سند ازدواج الکترونیکی، سند رسمی است که از سوی دفاتر رسمی ازدواج و در خصوص عقد نکاح موقت یا دائم، در دفتر الکترونیک تنظیم شده و زوجین می توانند به صورت الکترونیکی آن را دریافت نمایند. امکان استعلام و دریافت این سند، از طریق ورود به سامانه ثبت من صورت می پذیرد.
برای مشاوره دریافت سند ازدواج الکترونیکی
برای مشاوره دریافت سند ازدواج الکترونیکی
عقد ازدواج، قراردادی است که به موجب آن، زن و مرد به زوجیت یکدیگر در می آیند. به موجب قانون ایران، زوج مکلف است که ازدواج دائم و برخی موارد ازدواج موقت را در دفاتر اسناد رسمی به ثبت رساند، به صورتی که عدم ثبت می تواند، زوج را با مجازات های فراوانی مواجه سازد.
در این راستا و به منظور سهولت در امور مردم، دسترسی آسان و جلوگیری از جعل سند ازدواج، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، امکان دریافت سند الکترونیکی ازدواج را فراهم نموده است. به منظور دریافت این سند، طرفین می بایست با سامانه ثبت الکترونیکی ازدواج کشور و نیز مراحل و نحوه دریافت این سند، آشنا باشند.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که سند ازدواج الکترونیکی چیست و قانون و سامانه آن چه می باشد؛ به نحوه ورود به سامانه ثبت وقایع ازدواج بپردازیم. سپس در خصوص پیگیری ثبت سند ازدواج الکترونیکی و نحوه استعلام و دریافت این سند با کد ملی صحبت خواهیم کرد و به این پرسش پاسخ می دهیم که شماره سند ازدواج الکترونیکی کدام است. در نهایت، مزایای سند تک برگ ازدواج الکترونیکی ارائه خواهد شد.
به موجب ماده 49 قانون حمایت از خانواده، مرد ملزم است که وقایع مربوط به ازدواج دائم، طلاق یا فسخ نکاح و نیز مواردی که را ثبت نکاح موقت الزامی است، در دفاتر اسناد رسمی به ثبت برساند. به موجب ثبت ازدواج، در دفاتر اسناد رسمی، یک سند به زوجین تعلق می گیرد که به آن سند ازدواج گفته می شود.
در گذشته، سند ازدواج به صورت دفترچه ای در اختیار متقاضیان قرار می گرفت، اما به موجب قانون جدید سازمان ثبت اسناد و املاک، سردفتران موظف شده اند، که به ثبت سند الکترونیکی ازدواج برای زوجین اقدام نمایند. در این میان، ممکن است که این سوال برای افراد مطرح شود که سند ازدواج الکترونیکی چیست؟
در پاسخ به این سوال که سند ازدواج الکترونیکی چیست؛ می توان به طور کلی بیان نمود که سند ازدواج الکترونیکی، سند رسمی است که از سوی دفاتر رسمی ازدواج و در خصوص عقد نکاح موقت یا دائم، در دفتر الکترونیک تنظیم شده و زوجین می توانند به صورت الکترونیکی آن را دریافت نمایند. در این سند، جزئیاتی از قبیل مشخصات زوجین، اطلاعات ازدواج و مهم تر از همه، شناسه یکتا درج شده است.
شایان ذکر است، یکی از مشکلات فنی سند الکترونیک ازدواج مشکل شروط ضمن عقد بود که اکنون این مشکل در نسخه گذاری جدید سامانه ثبت الکترونیکی ازدواج برطرف گردیده و شروط ضمن عقد هم در اسناد الکترونیکی گنجاده شده است. پیش از این و در نسخه قبلی سند الکترونیک ازدواج شروط 12 گانه درج نمی شد و افراد باید به دفترخانه مراجعه می کردند و ممکن بود برای چاپ این شروط دچار مشکل شوند.
در قسمت قبلی مقاله به این پرسش پاسخ دادیم که سند ازدواج الکترونیکی چیست، و در این خصوص بیان نمودیم که سند ازدواج الکترونیکی سندی است که توسط دفاتر اسناد رسمی به صورت الکترونیکی، در سامانه تنظیم شده و افراد می توانند نسبت به دریافت آن، به صورت آنلاین اقدام نمایند. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح قانون جدید ثبت ازدواج بپردازیم.
قانون جدید ثبت ازدواج، در واقع همان "شیوه نامه بهره برداری از دفتر الکترونیک سردفتر اسناد رسمی، به شماره ۱۴۰۰/۱۲۶۱۶۱ مصوب مورخ ۱۴۰۰/۷/۱۸" می باشد. به جهت اطلاع علاقمندان، از محتوای این شیوه نامه، امکان دانلود فایل آن در جدول زیر فراهم شده است.
به موجب ماده یک این قانون، از این پس، ثبت تمامی اسناد رسمی و اقدامات تبعی مربوط به اسناد ازدواج، صرفا در دفتر الکترونیک خواهد بود و ثبت سند جدید در دفاتر دست نویس، ممنوع است. هم چنین، سردفتر مکلف است ابتدا اطلاعات سند دست نویس سابق را در دفتر الکترونیک سردفتر وارد نموده و سپس نسبت به ثبت خدمات تبعی یا ملاحظات اقدام نماید.
در بخش های پیشین مقاله در خصوص چیستی و ماهیت سند ازدواج الکترونیکی و نیز، قانون جدید ثبت ازدواج صحبت نموده و بیان کردیم که در حال حاضر، متقاضیان می توانند با ورود به سامانه مربوطه، سند ثبت الکترونیکی ازدواج خود را دریافت نمایند. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح سامانه ثبت الکترونیکی ازدواج کشور بپردازیم.
زوجین می توانند پس از ثبت ازدواج در دفاتر الکترونیک ازدواج؛ سند الکترونیکی ازدواج خود را از سامانه آن دریافت نمایند. سامانه دریافت سند الکترونیکی ازدواج، در واقع همان سایت ثبت من به نشانی my.ssaa.ir می باشد. بنابراین، سامانه ای برای ثبت الکترونیکی ازدواج وجود نداشته و زوجین می بایست ثبت ازدواج خود را به صورت حضوری، در دفاتر انجام داده و این دفاتر، اقدام به ثبت ازدواج در دفتر الکترونیک می نمایند. پس از آن، افراد برای دریافت سند ازدواج خود، می توانند به سامانه ثبت من مراجعه نمایند.
علاوه بر دریافت سند الکترونیکی ازدواج، افراد در این سامانه می توانند کلیه امور ثبتی خود، من جمله املاک و کاداستر، ثبت شرکت، ثبت مالکیت معنوی، ثبت شکایات و ... را مشاهده نمایند. برای مشاهده سند ازدواج الکترونیکی در این سایت، داشتن شناسه سند و رمز تصدیق، الزامی است.
در بخش قبلی مقاله، به معرفی سامانه دریافت سند الکترونیکی ازدواج پرداخته و بیان نمودیم که این سایت، در واقع همان سامانه ثبت من به نشانی my.ssaa.ir می باشد. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح نحوه ورود به سامانه ثبت وقایع ازدواج بپردازیم که شامل مراحل زیر می شود:
در ابتدا، متقاضی می بایست نشانی سایت ثبت من به آدرس my.ssaa.ir را در مرورگر خود وارد نموده و مطابق با تصویر زیر به صفحه اصلی این سایت وارد شود. پس از آن فرد می بایست گزینه "ازدواج و طلاق" را انتخاب نماید.
پس از آن، فرد باید از میان گزینه های موجود، گزینه تصدیق اصالت سند را انتخاب کند.
در نهایت، فرد باید برای مشاهده سند ازدواج الکترونیکی، شناسه سند و رمز تصدیق را وارد نماید.
شناسه سند و رمز تصدیق در زمان ثبت ازدواج در دفاتر اسناد رسمی، قابل دریافت می باشد. هم چنین، به افراد توصیه می شود که پس از دریافت سند الکترونیکی ازدواج فایل آن را ذخیره نموده تا به سهولت بتوانند به آن دسترسی داشته باشند.
همانطور که پیش تر بیان شد، به موجب "شیوه نامه بهره برداری از دفتر الکترونیک سردفتر اسناد رسمی" سند دفترچه ای ازدواج حذف گردیده و افراد از این پس می توانند پس از ثبت حضوری ازدواج خود در دفاتر اسناد رسمی، سند الکترونیکی ازدواج خود را از سامانه ثبت من دریافت نمایند.
یکی از سوالات متدوالی که در این میان، برای افراد مطرح می شود؛ این است که پیگیری ثبت سند ازدواج الکترونیکی به چه صورتی امکان پذیر است و افراد چگونه می توانند متوجه شوند، که پس از ثبت ازدواج، آیا برای آن ها سند ازدواج الکترونیکی ازدواج صادر شده است یا خیر؟
به منظور پیگیری ثبت سند ازدواج افراد می توانند به سایت ثبت من به آدرس my.ssaa.ir مراجعه نموده و از بخش ازدواج و طلاق، و سپس تصدیق اصالت سند، نسبت به پیگیری ثبت سند ازدواج الکترونیکی خود اقدام نمایند. در صورتی که افراد تمایل به مشاهده راهنمای تصویری پیگیری ثبت سند ازدواج الکترونیکی دارند، می توانند مطابق با راهنمای تصویری تیتر قبلی عمل نمایند. هم چنین، امکان پیگیری ثبت سند ازدواج الکترونیکی با مراجعه حضوری به دفاتر ثبت ازدواج نیز فراهم است.
مطابق با توضیحاتی که ارائه شد، زوجین می توانند با در دست داشتن اطلاعاتی نظیر شناسه سند ازدواج و رمز تصدیق، نسبت به دریافت سند الکترونیکی ازدواج خود اقدام نمایند. در صورتی که فرد این دو کد، یعنی شناسه سند ازدواج و رمز تصدیق را در اختیار نداشته باشد، موفق به دریافت سند الکترونیکی ازدواج نخواهد شد.
در پاسخ به این پرسش که آیا امکان استعلام و دریافت سند ازدواج الکترونیکی با کد ملی وجود دارد یا خیر، باید بیان نمود که استعلام و دریافت این سند، با شناسه سند و رمز تصدیق، امکان پذیر است و در این راستا، به کد ملی نیازی نیست. بنابراین صحبت از نحوه استعلام و دریافت سند ازدواج الکترونیکی با کد ملی بی معنا خواهد بود و استعلام و دریافت سند ازدواج الکترونیکی با کد ملی امکان پذیر نمی باشد.
توجه به این نکته ضروری است که پس از ثبت ازدواج در دفتر ثبت الکترونیک، نسخه کاغذی و تک برگ سند ازدواج، در اختیار زوجین قرار می گیرد که بر روی آن، شناسه سند و رمز تصدیق درج شده است. در صورتی که افراد برگه سند ازدواج خود را در دست ندارند، می توانند برای دریافت شناسه و رمز تصدیق به صورت حضوری به دفاتر اسناد رسمی مراجعه نمایند.
بر روی سند ازدواج، اطلاعات و مشخصاتی درج شده است که از جمله آن می توان به مشخصات زوج و زوجه، اطلاعات ازدواج، مشخصات گواهی پزشکی، مشخصات مجری صیغه و ولی زوجه اشاره نمود.
درج این اطلاعات سبب شده است که بر روی سند الکترونیکی ازدواج شماره های متعددی نوشته شود که از جمله آن می توان به شناسه یکتا، شناسه سند، رمز تصدیق، شماره ترتیب و ... اشاره نمود. این موارد سبب شده است که برای برخی افراد، این سوال مطرح شود که شماره سند ازدواج الکترونیکی کدام است؟
در پاسخ به این پرسش که شماره سند ازدواج الکترونیکی کدام است؛ می توان بیان داشت که شماره سند ازدواج الکترونیکی، همان شناسه یکتا بوده که در قسمت اطلاعات ازدواج و در سمت راست قرار گرفته است. در کنار این شماره، شماره ترتیب و تاریخ وقوع و ثبت عقد نیز نگارش شده است.
صدور سند ازدواج به صورت دفترچه ای، زوجین را با مشکلات و مسائل عدیده ای مواجه می ساخت که از جمله آن می توان به گم و مفقود شدن این دفترچه اشاره نمود. با ایجاد سیستم صدور سند ازدواج به صورت الکترونیکی، تا حد زیادی این مشکلات رفع گردید. به جهت آشنایی علاقمندان، این قسمت از مقاله به بیان مزایای سند تک برگ ازدواج الکترونیکی اختصاص داده شده که به شرح زیر می باشد:
سهولت در مشاهده متن سند ازدواج و احراز اصالت سند ازدواج برای دستگاه ها و نیز استعلام آن
صرفه جویی در زمان و هزینه متقاضیان
دسترسی زوجین به سند ازدواج الکترونیکی
یکسان بودن فرمت سند ازدواج
جلوگیری از جعل، سرقت، مخدوشی، سوء استفاده، مفقودی و تغییر سند ازدواج
علاوه بر مزایای قید شده در قسمت فوق، دریافت سند ازدواج به صورت الکترونیکی، دارای مزایای دیگری نیز می باشد که از جمله آن می توان به حفظ امنیت در نگهداری اطلاعات و جلوگیری از تناقض در تنظیم اطلاعات اسناد، جلوگیری از پیش آمدن خطاهای انسانی در تنظیم سند نظیر مهریه و حفظ محیط زیست با حذف دفترچه های کاغذی سند ازدواج اشاره نمود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد دریافت سند ازدواج الکترونیکی در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون دریافت سند ازدواج الکترونیکی پاسخ دهند.
برای مشاوره دریافت سند ازدواج الکترونیکی
برای مشاوره دریافت سند ازدواج الکترونیکی
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©