دینا / تجاری / سایر موضوعات تجاری / حسابداری انبار

حسابداری انبار چیست

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

حسابداری انبار، علم تجزیه و تهیه گزارش از موجودی انبار و قیمت آن در بنگاه های تولید و توزیع، با هدف مدیریت مواردی چون، دارایی، سود، مالیات و تهیه به موقع و به اندازه کالا می باشد و این کار، یعنی انجام حسابداری انبار و تحقق اهداف آن، تنها توسط یک حسابدار مسلط به صفر تا صد و نکات مهم این علم، محقق می گردد.

 

 

حسابدار و واحد حسابداری، از جمله مهم ترین و موثرترین ارکان در موفقیت اقتصادی و مالی یک شرکت تجاری، یک بیزنس و یک فعالیت اقتصادی هستند و تمام مشاغلی که با امور مالی و اقتصادی پیوند می خورند و عمده هدف آن ها، کسب سود است، باید از کمک و مشورت یک حسابدار، بهره بگیرند.

 

گستردگی فعالیت های اقتصادی و تجاری و راه اندازی بنگاه های تولید و توزیع کالا، سبب شکل گیری شاخه ای جدید در علم حسابداری، تحت عنوان حسابداری انبار شده و استخدام یک حسابدار انبار کارآزموده، مستلزم اطلاع از چیستی، نکات مهم، اهداف و کاربردهای این علم است. 

 

لذا در مقاله حاضر، اینکه حسابداری انبار چیست، هدف و کاربرد آن چه بوده و ثبت صفر تا صد آن چگونه می باشد، بررسی شده و در خصوص آموزش و نکات مهم این شاخه از علم حسابداری، صحبت گردیده است که علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر در این باره می توانند، ادامه مقاله را دنبال کنند.

حسابداری انبار چیست

برای پاسخ به این پرسش که حسابداری انبار چیست؟ بهتر است واژه انبار و حسابداری را به طور جداگانه، بررسی کرد. در بنگاه های تجاری تولید و توزیع و بیزنس هایی که اقدام به تولید یا ارائه محصولات می نمایند، مقصود از انبار، مکانی است که کالاها، اعم از کالای تولیدی، مواد اولیه و... در آن نگهداری می گردد که از آن ها، تحت عنوان موجودی یاد می شود؛ این موجودی، به نوعی، بخشی از سرمایه و دارایی هر کسب و کار است.

 

 حسابداری نیز علم خلاصه، تجزیه و تحلیل و تهیه گزارش از وضعیت مالی یک شرکت در راستای رصد اوضاع مالی و کمک به اتخاذ تصمیم های بهتر در این حوزه، همچنین تحقق مدیریت مالی شایسته تر بوده که دارای شاخه های متنوع و گوناگون، از جمله حسابداری انبار است.

 

با توجه به مقدمات بالا، در پاسخ به این پرسش که حسابداری انبار چیست؟ باید گفت، حسابداری انبار، علم تجزیه و تحلیل و تهیه گزارش از موجودی انبار و قیمت آن، در بنگاه های تولید و توزیع و بیزنس هایی که اقدام به ارائه، تولید و توزیع کالا می نمایند است که این امر یعنی تجزیه و تحلیل و تهیه گزارش از موجودی انبار را صرفا یک متخصص علم حسابداری انبار و مسلط به صفر تا صد و نکات مهم این علم، انجام می دهد.

اهداف حسابداری انبار

 پرسشی که پیرو ایجاد شاخه حسابداری انبار در علم حسابداری، مطرح می گردد، مبنی بر این است که اهداف حسابداری انبار چیست؟ لذا در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، هدف حسابداری انبار، مورد بررسی قرار گرفته و توضیح داده خواهد شد.

 

در پی بررسی علم حسابداری انبار و اصول آن، می توان گفت، هدف از حسابداری انبار، مدیریت سرمایه، مدیریت مالیات و سود ناشی از خرید و فروش کالاهای موجود در انبار یا تولید و فروش محصول با آن ها، همچنین، مدیریت خسارت های احتمالی به واسطه مواردی که ممکن است در خصوص کالاهای موجود در انبار بنگاه های تولید و توزیع رخ دهد، می باشد.

 

 تمام اهداف بالا، با کسب اطلاع از موجودی انبار، وضعیت کیفی کالاهای آن، همچنین، کنترل دارایی موجود در انبار، آن هم با ابزار و کمک حسابداری انبار، میسر می گردد. در ادامه، در خصوص نکات مهم و صفر تا صد کاربرد حسابداری انبار، توضیح داده خواهد شد.

کاربرد حسابداری انبار

پاسخ به این پرسش که کاربرد حسابداری انبار چیست؟ با در نظر گرفتن آنچه در خصوص اهداف حسابداری انبار در تیتر قبلی مقاله ذکر شد، میسر است. با در نظر گرفتن اهداف این نوع از حسابداری، کاربرد حسابداری انبار، تمام یا یکی از موارد زیر است:

 

تعیین موجودی انبار و دارایی شرکت یا بنگاه تجاری تولید و توزیع؛

پیش بینی و مدیریت سرمایه، سود و مالیات ناشی از فروش کالاهای موجود در انبار یا تولید کالا با استفاده از آن ها؛

مدیریت و کنترل هزینه های ناشی از نگهداری موجودی های انبار؛

آسان سازی روند حسابداری مالی شرکت تجاری و کسب و کار اقتصادی، در راستای تهیه گزارش نهایی از دارایی ها، به کمک قبض ها و گزارش های صادره حسابدار انبار در خصوص موجودی های انبار؛

تهیه به موقع موجودی مورد نیاز انبار و به تبع، پیش گیری از مواردی چون؛ ضررهای ناشی از کمبود محصول و خالی ماندن انبار یا خسارت های ناشی از تهیه بیش از حد محصول در بنگاه های تولید و توزیع. در ادامه، ثبت صفر تا صد حسابداری انبار، بررسی خواهد شد.

 

ثبت صفر تا صد حسابداری انبار

ثبت صفر تا صد حسابداری انبار، با صدور اسناد مختلف، توسط حسابدار انبار میسر است. این اسناد، مواردی چون، اسناد خرید، اسناد انتقالی بین انبار، اسناد بهای تمام شده سند تولید شده و اسناد بهای تمام شده کالای صادره را در بر می گیرد که در زیر، به طور اجمالی و مختصر، در خصوص هریک، توضیح داده خواهد شد.

 

مقصود از اسناد خرید در حسابداری انبار، سند صادره از سوی حسابدار انبار است که مواردی چون هزینه‌ های انبارداری، هزینه های مربوط به حمل و نقل موجودی های انبار، هزینه‌ های خرید و نگهداری کالاها، قیمت تمام شده آن ها با در نظر گرفتن هزینه های مربوط به گمرک و… به طور دقیق، در آن لیست و محاسبه شده اند.

 

مقصود از اسناد انتقالی بین انبار در حسابداری انبار، لیستی است که توسط حسابدار انبار، تهیه شده و حاوی اطلاعات مربوط به تمام کالا ها و موجودی های جابجا شده، بین واحد های فروش یا تولید یک بنگاه تجاری تولید یا توزیع می باشد و به رفع مغایرت های احتمالی در آینده، کمک خواهد کرد.

 

مقصود از اسناد بهای تمام شده سند تولید شده در حسابداری انبار، اسنادی است که توسط حسابدار انبار، تنظیم می گردند و به واسطه آن ها، بهای تمام شده یک کالا با در نظر گرفتن و محاسبه هزینه‌ های از پیش ثبت شده و هزینه‌های ثبت نشده، مشخص می شود.

 

مقصود از اسناد بهای تمام شده کالای صادره، سندی است که با در نظر گرفتن تمام اسناد فوق الذکر، توسط حسابدار انبار، در مرحله خروج کالا و موجودی از انبار، صادر می گردد و به واسطه آن، بهای تمام شده کالاهای تولیدی یا توزیعی، تعیین و ثبت می‌ گردد. این سند، به قیمت گذاری کالا توسط بنگاه تجاری تولید و توزیع و محاسبه صورت سود و زیان و مالیات، کمک می کند.

 

آموزش و نکات مهم در حسابداری انبار

در خصوص آموزش و نکات مهم در حسابداری انبار، باید گفت، مهم ترین بخش حسابداری انبار، با صدور اسناد مختلف که در تیتر قبلی مقاله، به آن ها اشاره شد، تحقق می یابد و با کمک اسناد صادره، حسابدار، به اطلاعات مربوط به موجودی انبار، دست می یابد و شرکت، به دارایی فعلی، بر اساس موجودی ها.

 

برای دسترسی به اطلاعات موجودی انبار و صدور اسنادی چون اسناد خرید، اسناد انتقالی بین انبار، اسناد بهای تمام شده سند تولید شده و اسناد بهای تمام شده کالای صادره، حسابدار انبار از یکی از دو سیستم ارزیابی دائمی موجودی و ارزیابی ادواری موجودی، استفاده می کند.

 

در خصوص آموزش و نکات مهم سیستم ارزیابی ادواری موجودی توسط حسابدار انبار، باید گفت، در این سیستم، حسابدار انبار، حساب خرید در زمان خرید کالا را بدهکار محسوب کرده و وجوه نقد و پرداخت ها را بستانکار و در زمان فروش کالاهای خریداری شده، حسابدار انبار، حساب فروش را بستانکار و حساب صندوق در صورت فروش نقدی و بانک را بدهکار لحاظ می کند.

 

سیستم ارزیابی ادواری موجودی، عموما در شرکت ها و بنگاه های تولید و توزیعی کاربرد دارد که کالاهای تولیدی یا توزیعی، گران نیستند و اغلب، به دلیل تعداد بالا و غیر قابل شمارش بودن، امکان شمارش آن ها وجود ندارد. در این سیستم، شمارش موجودی کالا، حداقل یکبار در سال انجام می شود، مبلغ موجودی کالا، در اول دوره حذف می گردد و صرفا در پایان دوره، ارزش ریالی کالاهای موجود در انبار، محاسبه می شوند.

 

در سیستم ارزیابی ادواری موجودی، موجودی کالا و بهای آن، در پایان سال، با شمارش کالا و ارزش گذاری (بر مبنای روش های گردش بهای تمام شده) به عنوان موجودی پایان دوره همان سال و موجودی اول دوره سال بعد در حساب و ترازنامه ثبت می گردند.

 

سیستم ارزیابی دائمی موجودی، عموما در خصوص بنگاه هایی که کالای تولیدی یا توزیعی آن ها گران قیمت است یا در تعداد کم، تولید و توزیع می گردد، مورد استفاده است، در این سیستم، از همان ابتدا، مبلغ موجودی کالا در هر خرید و فروش، در ستون بدهکار و بستانکار اسناد مالی تهیه شده، درج می گردد. در این سیستم، موجودی، به طور دائم، رصد می شود و مانده موجودی کالا در هر زمان، به طور دقیق، مشخص است.

 

در یک جمع بندی در خصوص آموزش و نکات مهم حسابداری انبار باید گفت، در سیستم ارزیابی دائمی موجودی، هر یک از اقلام خرید و فروش، در لحظه خرید و فروش، در حساب موجودی ها منعکس می شود و در سیستم ارزیابی ادواری، بعد از انجام شمارش، کالا موجودی پایان دوره (در پایان دوره مالی)، به ارزش کالاهای شمارش شده، تغییر می نماید.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص صفر تا صد حسابداری انبار و نکات مهم آن در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون صفر تا صد حسابداری انبار و نکات مهم آن پاسخ دهند.