دینا / تجاری / شرکت ها / تغییر سال مالی و شرایط آن

تغییر سال مالی و شرایط آن

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

شرکت ها به دلایل و مزایای گوناگون مانند مراودات تجاری با بنگاه های اقتصادی خارج از کشور، ممکن است تصمیم به تغییر سال مالی خود بگیرند. تغییر سال مالی کلیه شرکت ها، می بایست در اداره ثبت شرکت ها و بر اساس نمونه صورت جلسه مجمع عمومی فوق العاده به ثبت برسد.

 

سال مالی به دوره ای یک ساله یا ۱۲ ماهه اطلاق می شود که برای حسابرسی های مالی تعیین می شود. یک سال مالی غالبا دوره هایی است که صورت های مالی سالانه در آن مورد محاسبه قرار می گیرند. سال مالی یک شرکت ممکن است با سال تقویمی متفاوت باشد و یا بر اساس سال تقویمی باشد. معمولا زمانی که شرکت ها پایان سال مالی خود را انتخاب می کنند، باید سال به سال به آن پایبند باشند.

 

سال مالی تعیین شده، برای برآورد هزینه ها و صورت وضعیت های مالی، ارائه و پلمپ دفاتر، محاسبه میزان مالیات، ارائه اظهارنامه و ترازنامه مالی شرکت و همچنین محاسبه صورت سود و زیان شرکت مورد استفاده قرار می گیرد. برخی از شرکت های تجاری ممکن است به منظور کاهش حجم کاری و سر و سامان دادن به امور مالی و حسابرسی خود، تمایل به تغییر سال مالی داشته باشند که، این مسئله نیازمند کسب اطلاعات در خصوص شرایط و مدارک و نحوه ثبت صورت جلسه آن در سامانه جامع ثبت شرکت ها می باشد.

 

لذا در این مقاله، در ابتدا پاسخی به این سوال که منظور از تغییر سال مالی شرکت چیست، داده می شود. پس از آن در مورد مزایای تغییر سال مالی شرکت ها مطالبی ارائه می شود. در ادامه بررسی خواهد شد که چه شرکت هایی تغییر سال مالی دارند؛ سپس مطالبی در مورد بهترین زمان برای شروع سال مالی شرکت و چگونگی تغییر در سال مالی انواع شرکت اشاره خواهد شد. مرحله بعد به موضوع مدارک لازم برای تغییر سال مالی و نحوه عوض کردن سال مالی شرکت همراه با راهنمای تصویری اختصاص یافته است. انتهای مقاله نیز نمونه صورت جلسه مجمع تغییر سال مالی شرکت سهامی خاص آورده خواهد شد. 

منظور از تغییر سال مالی شرکت

برای این که دانست منظور از تغییر سال مالی شرکت چیست؛ ابتدا، باید با مفهوم سال مالی شرکت آشنا شد. همانطور که پیش تر اشاره شد، سال مالی بازه زمانی یک ساله می باشد که برای رسیدگی به امور مالی و انجام اظهارنامه و ترازنامه مالی، محاسبه مالیات شرکت و ارائه دفاتر پلمپ، برآورد هزینه ها و صورت وضعیت های مالی و محاسبه سود و زیان انواع شرکت ها تعیین می شود.

 

معمولا شرکت ها و مجموعه های مختلف سال مالی خود را از ابتدای فروردین تا انتهای اسفند ماه در نظر می گیرند. حسابرس های شرکت نیز طی این بازه زمانی مشخص شده، تمامی محاسبات لازم مانند محاسبه مالیات پرداختی را انجام می دهند، اما بنا بر شرایطی ممکن است شرکت ها نیازمند تغییر سال مالی خود باشند.

 

این تغییر سال مالی در حین فعالیت شرکت انجام می‌ گیرد و برای تمامی انواع شرکت ها انجام آن ممکن است. به طور مثال با توجه به این که سال مالی شرکت های داخل کشور معمولا بر اساس سال شمسی تعیین می شود، ممکن است شرکتی قصد هماهنگی با شرکت های همکار خارجی را داشته باشد، در نتیجه می تواند سال مالی شمسی خود را به سال مالی میلادی تغییر دهد. حال بسته به شرایط خود شرکت، این امر ممکن است.

مزایای عوض کردن سال مالی شرکت

همانطور که گفته شد؛ ممکن است شرکتها و موسسات تحت شرایطی سال مالی خود را تغییر دهند. البته ترجیح بسیاری از شرکت ها این است که بر طبق عادت، سال مالی خود را از یک فروردین مشخص کنند، اما تغییر سال مالی شرکت می تواند دارای مزایایی باشد که بسیاری از شرکت ها توجه چندانی به آن نمی کنند. از جمله مهم ترین مزایای تغییر سال مالی شرکت ها به شرح زیر است:

 

یکی از بیشترین موارد تغییر سال مالی، در مورد مجموعه ها و شرکت هایی است که شعبه ای از یک شرکت های مادر هستند. این شرکت ها با تغییر در سال مالی خود می توانند باعث تطبیق با شرکت مادر شوند.

 

به عنوان یکی از مهم ترین مزایای عوض کردن سال مالی شرکت می توان به این نکته اشاره کرد که، بسیاری از شرکت ها در ماه های آخر سال مالی با مشکل کمبود فضای ذخیره در انبار مواجه می شوند. این شرکتها می توانند با تغییر سال مالی خود، زمانی را تعیین کنند که باعث کاهش هزینه های صورت برداری از کالاها شود و هزینه کمتری برایشان داشته باشد.

 

 برای بسیاری از شرکتهایی که با بنگاه های اقتصادی خارج از کشور در ارتباط هستند، تغییر سال مالی می تواند سبب بهبود و افزایش همکاری ها شود. شرکت های ایرانی می توانند برای این که اطلاعات مالی خود را منطبق با شرکت های خارجی کنند، سال مالی خود را خود به سال میلادی یعنی از ۱۱/۱۰ لغایت ۱۰/۱۰ سال بعد تغییر دهند. چرا که شروع سال مالی شرکت های خارجی از یک ژانویه معادل 11 دی ماه سال شمسی می باشد.

 

با توجه به اینکه بازرسان و ممیزان مالیاتی معمولا در شش ماهه دوم سال به بررسی های لازم در مشاغل و شرکت ها می‌ پردازند، در نتیجه نیمه دوم سال فرصت مناسبی برای رسیدگی به مباحث مالیاتی است. همچنین حضور مراجعه کنندگان در سازمان های مربوطه کاهش یافته است که این امر به خودی خود مزیتی برای متقاضیان می باشد.

چه شرکت هایی تغییر سال مالی دارند

در مباحث حسابداری شرکت ها، تمام استانداردها بر مبنای سال مالی تنظیم می شود. در واقع صورت های مالی شرکت باید سالیانه یک بار ارائه شوند. در نتیجه شرکت های مذکور باید برای خود سال مالی، در نظر بگیرند و به آن پایبند بمانند. موسسان و سهامداران می توانند در زمان تاسیس و یا در روند کاری شرکت سال مالی برای خود تعریف کرده و یا زمان سال مالی خود را تغییر دهند.

 

پس از تعیین سال مالی، واحد مالی شرکت مشغول به بستن حساب ها، تهیه صورت های مالی و اظهارنامه مالیاتی برای شرکت می کند. در این بین یکی از سوالاتی که برای سهامداران ایجاد می شود، در رابطه با تغییر سال مالی می باشد. برای پاسخ به این سوال که چه شرکت هایی تغییر سال مالی دارند؛ باید گفت شرکت هایی که کمترین مقدار موجودی را در انتهای سال مالی خود داشته باشند، می توانند اقدام به عوض کردن سال مالی خود نمایند.

 

همچنین شرکت هایی که قصد مطابقت اطلاعات مالی خود با شرکت های همکار خارجی را داشته باشند، می توانند سال مالی خود را با تقویم میلادی مطابقت و تغییر دهند. هلدینگ ها نیز می توانند با تغییر سال مالی خود، شرکت های زیر مجموعه را به هماهنگی مالی برسانند.

 

بهترین زمان برای شروع سال مالی شرکت

به طور کلی، سال مالی به یک سال شمسی می گویند که از اول فروردین شروع شده و به آخر اسفند آن سال ختم می شود. شرکت ها و مجموعه ها برای بررسی دقیق و اصولی مالیات و صورت حساب های مالی خود، سال مالی را تعریف می کنند. همچنین سال مالیاتی را معمولا با سال مالی یکی در نظر می گیرند، اما در مورد اشخاص حقوقی این مساله کمی متفاوت است. به طوری که سر رسید پرداخت مالیات آن ها چهار ماه شمسی پس از سال مالی می باشد.

 

یکی از موضوعات مورد توجه سهامداران و موسسان شرکت ها، بررسی بهترین زمان برای شروع سال مالی شرکت می باشد. انتخاب بهترین سال مالی برای مجموعه ها و شرکت ها آزاد است و این مورد می تواند بر اساس یک سال شمسی انتخاب شود و یا می تواند بر مبنای تاریخ منحصر به فردی تعیین گردد. به طور مثال، شروع سال مالی می تواند از تاریخ 1 فروردین 1402 باشد و یا از تاریخ 17 تیر 1402 شروع شود. بنابراین موسسان می توانند بازه زمانی سال مالی خود را به دلخواه انتخاب نمایند.

 

تعیین بهترین سال مالی از مهم ترین اقدامات موسسان هنگام ثبت شرکت می باشد. لذا متقاضیان بهترین تعیین سال مالی می توانند در زمان تاسیس شرکت و یا در زمان ادامه فعالیت شرکت سال مالی خود را انتخاب کرده و یا آن را تغییر دهند، اما بهترین و معمول ترین زمان برای تعیین سال مالی از ابتدای فروردین تا پایان اسفند ماه است.

 

شرایط و چگونگی تغییر در سال مالی انواع شرکت

حسابرسان با در نظر گرفتن سال مالی شرکت ها، مواردی همچون اظهارنامه مالیاتی، صورت حساب سود و زیان، ترازنامه حسابداری، حسابرسی مالیاتی، صورت های مالی شرکت و... را طبق معیار های حسابداری تنظیم می کنند. صاحبان مشاغل و موسسان شرکت ها بایستی در زمان تاسیس شرکت و در حین تنظیم اساسنامه، سال مالی را تعیین نمایند.

 

البته لازم به ذکر است که شرکت و مجموعه های مختلف می توانند در شرایط گوناگون سال مالی خود را تغییر دهند. حال چگونگی عوض کردن در سال مالی انواع شرکت، موضوعی دارای اهمیت است که برای هر نوع شرکت با شرایط و ظوابط خاصی امکان پذیر می باشد. این شرکت ها عبارتند از:

 

شرکت های سهامی: در این نوع شرکت ها برای تغییر در سال مالی شرکت ها باید مجمع عمومی فوق العاده با حضور بیش از نصف عددی سهامداران که دارای حق رای هستند، تشکیل شود و تصمیمات باید با اکثریت دو سوم آرای افراد حاضر در جلسه تصویب شود.

 

شرکت با مسئولیت محدود: این نوع شرکت ها بین چند شریک تشکیل می شوند که مسئولیت آن ها محدود به مبلغ اسمی سهام آن ها است. در این شرکت ها تغییر سال مالی با برگزاری مجمع عمومی فوق العاده  و رای اکثریت دو سوم آرای افراد حاضر در جلسه تصویب می گردد. سپس تغییرات در اساسنامه شرکت لحاظ می شود. 

 

شرکت تضامنی: تغییر سال مالی در این شرکت ها نیز مانند شرکت های مسئولیت محدود می باشد که در مجمع عمومی فوق العاده و رای اکثریت دو سوم آرای افراد حاضر در جلسه، تصویب می گردد. سپس تغییرات در اساسنامه شرکت وارد می شود. 

 

شرکت مختلط سهامی: این نوع شرکت ها ترکیبی از شرکت های سهامی و تضامنی هستند که در آن ها تغییرات سال مالی با مشورت اعضا و در مجمع عمومی فوق العاده تصویب می شود. در این مجمع که در آن بیش از نصف تعداد سهامداران دارای حق رای حاضر هستند، تصمیمات با اکثریت دو سوم آرای افراد حاضر در جلسه اتخاذ می شود.

 

شرکت مختلط غیر سهامی: شرکت های مختلط غیر سهامی با ترکیب یک یا چند شریک ضامن و یک یا چند سهام دار با مسئولیت محدود ایجاد می شوند. تغییرات اساسنامه از جمله عوض کردن سال مالی آن ها در مجمع عمومی فوق العاده تصویب می شود. در این مجمع بیش از نصف تعداد سهامداران دارای حق رای حاضر هستند و تصمیمات باید با اکثریت دو سوم آرای افراد حاضر در جلسه اتخاذ شود. 

 

شرکت نسبی: در این نوع شرکت ها که تحت یک اسم خاص بین دو یا چند نفر تشکیل می شوند، تغییرات سال مالی در مجمع عمومی فوق العاده ایجاد می شود.

 

شرکت تعاونی: تغییرات اساسنامه از جمله تغییر در سال مالی شرکت های تعاونی نیز در مجمع عمومی فوق العاده، باید با اکثریت دو سوم آرای افراد حاضر در جلسه، تصویب شود. البته لازم به ذکر است صورتجلسه تغییر سال مالی این نوع شرکت ها در سازمان تعاون و ثبت شرکت ها رونویس می شود. چنانچه تغییرات توسط سازمان تعاون تایید شود، به تصویب می رسد.

 

از آن جایی که تمامی موضوعات شرکت ها از جمله اظهارنامه مالیاتی، صورت های مالی، ترازنامه و... مربوط به سال مالی آن ها می شود، لذا شرکت باید این نکته را در نظر داشته باشند که تمامی تغییرات در سال مالی آن ها باید ثبت گردد. این سال مالی معمولا از 1/1 آن سال آغاز شده و تا پایان آن سال ادامه دارد.

 

مدارک لازم برای تغییر سال مالی

تغییر سال مالی شرکت ها در صلاحیت مجمع عمومی فوق العاده آن شرکت می باشد. علاوه بر آن برای تغییر سال مالی شرکت نیاز به وجود شرایط و مدارکی می باشد که باید توسط شرکت به اداره ثبت شرکت ها ارائه شود. در ابتدا باید مجمع عمومی فوق العاده شرکت تشکیل و در مورد تغییر سال مالی شرکت تصمیم گیری کند و این موضوع به تصویب مجمع برسد.

 

پس از تصویب در مجمع عموعی فوق العاده، لازم است که منشی هیات رئیسه، صورت جلسه را تنظیم کند و این صورت جلسه باید به امضا تمام اعضای هیات رییسه مجمع برسد و یک نسخه از آن در مرکز شرکت نگهداری گردد.

 

پس از این که صورت جلسه توسط منشی تنظیم شد؛ باید این صورت جلسه، در سامانه جامع ثبت شرکت ها ثبت شود. بعد از ثبت صورت جلسه متقاضی از سامانه رسیدی دریافت می کند که باید آن را همراه با مدارک لازم از طریق پست به اداره ثبت شرکت ها ارسال نماید. مدارک لازم برای تغییر سال مالی شرکت به شرح ذیل است: 

 

پرینت صورت جلسه تغییر سال مالی شرکت

اگر یکی از سهامداران شرکت مذکور شریک حقوقی باشد، حتما نیاز است نماینده ای از جانب شخص حقوقی معرفی شود.

از آگهی ثبت شرکت در روزنامه رسمی تصویری ارائه شود

از روزنامه رسمی که آخرین تغییرات شرکت در آن ثبت شده است، تصویری ارائه شود

کد ثنا برای تمام اعضای شرکت 

تمامی داده های مربوط به تاریخ شروع و اتمام سال مالی جدید شرکت ارائه شود.

از شناسنامه و کارت ملی تمامی سهامداران، هیئت مدیره و بازرسان شرکت رونوشتی ارائه شود.

 

نهایتا، پس از این که فرم ها تکمیل و به اداره ثبت شرکت ها ارسال گردید، صورت جلسه و مدارک توسط کارشناس مربوطه بررسی می شود. ممکن است که مدارک ناقص باشد که در این حالت شخص، موظف به رفع نقص می باشد و یا این که اگر مدارک کامل باشد، توسط کارشناس تایید خواهد شد.

 

نحوه تغییر سال مالی شرکت

به همان اندازه که ثبت شرکت در مراجع قانونی دارای اهمیت است، ثبت تغییرات آن نیز الزامی است. یکی از مواردی که در حین طراحی و تنظیم اساسنامه شرکت مورد بررسی و تصویب قرار می گیرد، سال مالی شرکت می باشد. سال مالی در واقع مبنایی برای محاسبات مالی شرکت می باشد که تغییرات اعمال شده در آن باید ثبت گردد. یکی از موارد مورد توجه متقاضیان، نحوه تغییر سال مالی شرکت می باشد. 

 

ثبت تغییرات در شرکت از جمله تغییرات در سال مالی آن، نیازمند تنظیم نمونه صورت جلسه مناسب و مرتبط با موضوع می باشد. بدین منظور، متقاضی، ابتدا بایستی به سامانه جامع ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir وارد شده و گزینه صورت جلسه تغییرات را انتخاب نماید. در این بخش می توان به دو صورت با شناسه و یا بدون شناسه ملی تغییرات را اعمال کرد. 

 

تغییر سال مالی و مزایای آن

 

در مرحله بعدی متقاضی باید اداره کل استان و واحد ثبتی آن را انتخاب کرده و فیلد های موجود را تکمیل کند.

 

بهترین زمان تغییر سال مالی

 

در این قسمت متقاضی بایستی اطلاعات مربوطه به جلسه مثل فرم نمونه صورت جلسه، ساعت، تاریخ و... را مطابق صورت جلسه موجود تکمیل کند. 

 

نمونه صورت جلسه مجمع

 

سپس متقاضی باید تمامی دستور جلسات را در این قسمت وارد کند. 

 

مزایای تغییر سال مالی

 

در بخش بعدی متقاضی می بایست اطلاعات اشخاص حاضر در جلسه و سمت آن ها را وارد کرده و گزینه گام بعدی را انتخاب نماید. 

 

تغییر سال مالی و مزایای آن

 

پس از انجام این موارد، متقاضی باید نوع ارتباط افرادی که در جلسه دارای سمت هستند را مشخص کند. 

 

بهترین زمان تغییر سال مالی

 

حال متقاضی اطلاعات وارد کرده را مجدد بررسی کرده و در صورت صحت اطلاعات، گزینه پذیرش نهایی را انتخاب می کند.

 

نمونه صورت جلسه مجمع

 

پس از تایید و ثبت اطلاعات، برای متقاضی یک رسید پذیرش صادر می گردد. سپس شخص بایستی مدارک لازم را تهیه کرده و به اداره ثبت شرکت ها ارسال نماید. سازمان مذکور مدارک متقاضی را بررسی کرده و در صورت صحت و تایید آن ها، با اطلاعات درج شده در سامانه مطابقت می دهد. در صورت تاییدیه نهایی، درخواست تغییر سال مالی باید در روزنامه رسمی آگهی شود. پس از آن و با دریافت شماره مکانیزه، ثبت تغییرات به انجام می رسد.

 

نمونه صورت جلسه تغییر سال مالی شرکت سهامی خاص

شرکت ها و مجموعه های مختلف در هنگام تاسیس باید برای خود اساسنامه ای طراحی و تنظیم نمایند که یکی از موارد حائز اهمیت در این قسمت، تعیین سال مالی شرکت می باشد. سال مالی شرکت در واقع تعیین یک بازه زمانی مشخص برای برآورد کردن هزینه ها، ارائه و پلمپ دفاتر، اظهارنامه مالیاتی و... می باشد که توسط هیئت مدیره به تصویب می رسد.

 

گاهی اوقات با توجه به شرایط خاصی که ممکن است برای شرکت ها ایجاد شود، آن ها متقاضی تغییر در سال مالی خود می باشند. تغییر در سال مالی بایستی مانند ثبت شرکت، به ثبت برسد. برای انجام این تغییرات موارد و مدارک گوناگونی وجود دارد که متقاضیان با طی کردن آن ها به هدف خود دست پیدا می کنند.

 

در نهایت، پس از فراهم کردن شرایط و جمع آوری مدارک مورد نیاز برای ثبت تغییر سال مالی شرکت، متقاضیان با طی کردن مراحلی در سامانه ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir می توانند درخواست خود را به ثبت برسانند. برای انجام این امر بهتر است متقاضیان نمونه صورت جلسه تغییر سال مالی شرکت سهامی خاص را مطالعه کنند تا به جزئیات انجام این امر پی ببرند.

 

نمونه صورت جلسه تغییر سال مالی شرکت سهامی خاص
  • نویسنده: دینا
  • حجم: 554 KB
  • منبع: دینا

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه تغییر سال مالی و شرایط آن در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه تغییر سال مالی و شرایط آن پاسخ دهند.