دینا / خانواده / سایر موضوعات خانواده / تخریب جهیزیه توسط زوج

تخریب جهیزیه توسط زوج

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

چنانچه ارکان جرم تخریب، در تخریب جهیزیه توسط زوج، برای قاضی رسیدگی کننده به پرونده محرز گردد، دادگاه، اقدام به صدور حکم قانونی خراب کردن اموال دیگری که حسب مورد، حبس و یا جزای نقدی است، خواهد کرد و بهترین راه جلوگیری از خراب کردن جهاز توسط زوج، ثبت درخواست صدور قرار تامین خواسته جهیزیه است.

 

اگرچه در قانون و بر اساس ماده 1107 قانون مدنی، جهیزیه، از مصادیق نفقه و از جمله حقوق مالی زن در زندگی مشترک برشمرده شده و قانون گذار، تهیه و خرید آن را تکلیف مرد می داند، لکن، بر حسب عرف و آداب و رسوم اکثر مناطق ایران، دختران و خانواده های آنان، اقدام به تهیه جهیزیه می نمایند.

 

همین امر، سبب می گردد که در مواقع بروز اختلاف یا جدایی، زوجه درخواست استرداد جهیزیه را داشته باشد، اما زوج، با این امر، مخالفت کرده و اقدام به تخریب جهیزیه نماید. با توجه به مسائل حاشیه ای مربوط به جهیزیه، قانون گذار، حکم قانونی خراب کردن جهاز و تخریب آن توسط زوج را پیش بینی کرده است.

 

لذا در مقاله حاضر، به جهت اهمیت و شایع بودن تخریب جهیزیه توسط زوج، حکم قانونی خراب کردن جهاز توسط او، مجازات آن، نحوه جلوگیری از تخریب وسایل و نحوه اثبات خراب کردن جهیزیه توسط شوهر، مورد بررسی و توضیح قرار گرفته است.

حکم قانونی تخریب جهیزیه توسط زوج

حکم قانونی تخریب جهیزیه توسط زوج، پرسش اغلب زنان و مردانی است که در پروسه جدایی، به دلیل اختلافات فی مابین، با مساله خراب کردن جهیزیه و ایجاد آسیب عمدی به آن ها، از جانب زوج، روبرو شده اند. لذا در این تیتر، با بررسی موادی از قانون مجازات اسلامی، حکم قانونی خراب کردن جهاز توسط زوج، ذکر می شود.

 

قانون گذار، در ماده ۶۷۷ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازات‌ های بازدارنده) [اصلاحی ۱۳۹۹/۲/۲۳]، هرگونه، تخریب، تلف و از کار انداختن عمدی اموال منقول و غیر منقول دیگری را از مصادیق جرم تخریب و مستحق مجازات دانسته است.

 

بنابراین، چنانچه رکن قانونی جرم تخریب، رکن مادی و رکن معنوی، یعنی رفتار مندرج در ماده 677 قانون مجازات، در عمل و در عالم خارج، با سوء نیت و قصد ضرر رساندن، توسط زوج، در خصوص جهیزیه زوجه، اتفاق افتد، جرم تخریب جهیزیه، محقق شده و مرد، حسب مورد، به مجازات های پیش بینی شده برای تخریب، محکوم می گردد.

 

شایان ذکر است، در برخی دادنامه های صادره از محاکم، دیده شده که به علت عدم تشخیص رکن معنوی، یعنی قصد ضرر و عمد در تخریب جهیزیه توسط شوهر، حکم به جرم تخریب و مجازات آن، داده نشده و با این استدلال که آسیب رساندن به وسایل زندگی مشترک، ولو جهیزیه، در هنگام عصبانیت، از رکن معنوی جرم تخریب برخوردار نیست، رای به برائت مرد داده شده است.

 

بنابراین، بهتر است در هنگام طرح دعوا، زنان از ادله اثبات کافی برای اثبات عمد و سوء نیت مرد و قصد ضرر رساندن به جهیزیه زن از طریق تخریب جهیزیه، برخوردار باشند. این ادله می تواند، پیامک های رد و بدل شده، تهدیدات صورت گرفته در این خصوص و سایر ادله اثبات دعوا باشد.

مجازات تخریب جهیزیه توسط زوج

ماده ۶۷۷ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازات‌ های بازدارنده)، ماده ای است که باید برای بررسی مجازات تخریب جهیزیه توسط زوج، به آن، مراجعه کرد، در صورتی که ارکان جرم تخریب، محرز گردد، حکم قانونی خراب کردن جهاز زوجه، حسب مورد، حبس یا جزای نقدی خواهد بود. در زیر، مستند مجازات جرم تخریب جهیزیه توسط زوج، یعنی ماده 677 قانون مجازات، ارائه می گردد.

 

ماده 677 قانون مجازات اسلامی [اصلاحی ۱۳۹۹/۲/۲۳]، مقرر داشته: "هرکس عمدا، اشیا منقول یا غیر منقول متعلق به دیگری را تخریب نماید یا به هر نحو، کلا یا بعضا، تلف نماید و یا از کار اندازد، به حبس از سه ماه تا یک سال و شش ماه [و] در صورتی که میزان خسارت ‌وارده یکصد میلیون (۱۰۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال یا کمتر باشد به جزای نقدی تا دو برابر معادل خسارت ‌وارده، ‌محکوم خواهد شد."

 

شایان ذکر است، پس از اعمال اصلاحات در برخی مواد قانون مجازات، جرم تخریب، یک جرم قابل گذشت محسوب شده و جنبه عمومی ندارد، بنابراین، پیگیری و تعقیب آن، نیاز به ثبت شکواییه از جانب شاکی این جرم داشته و با گذشت شاکی نیز امکان صدور قراری نظیر موقوفی تعقیب، قابل تصور است.

نحوه جلوگیری از تخریب جهیزیه توسط زوج

در صورتی که جهیزیه، توسط زوجه تهیه شده و قصد استرداد آن را دارد، بهتر است برای جلوگیری از تخریب جهیزیه توسط زوج، اقدامات قانونی و پیشگیری های لازم را انجام دهد. لذا این تیتر از مقاله دینا، به بررسی نحوه جلوگیری از تخریب جهیزیه توسط زوج، اختصاص یافته است.

 

نحوه جلوگیری از تخریب جهیزیه توسط زوج، در درجه اول، با ثبت درخواست صدور قرار تامین خواسته جهیزیه، از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی صورت می گیرد تا به موجب آن، جهیزیه زن، تا زمان صدور حکم بر استرداد جهیزیه، توقیف گردد و از هرگونه تعرض و آسیبی، مصون بماند.

 

برای این امر، یا زن باید از سند رسمی مربوط به مالکیت جهیزیه برخوردار باشد، یا اثبات کند، جهیزیه او در معرض تضییع و تفریط است یا خساراتی را که ممکن است به طرف مقابل وارد آید، نقدا به صندوق دادگستری بپردازد تا قرار تامین، صادر گردد و پس از صدور قرار تامین خواسته جهیزیه، زوجه، صرفا تا ده روز از تاریخ صدور قرار تامین خواسته جهیزیه، فرصت دارد تا نسبت به اصل دعوا، دادخواست دهد. 

 

یکی دیگر از روش هایی که برای جلوگیری از تخریب جهیزیه توسط زوج، مورد استفاده قرار می گیرد، ارسال اظهارنامه قضایی و امین کردن مرد، نسبت به اموال موضوع جهیزیه است. در این شرایط، مرد، امین اموال جهیزیه محسوب می گردد و در قبال تخریب، تعدی و تفریط خود، نسبت به جهیزیه زن، ضامن است.

 

نحوه اثبات خراب کردن جهیزیه توسط زوج

در تخریب جهیزیه توسط زوج، تنها در صورتی حکم به مجازات خراب کردن جهاز داده خواهد شد که زوجه، بتواند تخریب جهیزیه توسط شوهر را اثبات کند. لذا در این تیتر، نحوه اثبات خراب کردن جهیزیه توسط زوج، بررسی می شود. تنها را اثبات خراب کردن جهیزیه توسط شوهر، استفاده از ادله اثبات دعوی و امارات است که عبارتند از:

 

اقرار: یعنی خود مرد، در محضر دادگاه یا به موجب یک اقرارنامه رسمی، نسبت به تخریب جهیزیه زوجه، اعتراف کند.

 

شهادت: یعنی، افرادی غیر از اصحاب دعوا که در دعوا، ذی نفع نبوده، در محضر دادگاه، حاضر شده و درخصوص تخریب جهیزیه توسط شوهر، شهادت دهند.

 

سوگند: به معنای گواه گرفتن خدا، بر صحت گفته ها می باشد که در دعاوی ای که موضوع آن ها مال است یا در ضرر و زیان ناشی از جرم، مدعی خصوصی ای که امکان اقامه بینه شرعی ندارد، می‌ تواند با معرفی یک شاهد مرد یا دو شاهد زن، به ضمیمه یک سوگند، ادعای خود را فقط از جنبه مالی اثبات کند. (مستفاد از ماده ۲۰۹ قانون مجازات اسلامی)

 

علم قاضی: یعنی قاضی پرونده، با علم خود که از بررسی ادله و امارات ارائه شده به دست آمده، در خصوص دعوای تخریب جهیزیه توسط شوهر، به یقین برسد و بر اساس یقین خود، اقدام به صدور حکم به محکومیت یا برائت نماید.

 

امارات: مقصود از امارات، مواردی نظیر نظریه کارشناس دادگستری، اسکرین شات از پیامک ها، صوت و فیلم ضبط شده، فیلم دوربین های مدار بسته و هر آن چیزی است که به قاضی پرونده، کمک می کند تا در خصوص موضوع، به علم و یقین برسد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص تخریب جهیزیه توسط زوج و حکم قانونی آن در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون تخریب جهیزیه توسط زوج و حکم قانونی آن پاسخ دهند.