صندوق ضمانت صادرات ایران در واقع صندوقی است برای حمایت از صادر کنندگان در مقابل ریسک های متنوع ایجاد شده از معاملات است. صادر کنندگان با ورود به سامانه صدور ضمانت صادرات به نشانی egfi.ir می توانند درخواست انواع ضمانت نامه اعتباری خود را ارسال کنند.
برای مشاوره اطلاع از انواع صندوق ضمانت صادرات
برای مشاوره اطلاع از انواع صندوق ضمانت صادرات
امر صادرات از قدیم الایام یکی از عضوهای جدا نشدنی تجارت بوده و این امر از گذشته و در گذر زمان دچار تغییرات بسیاری شده است. با توجه به این امر که صادرات کالاها و خدمات همیشه تحت الشعاع اتفاقات جاری هستند، بیشترین آسیب را از ناحیه مسائل تجاری و سیاسی می بینید.
در نتیجه وجود راهکاری مناسب برای حل این مشکل ضروری است. به همین جهت شرکت های بازرگانی که عموما تحت حمایت دولت می باشند، صندوقی را تحت عنوان صندوق ضمانت صادرات ایران تشکیل داده اند. وظیفه این صندوق حمایت از آن ها در برابر مخاطرات موجود می باشد، اما برای شناسایی بهتر جزئیات علاقه مندان باید اطلاعات بیشتری اخذ کنند.
لذا در ابتدای مقاله، به سوال صندوق ضمانت صادرات چیست؛ پاسخ داده خواهد شد و پس از آن، هدف از تاسیس صندوق ضمانت صادرات بیان خواهد کرد. در ادامه نیز، سامانه صدور ضمانت صادرات به نشانی egfi.ir و پس از آن، نحوه دریافت ضمانت نامه از صندوق ضمانت صادرات با راهنمای تصویری معرفی می گردد. همچنین، در مورد ریسک هایی که صندوق ضمانت صادرات تحت پوشش قرار می دهد، به همراه انواع ضمانت نامه های اعتباری صندوق ضمانت صادرات مطالبی بیان خواهد شد.
در تجارت های دنیا، امر صادرات برای همه افراد امر مهمی است. به طور کلی، صادر کنندگان در بازار امروز ریسک های بسیاری را می پذیرند تا روند تجارتشان به درستی پیش برود. در اثر حوادث گوناگون ممکن است اتفاقاتی برای کالا یا محصول صادر کننده پیش آید که این ریسک انجام شده توسط صندوقی با عنوان صندوق ضمانت صادرات حمایت می شود.
با توجه به این که یکی از دغدغه های صادر کنندگان در امان ماندن از ریسک های تجاری و سیاسی است که بر روی صادرات آن ها تاثیر می گذارد، می توان برای پاسخ به این سوال که صندوق ضمانت صادرات چیست؛ گفت که برای تامین امنیت مالی صادرکنندگان و توسعه صادرات غیر نفتی، صندوقی با عنوان صندوق ضمانت صادرات توسط دولت ایجاد شده است.
چنانچه خریداران خارجی مبلغ کالاهای خریداری شده را به موقع وصول نکنند، این امر می تواند صادر کننده را در فشار های مالی قرار دهد. به همین جهت و برای تشویق صادر کنندگان، شرکت های بازرگانی صندوقی را موسوم به صندوق ضمانت صادرات تشکیل داده اند. از آنجایی که این شرکت ها عموما وابسته به دولت هستند و حمایت های مالی آن را دارند، ریسک صادرات را تا حد امکان کاهش می دهند.
صادر گنندگان باید آگاه باشند که هدف از تاسیس و چیستی صندوق ضمانت صادرات می تواند موارد گوناگونی را شامل شود، ولی به طور کلی برای اطمینان خاطر آن ها از امنیت صادراتشان، این صندوق از سوی شرکت های بازرگانی تاسیس شده است. بنابراین؛ می توان برای تاسیس صندوق ضمانت صادرات اهداف مشخصی در نظر گرفت که در ادامه به آن ها اشاره شده است.
یکی از اهداف این صندوق پوشش دهی و حمایت از مطالبات صادر کنندگان می باشد. این مطالبات از شرکت های خارجی خریدار کالا است که بر عهده صندوق ضمانت صادرات قرار گرفته است. با توجه به شرایط حال حاضر، ریسک های تجاری و سیاسی بسیاری صادر کنندگان را تهدید می کند که صدور بیمه های های مربوطه می تواند میزان آسیب زنندگی را کاهش دهد. افراد می توانند از بیمه نامه صادراتی نیز برای کاهش ریسک استفاده کنند.
یکی دیگر از مهم ترین اهداف تاسیس صندوق ضمانت صادرات ایران تامین امنیت مالی صادرات به واسطه صدور ضمانت های اعتباری است. این ضمانت ها برای بانک های داخلی و موسسات مالی اعتباری دارای سود دهی است که صادر کنندگان نیز می توانند از آن ها استفاده نمایند. در این میان ارائه خدمات مشاوره ای را نیز می توان از اهداف صندوق مذکور در نظر گرفت.
وجود ریسک های تجاری و سیاسی همواره موجب نگرانی صادر کنندگان بوده است؛ زیرا تحقق این ریسک ها مانع وصول وجوهات کالاهای صادراتی و خدمات مرتبط با آن ها می گردد. در صورت عدم وصول به موقع نیز صادر کنندگان با مخاطرات مالی مواجه خواهند شد. علاقه مندان با ورود به سایت صدور ضمانت صادرات egfi.ir می توانند به لیست خدمات این سامانه دسترسی داشته باشند. این خدمات عبارتند از:
خدمات مربوط به اعتبار سنجی (که شامل اعتبار سنجی خریداران خارجی، بانک های خارجی و دولت ها می باشد.)
خدمات مربوط به بیمه نامه های صادراتی (که شامل بیمه نامه های کوتاه مدت، میان مدت، بلند مدت و فرم های مربوطه می شود.)
خدمات مربوط به ضمانت نامه های صادراتی (که شامل ضمانت نامه های اعتباری، بانکی و فرم های مربوطه است)
خدمات مربوط به خسارت
خدمات مربوط به ریسک
در همین راستا و برای تشویق صادر کنندگان به گسترش امر صادرات، دولت به ایجاد شرکت های بیمه اعتبار صادراتی روی آورده و صندوق ضمانت صادرات ایران را ایجاد کرده است. این صندوق تحت نظارت وزارت صنعت، معدن و تجارت مشغول فعالیت می باشد و تضمینی برای صادر کنندگان در برابر ریسک های سیاسی و تجاری حال حاضر دنیا است.
طبق مطالب مطرح شده در مقاله و بیان چیستی این صندوق، باید گفت که شرکت های بازرگانی جهت حفظ امنیت تجاری صادر کنندگان، صندوق ضمانت صادرات را ایجاد نموده اند. به جهت سهولت در ثبت ضمانت نامه از صندوق مذکور؛ سامانه ای به نشانی egfi.ir ایجاد شده است. نحوه دریافت ضمانت نامه از صندوق ضمانت صادرات egfi.ir به صورت زیر است:
برای دریافت ضمانت نامه از صندوق ضمانت صادرات ابتدا متقاضیان بایستی درخواست خود را به صورت حضوری در بانک و یا موسسه اعتباری مربوطه مطرح و ثبت نماید. در صورتی که درخواست آن ها توسط بانک تصویب شود، درخواست به صندوق ضمانت صادرات ایران ابلاغ می گردد. پس از اعتبار سنجی متقاضیان، مراحل به شکل زیر انجام خواهد شد:
ابلاغ شرایط مصوب کمیته فنی اعتباری هیات مدیره به متقاضیان
دریافت تاییدیه اخذ وثایق منطبق با ابلاغیه مذکور از مدیر حقوقی
دریافت تاییدیه اخذ کارمزد از مدیریت امور مالی
تنظیم قرارداد مابین متقاضیان و صندوق و امضای آن توسط متقاضیان و افراد صاحب امضا صندوق
صدور ضمانت نامه و تحویل آن به ذینفع
زمانی که درخواست پرداخت تسهیلات برای متقاضیان به تصویب بانک رسید، ایشان باید درخواست خود را در صندوق و از طریق سامانه صدور ضمانت صادرات به نشانی egfi.ir ثبت نمایند. پس از آن مدارک متقاضیان باید تکمیل گردد و اعتبار سنجی های لازم توسط صندوق ضمانت صادرات انجام گیرد. سپس مبلغ و شرایط مربوطه به متقاضیان اعلام می شود و آن ها پس از گذاشتن وثیقه و واریز کارمزد، ضمانت نامه را دریافت کرده و در اختیار بانک می گذارند.
همانطور که گفته شد؛ در بازار تجاری امروز صادرات جایگاه بزرگی دارد و بخش بزرگی از آن را ریسک های گوناگون شامل می شود. برای پاسخ به این سوال که صندوق ضمانت صادرات چه ریسک هایی را تحت پوشش قرار می دهد؛ باید گفت این ریسک ها در دو دسته بندی کلی قرار می گیرند.
ریسک های تجاری: این ریسک ها شامل موارد مالی و تجاری می باشند. هنگامی که صادر کنندگان قصد تجارت کالا یا خدمات خود در سطح بین المللی را داشته باشند؛ باید این نکته را در نظر بگیرند که هر لحظه امکان عدم پرداخت وجوهات توسط مشتریان خارجی وجود دارد. برای پیشگیری از این اتفاق، صادر کنندگان معمولا به دریافت پیش پرداخت و ضمانت های اعتباری تکیه می کنند. با واردات و صادرات، افراد باید مالیات صادرات و واردات را پرداخت نمایند.
ریسک های سیاسی: یکی دیگر از ریسک هایی که صندوق ضمانت صادرات از آن ساپورت می کند، ریسک های سیاسی هستند. انتخابات، تحریم ها، جنگ ها و... همگی در این دسته بندی قرار می گیرند. هنگام درگیری های سیاسی در کشور ها، صادرکنندگان ممکن است با مخاطراتی مواجه شوند. به عنوان مثال به دلیل تحریم ها ممکن است مبادلات پول در کشور دچار مشکل شود.
شرکت های بازرگانی جهت حمایت و پوشش دهی از ریسک های تجاری و سیاسی صادر کنندگان، صندوقی را موسوم به صندوق ضمانت صادرات تاسیس کرده اند. از آنجایی که این شرکت ها حمایت ها و پشتیبانی های مالی دولت را دارند، در نتیجه ریسک های موجود در امر صادرات را تا حد زیادی کاهش داده اند.
انواع ضمانتنامه های اعتباری صندوق ضمانت صادرات متنوع می باشند. این ضمانت نامه ها به طور کلی شامل ضمانت نامه اعتباری ریالی، ضمانت نامه اعتباری ارزی و ضمانت نامه تولیدی می شود که هر کدام شرایط و کاربردهای خاص خود را برای صادر کنندگان و دارندگان حق عضویت در صندوق ضمانت صادرات دارند.
ضمانت نامه های اعتباری (بانکی - تولیدی) و ضمانت نامه های مبتنی بر قرارداد، ضمانت نامه های اعتباری بانکی (ریالی و ارزی) سندی اعتباری است که به عنوان وثیقه در بانک ها و موسسات اعتباری مورد استفاده قرار می گیرد، اما ضمانت های اعتبار تولیدی (ریالی و ارزی) اسنادی هستند که به عنوان وثیقه و برای ضمانت نزد تولید کنندگان قرار می گیرند.
ضمانت نامه های اعتبار تولیدی صرفا برای تولید کنندگان دارای پروانه تولید و یا شرکت های تعاونی تجاری و بازرگانی صادر می شود. ضمانت نامه های مبتنی بر قرارداد نیز ضمانت نامه هایی هستند که پیمانکاران و شرکت های ایرانی که تمایل به شرکت در مناقصات بین الملی دارند، باید آن ها را به عنوان جز لاینفک اسناد مناقصه ارائه دهند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد انواع صندوق ضمانت صادرات ایران در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون انواع صندوق ضمانت صادرات پاسخ دهند.
برای مشاوره اطلاع از انواع صندوق ضمانت صادرات
برای مشاوره اطلاع از انواع صندوق ضمانت صادرات
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©