شرایط دریافت خسارت تاخیر تادیه دیون مالی که مبدا محاسبه آن، از تاریخ مطالبه دین (پس از انقضای سررسید پرداخت) می باشد، مواردی چون، وجود یک دین مالی از نوع وجه رایج مملکت، سررسید پرداخت و استنکاف بدهکار از پرداخت بوده و نحوه مطالبه آن، بعد از صدور حکم یا پیش از صدور، با ثبت دادخواست، صورت می گیرد.
برای مشاوره شرایط دریافت خسارت تاخیر تادیه
برای مشاوره شرایط دریافت خسارت تاخیر تادیه
مطالبه وجه دیون مالی ایجاد شده به موجب قرارداد یا چک، از مهم ترین مواردی هستند که بخش زیادی از پرونده های مطروحه در شوراهای حل اختلاف یا دادگاه های عمومی حقوقی را به خود اختصاص داده و طلبکاران، خواهان صدور حکم شایسته، در خصوص آن هستند.
با توجه به اینکه قانون گذار، در صورت وجود برخی شرایط، امکان مطالبه خسارت تاخیر تادیه یا همان خسارت ناشی از دیرکرد در پرداخت را برای طلبکاران، پیش بینی نموده، ضروری است تا خواهان های دعاوی مربوط به مطالبه وجه دیون مالی، از شرایط دریافت خسارت تاخیر تادیه و نحوه مطالبه آن، مطلع باشند.
لذا در مقاله حاضر، چیستی، شرایط دریافت خسارت تاخیر تادیه، نحوه مطالبه و مبداء زمانی محاسبه آن، بررسی و در خصوص چگونگی اخذ خسارت دیرکرد بعد از صدور حکم، همچنین نحوه محاسبه آنلاین این خسارت، توضیح داده شده و فایل دانلود یک نمونه دادخواست مطالبه خسارت تاخیر تادیه بعد از صدور حکم، ارائه گردیده است.
در پاسخ به این پرسش که خسارت تاخیر تادیه چیست؟ باید گفت، در قوانینی چون قانون مدنی و قانون آیین دادرسی مدنی، خسارت های قابل مطالبه در دعاوی حقوقی، مورد پیش بینی قرار گرفته اند که یکی از مهم ترین آن ها، خسارت تاخیر تادیه چک یا دیون مالی ایجاد شده به موجب عقود و قراردادها می باشد.
مقصود از خسارت تاخیر تادیه، خسارت ناشی از دیرکرد در پرداخت وجه چک یا دیون مالی ایجاد شده به موجب قرارداد ها و عقودی نظیر عقد قرض، بیع و.... می باشد؛ با این توضیح که چنانچه مدیون (بدهکار)، از پرداخت دین مالی خود، در موعد مقرر برای پرداخت، استنکاف ورزد، علاوه بر پرداخت مبلغ مربوط به دین مالی، ملزم به پرداخت خسارت ناشی از دیرکرد در پرداخت آن نیز خواهد شد.
علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص سایر خسارت های قابل مطالبه در دعاوی حقوقی از منظر قانون آیین دادرسی مدنی، می توانند مقاله پیشنهادی در قسمت حتما بخوانید را مطالعه کرده تا اطلاعات مورد نیاز و کاربردی در این باره را کسب نمایند.
شرایط دریافت خسارت تاخیر تادیه، یکی از مهم ترین مواردی است که باید مد نظر بدهکاران و طلبکاران به موجب دیون مالی باشد. لذا در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، این شرایط که از بررسی قوانین و آرای وحدت رویه مختلف استنتاج شده، خدمت خوانندگان محترم، ارائه می گردند.
اولین شرط دریافت خسارت تاخیر تادیه، وجود یک دین مالی است که موجب آن، می تواند، صدور چک یا انعقاد قراردادها و عقود پیش بینی شده در قانون مدنی باشد.
سبب دین مالی ایجاد شده، باید مشروع و قانونی باشد؛ یعنی ناشی از مواردی نظیر ربا، شرط بندی و قمار و.. نباشد.
بدهکار به موجب قرارداد یا چک(بر اساس آخرین رای وحدت رویه در سال 1401 در این باره برای چک) علی رغم تمکن مالی، از پرداخت دین و وجه چک به طلبکار، خودداری ورزیده باشد.
دین موجود، باید از نوع وجه رایج مملکت باشد.
تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار، رخ داده باشد. (در خصوص چک، مصداق ندارد.)
مطالبه دین توسط طلبکار، به محکمه اثبات گردد.
در خصوص اثبات مطالبه دین به محکمه، لازم به توضیح است؛ طلبکار، جز در خصوص چک، مهریه و اسناد موضوع آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجرا، باید مطالبه دین از بدهکار، پس از تاریخ سررسید دین را به محکمه، اثبات کند که اظهارنامه الکترونیکی، پیامک، شهادت شهود بر مطالبه دین به صورت شفاهی یا اقرار بدهکار بر این امر، از جمله مواردی است که می توانند در اثبات مطالبه دین توسط طلبکار، کمک کننده باشند.
مطالبه و دریافت خسارت دیرکرد پرداخت دیون مالی، می تواند هم زمان با طرح دعوی مطالبه وجه چک یا وجه ناشی از قرارداد (ذیل یک دادخواست)، قبل از صدور حکم یا پس از آن، صورت گیرد. در هر صورت، نحوه مطالبه و دریافت خسارت دیرکرد دیون مالی، با ثبت دادخواست مربوط به این امر، می باشد.
با این توضیح که، فرد متقاضی خسارت تاخیر تادیه، باید از طریق سایت عدل ایران یا مراجعه حضوری به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، اقدام به تشکیل حساب کاربری در سامانه ثنا نماید؛ شخصا یا با کمک وکیل، دادخواست مطالبه وجه و مطالبه خسارت تاخیر تادیه را تنظیم و فایل ورد آن را بر روی یک فلش یا سی دی، دخیره کند و با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و پس از پرداخت هزینه دادرسی و هزینه خدمات، دادخواست خود را ثبت و به محکمه، ارسال نماید.
در نهایت، پرونده مربوط به دادخواست مطالبه وجه و خسارت تاخیر تادیه، در مرجع صلاحیت دار، یعنی شورای حل اختلاف یا دادگاه عمومی حقوقی (بسته به مبلغ مندرج در دادخواست)، تشکیل خواهد شد و تاریخ جلسه رسیدگی، به خواهان و خوانده دعوا، ابلاغ می گردد.
با تشکیل جلسه، دادگاه، ادله اثبات مربوط به دین و موجود بودن یا نبودن شرایط دریافت خسارت تاخیر تادیه را بررسی کرده و حکم مقتضی را صادر می نماید. پس از قطعی شدن حکم، در صورتی که محکوم علیه، از پرداخت محکوم به، خودداری کند، محکوم له، می تواند درخواست صدور اجراییه نموده و مراحل قانونی را برای دریافت محکوم به، طی کند.
یکی از پر تکرار ترین سوالات در خصوص خسارت تاخیر تادیه، مبنی بر این است که خسارت تاخیر تادیه از چه زمانی محاسبه می شود؟ در پاسخ به این پرسش، باید میان خسارت تاخیر تادیه ناشی از عدم پرداخت وجه چک در موعد مقرر و دیون مالی ناشی از قراردادها، تفاوت قائل شد.
مبدا محاسبه خسارت تاخیر تادیه دیون مالی، مستفاد از ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی، پس از سررسید، آن هم از زمان درخواست طلب توسط طلبکار می باشد و اگر تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار، رخ داده باشد، مبلغ خسارت تاخیر تادیه، با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران محاسبه می شود، مورد حکم قرار خواهد گرفت.
بر اساس ماده 2 قانون صدور چک، تبصره الحاقی به این ماده، قانون استفساریه تبصره الحاقی به ماده 2 و آخرین رای وحدت رویه در خصوص تاخیر تادیه چک، مبدا محاسبه خسارت تاخیر تادیه چک، از تاريخ مقرر برای پرداخت چک (نه تاريخ مطالبه) آن و بر مبنای نرخ تورم تاريخ چک است.
علاوه بر شرایط دریافت خسارت تاخیر تادیه، مطالبه آن، بعد از صدور حکم نیز پرسش افراد بسیاری است، لذا در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، با در نظر گرفتن قوانینی چون، قانون صدور چک و قانون آیین دادرسی مدنی، قواعد مطالبه خسارت تاخیر تادیه بعد از صدور حکم، بررسی می گردد.
بر اساس تبصره الحاقی (10 /3 /1376) به ماده 2 قانون صدور چک، مصوب 1355 با اصلاحات و الحاقات بعدی آن، مطالبه خسارت تاخیر تادیه بعد از صدور حکم در خصوص محکومیت به پرداخت اصل وجه چک، امکان پذیر است و دارنده چک، برای مطالبه خسارت تاخیر تادیه، باید درخواست خود را به همان دادگاه صادرکننده حکم تقدیم نماید.
در خصوص مطالبه دیرکرد پرداخت دیون مالی نیز، مستفاد از ماده 515 قانون آیین دادرسی مدنی، امکان مطالبه خسارت تاخیر تادیه بعد از صدور حکم در خصوص دین اصلی، امکان پذیر بوده و انجام آن، همانند آنچه در تیترهای قبلی مقاله ذکر شد، باید به موجب ثبت دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی، صورت گیرد.
امروزه، با رشد و پیشرفت تکنولوژی، امکان محاسبه آنلاین مواردی چون هزینه های دادرسی و مهریه به نرخ روز، امکان پذیر گردیده است. پرسشی که مطرح می گردد، مبنی بر این است که آیا، امکان محاسبه آنلاین خسارت تاخیر تادیه نیز وجود دارد یا خیر و در صورت امکان پذیر بودن، نحوه محاسبه آنلاین خسارت تاخیر تادیه، به چه شکل است.
در پاسخ به قسمت اول پرسش مطروحه باید گفت، بله، امروزه، سایت هایی چون کیت ست و... خدمات محاسبه آنلاین خسارت تاخیر تادیه را انجام می دهند و برخی اپلیکیشن های موبایلی و کامپیوتری نیز برای این امر، طراحی شده که افراد متقاضی، می توانند با جستجوی عبارت "اپلیکیشن محاسبه خسارت تاخیر تادیه" در مرورگر خود، به آن ها دسترسی یابند.
نحوه محاسبه آنلاین خسارت تاخیر تادیه نیز بدین شکل است که فرد باید، سایت مد نظر خود را جستجو یا اپلیکیشن موبایلی را باز کرده و بسته به اینکه در خصوص دین مالی یا چک، درخواست محاسبه خسارت تاخیر تادیه را دارد، تاریخ ها و اعداد مد نظر را وارد کرده و با کلیک بر روی دکمه محاسبه، از میزان خسارت تاخیر تادیه سالانه و ماهانه مربوط به دین خود، مطلع گردد.
پس از توضیحاتی که در خصوص شرایط دریافت خسارت تاخیر تادیه و مطالبه آن بعد از صدور حکم، ذکر شد، در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، فایل دانلود نمونه دادخواست مطالبه خسارت تاخیر تادیه بعد از صدور حکم، ارائه می گردد تا خوانندگان محترم، در صورت نیاز، از آن، استفاده کنند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط دریافت خسارت تاخیر تادیه در کانال تلگرام حقوقی دینا عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط دریافت خسارت تاخیر تادیه پاسخ دهند.
برای مشاوره شرایط دریافت خسارت تاخیر تادیه
برای مشاوره شرایط دریافت خسارت تاخیر تادیه
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©