پاداش پایان خدمت جانبازان، حمایتی مالی و مبلغی است که پس از بازنشستگی جانباز یا فوت او، به وی یا افراد تحت تکفل جانباز متوفی، پرداخت می گردد و نحوه محاسبه آن، اینگونه است که به ازای هرسال خدمت، یک ماه آخرین حقوق و مزایای مستمر، به عنوان پاداش پایان خدمت، در نظر گرفته خواهد شد.
برای مشاوره نحوه محاسبه مبلغ پاداش پایان خدمت جانبازان
برای مشاوره نحوه محاسبه مبلغ پاداش پایان خدمت جانبازان
همانطور که قانون گذار، در قوانین و آیین نامه های مختلف، پاداش پایان خدمت کارکنان دولت را پیش بینی نموده، برای جانبازان و ایثارگران و شهدایی که در زمان اشتغال، به این موقعیت (جانبازی و...)، نائل آمده اند یا پس از تحقق جانبازی یا ایثارگری، مستخدم دستگاه های دولتی و... شده اند نیز این امکان و حمایت مالی را در نظر گرفته است.
پاداش پایان خدمت جانبازان، حالت های مختلف و به تبع نحوه و قوانین محاسبه مخصوص به خود را داشته و همین امر، این ضرورت را ایجاب می کند که خانواده جانبازی که قبل یا پس از بازنشستگی، فوت نموده یا خود جانباز، از قواعد حاکم بر این امر، مطلع باشند.
لذا در مقاله حاضر، پس از بررسی ماهیت پاداش پایان خدمت جانبازان، در این باره که این پاداش به چه کسانی تعلق می گیرد، خبر جدید در خصوص مبلغ آن، میزان پاداش پایان خدمت جانبازان حالت اشتغال، زمان واریز این حمایت مالی، نحوه محاسبه آن و میزان پاداش پایان خدمت جانبازان متوفی و افرادی که استحقاق دریافت آن به نیابت از جانباز را دارند، توضیح داده شده است.
در پاسخ به این پرسش که پاداش پایان خدمت جانبازان چیست؟ باید گفت، مقصود از پاداش پایان خدمت، مبلغی است که علاوه بر حقوق بازنشستگی، به صورت یکجا و به عنوان حمایت مالی، در زمان بازنشستگی یا در سایر مواقعی که قانون تعیین نموده، نظیر اتمام اشتغال به علت فوت و...، بر اساس فاکتورهای مختلف، به جانبازان یا خانواده تحت تکفل آن ها، پرداخت می شود.
از نظر قانونی، دستگاه های اجرایی مربوطه، نظیر بنیاد شهید یا نهاد دولتی ای که جانباز در آن، مشغول به خدمت بوده، مکلف هستند در پایان خدمت شاغلین، به علت بازنشستگی یا فوت، این پاداش را پرداخت نمایند. از جمله مهم ترین مستندات قانونی این امر، یعنی تعلق پاداش پایان خدمت به جانبازان، آیین نامه اجرایی مواد 38، 39، 40، 53 و 55 قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران، مصوب ۱۴۰۱/۳/۳ هیئت وزیران است که در ماده 1 خود، به این امر تصریح نموده و مقرر داشته:
"جانبازانی که بر اساس تبصره (۱) اصلاحی ماده واحده قانون حالت اشتغال مستخدمین شهید، جانباز، از کارافتاده و مفقودالاثر انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی -مصوب ۱۳۷۴- و ماده (38) قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران -مصوب ۱۳۸۶– که در این آیین نامه به اختصار “قانون” نامیده میشود، در حالت اشتغال قرار گرفته یا می گیرند، هنگام نیل به بازنشستگی، از پاداش پایان خدمت، برخوردار میگردند."
برای بررسی اینکه پاداش پایان خدمت جانبازان به چه کسانی تعلق میگیرد؟ باید به قوانین و آیین نامه های مختلف، مراجعه کرد که نام این قوانین و آیین نامه ها، در آخر همین تیتر، ذکر خواهد شد. بر اساس قوانین و آیین نامه های موجود، پاداش پایان خدمت جانبازان، به افراد زیر، تعلق می گیرد:
کلیه مشمولان "قانون حالت اشتغال مستخدمین شهید، جانباز، ازکارافتاده و مفقودالاثر انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی" (بر اساس تبصره سه ماده 40 قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران )
جانبازانی که بر اساس تبصره (۱) اصلاحی ماده واحده "قانون حالت اشتغال مستخدمین شهید، جانباز...،" در حالت اشتغال قرار گرفته یا می گیرند، منوط بر اینکه قبلا، از این امتیاز، استفاده نکرده باشند. (بر اساس صدر ماده 1 و تبصره 4 ماده 1 آیین نامه اجرایی مواد ۳۸، ۳۹، ۴۰، ۵۳ و ۵۵ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران، مصوب ۱۴۰۱/۳/۳ هیئت وزیران)
"پرسنل وظیفه و نیروهای داوطلب غیرشاغل در دستگاه های موضوع ماده (۲) قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران که به صورت بسیج مردمی، از سوی مراجع ذی صلاح... به جبهه اعزام و به دلیل حضور در جبهه و یا بر اثر ترور، شهید، مفقودالاثر، جانباز از کارافتاده کلی و آزاده از کارافتاده کلی گردیده اند." (بر اساس ماده 38 قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران)
آزاده و يا جانباز ازكارافتاده كلی و عائله شهيد و يا مفقودالاثر موضوع ماده (7) "قانون برقراری حقوق وظيفه ازكارافتادگی و وظيفه عائله تحت تكفل جانبازان و شهداء ... مصوب 25 /11 /1361 و تبصره ذيل آن". (بر اساس تبصره 2 قانون حالت اشتغال مستخدمين شهيد، جانباز، ازكارافتاده و مفقودالاثر انقلاب اسلامي و جنگ تحميلی مصوب 30 /6 /1372)
تمام موارد پاراگراف های قبل، با مراجعه به قوانین و آیین نامه هایی که در ادامه خواهند آمد، ذکر شده اند؛ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران؛ قانون حالت اشتغال مستخدمین شهید، جانباز، ازکارافتاده و مفقودالاثر انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی، آیین نامه اجرایی مواد ۳۸، ۳۹، ۴۰، ۵۳ و ۵۵ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران مصوب سال 1401؛
همچنین، قانون برقراری حقوق وظیفه ازکارافتادگی و وظیفه عائله تحت تکفل جانبازان و شهدا انقلاب اسلامی ایران و جنگ تحمیلی و پرداخت حقوق و مزایای مجروحین جنگ تحمیلی و انقلاب اسلامی. شایان ذکر است که متن و مواد این قوانین، با جستجو در اینترنت و مراجعه به سایت قوانین و مقررات کشور، در اختیار افراد، قرار خواهد گرفت.
مقصود از خبر جدید در خصوص مبلغ پاداش پایان خدمت جانبازان، خبر مربوط به تصویب آیین نامه اجرایی مواد 38، 39، 40، 53 و 55 قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران است که در بند ها و مواد خود، شرایط بازنشستگی مشمولان این قانون و نحوه محاسبه مبلغ پاداش پایان خدمت یا پاداش بازنشستگی جانباز متوفی را تعیین نموده است.
در اخبار منتشره در خصوص پاداش پایان خدمت جانبازان، از تخصیص اعتبار به سازمان ها و دستگاه های اجرایی، برای تسویه و پرداخت پاداش پایان خدمت جانبازان، همچنین، تعیین تکلیف درباره وضعیت پرداخت پاداش پایان خدمت خانواده های تحت تکفل جانبازان متوفی، توسط دیوان محاسبات کشور نیز، صحبت شده است.
در اخبار جدید مربوط به پاداش پایان خدمت و یا پاداش بازنشستگی جانباز متوفی، بر این امر تاکید می گردد که برای اولین بار، در دولت سیزدهم، سه هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان، برای پاداش بازنشستگی بیش از ۱۳ هزار نفر از جانبازان مشمول مواد ۳۸، ۳۹ و ۴۰ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران، اختصاص داده شده است.
برای بررسی اینکه پاداش پایان خدمت جانبازان حالت اشتغال چقدر است؟ باید به آیین نامه اجرایی مواد ۳۸، ۳۹، ۴۰، ۵۳ و ۵۵ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران، مصوب سال 1401 که تا زمان نگارش مقاله، یعنی تا سال 1402، آخرین آیین نامه تصویب شده است، مراجعه کرد.
قبل از مراجعه به آیین نامه مذکور، باید ذکر کرد، نمی توان مبلغ مشخصی را به عنوان پاداش پایان خدمت جانبازان حالت اشتغال، ذکر کرد، چرا که این مبلغ، کاملا تابع سنوات و سال های خدمت این افراد است. مستفاد از تبصره 1 و 2 آیین نامه اجرایی مواد 38، 39، 40، 53 و 55 قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران؛
مبدا محاسبه سنوات قابل قبول برای بازنشستگی و پاداش پایان خدمت جانبازانی که در زمان مجروحیت، شاغل در وزارتخانه ها و موسسات و شرکت های دولتی از جمله سازمان های دولتی که شمول قانون بر آن ها مستلزم ذکر نام است و شهرداری ها نبودهاند، همچنین، در مورد جانبازان موضوع ماده (38) قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران که در زمان مجروحیت، شاغل در دستگاههای موضوع ماده (۲) این قانون نبودهاند، تاریخ برقراری حقوق از سوی بنیاد شهید و امور ایثارگران، می باشد.
باید دانست، به ازای هرسال خدمت، یک ماه آخرین حقوق و مزایای مستمر، به عنوان پاداش پایان خدمت، به جانبازان یا خانواده های آنان، پرداخت می شود و بر اساس تبصره 3 ماده 1 آیین نامه اجرایی مواد ۳۸، ۳۹، ۴۰، ۵۳ و ۵۵ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران، ذخیره مرخصی استحقاقی، در محاسبه پاداش پایان خدمت این جانبازان، لحاظ نمی گردد.
پرسش های مطروحه در خصوص زمان واریز پاداش بازنشستگی خدمت جانبازان را می توان از دو منظر، مورد بررسی قرار داد. یکی از لحاظ زمانی که جانباز، مستحق دریافت این پاداش، می گردد و دیگری از جهت بازه زمانی ای که دولت، اقدام به واریز آن، خواهد نمود.
در خصوص زمانی که جانباز، مستحق دریافت این پاداش می گردد باید گفت، بر اساس تصریح قوانین و آیین نامه های مختلف، هر فرد جانباز، بسته به اینکه در کدام دستگاه اجرایی مشغول به کار باشد، با رسیدن به سن بازنشستگی و تکمیل سال های لازم برای این امر (بازنشستگی) یا به علت ازکارافتادگی و فوت، مستحق دریافت این پاداش، خواهد شد.
از جهت بازه زمانی ای که دولت و نهادهای ذی صلاح، اقدام به واریز مبلغ پاداش پایان خدمت جانبازان و پاداش بازنشستگی جانباز متوفی خواهند نمود، نمی توان نظر دقیقی داد و بازه مشخصی را ذکر کرد و باید، پیگیر اخبار منتشره در این خصوص بود.
در توضیح نحوه محاسبه پاداش پایان خدمت جانبازان، باید گفت، به ازای هرسال خدمت، یک ماه آخرین حقوق و مزایای مستمر، به عنوان پاداش پایان خدمت، به جانبازان یا خانواده های آنان، پرداخت می شود اما باید، میان جانبازانی که در زمان مجروحیت و جانبازی، در دستگاه های مطروحه در ماده 2 قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران و ماده 1 قانون برقراری حقوق وظیفه ازکارافتادگی و ...، مشغول به خدمت بوده اند و نبوده اند، تفاوت قائل شد.
در خصوص جانبازانی که در زمان جانباز شدن، در هیچ یک از دستگاه های مطروحه در مواد قوانین فوق الذکر، مشغول به خدمت نبوده اند، معیار محاسبه سنوات خدمت برای بازنشستگی و محاسبه پاداش پایان خدمت، تاریخ برقراری حقوق از سوی بنیاد شهید و امور ایثارگران است و در محاسبه پاداش پایان خدمت این جانبازان، ذخیره مرخصی استحقاقی لحاظ نمی گردد.
از مواردی چون، کمک هزینه عائله مندی، کمک هزینه اولاد، فوق العاده بدی آب و هوا، فوق العاده مناطق کمتر توسعه یافته، تفاوت تطبیق و ترمیم حقوق، تحت عنوان بندهای غیر موثر در محاسبه پاداش پایان خدمت جانبازان و ایثارگران، یاد می شود.
و از مواردی چون، حقوق ثابت (حق شغل، حق شاغل، فوق العاده مدیریت) و فوق العاده های مستمر (فوق العاده ایثارگری، فوق العاده سختی کار، فوق العاده شغل، فوق العاده ویژه بند 10 و فوق العاده رتبه بندی) تحت عنوان موارد موثر در محاسبه پاداش پایان خدمت جانبازان و ایثارگران، یاد می گردد.
وراث جانباز متوفی، اغلب این پرسش را مطرح می کنند که پاداش پایان خدمت جانبازان متوفی چقدر است و به چه کسانی تعلق می گیرد؟ در خصوص مبلغ پاداش پایان خدمت جانبازان متوفی یا پاداش بازنشستگی جانباز متوفی، نمی توان تعیین تکلیف کرد چرا که بستگی به سنوات خدمتی او دارد.
اما در این باره که پاداش پایان خدمت جانبازان متوفی یا پاداش بازنشستگی جانبازان متوفی، به چه کسانی تعلق خواهد گرفت، باید به بند "طـ" ماده 1 قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران، مراجعه کرد که مقرر داشته: "در صورت فوت جانبازان و آزادگان مشمول اين قانون، خدمات و امتيازات مربوط، به خانواده تحت تكفل آنان تعلق می گيرد."
از جمله تسهیلات مالی ای که دولت برای فرزندان ایثارگران عزیز در نظر گرفته، وام ازدواج فرزندان ایثارگر است که علاقمندان به کسب اطلاعات در خصوص این وام می توانند، مقاله پیشنهادی در قسمت در ادامه بخوانید را مورد مطالعه قرار دهند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه محاسبه پاداش پایان خدمت جانبازان در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه محاسبه پاداش پایان خدمت جانبازان پاسخ دهند.
برای مشاوره نحوه محاسبه مبلغ پاداش پایان خدمت جانبازان
برای مشاوره نحوه محاسبه مبلغ پاداش پایان خدمت جانبازان
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©