب‌ ترین نمونه ‌های تخفیف تجاری است. یعنی؛ در صورتی که اندازه سفارش از میزان معینی بیشتر باشد، به خریدار تخفیف داده می‌شود.

 

تخفیف توافقی: در تخفیف توافقی دو طرف معامله یعنی خریدار و فروشنده در هنگام معامله بر سر در صد معینی توافق می کنند که از قیمت نهایی کالا کسر شود.

 

تخفیف به علت نقص و معیوب بودن کالا: همانطور که گفته شد؛ این نوع از تخفیف در هنگامی که خریداری قصد مسترد کردن کالا را دارد اعمال می شود تا با پرداخت قیمت کمتر از پس دادن کالا پشیمان شود. 

 

تخفیف های ارجاعی: مثلا خریدار یک شخص دیگری را برای خرید معرفی می کند و هر دو در خرید بعدی 100 هزار تومان تخفیف دریافت خواهند کرد.

 

بنابراین تخفیف ها می تواند به فروش کالا کمک کند و در نتیجه سودآوری کسب و کار را افزایش دهد. همچنین از بین انواع تخفیفاتی که ذکر شد؛ فقط تخفیف نقدی و تخفیف به علت نقص و معیوب بودن کالا در دفاتر حسابداری ثبت می شوند و سایر تخفیف های نیازی به ثبت کردن ندارند.

 

بخشنامه مالیاتی برگشت از فروش

یک بخشنامه ای در سال 1395 از سوی سازمان امور مالیاتی با موضوع نحوه اعمال مقررات مالیات بر ارزش افزوده در موارد عدم احراز انجام معامله پس از صدور فاکتور منتشر شده که اطلاع از محتوای آن حائز اهمیت است. از همین رو در قسمت زیر فایل بخشنامه مالیاتی برگشت از فروش بارگذاری شده و علاقمندان در صورت تمایل می توانند این فایل را دانلود کنند.

 

بخشنامه مالیاتی برگشت از فروش
  • نویسنده: سازمان امور مالیاتی
  • حجم: 53.1 KB
  • منبع: سایت سازمان مالیات

 

بنابراین مطابق بخشنامه فوق، اگر پس از صدور فاکتور، کالای فروخته شده توسط مشتری مسترد شود، دیگر مشمول مالیات و عوارض ارزش افزوده نمی گردد. البته این امر منوط به شرایطی است؛ یعنی باید معامله طرفین توسط سازمان امور مالیاتی احراز گردد و در غیر این صورت شخص باید مالیات های مربوطه را پرداخت کند.

 

راهکار قبولی برگشت از فروش توسط سازمان امور مالیاتی

همانطور که گفته شد؛ فاکتور برگشت از فروش باید مورد تایید سازمان امور مالیاتی قرار بگیرد و به همین خاطر در این مورد باید به نکاتی توجه داشت. به جهت آشنایی کاربران در این بخش قصد داریم که راهکار قبولی برگشت از فروش توسط سازمان امور مالیاتی را بیان کنیم.

 

راهکار قبولی برگشت از فروش توسط سازمان امور مالیاتی این است که برای فاکتور های مرجوعی، فاکتوری با عنوان برگشت از فروش صادر شود. شماره فاکتورهایی که برای برگشت از فروش صادر می‌شوند، باید مطابق با شماره آخرین فاکتور صادر شده در سال قبل باشد.

 

همچنین فاکتور ذکر شده فقط در مورد کالاهای فروخته شده است و خدمات را در بر نمی گیرد. تمامی این فاکتورها باید در سیستم حسابداری به ثبت برسند و این موضوع بسیار اهمیت دارد. همچنین وجود صورت حساب برگشت از فروش در کنار سند حسابداری الزامی است.

 

چگونگی ثبت برگشت از فروش

پس از استرداد کالا توسط مشتری، این موضوع باید در سیستم حسابداری ثبت شود از آنجا که برخی از افراد با روند و مراحل این موضوع آشنایی ندارند، این قسمت از مقاله به بررسی و چگونگی ثبت برگشت از فروش اختصاص پیدا کرده است که به شرح زیر می باشد:

 

همانطور که گفته شد؛ پس از عودت کالا باید برگشت از فروش در سیستم حسابداری ثبت شود. حال اگر فروشنده محصول را به صورت نقد فروخته؛ یعنی در همان لحظه معامله، پول رد و بدل شده است، در این فرض فروشنده باید مبلغی که دریافت نموده را به خریدار پس بدهد و در سیستم حسابداری "برگشت از فروش"بدهکار" و "صندوق" هم بستانکار نوشته می شود.

 

اگر معامله به صورت نسیه منعقد شده باشد؛ یعنی کالا در همان زمان معامله تحویل خریدار شده، اما شخص بهای کالا را در آینده پرداخت می کند. در این صورت در سند حسابداری "برگشت از فروش" بدهکار و "بدهکاران تجاری" به عنوان بستانکار ثبت می گردد.

 

نمونه فاکتور برگشت از فروش

فاکتور برگشت از فروش باید دارای فرمت خاصی باشد که مورد تایید سازمان امور مالیاتی قرار بگیرد. در واقع امور دارایی چارچوب خاصی را برای این فاکتور در نظر گرفته که به منظور آشنایی کاربران در قسمت زیر، نمونه فاکتور برگشت از فروش مورد تایید دارایی قرار گرفته است. 

 

فاکتور برگشت از فروش

 

در سمت چپ این فاکتور همانطور که مشاهده می شود؛ شماره سریال درج شده و حاوی اطلاعات دیگری نظیر نام برگشت دهنده و تحویل گیرنده، شماره حواله، مشخصات کالا، علت برگشت کالا و مبلغ می باشد که در نهایت هم باید به امضای 2 طرف یعنی خریدار و فروشنده برسد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد فاکتور برگشت از فروش در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون فاکتور برگشت از فروش پاسخ دهند.