هرکس به طور غیر مجاز و به هر نحو، داده ها و اطلاعات تلفن همراه دیگری را برباید، مرتکب جرم سرقت اطلاعات گوشی شده و با حکم قانونی این جرم که حسب مورد، مجازات هایی چون حبس و جزای نقدی است، روبرو می گردد. از جمله روش ها و نحوه پیشگیری از وقوع این جرم، استفاده از رمز های چند مرحله ای، در تلفن همراه است.
برای مشاوره حکم قانونی و مجازات سرقت اطلاعات گوشی
برای مشاوره حکم قانونی و مجازات سرقت اطلاعات گوشی
در دنیای امروز، تلفن های هوشمند، به رکنی جدایی ناپذیر از زندگی اکثر افراد، به ویژه جوانان، تبدیل شده است و بسیاری از خدمات و امور بانکی، درخواست های مهم اداری، انجام خدمات برخی مشاغل و...، از طریق اپلیکیشن های موبایلی نصب شده بر روی گوشی تلفن همراه، انجام می گیرند.
همین امر، سبب شده، اطلاعات شخصی و خصوصی مهم زیادی در گوشی های تلفن همراه، موجود باشد و زمینه را برای ارتکاب جرایمی چون، سرقت اطلاعات گوشی با هدف اخاذی، کلاهبرداری، تهدید و... را فراهم آورد. به همین علت، قانون گذار، سرقت اطلاعات گوشی را جرم انگاری کرده و حکم قانونی آن را پیش بینی نموده است.
لذا در مقاله حاضر، جرم، حکم قانونی، مجازات و حکم دادگاه در خصوص سرقت اطلاعات گوشی، مورد بررسی قرار گرفته و درخصوص نحوه پیشگیری از دزدیدن اطلاعات موبایل، توضیح داده شده است و علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر در این باره می توانند، ادامه مقاله را دنبال کنند.
همانطور که در مقدمه مقاله نیز ذکر شد، یکی از رایج ترین جرایمی که امروزه، در پی استفاده از تلفن های همراه، به ویژه گوشی های هوشمند، رواج یافته، دزدیدن اطلاعات موبایل یا همان سرقت اطلاعات گوشی تلفن همراه است که برای تعریف جرم سرقت اطلاعات گوشی، باید به قانون جرایم رایانه ای، که ذیل فصل سی ام قانون مجازات اسلامی، قرار دارد، مراجعه کرد.
قانون جرایم رایانه ای، در ماده 740 خود، مقرر داشته: "هرکس به طور غیر مجاز، داده های متعلق به دیگری را برباید، ....مجازات" خواهد شد. بر اساس قانون مذکور، دسترسی غیر مجاز به داده های سامانه های رایانه ای و مخابراتی و ربودن غیر مجاز داده های متعلق به دیگری، جرم است و قابل مجازات، می باشد.
شایان ذکر است، سرقت اطلاعات گوشی، می تواند در قالب اعمال مختلف، رخ دهد؛ مثلا، شخصی، با هک کردن تلفن همراه فردی از راه دور، به اطلاعات تلفن وی دسترسی یابد و آن ها را برباید یا صرفا، با دسترسی فیزیکی به گوشی دیگری و روشن کردن آن، اقدام به دزدیدن اطلاعاتی نظیر شماره حساب بانکی، اطلاعات مخاطبین و ...کند.
با توجه به مواد قانون جرایم رایانه ای، در توضیح حکم قانونی سرقت اطلاعات گوشی، باید گفت، بر اساس نظر قانون گذار، ربودن اطلاعات موبایل دیگری، به صورت غیر مجاز و با هر عملی، اعم از هک کردن یا برداشتن گوشی و روشن کردن آن و دزدیدن اطلاعات، جرم است و مرتکب را با حکم قانونی و مجازات جرم صورت گرفته، روبرو خواهد کرد.
بر اساس آنچه در قانون جرایم رایانه ای آمده، حکم قانونی سرقت اطلاعات گوشی دیگری، اعم از اینکه نسبت به گوشی نزدیکان و خویشان درجه یک صورت گرفته باشد یا تلفن همراه یک فرد غریبه، مواردی چون جزای نقدی یا حبس تعزیری یا هردو آن ها را شامل می شود.
از آنجا که نحوه سرقت اطلاعات گوشی، در میزان مجازات تعیین شده و نوع آن، تاثیر خواهد گذاشت، در ادامه، مجازات سرقت اطلاعات گوشی، در هر یک از حالت هایی که ممکن است محقق گردد، با استناد به قانون جرایم رایانه ای، مورد بررسی قرار خواهد کرد.
نوع و میزان مجازات سرقت اطلاعات گوشی، تابع این است که مرتکب، به چه نحوی اقدام به دزدیدن اطلاعات موبایل فرد دیگر نموده است. در صورتی که فرد، با هک کردن و به طور غیر مجاز، به داده های گوشی دیگری، دسترسی یابد و بعد از دسترسی، آن ها را برباید، مرتکب دو جرم شده و بر اساس دو ماده زیر، برای او، حکم صادر خواهد شد:
ماده 729 قانون جرایم رایانه ای که ذیل فصل سی ام قانون مجازات اسلامی قرار دارد، مقرر داشته: " هرکس به طور غیر مجاز، به داده ها یا سامانه های رایانه ای یا مخابراتی که به وسیله تدابیر امنیتی، حفاظت شده است، دسترسی یابد، به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از بیست میلیون (20/000/000) ریال تا هشتاد میلیون (80/000/000) ریال یا هر دو مجازات، محکوم خواهد شد."
ماده 740 قانون فوق الذکر، مقرر داشته: "هرکس به طور غیر مجاز، داده های متعلق به دیگری را برباید، چنانچه عین داده ها در اختیار صاحب آن باشد، به جزای نقدی از شش میلیون (6/000/000) ریال تا پنجاه میلیون (50/000/000) ریال و در غیر این صورت، به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از بیست میلیون (20/000/000) ریال تا هشتاد میلیون (80/000/000) ریال یا هر دو مجازات، محکوم خواهد شد."
شایان ذکر است، در صورتی که فرد، با دزدیدن اطلاعات گوشی دیگری، اقدام به ارتکاب جرایمی چون، تهدید، اخاذی، کلاهبرداری و... کند، به صورت جداگانه، به حکم پیش بینی شده برای جرم رخ داده در قانون و مجازات آن، محکوم خواهد شد.
در صورتی که پرونده سرقت اطلاعات گوشی، تشکیل و پس از تحقیقات مقدماتی، قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست، در دادسرا صادر و پرونده، به دادگاه صالح ارسال شود، دادگاه پس از رسیدگی به پرونده، اقدام به صدور حکم قانونی دزدیدن اطلاعات موبایل، خواهد نمود.
حکم دادگاه برای سرقت اطلاعات گوشی، کاملا تابع این امر است که مرتکب، به چه نحوی، اقدام به دزدیدن و سرقت اطلاعات گوشی موبایل دیگری کرده و پس از سرقت اطلاعات، با آن ها، چه اقداماتی را انجام داده است. به عنوان مثال، در صورتی که مرتکب، صرفا به صورت غیر مجاز، اطلاعات و داده های تلفن همراه دیگری را برباید و با اطلاعات به دست آمده، اقدام ویژه ای را انجام ندهد، بسته به اینکه اصل اطلاعات، نزد صاحب آن، موجود است یا خیر، در حکم دادگاه؛
به جزای نقدی از شش میلیون (6/000/000) ریال تا پنجاه میلیون (50/000/000) ریال یا به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از بیست میلیون (20/000/000) ریال تا هشتاد میلیون (80/000/000) ریال یا هر دو مجازات، محکوم خواهد شد. (مستفاد از ماده 740 قانون جرایم رایانه ای که ذیل فصل سی ام قانون مجازات اسلامی، آمده است.)
اما در شرایطی که فرد، پس از ربایش و سرقت اطلاعات گوشی، اقدام به اخاذی، تهدید و... نیز نموده باشد علاوه بر مجازات های فوق الذکر، در حکم دادگاه، به مجازات جرم رخ داده، نظیر تهدید، اخاذی و... نیز محکوم می گردد. در ادامه نحوه پیشگیری از دزدیدن اطلاعات موبایل، بررسی خواهد شد.
پس از توضیحاتی که در خصوص جرم سرقت اطلاعات گوشی، حکم قانونی و مجازات این جرم، داده شد، در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، نحوه پیشگیری از دزدیدن اطلاعات موبایل، مورد بررسی قرار خواهد گرفت؛ چرا که در بسیاری از مواقع، روبرو شدن با جرم سرقت اطلاعات تلفن همراه، فرد زیان دیده از جرم را با تبعات و زیان های بی شماری، روبرو می سازد.
اولین توصیه در خصوص نحوه پیشگیری از سرقت اطلاعات گوشی که ساده نیز به نظر می رسد، این است که تا حد امکان، از ذخیره کردن اطلاعات مهم و تصاویر خصوصی و نگه داری چت های رد و بدل شده در تلفن همراه، خودداری گردد؛
راه دیگر در خصوص پیشگیری از سرقت اطلاعات گوشی، رمز گذاری چند مرحله ای یا استفاده از اثر انگشت، برای دسترسی به اپلیکیشن های مختلف، نظیر تلگرام، همراه بانک و... می باشد؛
رمز گذاری برای ورود به تلفن همراه و استفاده از رمز های پیچیده نیز از دیگر روش ها و نحوه پیشگیری از سرقت اطلاعات موبایل، محسوب می گردد؛
عدم استفاده از وایفای رایگان موجود در برخی مکان های عمومی، باز نکردن ایمیل ها و پیام های ناشناس، همچنین، لینک های مشکوک، نصب نکردن اپلیکیشن های تایید نشده و محدود کردن دسترسی برنامه های موبایلی نصب شده برروی گوشی تلفن های هوشمند، نیز نکته های مهمی هستند که تا حد زیادی، از سرقت اطلاعات گوشی تلفن همراه فرد، پیشگیری خواهند کرد؛
بک آپ (Back Up) گرفتن روزانه یا هفتگی از اطلاعات تلفن همراه و انتقال آن ها به یک حافظه و سپس، حذف اطلاعات از گوشی تلفن، راه مهم و تاثیر گذار دیگری است که می توان در راستای پیشگیری از سرقت اطلاعات گوشی، از آن، استفاده نمود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص حکم قانونی و مجازات سرقت اطلاعات گوشی در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون حکم قانونی و مجازات سرقت اطلاعات گوشی پاسخ دهند.
برای مشاوره حکم قانونی و مجازات سرقت اطلاعات گوشی
برای مشاوره حکم قانونی و مجازات سرقت اطلاعات گوشی
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©