داشتن تتو در ایران جرم نیست و خالکوبی در قانون مجازات، جرم انگاری نشده؛ صرف داشتن خالکوبی، سبب محرومیت از اخذ یا تمدید گواهینامه یا معافیت از خدمت نمی شود و در صورتی که کمیسیون پزشکی، مشکلات اعصاب روان را در این افراد، تشخیص دهد، ممکن است مشمول برخی معافیت ها یا ممنوعیت ها گردند.
برای مشاوره حکم خالکوبی در قانون مجازات
برای مشاوره حکم خالکوبی در قانون مجازات
یکی از هنرهایی که از قدیم الایام در ایران و سایر کشورهای جهان وجود داشته و امروزه، بسیار پر طرفدار است، خالکوبی یا تتو می باشد. مقصود از تتو، نقش هایی است که با سوزن یا دستگاه تتو و با جوهر های دائمی و طول عمر بالا، بر روی بدن افراد، نقاشی و تصویر گری می شوند و تا آخر عمر، همراه آن ها خواهند بود.
با توجه به استقبال نسل جوان از خالکوبی و وجود این باور غلط که در ایران، تتو صرفا بر روی بدن خلافکاران وجود دارد، شایعاتی در خصوص جرم و مجازات خالکوبی، تاثیر آن در ممنوعیت از اخذ یا تمدید گواهینامه و همچنین، جریمه و معافیت از سربازی به واسطه داشتن تتو، به گوش می خورد و این امر، بیش از هر چیزی، ضرورت بررسی خالکوبی در قانون مجازات و سایر قوانین را ایجاب می نماید.
لذا در مقاله حاضر، حکم خالکوبی در قانون مجازات و این پرسش که آیا تتو در ایران جرم است؟ بررسی شده، پیرامون، تاثیر داشتن خالکوبی در سربازی و تمدید گواهینامه، صحبت گردیده و توضیح داده شده که تتو در چه شغل هایی ممنوع بوده و مشکلات داشتن خالکوبی های ممنوعه در ایران چیست.
با توجه به استقبال فراوان نسل جوان از هنر تتو و تمایل آن ها به داشتن خالکوبی، همچنین به علت وجود شایعات فرآوارن در خصوص این هنر، اکثر افراد، این پرسش را مطرح می نمایند که خالکوبی در قانون مجازات چه حکمی دارد؟ و آیا تتو در ایران جرم است؟
در توضیح حکم خالکوبی در قانون مجازات باید گفت، قانون مجازات و سایر قوانین کیفری، در خصوص تتو، ساکت هستند و هیچگونه حکم ویژه ای درباره داشتن خالکوبی یا انجام آن برای دیگران، پیش بینی و تصویب نشده است.
بنابراین، خالکوبی داشتن یا خالکوبی کردن برای دیگری، در قانون مجازات، ممنوع نیست و تنها ممکن است افرادی که تتو های غیر مجازی نظیر نمادهای شیطان پرستی، زنان برهنه و یا هر طرحی که عفت و اخلاق عمومی را جریحه دار کند، داشته باشند، با استناد به بخش دوم ماده 638 قانون مجازات اسلامی، به حبس از ده روز تا دو ماه یا تا (۷۴) ضربه شلاق محکوم گردند؛ این امر هم در صورتی تحقق خواهد یافت که تتو، در قسمت هایی از بدن که در معرض دید است قرار داشته باشد.
شایان ذکر است، تشخیص اینکه طرح تتو مجاز است یا غیر مجاز و سبب جریحه دار شدن عفت عمومی گردیده یا خیر، با قاضی پرونده خواهد بود و اینگونه نیست که در قانون یا آیین نامه ها، طرح های تتو، به طرح تتو مجاز و تتو غیر مجاز، تقسیم بندی شده باشند.
برای پاسخ به این پرسش که آیا خالکوبی در ایران جرم است؟ باید ماده 2 قانون مجازات را مورد بررسی قرار داد. ماده 2 قانون مجازات اسلامی در تعریف جرم مقرر داشته : "هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است، جرم محسوب می شود ."
با در نظر گرفتن ماده بالا، خالکوبی و تتو، جرم نیست و داشتن و انجام دادن آن، مجازاتی را برای افراد، در پی نخواهد داشت؛ مگر اینکه تتو فرد از منظر قاضی، طرحی داشته باشد که سبب جریحه دار شدن عفت عمومی گردد که در این صورت، به علت جریحه دار کردن عفت عمومی و نه به صرف خالکوبی داشتن، فرد به مجازات حبس یا شلاق، محکوم خواهد شد.
خالکوبی و تتو، تنها در صورتی جرم خواهد بود که در آینده، در قانون مجازات اسلامی، برای آن، مجازات تعیین شده باشد، یعنی عنصر قانونی آن، در قانون مجازات یا سایر قوانین کیفری، به واسطه پیش بینی و تصویب قانون گذار، موجود گردد.
با توجه به عدم جرم انگاری تتو در قانون مجازات اسلامی و با در نظر گرفتن تمام آنچه در تیترهای قبلی، در خصوص حکم خالکوبی در قانون مجازات ذکر شد، می توان گفت، عبارت رایج جرم خالکوبی در سربازی، یک عبارت و باور غلط است و داشتن تتو، چه در موقعیت سربازی و چه در سایر موقعیت ها، جرم نیست.
تنها تاثیری که ممکن است داشتن خالکوبی، در سربازی افراد بگذارد، این است که آن ها را با برخی معافیت های دائم یا موقت یا معافیت از رزم، مواجه سازد. با این توضیح که در صورتی که زمان مراجعه مشمولین برای معاینات پزشکی اعزام به خدمت، خالکوبی های زیاد و غیر متعارفی در بدن فرد رویت گردد، ممکن است او را از جهت بررسی سلامت روان، به کمیسیون های پزشکی، ارجاع دهند.
چنانچه کمیسیون پزشکی، بر این نظر باشد که مشمول، از سلامت روانی کامل، برخوردار نیست و تتو های فرآوان و غیر متعارف او را نوعی خودزنی یا تمایل به آزار بدن و جسم خویش لحاظ کند، ممکن است رای به معافیت دائم یا معافیت از مواردی چون رزم، بدهد.
از جمله پرسش هایی که به علت رواج شایعات در خصوص تتو مطرح می گردد، مبنی بر این است که آیا تتو مانع از تمدید گواهینامه است؟ لذا این تیتر از مقاله حقوقی دینا، به بررسی حکم و تاثیر داشتن خالکوبی در اخذ یا تمدید گواهینامه، اختصاص خواهد یافت.
صرف داشتن تتو، مانع از اخذ یا تمدید گواهینامه نخواهد شد اما در مواردی که داشتن خالکوبی های فرآوان و غیر متعارف، به نظر کمیسیون روانپزشکی، نشان از عدم سلامت کامل روانی فرد باشد، ممکن است شخص را با ممنوعیت دائم از داشتن گواهینامه یا عدم تمدید آن و یا تمدید برای مدت کوتاه، نظیر دو سال، مواجه سازد.
با این توضیح که عامل انسانی، نقشی مهم در تصادفات داشته و برخی بیماری های روانی، می توانند موثر در رانندگی باشند و سبب بروز حادثه و تصادف گردند. به همین علت است که در صورت مشاهده خالکوبی های نامتعارف در مکان هایی مانند سر و صورت و...، ممکن است فرد به کمیسیون روانپزشکی، ارجاع شود تا سلامت و عدم سلامت روان وی، مورد بررسی قرار گیرد.
پس از بررسی حکم خالکوبی در قانون مجازات و اینکه آیا تتو در ایران جرم است؟ در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، پیرامون شغل هایی که داشتن تتو در آن ها ممنوع است، صحبت خواهد شد و نظر قوانین استخدامی در این خصوص، ذکر خواهد گردید.
در پاسخ به این پرسش که تتو در چه شغل هایی ممنوع است؟ باید گفت، هیچ گونه آیین نامه یا قانونی مبنی بر اعلام شغل هایی که تتو و خالکوبی، در آن ها ممنوع است، وجود نداشته و از آنجا که استخدام هر فرد، با کارگزینی سازمان ها و ادارات می باشد، این امر، کاملا بستگی به قوانین داخلی سازمان دارد.
اما، به طور کل، با در نظر گرفتن سیستم اداری و حکومتی ایران، می توان پیش بینی کرد که امکان دارد، داشتن تتو در شغل های نظامی یا مشاغل دولتی حساس نظیر نمایندگی مجلس، ریاست جمهوری و... ممنوع بوده یا این قانون وجود داشته که خالکوبی فرد، نباید در منظر و دید قرار داشته باشد.
پس از بررسی احکام تتو در قوانین و شرایط و موقعیت های مختلف، نوبت به بررسی تتوهای ممنوعه و مشکلات آن در ایران می رسد. در توضیح این موضوع باید گفت، در هیچ قانون یا آیین نامه ای، به صراحت، صحبت از طرح تتو مجاز و تتو غیر مجاز نشده و نمی توان گفت، چه تتو هایی ممنوعه و چه خالکوبی هایی غیر ممنوعه هستند.
اما، با نظر به آنچه از ابتدای مقاله تا کنون ذکر گردید، می توان گفت، تتو هایی که عفت عمومی را جریحه دار کنند، تبلیغ یک فرقه منحرف یا تبلیغ علیه نظام باشند یا تصاویری مستهجن، نظیر اندام برهنه زنانه یا مردانه را دربربگیرند، جزو تتو های ممنوعه، محسوب خواهند شد.
به عنوان کلا آخر، به دوست داران خالکوبی و تتو، توصیه می گردد در هنگام انتخاب طرح و تصمیم برای اقدام به انجام خالکوبی، حتما قوانین، باورها و اعتقادات عرفی و سنتی ایران، همچنین، شغلی که در آینده، قصد فعالیت در آن را دارند، در نظر گرفته و سپس، برای انتخاب طرح و زدن تتو، اقدام کنند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص حکم خالکوبی در قانون مجازات در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون حکم خالکوبی در قانون مجازات پاسخ دهند.
برای مشاوره حکم خالکوبی در قانون مجازات
برای مشاوره حکم خالکوبی در قانون مجازات
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©