عدم تعویض پلاک توسط خریدار، او را با جریمه این تخلف، مواجه خواهد کرد و این امکان را به مالک وسیله نقلیه می دهد تا از دادگاه صالح، صدور دستور فک پلاک و حکم به الزام خریدار به تعویض پلاک را بخواهد که برای این امر، مالک باید، اقدام به ثبت دادخواست فک پلاک و تعویض پلاک، از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی نماید.
برای مشاوره نکات حقوقی عدم تعویض پلاک توسط خریدار
برای مشاوره نکات حقوقی عدم تعویض پلاک توسط خریدار
خرید و فروش خودرو و موتور، از جمله رایج ترین معاملات در جامعه امروزی است که علاوه بر انتقال مالکیت، تکالیفی را برای خریدار و فروشنده، ایجاد می کند. از جمله این تکالیف، اقدام برای تعویض پلاک وسیله نقلیه است که در اغلب موارد، مالک وسیله نقلیه برای این امر، به خریدار، وکالت می هد.
با توجه به رایج بودن عدم تعویض پلاک توسط خریدار پس از اخذ وکالت از فروشنده برای این امر (تعویض پلاک)، قانون گذار، راه حل هایی قانونی ای را پیشبینی نموده که به موجب آن ها، مالک وسلیه نقلیه می تواند الزام خریدار را به تعویض پلاک، بخواهد.
لذا در مقاله حاضر، میزان جریمه عدم تعویض پلاک توسط خریدار، توقیف خودرو به این علت، نحوه شکایت و مراحل الزام به فک پلاک، تبعات و اقدامات قانونی در صورت عدم تمدید وکالت تعویض پلاک توسط فروشنده، بررسی گردیده، نمونه دادخواست الزام به تعویض پلاک ارائه شده و در خصوص راه حل های قانونی در صورت تعویض نکردن پلاک موتور توسط خریدار و وجود یا عدم وجود تلفن شکایت تعویض پلاک وسیله نقلیه، توضیح داده شده است.
در صورتی که پس از معامله خرید و فروش خودرو، خریدار برای تعویض پلاک ماشین اقدام نکند، مشمول جریمه خواهد شد. بر اساس آنچه در بخش اجرائیات (گزینه جدول تخلفات رانندگی) سایت پلیس راهور 120 به آدرس rahvar120.ir آمده، میزان جریمه عدم تعویض پلاک توسط خریدار، به شرح زیر است:
525,000 هزار ریال در كلان شهرها، مراكز استان ها، جاده های بين شهری و مناطق آزاد تجاری-صنعتی
420,000 هزار ریال در ساير شهرها
420,000 هزار ریال در روستاها و راه های روستایی
شایان ذکر است که در قانون، جرمی به نام جرم تعویض نکردن پلاک خودرو، وجود ندارد و عدم تعویض پلاک توسط خریدار یا فروشنده، صرفا یک تخلف راهنمایی و رانندگی است و سبب تعلق جریمه های فوق الذکر، به متخلف خواهد شد.
نکته مهم دیگر اینکه، مبلغ و میزان جرایم مذکور، سالانه، افزایش خواهد یافت و مبالغ ذکر شده در بالا، مربوط به سال نگارش مقاله، یعنی سال 1402 است و بر اساس جدولی که تاریخ آن مربوط به سال 1400 بوده و تحت عنوان "جدول جريمه های تخلفات مربوط به حمل و نقل و عبور و مرور در كليه نقاط كشور و مناطق آزاد تجاری-صنعتی"، در سایت پلیس راهور آمده، نوشته شده است.
توقیف خودرو به علت عدم تعویض پلاک ماشین توسط خریدار، ممکن و میسر است و برای این کار، مالکی که به خریدار خودرو، وکالت تعویض پلاک داده یا برای او، اظهارنامه تعویض پلاک ارسال کرده، می تواند، نسبت به این امر، یعنی، نسبت به توقیف خودرو به علت عدم تعویض پلاک توسط خریدار، اقدام نماید.
برای این کار، مالک خودرو باید، پس از اتمام مهلت وکالت نامه تعویض پلاکی که به خریدار داده یا پس از انقضای مهلتی که در اظهارنامه قضایی ارسالی، به خریدار برای تعویض پلاک خودرو داده، اقدام به ثبت دادخواست الزام به تعویض و فک پلاک خودرو و درخواست صدور دستور موقت، مبنی بر توقیف خودرو نماید.
شایان ذکر است، عدم تعویض پلاک توسط خریدار، از موارد مشمول توقیف سیستمی خودرو توسط پلیس راهور، به صرف شکایت مالک وسیله نقلیه نیست و برای این امر، مالک، نیاز به دستور قضایی صادره از دادگاه صالح دارد و پلیس راهور، تنها پس از مشاهده دستور قضایی، مبنی بر توقیف خودرو، اقدام به ثبت توقیف خودور، در سیستم خواهد نمود.
برای ثبت دادخواست و صدور درخواست مذکور در پاراگراف های قبل، مالک وسیله نقلیه باید از مدارک لازم، یعنی، تصویر مبایعه نامه، سند مالکیت خودرو، اعم از برگ سبز، سند رسمی، برگ کمپانی و...، مدارک هویتی، وکالت نامه تعویض پلاک یا اظهارنامه ارسالی، همچنین، متن نمونه دادخواست فک پلاک، تعویض پلاک و درخواست صدور دستور موقت، مبنی بر توقیف خودرو، برخوردار باشد. در تیتر بعدی، مراحل الزام به فک پلاک، بررسی خواهد شد.
مراحل الزام به فک پلاک، در صورت عدم تعویض پلاک توسط خریدار، پرسش فروشندگانی است که با این مساله حقوقی، یعنی تعویض نکردن پلاک خودرو از جانب خریدار، مواجه شده اند. از این رو، در این تیتر از مقاله، مراحل الزام به تعویض و فک پلاک ماشین بررسی گردیده و در این باره که آیا، سامانه ای تحت عنوان سامانه شکایت از تعویض پلاک وجود دارد، توضیح داده خواهد شد.
در توضیح مراحل الزام به فک پلاک باید گفت، برای این کار، مالک وسیله نقلیه باید، در صورت عدم برخورداری از حساب کاربری ثنا، شخصا از طریق سایت adliran.ir یا با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی، اقدام تشکیل حساب کاربری ثنا نموده و دادخواست الزام به تعویض و فک پلاک خودرو، همچنین، درخواست صدور دستور موقت توقیف خودور را با کمک وکیل یا نمونه دادخواست فک پلاک موجود در اینترنت، تنظیم کرده و فایل ورد آن را بر روی یک حافظه، ذخیره کند؛
سپس، با در دست داشتن مدارک لازم، همچنین، متن دادخواست فک و تعویض پلاک و درخواست صدور دستور موقت توقیف خودرو، به نزدیک ترین دفاتر خدمات الکترونیک قضایی رفته و با پرداخت هزینه دادرسی و تعرفه خدمات دفاتر، از مسئول دفتر خدمات الکترونیک قضایی، بخواهد دادخواست و درخواست او را ثبت و به مرجع صالح، ارسال کند.
شایان ذکر است، سامانه ای تحت عنوان سامانه شکایت از تعویض پلاک وجود ندارد و متقاضیان شکایت از عدم تعویض پلاک خودرو، باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، برای ثبت شکایت خود، مراجعه کنند؛ سپس از طریق حساب کاربری خود در سایت adliran.ir، بخش ابلاغ الکترونیک قضایی، پیگیر وقت رسیدگی و آرای صادره در خصوص دادخواست و درخواست ثبت شده در ارتباط با تعویض و فک پلاک ماشین و صدور دستور موقت توقیف خودرو یا موتور، باشند.
در شرایطی که فروشنده، برای تعویض پلاک ماشین، به خریدار، وکالت رسمی و محضری داده باشد، خریدار می تواند در مدت وکالت، برای تعویض پلاک خودرو، بدون نیاز به فروشنده، به مراکز تعویض پلاک رفته و تمامی اقدامات را انجام دهد.
پرسشی که در این خصوص مطرح می شود، مبنی بر این است در صورت اتمام مهلت وکالت تعویض پلاک خودرو و عدم تمدید وکالت تعویض پلاک توسط فروشنده، تکلیف خریدار چیست؟ در پاسخ به پرسش مطروحه باید گفت، خریدار در این شرایط، از دو امکان، بهره مند است؛
اول اینکه از طریق تماس تلفنی، ارسال اظهارنامه قضایی و هر نحو دیگری، از مالک وسیله نقلیه بخواهد، برای تعویض پلاک، اقدام نماید یا مدت وکالت نامه تعویض پلاک را تمدید کند. در شرایطی که مالک به هیچ یک از این اقدامات، توجهی نکرد، خریدار باید، گام دوم را بردارد یعنی؛
خریدار باید، همانند آنچه در تیتر قبلی مقاله ذکر شد، اقدام به تشکیل حساب کاربری ثنا و تنظیم دادخواست الزام به تعویض پلاک توسط مالک نموده؛ متن آن را به صورت ورد، برروی یک سی دی و... ذخیره کرده و آن را از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به مرجع صالح، ارسال کند.
با توجه به اینکه حسب مورد، خریدار یا مالک خودرو یا موتور می توانند، اقدام به ثبت دادخواست الزام به تعویض پلاک یا صدور دستور فک پلاک و توقیف خودرو نمایند، در زیر، یک نمونه دادخواست الزام به تعویض پلاک، صدور دستور فک پلاک و توقیف خودرو، ارائه شده تا خوانندگان محترم، در صورت نیاز، از آن، استفاده کنند.
برخی افراد، گمان می کنند که پرداخت مالیات، هنگام تعویض پلاک خودرو، ضروری نیست، حال اینکه عدم پرداخت این امر، سبب مواجه شدن با تعویض نکردن پلاک از سوی نهاد ذی صلاح خواهد شد و به همین علت، مطالعه مقاله زیر، به تمامی افرادی که در مرحله تعویض پلاک قرار دارند، توصیه می گردد.
مالک موتور نیز ممکن است با عدم تعویض پلاک موتور توسط خریدار، مواجه شود و به همین علت، این تیتر از مقاله، به اقدامات حقوقی ای که مالک موتور، می تواند در این شرایط انجام دهد، اختصاص خواهد یافت. اقدامات قانونی فروشنده، در صورت عدم تعویض پلاک موتور توسط خریدار، عبارتند از:
در گام اول، مالک موتور، می تواند اقدام به ارسال اظهارنامه قضایی برای خریدار نموده و به او مهلتی معیین بدهد تا با فروشنده، تماس گرفته و هماهنگی های لازم را برای تعویض پلاک، انجام دهند. در صورتی که خریدار موتورسیکلت، به این اظهارنامه توجهی نکرد یا تماس و درخواست مالک را بی پاسخ گذاشت، مالک باید، مراحل زیر را طی نماید:
تشکیل حساب کاربری ثنا در سایت aliran.ir یا از طریق مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی؛ حسب مورد، تنظیم دادخواست فک پلاک و الزام به تعویض پلاک موتور، با کمک وکیل یا نمونه دادخواست فک پلاک و تعویض پلاک موجود در اینترنت؛ مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی؛ تقدیم مدارک و دادخواست تنظیمی؛ پرداخت هزینه خدمات دفاتر و هزینه دادرسی و درخواست ارسال دادخواست، توسط مسول دفتر به دادگاه صالح.
یکی از پرسش های افرادی که با عدم تعویض پلاک توسط خریدار یا مالک وسیله نقلیه مواجه شده اند، مبنی بر این است که تلفن شکایت تعویض پلاک چیست و آیا قانون گذار، نهاد و سامانه تلفنی ای برای این امر، مورد پیشبینی قرار داده است یا خیر؟
در پاسخ به پرسش های مطروحه باید گفت، در حال حاضر و تا زمان نگارش این مقاله که آبان ۱۴۰۲ است، سامانه ای تلفنی، برای ثبت شکایت تعویض پلاک خودرو یا موتور، پیش بینی نشده و افرادی که با این امر، مواجه هستند، صرفا باید، از طریق مراجع قضایی، برای شکایت اقدام کنند.
یکی از مواردی که امکان آن، در پی عدم تعویض پلاک خودرو یا موتور توسط خریدار، در قانون پیش بینی شده، توقیف پلاک می باشد که مطالعه مقاله پیشنهادی در لینک زیر، برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این امر، به علاقمندان این موضوع، پیشنهاد می شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نکات حقوقی عدم تعویض پلاک توسط خریدار در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نکات حقوقی عدم تعویض پلاک توسط خریدار پاسخ دهند.
برای مشاوره نکات حقوقی عدم تعویض پلاک توسط خریدار
برای مشاوره نکات حقوقی عدم تعویض پلاک توسط خریدار
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©