دینا / تجاری / سایر موضوعات تجاری / قیمت گذاری چیست

قیمت گذاری چیست

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در مورد این سوال که قیمت گذاری چیست؛ باید گفت قیمت گذاری به معنای تعیین ارزش برای محصول می باشد. همچنین، برای نحوه صحیح قیمت گذاری شخص باید تمام هزینه های مربوط به تولید و فروش محصول خود را با فرمول خاصی محاسبه کند.

 

قیمت گذاری فرآیند تعیین ارزش (قیمت) برای محصول است که تولید کننده محصولات خود را بر اساس آن به فروش می رساند و مصرف کنندگان با پرداخت آن قیمت، محصول را خریداری می کنند. هنگام تعیین قیمت برای محصول، باید به این نکته توجه شود که قیمت گذاری صحیح می تواند تاثیر مستقیم بر سود آوری فروشنده و رضایت مشتری داشته باشد.

 

برای این که فرد بتواند به طور صحیح بر روی محصولات خود قیمت گذاری کند، می بایست با  فرمول قیمت گذاری و اهداف آن آشنا باشد. به همین دلیل، پرداختن به جزئیات قیمت گذاری، من جمله استراتژی و انواع روش های قیمت گذاری در کالا و خدمات، امری الزامی تلقی می گردد.

 

از همین رو، در این مقاله، سعی شده که به اهمیت و چیستی قیمت گذاری، اهداف و انواع روش های قیمت گذاری در کالا و خدمات اشاره شود. سپس فرمول قیمت گذاری محصول، نحوه صحیح و استراتژی قیمت گذاری مورد بررسی قرار می گیرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با ما همراه باشید.

اهمیت قیمت گذاری

قیمت، عامل اصلی برای تعیین ارزش محصول یا خدمات است و اهمیت زیادی در هر کسب و کاری دارد. از همین رو به جهت آشنایی علاقمندان، در این بخش، قصد داریم که توضیحات مفصلی در خصوص اهمیت قیمت گذاری ارائه دهیم که به شرح زیر می باشد:

 

اهمیت قیمت گذاری از این حیث است که یک ابزار رقابتی محسوب می شود و شرکت ها از این طریق به راحتی می توانند توجه مصرف کنندگان را به خود جلب کرده و در بین سایر شرکت ها رقابت کنند. همچنین قیمت یک کالا، عامل اصلی برای تعیین میزان تقاضای آن محصول در بازار است؛ چرا که قیمت پایین منجر به تقاضای بالا و قیمت بالا منجر به تقاضای کم می شود. بنابراین، فروشندگان با اطلاع از اصول سرمایه گذاری، اقدام به قیمت گذاری محصول خود نموده و از وارد آمدن ضرر به سرمایه خود خودداری می کنند.

 

علاوه بر این، مشتریان به راحتی می توانند با مشاهده قیمت، محصولاتی که قیمت آن ها مناسب است را انتخاب کرده و از کیفیت کالاها و خدمات نیز مطلع شوند. همچنین هرگونه خطا در قیمت گذاری می تواند منجر به از دست دادن مشتریان قبلی شود، لذا اشخاص باید توجه ویژه ای برای قیمت گذاری محصولات خود داشته باشند.

اهداف قیمت گذاری

در بخش قبلی به چیستی و اهمیت قیمت گذاری پرداخته شد. حال باید گفت که قیمت‌ گذاری طیف مختلفی از اهداف استراتژیک را در بر می‌ گیرد و این اهداف نحوه قیمت گذاری را مشخص می کند. از همین رو ضروری است که اشخاص در مورد اهداف قیمت گذاری اطلاعاتی را داشته باشند که به شرح زیر می باشد: 

 

بدیهی است که کسب سود اساسی ‌ترین هدف قیمت‌ گذاری برای هر کسب‌ و کاری است؛ زیرا بدون کسب درآمد نمی‌توان یک کسب ‌و کار را اداره کرد. با این حال اهداف قیمت گذاری می توانند فراتر از سود خالص باشد. به عنوان مثال؛ می توان به بازارهای جدید نفوذ کرد یا حجم فروش خود را افزایش داد.

 

به عبارتی یکی از اهداف اصلی شرکت ها این است که به صورت طولانی مدت بتوانند فعالیت کنند و این امر در گرو کسب درآمد است. برای یک شرکت تجاری، قیمت پرداخت شده توسط خریدار، درآمد شرکت را ایجاد می کند و اگر درآمد برای مدت طولانی کمتر از هزینه باشد، شرکت نمی تواند دوام بیاورد.

 

بنابراین با قیمت گذاری، اشخاص می توانند درآمد کسب کنند و از این طریق سود به دست بیاورند و به دنبال آن، به صورت طولانی مدت فعالیت خود را ادامه می دهند و در نهایت با درآمد خود می توانند کالای بیشتری را تولید و عرضه کنند.

 

قیمت گذاری مناسب باید این پیام را به جامعه منتقل کند که شرکت کالای خوبی را ارائه می‌ کند و در برخورد با مردم منصف است و کیفیت محصولات خود را تضمین می کند. در نهایت داشتن یک استراتژی قیمت گذاری مناسب و مقرون به صرفه در کسب و کار، در جذب مشتریان جدید و حفظ مشتریان قبلی کمک کننده است.

انواع روش های قیمت گذاری در کالا و خدمات

شناخت انواع روش های قیمت گذاری برای هر کسب و کار اهمیت ویژه ای دارد؛ زیرا این امر به تصمیم گیری در مورد قیمت گذاری محصولات یا خدمات کمک می کند. به همین جهت در این بخش از مقاله، انواع روش های قیمت گذاری در کالا و خدمات مورد بررسی قرار می گیرد:

 

قیمت گذاری بر اساس ارزش: قیمت گذاری مبتنی بر ارزش یعنی قیمت ها بر اساس تصور مصرف کنندگان از ارزش محصول تعیین می شود که از جمله آن می توان به قیمت سکه اشاره کرد.

 

قیمت گذاری رقابتی: هنگامی که شخص از یک استراتژی قیمت گذاری رقابتی استفاده می کند، قیمت های خود را بر اساس آنچه رقبا در نظر گرفته اند؛ تعیین می کند. این امر می تواند برای کسب و کاری که تازه شروع به کار کرده است، استراتژی خوبی باشد، اما فضای زیادی برای رشد باقی نمی گذارد. 

 

قیمت گذاری بهای تمام شده: این روش، یکی از ساده ترین روش های قیمت گذاری است؛ یعنی شخص فقط هزینه تولید محصول را بگیرد و درصد مشخصی را به آن اضافه کند. 

 

قیمت گذاری نفوذ: یکی از راه هایی که برخی از شرکت ها تلاش می کنند؛ محصولات جدید را عرضه کنند، ارائه قیمت هایی است که بسیار پایین تر از رقبا هستند و این قیمت گذاری با هدف افزایش میزان قدرت و نفوذ در بازار می باشد. به عنوان مثال؛ می توان به یک وب‌ سایت خبری آنلاین اشاره کرد که در یک ماه به صورت رایگان می توان از سایت استفاده کرد و پس از آن باید اشتراک خرید. 

 

کاهش قیمت: نوعی قیمت گذاری است که توسط شرکت هایی استفاده می شود که در حال رقابت با سایر شرکت ها می باشند و می توانند درآمد بسیاری را قبل از این که سایر رقبا شروع به ارائه محصولات خود کنند، به دست آورند. در واقع در این نوع از قیمت گذاری، یک شرکت قیمت اولیه بالایی را اعمال می کند و متعاقبا با ورود رقبا به بازار، قیمت را به تدریج کاهش می دهد تا مشتریان را جذب کند. 

 

قیمت گذاری روانشناختی: یک روش قیمت گذاری است که بر ضمیر ناخودآگاه مصرف کننده تاثیر می گذارد. یعنی کالاها و خدمات کمی کمتر از یک عدد کامل قیمت گذاری شوند. به عنوان مثال، در فروشگاه های خرده فروشی، فرض کنید قیمت یک کالا به جای ۱۰۰ هزار تومان، 90 هزار تومان باشد.

 

قیمت گذاری بر اساس بازار: در این روش، قیمت بر اساس تقاضا و عرضه در بازار تعیین می شود و ممکن است با تغییرات در بازار نیز تغییر کند.

 

قیمت گذاری پویا: در این روش قیمت بر اساس عوامل مختلف مانند فصل، زمان، مکان و شرایط بازار تعیین می شود.

 

قیمت گذاری جغرافیایی: قیمت گذاری جغرافیایی شامل تعیین قیمت ها بر اساس مناطق یا بازارهای جغرافیایی مختلف، با در نظر گرفتن عواملی مانند شرایط بازار محلی و چشم انداز رقابتی است.

 

بنابراین، همانطور که مشاهده می شود؛ انواع مختلفی از روش های قیمت گذاری وجود دارد که شخص می تواند با توجه به شرایط و نیازهای خود یکی از این روش ها را انتخاب کند. به عنوان مثال؛ اگر  محصول برای اولین بار در بازار عرضه می شود، روش نفوذ یا رقابتی به نظر مناسب تر می باشد.

 

فرمول قیمت گذاری محصول

شناخت از فرمول قیمت گذاری بسیار مهم است؛ زیرا شخص می تواند از این طریق یک قیمت مناسب برای محصول خود تعیین کند.برای مثال، فروشندگان طلا باید از نحوه محاسبه قیمت نهایی طلا مطلع باشد. از همین رو، این بخش از مقاله به بیان چیستی فرمول قیمت گذاری محصول اختصاص پیدا کرده است که به شرح زیر می باشد:

 

فرمول: هزینه تولید + درصد ثابت 

 

در این فرمول هزینه های تولید شامل هزینه های مواد اولیه، نیروی کار، تجهیزات و سایر هزینه های مربوط به تولید محصول است. در واقع شخص باید در ابتدا حساب کند که هزینه تولید یک محصول چه مقدار می شود.

 

سپس باید درصد سودی که از تولید کالا می خواهد به دست بیاورد را با هزینه تولید جمع کند و این یکی از ساده ترین روش های قیمت گذاری بر محصول می باشد. به عنوان مثال، اگر هزینه ساخت یک محصول 100 هزار تومان باشد و میزان سود 15 درصد باشد، آن گاه محصول به قیمت 115 هزار تومان فروخته خواهد شد.

 

نحوه صحیح قیمت گذاری

در صنعت و تجارت نحوه صحیح قیمت گذاری بسیار اهمیت دارد؛ زیرا اگر قیمت یک محصول یا خدمات به درستی تعیین نشود، این مسئله می تواند منجر به از دست دادن مشتریان و کاهش سودآوری شود. بنابراین تعیین قیمت باید با دقت انجام شود که مراحل و نحوه آن به شرح زیر می باشد:

 

شخص در ابتدا باید هدف خود را مشخص کند؛ یعنی، قبل از قیمت گذاری باید معین کند که می خواهد میزان مشتری خود را افزایش دهد یا سود خود را به حداکثر برساند؟

 

در قدم دوم باید تمام هزینه های مربوط به تولید و فروش محصول خود را محاسبه کند. این هزینه ها شامل هزینه مواد اولیه، نیروی کار، ذخیره سازی، حمل و نقل، مالیات، بازاریابی و غیره است.

 

سپس شخص باید در مورد مشتریان احتمالی خود و نیازهای آن ها تحقیق کند. یعنی این موضوع را در نظر بگیرد که اشخاص برای محصولات مشابه چقدر پرداخت می کنند. هر چقدر شخص، مشتریان خود را بهتر بشناسد، قیمت بهتری را می تواند به آن ها ارائه بدهد.

 

در مرحله بعدی، شخص می بایست قیمت رقبای خود را  بررسی کند. این مسئله  باعث می شود که قیمتی را تعیین کند که برای مشتریان جذاب باشد و با استانداردهای صنعت مطابقت داشته باشد. همچنین باید با پیشنهادات یا تخفیف های ویژه ای که رقبا ارائه می دهند، توجه شود.

 

این امر می تواند به شخص کمک کند تا تعیین کند که آیا باید برای رقابتی ماندن، تخفیف یا تبلیغات مشابه ارائه دهد یا خیر. سپس شخص می تواند یکی از روش های قیمت گذاری را که شامل قیمت گذاری روانشناختی، قیمت گذاری پویا، قیمت گذاری نفود و . . . را انتخاب کند.

 

لازم به ذکر است که قیمت گذاری نباید به گونه ای باشد که افراد را از خرید محصول یا خدمات پشیمان کند. بنابراین، در قیمت گذاری صحیح باید به انصاف نیز توجه شود و قیمت مناسب برای هر دو طرف یعنی فروشنده و خریدار تعیین گردد.

 

استراتژی قیمت گذاری

استراتژی های مختلفی برای قیمت گذاری محصولات و  خدمات به کار می رود و اطلاع از آن برای قیمت گذاری مناسب ضروری است. لذا در این بخش قصد داریم که با مفهوم استراتژی قیمت گذاری آشنا شده و جزئیاتی در این مورد بیان کنیم که به شرح زیر می باشد:

 

استراتژی قیمت گذاری فرآیند و روش مورد استفاده برای تعیین قیمت محصولات و خدمات است و همچنین شامل موارد مختلفی مانند قیمت گذاری بر اساس هزینه، قیمت گذاری بر اساس ارزش، قیمت گذاری رقابتی و . . . می باشد. هر یک از این استراتژی ها ممکن است برای شرایط مختلف بازار با محصولات و خدمات مختلف مناسب باشد. به عنوان مثال اگر شرکت تازه ورود به بازار کرده است، ممکن است بهترین استراتژی قیمت گذاری رقابتی باشد.

 

بنابراین، به طور کلی، باید گفت که یک استراتژی قیمت گذاری خوب می تواند منجر به افزایش فروش و درآمد شود، اما یک استراتژی قیمت گذاری بد می تواند منجر به کاهش مشتریان شده و آن ها را در مورد اعتماد و خرید محصولات شخص دچار تردید کند.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه و فرمول قیمت گذاری در کانال تلگرام تجاری دینا عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه و فرمول قیمت گذاری پاسخ دهند.