دینا / حقوقی / سایر موضوعات حقوقی / خسارت تاخیر تادیه

تاخیر تادیه

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

خسارت تاخیر تادیه که محاسبه آنلاین آن با مراجعه به سایت های ارائه دهنده این خدمت، میسر است، خسارت ناشی از دیرکرد در پرداخت دین مالی ایجاد شده به موجب چک یا قرارداد و... بوده که نحوه مطالبه خسارت دیرکرد چک یا خسارت تاخیر تادیه سایر دیون مالی، با ثبت دادخواست این امر، از دفاتر خدمات قضایی، می باشد.

 

تعهدات مالی یا غیر مالی ایجاد شده به موجب عقود و قراردادها یا اسناد تجاری، از نظر قانون گذار، بسیار قابل احترام هستند تا جایی که قانون گذار، برخی ضمانت اجراها و خسارات را در خصوص عدم پرداخت دیون مالی در موعد مقرر، تعیین کرده است.

 

خسارت تاخیر تادیه، از جمله خسارت های پیش بینی شده توسط قانون گذار در خصوص دیون مالی است که تنها در صورتی محقق خواهد شد که اولا، شرایط مطالبه آن، فراهم گردد، ثانیا، متقاضی و مطالبه کننده این خسارت، با نحوه مطالبه خسارت دیرکرد چک یا دیون ناشی از قراردادهای مالی و.. آشنا باشد و بداند که فرمول محاسبه آنلاین و غیر آنلاین این خسارت، چیست.

 

لذا در مقاله حاضر، چیستی خسارت تاخیر تادیه، نحوه مطالبه خسارت دیرکرد چک و سایر عقود مالی، جدول شاخص محاسبه خسارت تاخیر تادیه بانک مرکزی، نحوه محاسبه آنلاین این خسارت در خصوص وجه نقد، مبدا زمانی شروع محاسبه خسارات ناشی از دیرکرد پرداخت دیون مالی و موارد عدم تعلق آن بررسی شده و در خصوص نحوه دانلود رایگان نرم افزار محاسبه این خسارت و زمان محاسبه خسارت تاخیر تادیه و نیز؛ در چه صورت خسارت تاخیر تادیه تعلق نمی گیرد؛ صحبت گردیده است.

خسارت تاخیر تادیه چیست

بر اساس عرف و قانون، هنگامی که فردی، به موجب چک، عقود معین یا نامعین، نظیر عقد قرض و سایر موارد، دینی به گردنش است، یعنی بدهی مالی ای به دیگری دارد، موظف است که دین و بدهی را در موعد مقرر، به طرف مقابل یا نماینده قانونی وی، بپردازد. 

 

در شرایطی که فردی در موعد مقرر، علی رغم استطاعت مالی، از پرداخت دین مالی از نوع وجه رایج مملکت، که به موجب چک یا قرارداد و سایر جهات مشروع و قانونی ایجاد شده، خودداری ورزد، موظف به پرداخت خسارت تاخیر تادیه یا خسارت ناشی از دیرکرد در پرداخت اصل دین خواهد شد که در برخی از موارد، مبلغ بسیار سنگینی می باشد. 

 

با در نظر گرفتن مقدمات مذکور، در پاسخ به این پرسش که خسارت تاخیر تادیه چیست؟ باید گفت، خسارت تاخیر تادیه، یک نهاد حقوقی پیش بینی شده در قانون است که در موارد دیرکرد در پرداخت اصل دین مالی، محقق می گردد و چنانچه داین یا طلبکار آن را مطالبه کند، مدیون باید، علاه بر دین اصلی، خسارت تاخیر تادیه را نیز بپردازد. 

 

البته در دیون مالی(غیر از دین مالی ایجاد شده به موجب چک)، این خسارت، زمانی محقق می گردد که تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار رخ داده باشد. علاقمندان به کسب اطلاعات در خصوص شرایط خسارت تاخیر تادیه، می توانند، مقاله لینک حتما بخوانید را مطالعه کنند.

نحوه مطالبه خسارت تاخیر تادیه

نحوه مطالبه خسارت تاخیر تادیه، یکی از موارد مهمی است که طلبکاران باید از آن، مطلع باشند. لذا در این تیتر، در خصوص این مورد، توضیحات حقوقی لازم، ارائه می گردد. در گام اول، طلبکار باید، با توجه به منشا دین مالی که می تواند قرارداد، چک و... باشد، اقدام به مطالبه پرداخت دین از بدهکار نماید و گواهی عدم پرداخت چک را از بانک اخذ کند.

 

در راستای مطالبه دین ناشی از قرارداد و خسارات دیرکرد آن، بهتر است که اظهارنامه قضایی ارسال شود. در صورتی که پس از ارسال اظهارنامه یا تقاضای شفاهی بر پرداخت دین و...، بدهکار، همچنان از پرداخت دین، خودداری کرد، طلبکار باید اقدام به طرح دعوی مطالبه وجه و خسارت تاخیر تادیه نماید و دادخواست مطالبه وجه و خسارت تاخیر تادیه را ثبت کند؛ 

 

برای این کار، نیاز است تا فرد با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی یا سایت adliran.ir، اقدام به تشکیل حساب کاربری در سامانه ثنا نماید؛ سپس، شخصا یا با کمک وکیل یا مشاور حقوقی، دادخواست مطالبه وجه و خسارت تاخیر تادیه را تنظیم کرده و آن را به صورت فایل ورد، برروی یک حافظه، نظیر سی دی یا تلفن همراه، ذخیره کند؛

 

در نهایت، فرد باید با در دست داشتن مدارک لازم و دادخواست تنظیمی، برای ارسال دادخواست، به دفاتر خدمات قضایی، مراجعه کند تا پس از پرداخت هزینه دادرسی و هزینه تعرفه خدمات دفاتر، دادخواست به مرجع صالح، ارسال شده و رای مقتضی، صادر گردد.

جدول شاخص محاسبه خسارت تاخیر تادیه بانک مرکزی

بر اساس موادی چون ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی، پس از درخواست پرداخت طلب توسط طلبکار، هرگونه تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار، سبب می گردد، مبلغ خسارت تاخیر تادیه، با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه تعیین شده توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، محاسبه شود. لذا در این تیتر، فایل دانلود جدول شاخص محاسبه خسارت تاخیر تادیه بانک مرکزی، ارائه خواهد شد.

 

فایل دانلود جدول شاخص محاسبه خسارت تاخیر تادیه بانک مرکزی
  • حجم: 10/9 KB
  • منبع: سایت بانک مرکزی

 

در اغلب موارد، خسارت تاخیر تادیه و وجه التزام ناشی از قرارداد با یکدیگر یکی انگاشته می شوند، حال آنکه متفاوت هستند؛ لذا، مطالعه مقاله لینک حتما بخوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر پیرامون این موضوع، به خوانندگان محترم، توصیه می گردد.

 

نحوه محاسبه آنلاین خسارت تاخیر تادیه وجه نقد

نحوه محاسبه آنلاین خسارت تاخیر تادیه وجه نقد یا خسارت دیرکرد پرداخت وجه چک، پرسش برخی بدهکاران و طلبکارانی است که می خواهند با توافق اقدام به پرداخت و دریافت خسارت تاخیر تادیه کرده یا قبل از مراجعه به دادگاه، از حدود خسارت تاخیر تادیه قابل دریافت یا پرداخت، مطلع باشند.

 

در توضیح نحوه محاسبه آنلاین خسارت تاخیر تادیه وجه نقد یا خسارت دیرکرد پرداخت وجه چک، باید گفت، برای این امر، یا فرد باید سایت هایی نظیر سایت بانک مرکزی که اقدام به ارائه این خدمت به صورت اینترنتی می نمایند را در مرورگر خود جستجو کرده یا اقدام به نصب اپلیکیشن های موبایلی ارائه دهنده این خدمت کند. که در این تیتر، راهنمای تصویری محاسبه آنلاین خسارت تاخیر تادیه وجه نقد از سایت بانک مرکزی، ارائه شده است.

 

در ابتدا فرد باید، آدرس سایت بانک مرکزی cbi.ir را جستجو کند و پس از ورود به سایت، از بخش آمار و داده ها، گزینه نرخ تورم و شاخص بهای کالا و خدمات مصرفی را انتخاب نماید.

 

خسارت تاخیر تادیه

 

در این بخش، فرد باید گزینه محاسبه گر تورم را انتخاب کند.

 

 نحوه مطالبه دیرکرد چک

 

در این مرحله، باید اعداد لازم را در کادرهای مربوطه، وارد کرده و برروی گزینه محاسبه، کلیک کند.

 

محاسبه آنلاین خسارت تاخیر تادیه

 

در نهایت، برای محاسبه خسارت تاخیر تادیه خالص و جدا از اصل مبلغ بدهی، فرد باید، مبلغ بدهی اولیه را از نتیجه محاسبه شده توسط سایت بانک مرکزی، کسر کند تا مبلغ خسارت تاخیر تادیه، جدای از اصل بدهی، به دست آید. علاقمندان به محاسبه تاخیر تادیه چک می توانند، مقاله زیر را مطالعه کنند.

 

فرمول محاسبه خسارت تاخیر تادیه بانک مرکزی

بانک مرکزی، در سایت خود، فرمول محاسبه خسارت تاخیر تادیه را ارائه کرده است که در این تیتر از مقاله دینا، با استناد به آنچه در سایت بانک مرکزی، به آدرس cbi.ir آمده، این فرمول ارائه و در خصوص آن، توضیح داده خواهد شد. فرمول محاسبه خسارت تاخیر تادیه بانک مرکزی، عبارت است از:

 

در ابتدا، برای محاسبه ارزش ريالی مبلغی در يک مقطع زمانی، نسبت به مقطع زمانی ديگر (در گذشته)، باید شاخص تورم زمان سررسید بدهی تقسیم بر شاخص تورم زمان جدید شده و حاصل، ضرب در مبلغ بدهی گردد تا ارزش پول قدیم در زمان جدید به دست آید. سپس برای محاسبه خسارت تاخیر تادیه وارد شده باید، مبلغ بدهی اولیه، از نتیجه محاسبه مذکور کسر گردد.

 

همانطور که در تیتر قبلی، ضمن یک راهنمای تصویری، توضیح داده شد، افراد می توانند این محاسبه را به صورت آنلاین و با مراجعه به سایت بانک مرکزی cbi.ir، انجام دهند. برای این امر، کافی است پس از ورود به سایت، گزینه آمار و داده ها، سپس، گزینه نرخ تورم و شاخص بهای کالا و خدمات مصرفی و در نهایت، گزینه محاسبه گر تورم، انتخاب گردد.

 

خسارت تاخیر تادیه یا دیرکرد از چه زمانی محاسبه می شود؟

در اغلب موارد، مبداء زمانی محاسبه خسارت تاخیر تادیه یا دیرکرد وجه چک یا بدهی نقدی، برای افراد، مورد پرسش است و این سوال را مطرح می نمایند که خسارت تاخیر تادیه یا دیرکرد از چه زمانی محاسبه می شود؟ لذا در این تیتر، مبداء زمانی محاسبه دیرکرد چک و وجه نقد، به طور جداگانه، ذکر خواهد شد.

 

مبداء زمانی محاسبه دیرکرد چک از تاریخ سرررسید چک و بر اساس نرخ تورم تاریخ چک است و بر اساس قوانین جدید، زمان مطالبه چک، مبداء محاسبه خسارت تاخیر تادیه، نخواهد بود. ماده 2 قانون صدور چک و تبصره الحاقی به این ماده، همچنین، قانون استفساریه تبصره الحاقی به ماده 2 و آرای وحدت رویه صادره نیز، تایید کننده این امر هستند.

 

مبداء زمانی محاسبه دیرکرد و تاخیر تادیه وجه نقد، پس از سررسید پرداخت و بعد از مطالبه داین یا طلبکار است؛ یعنی در صورتی که طلبکار، پس از سررسید پرداخت و استنکاف بدهکار از پرداخت دین، به موجب اظهارنامه یا از هر طریق قابل اثبات دیگری، وجه نقد و بدهی را مطالبه نکرده باشد و پس از گذشت دو سال یا بیشتر اقدام به ثبت دادخواست مطالبه وجه و خسارت تاخیر تادیه کند، مبداء زمانی محاسبه خسارت تاخیر تادیه، از زمان ثبت دادخواست می باشد. در قسمت بعدی به سوال در چه صورت خسارت تاخیر تادیه تعلق نمیگیرد؛ پرداخته خواهد شد.

 

در چه صورت خسارت تاخیر تادیه تعلق نمی گیرد؟

قانون گذار، مواردی را پیش بینی کرده که در صورت تحقق آن موارد، خسارت تاخیر تادیه، به دین مالی، تعلق نمی گیرد. با توجه به اهمیت این موضوع، در این تیتر از مقاله دینا، بررسی خواهد شد که در چه صورت خسارت تاخیر تادیه تعلق نمی گیرد؟ موارد عدم تعلق خسارت تاخیر تادیه عبارتند از:

 

در پاسخ به این پرسش که در چه صورت خسارت تاخیر تادیه تعلق نمی گیرد؛ می توان بیان داشت که در صورتی که دین، مالی نباشد؛ در صورتی که سبب ایجاد آن، مشروع و قانونی نباشد؛ در صورتی که در بدهی و دیون مالی (غیر از مواردی که سبب دین مالی، چک است)، پس از سررسید، طلبکار، پرداخت طلب خود از بدهکار را مطالبه نکرده باشد یا نتواند این مطالبه را به محکمه ثابت کند؛

 

بدهکار، علی رغم تمکن مالی، از پرداخت دین (وجه نقد) یا وجه چک به طلبکار، خودداری ورزیده باشد؛ دین موجود، از نوع وجه رایج مملکت نباشد؛ تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار در خصوص دیون مالی (غیر از مواردی که سبب دین مالی، چک است)، محقق نشده باشد.

 

دانلود رایگان نرم افزار محاسبه خسارت تاخیر تادیه

با توجه به رواج استفاده از اینترنت، شرکت های نرم افزاری مختلف، اقدام به طراحی و ارائه رایگان نرم افزار محاسبه خسارت تاخیر تادیه کردند تا افراد، بتوانند به راحتی، از طریق سیستم کامپیوتر یا تلفن همراه خود، میزان خسارت تاخیر تادیه چک یا وجه نقد را محاسبه کنند.

 

برای دانلود رایگان نرم افزار محاسبه خسارت تاخیر تادیه، افراد متقاضی می توانند عین عبارت "دانلود رایگان نرم افزار محاسبه خسارت تاخیر تادیه برای اندروید/آیفون/ویندوز" را در مرورگر سیستم یا تلفن همراه خود، جستجو کرده و با هدایت به سایت مربوطه و طی مراحل لازم، اقدام به دانلود نرم افزار مد نظر خود کنند.

 

در صورتی که محکوم به پرداخت خسارت دیرکرد تادیه چک یا وجه نقد، پس از صدور اجراییه، از پرداخت وجه مندرج در حکم خودداری کند، بر اساس قانون نحوه اجرای محکومیت مالی، با وی برخورد خواهد شد و امکان توقیف اموال یا صدور حکم جلب وی، وجود خواهد داشت که علاقمندان به کسب اطلاعات در این خصوص، می توانند مقاله زیر را مطالعه کنند.

 

زمان محاسبه خسارت تاخیر تادیه

در قسمت های پیشین مقاله به چیستی و ماهیت خسارت تاخیر تادیه پرداخته و فرمول و نحوه محاسبه مبلغ آن را بیان نمودیم و به این پرسش پاسخ دادیم که در چه صورت خسارت تاخیر تادیه تعلق نمی گیرد. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح زمان محاسبه خسارت تاخیر تادیه بپردازیم.

 

در خصوص زمان محاسبه خسارت تاخیر تادیه می بایست به ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی مراجعه شود. مطابق با این ماده، زمان محاسبه خسارت تاخیر تادیه در وجه نقد؛ از تاریخ سررسید و پس از مطالبه طلبکار تا تاریخی است که مدیون، دین خود را پرداخت می نماید.

 

اگر متقاضی در تاریخ سررسید، طلب و وجه نقد خود را از مدیون مطالبه نکرده باشد؛ خسارت تاخیر تادیه از زمان مطالبه؛ محاسبه خواهد شد. مبنای زمان مطالبه نیز شواهد و قرائن این امر، نظیر ارائه دادخواست، اظهارنامه قضایی و ... می باشد. زمان محاسبه خسارت تاخیر تادیه در چک نیز؛ زمان سررسید چک می باشد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه محاسبه خسارت تاخیر تادیه در کانال تلگرام حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه محاسبه خسارت تاخیر تادیه پاسخ دهند.