دینا / حقوقی / کار و استخدام / اصلاح عنوان شغلی

اصلاح عنوان شغلی

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

نحوه اصلاح عنوان شغلی، بر اساس آخرین رای دیوان عدالت اداری و بخشنامه های صادره در این باره، با ثبت شکایت تصحیح عنوان شغلی در لیست بیمه، از طریق سامانه جامع روابط کار بوده و اولین مرجع صالح رسیدگی به این دعوا که از جمله دعاوی بین کارگر و کارفرما است، هیات تشخیص و هیات حل اختلاف اداره کار می باشد.

 

قانون کار، در راستای حمایت از حقوق کارگران، قوانین و مقررات ویژه ای را وضع نموده که از جمله مهم ترین مواد این قانون، موادی هستند که در خصوص موارد مندرج در قرارداد کار بین کارگر و کارفرما و مرجع صالح رسیدگی به اختلافات در خصوص این قرارداد و سایر موارد مطروحه در قانون کار، تعین تکلیف می کنند.

 

مهم ترین دعاوی ناشی از قرارداد کار و از شایع ترین دعواهای کارگر و کارفرما، دعوای مربوط به تصحیح عنوان شغلی در لیست بیمه بوده که برنده شدن در آن توسط کارگر، مستلزم اطلاع از نحوه طرح دعوای اصلاح عنوان شغلی و چگونگی اثبات عنوان شغلی صحیح، می باشد.

 

لذا در مقاله حاضر، چیستی، مرجع صالح رسیدگی و نحوه اصلاح عنوان شغلی در لیست بیمه، بررسی و فایل دانلود فرم درخواست اصلاح عنوان شغلی تامین اجتماعی پس از صدور رای از مراجع صالح، همچنین متن درخواست تغییر عنوان شغلی، ارائه گردیده و درباره نحوه اثبات عنوان شغلی، نظر دیوان عدالت اداری در خصوص مرجع رسیدگی به دعاوی این حیطه و بخشنامه اصلاح عنوان شغلی، توضیح داده شده است.

اصلاح عنوان شغلی چیست؟

در توضیح اصلاح عنوان شغلی چیست؟ باید گفت، بر اساس ماده 10 قانون حقوق و دستمزد، یکی از مهم ترین مواردی که قرارداد کار، علاوه بر مشخصات دقیق طرفین، باید حاوی آن باشد، نوع کار یا حرفه یا وظیفه‌ ای است که کارگر، باید به آن اشتغال یابد. یعنی، سمت و عنوان شغلی کارگر، باید به طور صحیح و دقیق، در قرارداد کار درج گردد و عنوان شغلی لیست بیمه، دقیقا باید مطابق نوع کاری باشد که کارگر، مشغول به آن است.

 

مهم ترین تاثیر عنوان شغلی در لیست بیمه، این است که در صورتی که شغل فرد، جزو مشاغل سخت و زیان آور قرار گیرد، شخص می تواند، زودتر از سایر مشاغل، بازنشست گردد؛ اما متاسفانه، برخی کارفرمایان، به دلایلی مختلف، از درج صحیح عنوان شغلی کارگر در لیست بیمه، خودداری می ورزند و همین امر، سبب می شود تا کارگران، به دنبال اصلاح عنوان شغلی خود، به صورت قانونی باشند.

 

با در نظر گرفتن موارد فوق الذکر، باید گفت، مقصود از اصلاح عنوان شغلی این است که کارگری، متقاضی تصحیح عنوان شغلی خود در لیست بیمه باشد تا بتواند از حقوق و مزایای مربوط به آن عنوان شغلی، بهره مند گردد که در ادامه، نحوه اصلاح عنوان شغلی و شرایط تصحیح آن در لیست بیمه و مرجع صالح رسیدگی به این امر، مورد بررسی و توضیح قرار خواهد گرفت.

اصلاح عنوان شغلی و رسیدگی به آن بر عهده کدام مرجع است؟

اینکه اصلاح عنوان شغلی و رسیدگی به آن بر عهده کدام مرجع است؟ یکی از پر اختلاف ترین موضوعات مربوط به قرارداد کارگر و کارفرما است که در این تیتر از مقاله دینا، با استناد به ماده 10، 148 و 157 قانون کار جمهوری اسلامی و آخرین رای صادره از دیوان عدالت اداری در این باره تا زمان نگارش مقاله (آبان ماه سال 1402)، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

 

ماده 10 قانون کار، این الزام را برای کارفرما در نظر گرفته که نوع کار یا حرفه یا وظیفه‌ ای که کارگر مشغول به آن است را از همان ابتدا، در قرارداد کار، به نحو صحیح و دقیق، درج کند. ماده 148 این قانون نیز، کارفرما را موظف به بیمه کردن کارگران واحد خود می داند و ماده 157 این قانون نیز، رسیدگی به هر گونه اختلاف فردی بین کارفرما و کارگر یا کارآموز که ناشی از اجرای قانون کار باشد را در صلاحیت هیات‌ های تشخیص و حل اختلاف اداره کار می داند.

 

هیئت عمومی دیوان عدالت اداری نیز در آخرین رای صادره خود در خصوص اصلاح عنوان شغلی در لیست بیمه، رسیدگی به خواسته اصلاح عنوان شغلی برای درج در سوابق بیمه ای را در صلاحیت هیات های تشخیص و حل اختلاف اداره کار دانسته و آن را متوجه سازمان تامین اجتماعی نمی داند. یعنی، سازمان تامین اجتماعی، بدون رای صادره از هیات های تشخیص و حل اختلاف اداره کار، نمی تواند اقدام به تصحیح عنوان شغلی در لیست بیمه فرد کند.

 

با این اوصاف، برای اصلاح عنوان شغلی، ابتدا باید اقدام به طرح دعوا در هیات های تشخیص و حل اختلاف اداره کار نمود؛ در صورت قطعیت رای این مراجع و اعتراض به آن، شخص باید در مهلت مقرر، اعتراض خود نسبت به آرای قطعی مراجع مذکور را در دیوان عدالت اداری مطرح کند و نتیجه نهایی و رای نهایی را به سازمان تامین اجتماعی، تحویل دهد تا نسبت به اجرای آن، اقدام شود.

 

 با این حساب، کارگران نباید، برای اصلاح عنوان شغلی، مستقیما به سازمان تامین اجتماعی رفته یا از ابتدا، در دیوان عدالت، طرح دعوا نمایند، چراکه به دعوای آن ها رسیدگی نمی گردد. در ادامه، نحوه تصحیح عنوان شغلی در لیست بیمه، توضیح داده خواهد شد.

نحوه تصحیح عنوان شغلی در لیست بیمه

بر اساس آنچه در تیتر قبل، توضیح داده شد، نحوه تصحیح عنوان شغلی در لیست بیمه، بدین صورت خواهد بود که کارگر متقاضی تصحیح عنوان شغلی در لیست بیمه، باید در این باره، اقدام به طرح شکایت علیه کارفرما، در مراجع حل اختلاف اداره کار نماید و مدارک مثبت عنوان شغلی صحیح خود را ارائه کند تا رای به نفع او، صادر گردد؛ سپس، رای صادره را به سازمان تامین اجتماعی، تحویل دهد تا اصلاح عنوان شغلی او در لیست بیمه، صورت گیرد.

 

برای شکایت علیه کارفرما، کارگر باید، شخصا یا از طریق مراجعه به دفاتر پیشخوان دولت، در سامانه جامع روابط کار prkar.mcls.gov.ir، ثبت نام و احراز هویت نماید تا نام کاربری و رمز ورود به سامانه، به او پیامک گردد. سپس، باید، آدرس prkar.mcls.gov.ir را جستجو کرده و با درج نام کاربری و رمز عبور خود، بر روی گزینه ورود، کلیک نماید. 

 

نحوه اصلاح عنوان شغلی

 

در این گام، شخص باید برروی گزینه پنجره واحد خدمات، کلیک کند.

 

تصحیح عنوان شغلی در لیست بیمه

 

در این مرحله، فرد باید برروی گزینه ثبت دادخواست بدوی، کلیک نماید.

 

, رسیدگی به اصلاح عنوان شغلی

 

در ادامه، کارگر باید اطلاعات لازم را درج، مدارک مثبت ادعای خود را بارگزاری و مراحل مورد نیاز را طی کند تا دادخواست او در خصوص اصلاح عنوان شغلی در لیست بیمه، در سامانه جامع روابط کار، ثبت و وقت رسیدگی به آن تعیین گردد. علاقمندان به کسب اطلاعات در خصوص مراحل رسیدگی به اختلافات کارگر و کارفرما و مرجع رسیدگی آن، می توانند مقاله لینک زیر را مورد مطالعه قرار دهند.

 

فرم اصلاح عنوان شغلی تامین اجتماعی

در تیترهای قبلی مقاله، هنگام توضیح نحوه اصلاح عنوان شغلی و مرجع صالح رسیدگی به آن، ذکر شد که در حال حاضر و تا زمان نگارش این مقاله (آبان ماه ۱۴۰۲) تصحیح عنوان شغلی در لیست بیمه، مستقیما در صلاحیت سازمان تامین اجتماعی نیست و تنها پس از صدور حکم در مراجع حل اختلاف بین کارگر و کارفرما در خصوص اصلاح عنوان شغلی، سازمان تامین اجتماعی، موظف و ملزم به اجرای مفاد رای خواهد شد.

 

لذا، فرمی تحت عنوان فرم اصلاح عنوان شغلی تامین اجتماعی، وجود نداشته اما، فرمی تحت عنوان "فرم شماره ده (دریافت مستندات دادنامه)" وجود دارد که کارگر موظف است پس از صدور رای در مراجع حل اختلاف بین کارگر و کارفرما، آن را بر اساس اطلاعات رای صادره، تکمیل نموده و به سازمان تامین اجتماعی، تحویل دهد تا این مرجع، نسبت به اجرای رای تصحیح عنوان شغلی در لیست بیمه، اقدام کند. در زیر، نمونه فرم مذکور، برای دانلود و آشنایی بیشتر، ارائه شده است.

 

فرم درخواست اصلاح عنوان شغلی در سازمان تامین اجتماعی
  • حجم: 133 KB
  • منبع: سایت سازمان تامین اجتماعی tamin.ir

 

بسیاری از کارگران، از نحوه شکایت علیه کارفرما، بی اطلاع بوده و به همین علت، موفق به گرفتن حق خود و صدور رای به نفع خود، در مراجع حل اختلاف بین کارگر و کارفرما، نمی شوند. از این رو، مطالعه مقاله زیر، به تمام کارگرانی که قصد شکایت علیه کارفرمای خود را دارند، توصیه می گردد.

 

متن درخواست تغییر عنوان شغلی

هنگامی کارگر، قصد شکایت علیه کارفرما برای اصلاح عنوان شغلی در لیست بیمه را دارد، باید در شرح دادخواست خود، متنی تحت عنوان متن درخواست تغییر عنوان شغلی را بنویسد و از مراجع حل اختلاف بین کارگر و کارفرما بخواهد با مطالعه شرح خواسته و بررسی ادله و مدارک پیوستی، نسبت به صدور رای بر اصلاح عنوان شغلی کارگر در لیست بیمه، اقدام گردد. لذا در زیر، متن درخواست تغییر عنوان شغلی، ارائه شده تا خوانندگان در صورت نیاز، از آن، استفاده کنند.

 

 متن درخواست تغییر عنوان شغلی
  • نویسنده: دینا
  • حجم: 125 KB
  • منبع: دینا

 

ماده 148 قانون کار جمهوری اسلامی، کارفرما را موظف به بیمه کردن کارگران واحد خود می داند و در صورت عدم انجام این امر، کارفرما با جرایم بسیار سنگینی، روبرو خواهد شد که علاقمندان به کسب اطلاعات در خصوص این جریمه می توانند، مقاله زیر را مطالعه نمایند.

 

اثبات عنوان شغلی

پس از توضیح نحوه اصلاح عنوان شغلی و ذکر مرجع صالح رسیدگی به دعاوی تصحیح عنوان شغلی در لیست بیمه، در این تیتر از مقاله دینا، در خصوص نحوه اثبات عنوان شغلی، توسط کارگری که مدعی است، عنوان شغلی او باید تصحیح گردد، بررسی خواهد شد.

 

بدیهی است برای اثبات عنوان شغلی، کارگر باید از ادله اثبات دعوا، نظیر اقرار کارفرما، شهادت شهود که بهتر است از همکاران فرد باشند، سند و مدرک و نظر بازرس اداره کار، برخوردار باشد تا بتواند، اقدام به اثبات عنوان شغلی صحیح خود کند.

 

در کل، ارائه فلیم و عکس و... از محیط کارگاه و یا کارگری که مشغول فعالیت است، همچنین استناد به فیلم دوربین های مدار بسته کارگاه نیز می توانند به عنوان امارات، مورد توجه شعبه رسیدگی کننده به پرونده اصلاح عنوان شغلی در لیست بیمه، قرار گیرند و سبب صدور رای، به نفع کارگری که متقاضی تصحیح عنوان شغلی خود است، شوند.

 

اصلاح عنوان شغلی از منظر دیوان عدالت اداری

با توجه به اختلافاتی که در خصوص مرجع رسیدگی به اصلاح عنوان شغلی در لیست بیمه وجود داشت و به علت آرای متناقضی که از مراجع مختلف، در این باره صادر شده بود و در اغلب موارد، مراجع حل اختلاف بین کارگر و کارفرما، خود را صالح به رسیدگی به پرونده های تصحیح عنوان شغلی، نمی دانستند، هیات عمومی دیوان عدالت اداری، اقدام به صدور رای وحدت رویه نمود.

 

بر اساس آخرین رای صادره از این هیات تا زمان نگارش مقاله (آبان ماه ۱۴۰۲)، مرجع رسیدگی به اصلاح عنوان شغلی از منظر دیوان عدالت اداری، مراجع حل اختلاف بین کارگر و کارفرما در اداره کار هستند و دیوان معتقد است در بدو امر و بدون صدور رای از جانب مراجع حل اختلاف بین کارگر و کارفرما، نه سازمان تامین اجتماعی و نه دیوان عدالت اداری، حق رسیدگی به پرونده های مربوط به تصحیح عنوان شغلی را ندارند.

 

بدیهی است رای صادره، ناقض صلاحیت دیوان عدالت اداری در رسیدگی به اعتراضات به آرای قطعی صادره از مراجع حل اختلاف بین کارگر و کارفرما یا در شکایت علیه سازمان تامین اجتماعی به علت اجرا نکردن رای صادر شده از سوی مراجع حل اختلاف اداره کار نیست و در صورتی که در موعد مقرر، اعتراض صورت گیرد، این مرجع، موظف به رسیدگی خواهد بود حتی اگر مفاد شکایت یا اعتراض، در خصوص آرای مربوط به اصلاح عنوان شغلی در لیست بیمه باشد.

 

بخشنامه اصلاح عنوان شغلی

طی سال های مختلف، در خصوص اصلاح عنوان شغلی، بخشنامه و آرای وحدت رویه مختلف، صادر گردیده و در نهایت، تا زمان نگارش این مقاله (آبان ماه ۱۴۰۲)، رسیدگی به دعاوی مربوط به اصلاح عنوان شغلی در لیست بیمه، در صلاحیت مراجع حل اختلاف بین کارگر و کارفرما دانسته شده که فایل دانلود این بخشنامه و اصلاحیه های آن و آخرین رای وحدت رویه صادره در این خصوص، در باکس دانلود زیر، ارائه شده است.

 

بخشنامه اصلاح عنوان شغلی
  • حجم: 537 KB
  • منبع: سایت قوانین و مقررات کشور

 

 البته، در روزهای اخیر، در کارگروه کمیته حمایت از کسب‌ و کار، تقاضای بازنگری در بخشنامه مربوط به تغییر عناوین شغلی، به علت عدم شفافیت این بخشنامه، مطرح گردیده که تا زمان نگارش این مقاله (آبان ماه 1402) ، در خصوص آن، اقدامی صورت نگرفته است و به محض اعمال تغییر در بخشنامه، این تیتر از مقاله، اصلاح خواهد شد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه اصلاح عنوان شغلی در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه اصلاح عنوان شغلی پاسخ دهند.