شاخص بازار اول و بازار دوم، نشان دهنده وضعیت سودآوری شرکت های پذیرفته شده در بازار اول و بازار دوم بورس می باشد. نحوه تحلیل و محاسبه شاخص بازار اول و دوم بورس، به فرد اطلاعات مهمی در مورد وضعیت سودآوری شرکت های پذیرفته شده در این بازارها می دهند.
برای مشاوره نحوه تحلیل شاخص بازار اول و بازار دوم
برای مشاوره نحوه تحلیل شاخص بازار اول و بازار دوم
بازار اول و بازار دوم دو بخش اصلی بورس هستند که بر اساس پذیرش شرکت ها، دارای شرایط متفاوتی هستند. در بازار اول، سرمایه گذاران، سهام را مستقیما از یک ناشر خریداری می کنند و به تامین سرمایه شرکت کمک می کنند. در بازار دوم، سهام شرکت ها به صورت غیرمستقیم از طریق کارگزاران خریداری می شود. شاخص بازار دوم بر اساس میانگین وزنی قیمت سهام شرکت ها محاسبه می شود.
شاخص بازار اول و دوم بورس اطلاعات مهمی در مورد شرایط پذیرش شرکت ها در این بازارها و وضعیت سودآوری کلی شرکت ها در این بازارها به افراد می دهند. به همین دلیل داشتن آگاهی در رابطه با شاخص بازار اول و دوم بورس به سرمایه گذاران کمک می کند تا تصمیمات بهتری در مورد سرمایه گذاری در بازار بورس بگیرند.
به دلیل اهمیت این موضوع برای سرمایه گذاران، در این مقاله به بررسی مواردی مانند ماهیت شاخص بازار اول و دوم، نحوه تحلیل و فرمول محاسبه آن، تفاوت های بین دو بازار اول و دوم و نحوه مشاهده این شاخص پرداخته خواهد شد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با ما همراه باشید.
شاخص بازار اول و بازار دوم چیست؟ اولین سوالی که باید به آن پاسخ داده شود و جواب آن برای سرمایه گذاران بسیار حیاتی و مهم است. شاخص بازار اول بورس، شاخصی است که نشان دهنده وضعیت سودآوری تمامی شرکت های پذیرفته شده در بازار اول بورس است. این شاخص بر اساس دو مولفه ارقام یا به صورت درصدی بیان می شود و اثرگذاری آن بر شاخص کل بورس بسیار زیاد است.
شرکت های پذیرفته شده در بازار اول بورس شامل شرکت های بزرگ و پرسودی هستند که به تامین سرمایه شرکت ها کمک می کنند. شاخص بازار دوم بورس، شاخصی است که نشان دهنده وضعیت سودآوری کلی شرکت های پذیرفته شده در بازار دوم بورس است. این شاخص بر اساس میانگین قیمت سهام شرکت ها محاسبه می شود و به سطح عمومی برای سهام شرکت های موجود در بازار دوم بورس گفته می شود.
شرکت های پذیرفته شده در بازار دوم بورس شامل شرکت های کوچکتر با سود کمتر هستند. در کل، شاخص بازار دوم بورس اطلاعات مهمی در مورد وضعیت سودآوری شرکت های پذیرفته شده در بازار دوم بورس به افراد می دهد.
نحوه تحلیل و فرمول محاسبه شاخص بازار اول و بازار دوم بسیار ساده است. برای محاسبه و تحلیل هر دو بازار نیاز به جایگذاری موارد خواسته شده در فرمول ویژه این حوزه است. لازم به ذکر است که افراد باید یک سری اطلاعات را از قبل آماده کنند تا بتوانند مراحل تحلیل شاخص بازار اول و بازار دوم را به راحتی پیش ببرند.
شاخص بازار اول: برای محاسبه شاخص بازار اول، ابتدا باید ارزش بازار سهام شرکت تجاری پذیرفته شده در بازار اول را در هر لحظه محاسبه کرد. سپس این مقدار را بر ارزش بازار سهام شرکت های پذیرفته شده در بازار اول در تاریخ مبدا ضرب کرده و در نهایت به صد تقسیم نمود.
شاخص بازار دوم: برای محاسبه شاخص بازار دوم، ابتدا باید میانگین وزنی قیمت سهام شرکت های پذیرفته شده در بازار دوم را محاسبه کرد. سپس این مقدار را در تعداد سهام منتشر شده شرکت های پذیرفته شده در بازار دوم تقسیم کرده و در نهایت به صد تقسیم نمود.
شاخص کل بورس یک معیار آماری است که برای اندازهگیری و مقایسه ارزش سهام بازار اول و بازار دوم استفاده می شود. شاخص کل بورس توسط بورس تهران از فروردین ماه ۱۳۶۹ با نام تپیکس (TEPIX) محاسبه و انتشار یافت. این شاخص با استفاده از فرمولی ساده محاسبه می شود که از تقسیم ارزش جاری بازار سهام در هر لحظه بر ارزش جاری بازار سهام در تاریخ مبداء ضرب در صد به دست می آید.
تفاوت شاخص بازار اول و بازار دوم بورس به شرایط پذیرش شرکت ها در این بازارها مربوط است. در بازار اول، شرکت های بزرگ و پرسودی که به تامین سرمایه شرکت ها کمک می کنند، پذیرفته می شوند. در بازار دوم، شرکت های کوچکتر و کمتر سودآور پذیرفته و سهام شرکت های پذیرفته شده در این بازار به صورت غیرمستقیم از طریق کارگزاران خریداری می شود.
شاخص بازار دوم بر اساس میانگین وزنی قیمت سهام شرکت های پذیرفته شده در بازار دوم محاسبه می شود و در سطح عمومی برای سهام شرکت های موجود در بازار دوم بورس تعریف می شود. در کل، تفاوت بازار اول و دوم بورس به شرایط پذیرش شرکت ها در این بازارها مربوط است. همچنین شرایط پذیرش شرکت ها در هر دو بازار کمی متفاوت است. تفاوت و شرایط پذیرش شرکت ها در بازار اول و دوم به شرح زیر می باشد:
شرایط پذیرش در بازار اول به این صورت است که حداقل باید یک سال از تاریخ ثبت شرکت گذشته باشد. همچنین شرکت باید دارای حداقل 300 میلیارد ریال سرمایه گذاری بوده و در مجموع شرکت باید دارای حداقل 10 درصد سود خالص در دو سال مالی اخیر و حداقل 300 میلیارد ریال سود خالص در سال مالی اخیر خود باشد.
از طرفی دیگر، برای پذیرفته شدن در بازار دوم بورس، شرکت باید دارای 50 میلیارد ریال سرمایه گذاری اولیه بوده و باید دارای حداقل 5 درصد سود خالص در دو سال مالی اخیر و حداقل 50 میلیارد ریال سود خالص در سال مالی اخیر خود باشد. شرکت باید دارای حداقل 50 نفر پرسنل باشد.
نحوه مشاهده شاخص بازار اول و دوم از طریق سایت های رسمی این حوزه امکان پذیر می باشد. برای مشاهده شاخص بازار اول و دوم می توان از سایت های مدیریت فناوری بورس تهران به نشانی tsetmc.com استفاده کرد. در این سایت، این دو مولفه به صورت جداگانه نمایش داده می شود.
در این سایت، علاوه بر شاخص بازار اول و دوم، اطلاعات دیگری مانند وضعیت بازار، ارزش بازار و شرایط پذیرش شرکت ها و همینطور شاخص های دیگر بورسی شاخص کل، شاخص قیمت و شاخص آزاد شناور نیز قابل مشاهده هستند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه تحلیل شاخص بازار اول و بازار دوم در کانال تلگرام سرمایه گذاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه تحلیل شاخص بازار اول و بازار دوم پاسخ دهند.
برای مشاوره نحوه تحلیل شاخص بازار اول و بازار دوم
برای مشاوره نحوه تحلیل شاخص بازار اول و بازار دوم
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©