دینا / حقوقی / کار و استخدام / کارآفرینی چیست

کارآفرینی چیست

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

کارآفرینی، به فرایندی گفته می شود که در آن، یک یا چند شخص، ایده های نو و فرصت های خلاقانه و جدید را دنبال کرده و اثر مادی یا معنوی جدید و نوظهوری را خلق می کنند که هدف و انواع آن، بسته به نظریات مختلف، متفاوت بوده و اهدافی چون، ایجاد شغل و رشد اقتصادی و انواعی چون، کارآفرینی مستقل و سازمانی را دربرمی گیرد.

 

از گذشته های دور تا کنون، همواره افرادی با قدرت ریسک پذیری بالا و خلاقیت و نوآوری بوده اند که ایده های ناب و تازه را خلق و کشف می کردند و با کارکردن بر روی ایده نو از صفر، سبب ایجاد و خلق یک موقعیت مادی و معنوی نوظهور می گشتند، به همین علت، در مباحث، اقتصادی، بحثی به اسم کارآفرینی و تعریفی از کارآفرینان، شکل گرفت که تا به امروز، کتب بسیاری، به آن، اختصاص داده شده است.

 

بحث کارآفرینی، انواع و اهداف آن، امروزه، به بحثی داغ میان فعالین اقتصادی، تبدیل شده و به جهت تسهیلات و وام های ویژه ای که دولت، به کارآفرینان ارائه می دهد، اکثر افراد، تمایل دارند بدانند، شرایط قانونی کارآفرین شدن چیست و چگونه باید یک کارآفرین موفق شد.

 

لذا در مقاله حاضر، اینکه کارآفرینی چیست، هدف و انواع آن چه بوده، بررسی گردیده و در خصوص مواردی چون کیستی و ویژگی های کارآفرین، عوامل موثر بر کارآفرین موفق بودن و تفاوت کارآفرینی و اشتغالزایی، توضیح داده شده است.

تعریف کارآفرینی به زبان ساده

در تعریف کارآفرینی به زبان ساده و توضیح اینکه مفهوم و مقصود از عبارت کارآفرینی چیست باید گفت، کارآفرینی، به فرایندی گفته می شود که در آن، یک یا چند شخص، ایده های نو و فرصت های خلاقانه و جدید را دنبال کرده و اثر مادی یا معنوی جدید و نوظهوری را خلق می کنند.

 

گرچه در طول تاریخ، نظریات و به تبع، تعریفات مختلفی در خصوص کارآفرینی ارائه شده، اما با مراجعه به فرهنگ لغت و بررسی معنای ارائه شده برای کارآفرینی در لیست واژه‌های مصوب فرهنگستان، می توان گفت، به زبان ساده و در یک جمع بندی کلی، مقصود از کارآفرینی، عبارت است از اینکه: 

 

فرد یا افرادی، بر اساس ایده های نو، با ابتکار عمل و با هدف انتفاع، مواردی چون، سازماندهی و راه‌ اندازی یک کسب‌ و کار نو؛ طراحی یک محصول جدید؛ ارائه خدمات و فناوری‌ های نو و تکنیک‌ های اداری و سازمانی تازه یا ارائه و طراحی استراتژی‌ ها و موضع‌ گیری‌ های رقابتی جدید در یک سازمان بزرگ و کوچک یا برای بیزنس شخصی خود را، انجام دهند.

 

کارآفرینی، بیشتر در حوزه علوم اقتصادی، مطرح می گردد و اغلب سازمان ها و شرکت ها، به دنبال شخصی متخصص، برای کارآفرینی درون سازمانی هستند که مترصد ایده های نو بوده و بتواند با ابتکار عمل و با هدف انتفاع، کسب‌ و کاری را از صفر، سازماندهی یا راه اندازی کرده یا هریک از موارد مذکور در پاراگراف قبل را محقق سازد.

هدف از کارآفرینی چیست

در پاسخ به این پرسش که هدف از کارآفرینی چیست؟ باید گفت، هر فرد یا سازمانی، با ایده ها و اهداف متفاوتی کارآفرینی را دنبال می کند و در واقع، کارآفرینی در منزل یا یک سازمان و شرکت تجاری، عموما از انگیزه افراد که از شخصی به شخص دیگر، متفاوت است، نشات می گیرد.

 

بنابراین نمی توان هدف مشخص و دقیقی را برای کارآفرینی ذکر کرد اما در یک بررسی کلی و با توجه به انگیزه اکثر کارآفرینان، اعم از اینکه در یک محیط کوچک نظیر منزل، اقدام به کارآفرینی کرده باشند یا در یک محیط و سطح بزرگ، موارد زیر را در بر می گیرد:

 

ایجاد تحول و نوآوری در عرصه های مختلف، نظیر صنایع و بازارها؛ ایجاد رقابت و افزایش کیفیت محصولات و خدمات؛ ایجاد ارزش افزوده؛ ایجاد ارتباطات جدید و توسعه شبکه‌ های ارتباطی؛ ایجاد کسب و کار و مشاغل مختلف و یا به عبارت تخصصی، اشتغالزایی؛ پیشرفت و توسعه کسب و کار سازمانی یا شخصی؛ ایجاد تغییر و تحول در زندگی شخصی؛ ایجاد افکار و یا محصولات نو؛ ایجاد ثبات و پیشرفت اقتصادی و مالی و...

انواع کارآفرینی چیست

پس از بررسی تعریف و هدف کارآفرینی در دو تیتر قبل، در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، این موضوع که انواع کارآفرینی چیست، مورد بررسی قرار خواهد گرفت. بر اساس آنچه در خصوص تاریخچه این حوزه، در مقالات و کتب مختلف آمده، می توان گفت، برخی از مهم ترین انواع کارآفرینی عبارتند از:

 

در یک نظر، انواع کارآفرینی، به 4 دسته کارآفرینی مستقل؛ کارآفرینی سازمانی؛ کارآفرینی اجتماعی و کارآفرینی فرهنگی، تقسیم می گردد و در یک دسته بندی و نظر دیگر، کارآفرینی را بر اساس نوع کسب و کار، به دو نوع کارآفرینی تجاری و کارآفرینی بر اساس تولید، دسته بندی می نمایند.

 

همچنین، عده ای دیگر، در خصوص انواع کارآفرینی، به انواع کارآفرینی بر اساس نوع کسب و کار و کارآفرینی بر اساس نحوه مدیریت کسب و کار قائل هستند که کارآفرینی بر اساس نوع کسب و کار، کارآفرینی کارهای کوچک، شرکت های بزرگ و استارتاپ ها را دربرمی گیرد و کارآفرینی بر اساس نحوه مدیریت کسب و کار، کارآفرینی بین المللی، اجتماعی، محیط زیستی، فناوری، نوآورانه، تقلیدی، تحقیقاتی و سایبری یا همان مجازی را شامل می شود.

 

کارآفرین کیست و ویژگی های آن چیست؟

برای فهم بهتر مفهوم کارآفرینی، ضروری است بررسی کرد، کارآفرین کیست و ویژگی های آن چیست؟ در تعریف کارآفرین باید گفت، کارآفرین، فردی است که با ابتکار عمل و با هدف انتفاع، کسب‌ و کاری را از صفر، سازماندهی و راه‌ اندازی می‌ کند یا به عبارت بهتر، شخصی است که با شناسایی فرصت ها و به کارگیری منابع، اقدام به راه اندازی یک کسب و کار جدید و نو، از صفر نموده و آن را به سوددهی می رساند.

 

در توضیح اینکه ویژگی های کارآفرین چیست نیز باید گفت، کارآفرینان، ویژگی های متعددی دارند اما برخی از برجسته ترین این ویژگی ها که در تمامی کارآفرینان جهان، مشاهده می گردد و میان تمامی آن ها مشترک است، عبارتند از:

 

مسئولیت پذیر بودن؛ ریسک پذیر بودن؛ انتقاد پذیر بودن؛ داشتن تفکر سیستماتیک؛ انعطاف؛ استقلال‌ طلبی؛ اعتماد بنفس؛ نگرش مثبت؛ تلاش و پشتکار؛ آینده نگری؛ مهارت سازماندهی؛ توجه به ارزش هایی فراتر از پول؛ انگیزه درونی بالا؛ تعهد بالا؛ گوش به زنگ بودن؛ ساختار شکن بودن و نداشتن قالب ها و چهارچوب های ذهنی کلیشه ای و ناکارآمد.

 

ایده در کارآفرینی چیست؟

یکی از پرسش های رایج در مبحث کارآفرینی، مبنی بر این است که ایده در کارآفرینی چیست؟ باید گفت، ایده، از اصلی ترین ارکان و به نوعی مهم ترین رکن یا به عبارت بهتر، رکن اولیه در کارآفرینی است و شروع هر کارآفرینی ای، با یک ایده نو و جدید، آغاز می گردد.

 

این رکن اولیه، یعنی ایده، به تدریج، پخته شده و پرورش خواهد یافت تا در نهایت، به تولید و ایجاد یک محصول یا اثر مادی یا معنوی جدید و نوظهور، منجر گردد و اهداف مدنظر کارآفرین را از پیاده سازی آن ایده، محقق کند؛ یعنی، ارزش افزوده ای جدید ایجاد نماید، فرد یا سازمان را به سوددهی مالی و ثبات اقتصادی برساند، اشتغال ایجاد کند و...

 

شایان ذکر است، دستورالعمل خاص و ویژه ای برای ایجاد ایده وجود ندارد و درواقع، تیزبینی و خلاقیت کارآفرین و تلاقی این تیزبینی و خلاقیت، با محیط و جهان اطراف او است که سبب ایجاد جرقه و شکل گیری ایده می گردد و ویژگی هایی چون، تعهد، انگیزه، قدرت سازماندهی، مسئولیت و ریسک پذیری کارآفرین بوده که سبب پرورش و رشد ایده و در نهایت، کارآفرینی می شود.

 

چگونه یک کارآفرین موفق باشیم؟

صرف کارآفرین بودن برای کارآفرینان کافی نیست و اغلب آن ها، می خواهند در حیطه و عرصه فعالیت خود، موفق ترین باشند، لذا این پرسش را مطرح می نمایند که چگونه یک کارآفرین موفق باشیم؟ و شرایط قانونی کارآفرین شدن چیست؟ به همین جهت، در این تیتر، این پرسش ها، بررسی شده و به آن ها، پاسخ داده خواهد شد. 

 

در پاسخ به پرسش های مذکور باید گفت، لازمه یک کارآفرین موفق بودن این است که فرد، با در نظر گرفتن اشتیاق، استعداد و علاقه خود و نه صرفا برای مسائل اقتصادی، یک تجارت و بیزنس را انتخاب کرده؛ ایده های جذاب مربوط به حوزه خود را پیدا کند؛ مخاطبان هدف خود را بشناسد و با ریسک پذیری متعادل، ایده خود را امتحان کند؛

 

داشتن طرح کسب‌ و کار و بیزنس پلن مشخص و دقیق؛ کمک گرفتن از مشاوران و متخصصان؛ آشنایی با دنیای مجازی و تکنولوژی روز؛ شبکه سازی؛ گذراندن دوره های آموزشی و تحصیلی در صورت نیاز؛ کارکردن بر روی نقاط ضعف و برخورداری از سبک زندگی سالم و مخصوص به خود نیز از دیگر لازمه های کارآفرین موفق بودن و از شرایط قانونی کارآفرین شدن است.

 

تفاوت کارآفرینی و اشتغالزایی

در تیترهای قبلی مقاله، توضیح داده شد که کارآفرینی چیست و هدف، انواع و ویژگی های کارآفرین موفق، چه مواردی است. در این تیتر، تفاوت کارآفرینی و اشتغالزایی بررسی خواهد شد و و مصادیقی از شغل های کارآفرینی یا شغل های ناشی شده از کارآفرینی، ذکر می گردد.

 

کارآفرینی، فرآیند توسعه و سازماندهی و ایجاد یک کسب و کار، بر اساس یک ایده ی نو و جدید است؛ عمدتا در بخش خصوصی و با سرمایه غیر دولتی و بر مبنای سیاست های مالی و اقتصادی اشخاص خصوصی، تحقق می یابد؛ کارآفرین، در آن، از صفر، شروع به کار برروی یک ایده نو ظهور می کند که ممکن است، منجر به ایجاد شغل نیز بشود اما، هدف اصلی و اولیه آن، اشتغالزایی نیست.

 

اما اشتغالزایی، بیشتر از سوی دولت مطرح می گردد و عموما، با سرمایه های دولتی انجام می پذیرد و تابع سیاست های مالی و اقتصادی دولت است؛ هدف از آن، ایجاد شرایط و موقعیت های شغلی بیشتر است تا افراد بیکار و یا متخصص، بتوانند آن موقعیت ها را به دست آورده و کسب درآمد کنند و رشد اجتماعی و اقتصادی ای نیز برای کشور، به ارمغان آورند؛

 

در واقع، در اشتعالزایی، یک شخصیت حقیقی و یا شخص حقوقی، یک مجموعه دولتی و زیرمجموعه دولت یا یک مجموعه خصوصی، شرایطی را فراهم می آورند که ظرفیت های شغلی، بالا رفته یا ظرفیت شغلی تازه (نه اساسا نوظهور و جدید)، ایجاد شود تا افراد بتوانند، آن ظرفیت ها را پر کرده و مشغول به کار شوند و با انجام وظایفی مشخص، به تحقق اهداف آن مجموعه دولتی یا خصوصی، شخص حقیقی یا حقوقی، کمک کنند. 

 

از مصادیق اشتغالزایی می توان، به تاسیس و راه اندازی یک کارخانه، مشابه کارخانه هایی که قبلا وجود داشت، در نقاط جدیدی از کشور و استخدام کارگران به واسطه موقعیت های شغلی ایجاد شده، اشاره کرد و در خصوص شغل های کارآفرینی یا شغل های ناشی شده از کارآفرینی نیز می توان به مواردی چون، دکوراتور مجموعه فیلم؛ تحلیلگر مالی؛ بلاگری غذا و سبک زندگی؛ مدیر بازاریابی برند و ... اشاره نمود.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص کارآفرینی، هدف و انواع آن در کانال تلگرام حقوقی دینا عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون کارآفرینی، هدف و انواع آن پاسخ دهند.