دینا / تجاری / مالیات / مشاغل معاف از مالیات

مشاغل معاف از مالیات

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

مشاغل معاف از مالیات که لیست آن در تیتر آخر مقاله آمده، آن دسته از مشاغلی هستند که حسب مورد، به طور دائم یا موقت، از پرداخت مالیات درآمد یا مالیات بر ارزش افزوده، معاف بوده و مقصود از شغل های کم مالیات، مشاغلی است که در گروه بندی مشاغل مالیاتی، در گروه سوم، قرار می گیرند.

 

 از انواع مالیات در ایران، مالیات بر درآمد یا مالیات عملکرد، همچنین، مالیات بر ارزش افزوده است که باید، توسط افراد فعال در مشاغل مختلف، در مواعد مقرر قانونی، پس از ثبت اظهارنامه و محاسبه مالیات توسط ممیز، به اداره مالیات، پرداخت شود.

 

در این اثنا، با هدف ایجاد عدالت اقتصادی، قانون گذار، در قانون مالیات مستقیم و قانون مالیات بر ارزش افزوده، برای برخی مشاغل، مالیات با نرخ کمتر و برای برخی مشاغل، معافیت مالیاتی دائمی یا موقت را در نظر گرفته است که قواعد و دسته بندی مخصوص به خود را دارد.

 

 با توجه به اهمیت این موضوع، در مقاله حاضر، چیستی مشاغل معاف از مالیات، مشاغل معاف از مالیات کارتخوان، معافیت مالیاتی پروانه کسب، شغل های کم مالیات و لیست اصناف و گروههای معاف از مالیات، بررسی و ارائه شده است که علاقمندان به کسب اطلاعات در این باره می توانند، ادامه مقاله را دنبال کنند.

مشاغل معاف از مالیات چیست؟

در توضیح اینکه مقصود از مشاغل معاف از مالیات چیست؟ باید گفت، بر اساس قوانین مختلف مالیاتی نظیر قانون مالیات مستقیم یا قانون مالیات بر ارزش افزوده، افراد پیش بینی شده در این قوانین، موظف هستند در مواعد مقرر قانونی، نسبت به ثبت نام اظهارنامه مالیاتی و پرداخت مالیات بر درآمد ناشی از شغل یا همان مالیات بر عملکرد و مالیات بر ارزش افزوده، اقدام کنند و در غیر این صورت، مشمول جریمه خواهند شد.

 

با این وجود، قانون گذار، برخی از درآمد ها و مشاغل را از پرداخت مالیات بر عملکرد یا مالیات بر ارزش افزوده، معاف دانسته که به آن ها، مشاغل معاف از مالیات می گویند که لیست گروهها و مشاغل معاف از پرداخت مالیات به طور کامل و در قالب یک فایل pdf در تیتر آخر مقاله، ارائه خواهد شد.

 

لذا در زیر، صرفا با استناد به ماده 9 قانون مالیات بر ارزش افزوده و بند های آن و بعضی مواد قانون مالیات مستقیم، برخی از مهم ترین درآمد ها، خدمات و مشاغل معاف از مالیات و یا مالیات بر ارزش افزوده، مورد اشاره قرار خواهند گرفت:

 

خدمات درمانی، تشخیصی و خدمات آرامستان ها؛ عملیات و خدمات بانکی؛ خدمات اعتباری؛ خدمات درمانی و پیشگیری؛ ارائه خدمات مشمول فصل مالیات بر درآمد حقوق؛ خدمات زینک، چاپ و انتشار روزنامه؛ صندوق های قرض الحسنه؛ خدمات مالی و اعتباری؛ خدمات بیمه های زندگی و درمان تکمیلی؛ صدور و ابطال، نقل و انتقال صندوق های سرمایه گذاری؛ خدمات بازار سرمایه؛ خدمات انتشار و نقل و انتقال سهام؛ 

 

 خدمات حمل و نقل؛ خدمات اقامتی هتل های سه ستاره و پایین تر؛ خدمات آموزشی، پژوهشی و ورزشی. با استناد به ماده 9 قانون مالیات بر ارزش افزوده، موارد مذکور از جمله مهم ترین خدماتی هستند که از پرداخت این نوع مالیات، معاف بوده و حق دریافت مالیاتی با این عنوان را از مشتریان خود ندارند.

 

همچنین، مواردی که در ادامه ذکر می شوند، با استناد به موادی چون تبصره 4 ماده 2 قانون مالیات مستقیم، ماده 81، 91، 109، صدر و بند ب و ت، همچنین، تبصره 2 ماده 132، مواد، 133، 134، 138، 139، 142 و 143 قانون مالیات مستقیم، در خصوص درآمد خود، معاف از مالیات بوده یا مالیات آن ها برای مدتی دائم یا موقت، با نرخ صفر، محاسبه می گردد؛

 

بنیادها و نهادهای انقلاب اسلامی دارای مجوز معافیت از طرف حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری؛ شرکت‌ ها و اتحادیه‌ های تعاونی روستایی، عشایری، کارگری، کشاورزی (انواع و اقسام رسته‌ها از جمله دامپروری و زنبورداری) و صیادان؛ ورزشگاه‌ ها و باشگاه‌ های ورزشی دارای مجوز از وزارت ورزش و جوانان در خصوص آن بخش از درآمدی که صرفا از ورزش حاصل می گردد؛ آموزشگاه‌ های فنی و حرفه‌ ای دارای مجوز از سازمان آموزش و فنی حرفه‌ ای؛ 

 

مراکز نگهداری از سالمندان، زنان و دختران خودسرپرست و کارگاه‌ های آموزشی و ایجاد شغل برای معلولان حرکتی و آسیب‌ دیدگان نخاعی؛ دانشگاه‌ ها و مراکز غیر انتفاعی و مهد کودک‌ ها در مناطق محروم؛ مدارس غیر انتفاعی در مقاطع ابتدایی، راهنمایی و متوسطه؛ دفاتر زیارتی و گردشگری دارای مجوز از مراجع ذی‌ صلاح؛

 

 شرکت‌ های بازرگانی با صادرات محصولات کشاورزی و کالاهای غیر نفتی؛ سازمان‌ ها و موسسات وابسته به شهرداری؛ انتشاراتی‌ ها و مشاغل مطبوعاتی دارای مجوز از وزارت ارشاد یا سایر سازمان‌ های ذی‌ صلاح و مشاغل فعال در حوزه هنری، فرهنگی و صنایع‌ دستی.

مشاغل معاف از مالیات کارتخوان

در توضیح مشاغل معاف از مالیات کارتخوان، باید گفت، این مشاغل، همان مشاغل مطروحه در تیتر یک هستند که فایل pdf آن ها نیز با عنوان لیست گروهها و مشاغل معاف از پرداخت مالیات در تیتر آخر مقاله، ارائه گردیده است.

 

با این توضیح که مالیاتی جداگانه تحت عنوان مالیات دستگاه کارتخوان، وجود ندارد و وقتی صحبت از مالیات کارتخوان می گردد، مقصود همان مالیات بر درآمدی است که اخذ آن (مقصود، دریافت درآمد است)، از طریق دستگاه پوز یا همان دستگاه کارتخوان صورت گرفته است.

 

به موجب قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، هر شخص دارای دستگاه کارت خوان باید جهت دریافت کد اقتصادی و اتصال پایانه فروشگاهی خود (نظیر دستگاه پوز) به سایت سازمان امور مالیاتی برای رصد فعالیت مودی، ملزم است، در سامانه عملیات الکترونیکی امور مالیاتی ثبت نام نماید.

 

پس از ثبت نام، کلیه درآمد حاصل از پایانه فروشگاهی که یکی از مصادیق آن نیز دستگاه کارتخوان است، در سایت سازمان امور مالیاتی، ثبت می گردد و در هنگام محاسبه مالیات عملکرد و درآمد، ممیز مالیاتی، وجوه حاصله از دستگاه کارتخوان را نیز در میزان درآمدی که معیار محاسبه مالیات درآمد است، لحاظ خواهد کرد.

معافیت مالیاتی پروانه کسب

برای بررسی معافیت مالیاتی پروانه کسب، باید به قانون مالیات بر ارزش افزوده، مراجعه کرد. بر اساس موارد مذکور در قانون مالیات بر ارزش افزوده، به ویژه ماده 9 این قانون و بندهای آن، افرادی که از وزارت جهاد کشاورزی، پروانه کسب گرفته اند و اقدام به عرضه کالاهایی چون، پوسال(کمپوست)، کشت بافت و بستر آماده‌ کشت بافت می کنند، از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده و عوارض، معاف هستند.

 

در غیر مورد مذکور، در قانون مالیات بر ارزش افزوده و قانون مالیات مستقیم، صحبتی از معافیت مالیاتی پروانه کسب نشده و تمامی افراد، موظف هستند از مرجع ذی صلاح مربوط به شغل و اتحادیه صنف خود، اقدام به دریافت پروانه کسب نمایند و عدم دریافت پروانه کسب، سبب تعلق جریمه به فرد، می گردد.

 

در واقع، اینگونه نیست که افراد فاقد پروانه کسب، بتوانند اقدام به فرار مالیاتی نمایند و از پراخت مالیات، معاف گردند و در صورت کشف فعالیت بدون پروانه، از فعالیت فرد، جلوگیری خواهد شد و مالیات سال ها و ماه های فعالیت بدون پروانه نیز از او اخذ می گردد.

 

مشاغل کم مالیات

برای بررسی مشاغل کم مالیات، باید به آيين نامه اجرايی موضوع ماده 95 اصلاحی قانون ماليات های مستقيم در خصوص گروه بندی مشاغل مالیاتی مراجعه کرد. چرا که به موجب این آیین نامه، دیگر صنف ها و نرخ مالیاتی هر صنف، تعیین کننده گروه بندی مشاغل و به تبع، تعیین کننده اینکه چه صنفی و چه شغلی، مالیات با نرخ کمتر یا بیشتر می دهد نیست؛

 

بر اساس آیین نامه فوق الذکر، در حال حاضر و تا زمان نگارش مقاله، (سال 1402) جمع حاصل از فروش کالا و خدمات ارائه شده است که گروه بندی و به تبع، شغل های کم مالیات را مشخص می کند. به طور کل، مشاغلی که در گروه سوم گروه بندی مشاغل مالیاتی قرار می گیرند، مشاغل کم مالیات هستد با این توضیح که؛

 

بر اساس آيين نامه اجرايی موضوع ماده 95 اصلاحی قانون مالیات های مستقيم و با استناد به اصلاحیه مواد (1)، (2)، (7) و (8) این آیین نامه، ابلاغی سال 1401، مودیان گروه سوم، اشخاص حقیقی ای هستند که دارای کسب و کارهای کوچک خود بوده و در شرایط دسته بندی مودیان گروه اول و دوم، قرار نمی گیرند و مودیان گروه اول و دوم، به ترتیب، مودیانی هستند که؛

 

 درآمد ابرازی (فروش كالا يا فروش توام كالا و ارائه خدمت) دوسال قبل آن ها و يا آخرين درآمد قطعی شده آن ها( فروش كالا يا فروش توام كالا و ارائه خدمت)، بیش از مبلغ پنجاه میلیارد ریال و مساوی یا کمتر از مبلغ یکصد و پنجاه میلیارد ریال (در خصوص گروه دوم) یا بیش از یکصد و پنجاه میلیارد ریال (در خصوص گروه اول) باشد. 

 

از آنجا که درآمد مودیان گروه سوم، از مودیان گروه اول و دوم، کمتر است، پس از تطبیق درآمد آن ها با موارد پیش بینی شده در ماده 131 قانون مالیات مستقیم و تعیین نرخی که مالیات آن ها، بر اساس آن محاسبه می گردد، می توان فهمید که مشاغل کم مالیات کدامند. در کل، اینگونه نیست که بتوان لیستی را به عنوان شغل های کم مالیات، ارائه نمود.

 

لیست اصناف و گروههای معاف از مالیات

لیست اصناف و گروههای معاف از مالیات، با جستجو در قوانینی چون قانون مالیات مستقیم و قانون مالیات بر ارزش افزوده، قابل دسترسی است که در زیر، فایل pdf لیست این اصناف و گروهها، با استناد به مواد قوانین مذکور، ارائه شده است.

 

لیست اصناف و گروههای معاف از مالیات
  • نویسنده: دینا
  • حجم: 259 KB
  • منبع: قانون مالیات مستقیم و قانون مالیات بر ارزش افزوده

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مشاغل معاف از مالیات و لیست شغل های کم مالیات در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مشاغل معاف از مالیات و لیست شغل های کم مالیات پاسخ دهند.