از جمله شرایط معافیت مالیاتی موسسات خیریه، این است که موسسه، در سامانه ثبت معافیت مالیاتی موسسات خیریه tab17.mcls.gov.ir، ثبت نام نموده باشد و از جمله هزینه های قابل قبول برای معافیت از مالیات عملکرد، وجوه پرداختی بابت کمک های بلاعوض به حساب های تعیین شده از طرف دولت است.
برای مشاوره شرایط معافیت مالیاتی موسسات خیریه
برای مشاوره شرایط معافیت مالیاتی موسسات خیریه
قانون مالیات های مستقیم، برای تشویق افراد به انجام امور خیر، بخشی از هزینه های مصرفی و پرداخت شده برای امور ویژه و برخی از درآمد های ناشی از اشتغال به برخی مشاغل را معاف از مالیات دانسته و قواعد و ضوابط بهره مندی از معافیت مالیاتی آن ها را پیش بینی نموده است.
معافیت مالیاتی موسسات خیریه و وجوه و کمک های بلاعوضی که به حساب های تعیین شده از سوی دولت، واریز می گردند، از جمله موارد مشمول معافیت از مالیات درآمد و مالیات عملکرد هستند که مشمولین، باید، برای بهره مندی از این معافیت، از شرایط پیش بینی شده در بخشنامه و قوانین مربوط به معافیت مالیاتی موسسات خیریه و هزینه های مشمول معافیت مالیات عملکرد، مطلع باشند.
لذا در مقاله حاضر چیستی، شرایط و سامانه ثبت معافیت مالیاتی موسسات خیریه tab17.mcls.gov.ir و نحوه ثبت نام در آن، بررسی گردیده و پس از ذکر هزینه ها و کمک های قابل قبول برای معافیت مالیاتی، فایل دانلود بخشنامه معافیت مالیاتی موسسات خیریه، ارائه شده است.
فصل اول باب چهارم قانون مالیات مستقیم، در خصوص معافیت های مالیاتی، تعین تکلیف نموده و ماده 139 که در خصوص معافیت مالیاتی برخی درآمدهای کسب شده توسط مراجع مختلف و مصادیق آن ها، تعیین تکلیف می کند نیز در این فصل قرار دارد.
بند ط ماده 139 قانون مالیات، مقرر داشته: "کمک ها و هدایای دریافتی نقدی و غیر نقدی موسسات خیریه و عام المنفعه که به ثبت رسیده اند، .....، از پرداخت مالیات معاف است." قانون گذار در این ماده، معافیت مالیاتی موسسات خیریه را مشروط به وجود برخی شرایط نموده و در بخشنامه اخیر سازمان امور مالیاتی نیز شرایط جدیدی، برای معافیت مالیاتی موسسات خیریه، مورد تصریح قرار گرفته است.
ماده 127 قانون مالیات مستقیم نیز کمک های نقدی و غیر نقدی بلاعوض سازمان های خیریه یا عام المنفعه را مشمول مالیات اتفاقی نمی داند. با توجه به مقدمات مذکور، در پاسخ به این پرسش که معافیت مالیاتی موسسات خیریه چیست؟ باید گفت؛
چنانچه موسسات خیریه، از شرایط پیش بینی شده در قانون مالیات مستقیم و آخرین بخشنامه ای که در این خصوص، توسط سازمان امور مالیاتی، به نهادهای ذی صلاح ابلاغ شده، برخوردار باشند، ملزم به پرداخت مالیات بر درآمد ناشی از کمک ها و هدایای دریافتی نقدی و غیر نقدی، نبوده و از این بابت، جریمه ای نخواهند شد.
برای بررسی شرایط معافیت مالیاتی موسسات خیریه، باید بند ح و ط ماده ۱۳۹ قانون مالیات مستقیم و مفاد آخرین بخشنامه سازمان امور مالیاتی در این خصوص را مورد بررسی قرار داد. بر اساس موارد مذکور، شرایط معافیت مالیاتی موسسات خیریه، تا زمان نگارش مقاله که آبان ماه 1402 است، به شرح زیر می باشد:
موسسه خیریه، به ثبت رسیده باشد؛
موسسه، اقدامات لازم، نظیر تنظیم و ثبت اظهارنامه موسسات خیریه (اظهارنامه مالیاتی) و تقدیم دفاتر به سازمان امور مالیاتی را انجام دهد تا این سازمان، بر درآمد و هزینه های موسسه، نظارت داشته باشد؛
موسسه خیریه، حمایت ها و کمک های نقدی و غیر نقدی خود را به صورت ساتنا و پایا و با ایجاد و درج شناسه 14 رقمی در قسمت شناسه پرداخت، پرداخت کند و اقدام به ثبت اطلاعات لازم، در سامانه ثبت معافیت مالیاتی موسسات خیریه tab17.mcls.gov.ir نماید؛
کمک ها و هدایای دریافتی نقدی و غیر نقدی این موسسات، باید به موجب اساسنامه و آیین نامه موسسات خیریه، به مصرف امور مندرج در بند ح ماده 139 قانون مالیات مستقیم رسیده باشند که مواردی چون، "تحقیقات فرهنگی، علمی، فنی، اختراعات، اکتشافات، تعلیم و تربیت، بهداشت و درمان، مراکز نگهداری و مراقبت سالمندان، کارگاه های حرفه آموزی و اشتغال مصدومان ضایعه نخاعی، معلولان جسمی و حرکتی، زنان سرپرست خانوار و دختران خود سرپرست و... را در بر می گیرند.
شایان ذکر است، بر اساس آخرین بخشنامه سازمان امور مالیاتی، آن دسته از موسسات خیریه ای که از سال ۱۳۹۰ تا سال ۱۳۹۹، صرفا به علت هایی چون، عدم تسليم اظهارنامه مالياتی و يا دفاتر و اسناد و مدارک مربوط به عملکرد خود به سازمان امور مالیاتی، مشمول برخورداری از معافيت يا نرخ صفر مالياتی نشده اند، در صورت تسلیم اظهارنامه تا پایان سال ۱۴۰۲ (سال نگارش مقاله)، مشمول بخشش کلیه جرایم مالیاتی، می شوند.
همانطور که در توضیح شرایط معافیت مالیاتی موسسات خیریه، ذکر شد، در حال حاضر، کلیه موسسات خیریه، می بایست، علاوه بر رعایت قواعد مندرج در بند ط ماده 139 قانون مالیات مستقیم، حمایت ها و کمک های نقدی و غیر نقدی خود را به صورت ساتنا و پایا و با ایجاد و درج شناسه 14 رقمی در قسمت “شناسه پرداخت”، پرداخت کنند و اطلاعات آن را در سامانه ثبت معافیت مالیاتی موسسات خیریه درج نمایند تا از معافیت مالیاتی، برخوردار گردند.
سامانه ثبت معافیت مالیاتی موسسات خیریه که از طریق آدرس tab17.mcls.gov.ir در دسترس مشمولین این نوع معافیت می باشد، از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، راه اندازی شده و اطلاعات ثبت شده در آن، در اختیار سازمان امور مالیاتی، قرار خواهد گرفت.
درگاه ملی خدمات مالیات به آدرس my.tax.gov.ir، یکی از زیر مجموعه های سایت اصلی سازمان مالیات tax.gov.ir بوده که تمامی مشمولین مالیات، می توانند با تشکیل حساب کاربری در آن، از امکاناتی چون، استعلام بدهی مالیاتی و پرداخت قبوض مربوط به آن، بهره مند گردند و مطالعه مقاله زیر در راستای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، توصیه می گردد.
نحوه ثبت درخواست معافیت مالیاتی موسسات خیریه و ثبت اطلاعات کارمندان بیمه شده این موسسات، بدین صورت است که یکی از صاحبان امضا یا مدیرعامل موسسه خیریه ثبت شده یا ثبت نشده، باید آدرس tab17.mcls.gov.ir را جتسجو نموده و برروی گزینه ورود/ ثبت نام کلیک کند.
در این مرحله، شخص باید برروی گزینه ثبت نام موسسات، کلیک کند.
در این مرحله، فرد باید کد ملی و شماره همراه به نام خود را در کادر مربوطه، وارد کرده و به مرحله بعدی برود.
در این قسمت، فرد باید کد اعتبار سنجی ارسال شده به شماره همراه خود را در کادر مربوطه وارد کرده و به مرحله بعدی برود.
در این گام، چهارچوب و قوانین سامانه، به فرد نمایش داده خواهد شد که باید، پس از مطالعه قوانین، موافقت خود را با تیک زدن گزینه مربوط به این امر، اعلام و به مرحله بعدی برود.
در این مرحله فرد باید، تاریخ تولد و کد ملی خود را وارد و به مرحله بعدی برود.
در این گام، اطلاعات فرد از سیستم ثبت احوال استعلام شده و به وی، نمایش داده خواهد شد که در صورت صحیح بودن، باید آن را تایید و به مرحله بعدی برود.
در این مرحله، فرد باید نسبت به تکمیل اطلاعات ثبت نام، اقدام کند و برای این امر، کافی است برروی گزینه ادامه، کلیک نماید.
در این گام فرد باید اطلاعات مربوط به موسسه خیریه، اعم از کد اقتصادی، تاریخ آغاز فعالیت، تاریخ ثبت و... را وارد نموده و به مرحله بعدی برود.
در این گام، فرد باید اطلاعات پرسنل بیمه شده توسط موسسه را وارد کرده و به مرحله بعدی برود.
در نهایت، نماینده موسسه خیریه باید اطلاعات مربوط به کلیه حساب های بانکی حقیقی یا حقوقی، شماره حساب و شبای بانکی هر حسابی که به هر نحو، با فعالیت های موسسه خیریه مرتبط هستند و منابع مالی موسسه، از طریق آن ها جمع می شوند را وارد کرد و ثبت اطلاعات خود را به پایان برساند. با تکمیل ثبت نام، اطلاعات کلیه تراکنش هایی که به هر نحوی از طریق موسسه، پرداخت و دریافت شده، در محیط و حساب کاربری این سامانه، قابل نمایش و دسترسی است.
مقصود از هزینه های قابل قبول کمک های پرداختی، آن دسته از درآمد هایی هستند که به علت مصرف شدن در موارد پیش بینی شده در ماده 172 قانون مالیات مستقیم و سایر قوانین و آیین نامه ها، از پرداخت مالیات عملکرد، معاف خواهند شد و جزو درآمدی که ماخذ محاسبه مالیات عملکرد است، لحاظ نمی گردند. این هزینه ها، عبارتند از:
آن بخش از هزینه های موسسات خیریه خصوصی که به اشخاص پرداخت می شود، منوط بر اینکه در سامانه ثبت معافیت مالیاتی موسسات خیریه که از طریق آدرس tab17.mcls.gov.ir در دسترس است، ثبت شده باشند. (مستفاد از آنچه در بخش سوالات متداول سایت tab17.mcls.gov.ir ذکر گردیده است.)
پرداخت های مربوط به کمک های غیر نقدی موسسات خیریه، نظیر خرید بسته های حمایتی، جبران هزینههای درمانی و ...، به شرط اینکه از طریق ساتنا و پایا صورت گیرند و مطابق با الگوی پیش بینی شده در سامانه ثبت معافیت مالیاتی موسسات خیریه، نوشته شوند؛ یعنی در فیلد بابت فیش ساتنا و پایا، بابت "خرید ارزاق، پرداخت هزینه درمانی و غیره" درج شود. (مستفاد از آنچه در بخش سوالات متداول سایت tab17.mcls.gov.ir ذکر گردیده است.)
کمک به حساب های تعیین شده از طرف دولت که ماده 172 قانون مالیات مستقیم در صدر خود، در این باره، مقرر داشته: "صد درصد وجوهی که به حساب های تعیین شده از طرف دولت، به منظور بازسازی یا کمک و نظایر آن، به صورت بلاعوض پرداخت می شود"، معاف از مالیات است.
"وجوه پرداختی یا تخصیصی و یا کمک های غیر نقدی بلاعوض اشخاص اعم از حقیقی و یا حقوقی جهت تعمیر، تجهیز، احداث و یا تکمیل مدارس،دانشگاه ها، مراکز آموزش عالی و مراکز بهداشتی و درمانی و یا اردوگاه های تربیتی و آسایشگاه ها و مراکز بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره) و جمعیت هلال احمر و کتابخانه و مراکز فرهنگی و هنری (دولتی)، طبق ضوابطی که توسط وزارتخانه های آموزش و پرورش، فرهنگ و آموزش عالی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و امور اقتصادی و دارایی تعیین می شود."
"کلیه وجوه پرداختی یا کمک های غیر نقدی بلاعوض اشخاص، شرکت ها و موسسات، به بنیادهای حامیان در دانشگاه ها، موسسات آموزش عالی، پژوهشگاه ها و پارک های علم و فناوری که به منظور تعمیر، تجهیز، احداث، یا تکمیل بناها و تاسیسات و کلیه امور پژوهشی، فناوری و فرهنگی موسسات فوق پرداخت شده و به تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری رسیده باشد." (مستفاد از آخرین بخشنامه موضوع اصلاحیه ضوابط اجرایی موضوع ماده ۱۷۲ قانون مالیات های مستقیم)
بخشنامه معافیت مالیاتی موسسات خیریه در سال نگارش مقاله (سال ۱۴۰۲)، جزئیات معافیت آن دسته از موسسات معاف از مالیات که به علت عدم تسليم و ثبت نام اظهارنامه مالیاتی و يا دفاتر و اسناد و مدارک (حسب مورد) برای عملكرد سال های 1390 تا 139، مشمول برخورداری از معافيت يا نرخ صفر مالياتی نشده اند را پیش بینی کرده است که علاقمندان به دانلود و مطالعه آن می توانند، از طریق باکس زیر، اقدام کنند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص سامانه ثبت و شرایط معافیت مالیاتی موسسات خیریه در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون سامانه ثبت و شرایط معافیت مالیاتی موسسات خیریه پاسخ دهند.
برای مشاوره شرایط معافیت مالیاتی موسسات خیریه
برای مشاوره شرایط معافیت مالیاتی موسسات خیریه
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©