لایحه دفاعیه، یکی از انواع اوراق قضایی است که، پس از تنظیم و نوشتن، در زمان مقرر برای ارائه به دادگاه که بسته به موضوع، متفاوت بوده و می تواند تا پایان جلسه رسیدگی یا 20 روز از تاریخ ابلاغ و... باشد، از طریق دفاتر خدمات قضایی یا سایت عدل ایران، به مرجع صالح ارسال می شود و فرد به موجب آن، اقدام به دفاع از خود می نماید.
برای مشاوره چیستی و طرز نوشتن و تنظیم لایحه دفاعیه
برای مشاوره چیستی و طرز نوشتن و تنظیم لایحه دفاعیه
هنگامی که دعوایی حقوقی یا کیفری، علیه افراد مطرح می گردد، بسته به موضوع و بسته به اینکه در مقام خوانده یا خواهان، شاکی یا مشتکی عنه پرونده بوده، باید اقدام به دفاع و یا اثبات برحق بودن یا بی گناهی خود یا بی حقی و گناه کار بودن طرف مقابل نمایند و از دادگاه بخواهند رای شایسته را صادر نماید.
جز در مواردی که حضور در جلسه رسیدگی، الزامی است، در باقی موارد، امکان دفاع از خود در دعوا، می تواند بدون حضور و به موجب لایحه دفاعیه صورت گیرد که استفاده از این امکان، مستلزم اطلاع از این امر بوده که لایحه دفاعیه چیست و نحوه و طرز نوشتن و تنظیم آن، همچنین، زمان ارائه آن به دادگاه، چه قواعدی دارد.
لذا در مقاله حاضر، توضیح داده شده لایحه دفاعیه چیست، طرز نوشتن و تنظیم، نکات مهم و زمان ارائه آن به دادگاه بررسی شده و نمونه لایحه دفاعیه حقوقی خوانده، همچنین، نمونه لایحه استمهال جهت ارائه دلایل و مدارک ارائه گردیده تا خوانندگان محترم با کمک آن ها بتوانند اقدام به نوشتن رایگان لایحه دفاعیه و لایحه قضایی، برای خود نمایند.
در پاسخ به این پرسش که لایحه دفاعیه چیست؟ باید گفت، یکی از انواع اوراق قضایی که امکان ثبت و ارسال آن به دادگاه وجود دارد، لایحه است که این لایحه، بسته به کارکرد و موضوعی که در خصوص آن، ارائه می گردد، می تواند لایحه دفاعیه و لایحه قضایی باشد.
لایحه قضایی، لایحه ای است که برای مواردی چون، استرداد اعتراض به نظر کارشناسی، استرداد دادخواست، استرداد دعوی، اعلام پرداخت محكوم به، اعلام پرداخت هزينه های قانونی و... از طریق سایت عدل ایران adliran.ir یا مراجعه حضوری به دفاتر خدمات قضایی، به مرجع صالح، ارسال می گردد.
لایحه دفاعیه، از یک منظر، یکی از انوع اوراق قضایی است که خوانده یا خواهان دعوای حقوقی یا شاکی و مشتکی عنه دعوای کیفری، حسب مورد برای دفاع یا دعوا و اثبات ادعای خود، به جای حضور در محکمه یا ضمن حضور خود در محکمه، به دادگاه ارائه داده و در آن، به صورت مکتوب، اقدام به دفاع یا ذکر ادله خود در خصوص موضوع دعوا می نمایند تا قاضی با بررسی آن، رای را به نفع آن ها صادر نماید.
از منظری دیگر، لایحه دفاعیه، یکی از انواع اوراق قضایی است که تنظیم و پیوست آن به دادخواست ضروری و جزو تشریفات دادرسی بوده و باید، توسط تجدیدنظر خواه، واخواه و.. تهیه و ضمن دادخواست تجدید نظر خواهی و واخواهی و سایر مواردی که پیوست لایحه دفاعیه به آن ها، ضروری است، به مرجع صالح، ارسال گردد.
در این مفهوم، ارائه دهنده لایحه دفاعیه، به تفصیل، به ذکر جهات، ادله و مدارکی که بر اساس آن، خود را محق بر واخواهی، تجدید نظر خواهی و... دانسته خواهد نمود و در آخر، صدور رای به نفع خود یا به ضرر دیگری را از محکمه صالح، خواستار می گردد.
نحوه و طرز نوشتن و تنظیم لایحه دفاعیه، بسته به موضوع، به صورت اینترنتی، با مراجعه به سامانه adliran.ir و به صورت حضوری، با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، میسر و ممکن است و در هر دو شیوه، فرد باید از ثبت نام سامانه ابلاغ ثنا برخوردار باشد. در این تیتر از مقاله، در این خصوص که نحوه و طرز نوشتن و قواعد تنظیم لایحه دفاعیه چیست، توضیح داده خواهد شد.
در حال حاضر، امکان ارسال لایحه دفاعیه یا همان لایحه قضایی، از طریق بخش خدمات قضایی من در سایت adliran.ir، صرفا در خصوص مواردی که ذکر می گردند، امکان پذیر است و برای باقی موارد، افراد باید، پس از نوشتن و تنظیم لایحه دفاعیه خود، برای ثبت و ارسال آن، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، مراجعه کنند.
امکان ثبت اینترنتی لایحه دفاعیه یا به طور کل لایحه قضایی، از طریق بخش خدمات قضایی من در سامانه ابلاغ ثنا، صرفا در خصوص استرداد اعتراض به نظريه كارشناسی، استرداد دادخواست، استرداد دعوی، اعتراض به قرار رد دفتر، اعلام پرداخت محكوم به، اعلام پرداخت هزينه های قانونی، اعلام رد تركه، اعلام عزل وكيل، اعلام فوت وكيل، اعلام گذشت؛
تسليم به حكم و تقاضای تخفيف، تقاضای استمهال یا همان درخواست مهلت، تقاضای تسريع در رسيدگی، درخواست تعيين وقت نزديک، درخواست تعيين وكيل تسخيری، درخواست تعيين وكيل معاضدتی، درخواست مطالعه پرونده، درخواست مهلت جهت ارايه اصول اسناد، قبول داوری و قبول نظريه كارشناس، امکان پذیر می باشد.
برای این امر، فرد دارای حساب کاربری ثنا که قابل تشکیل از طریق سامانه عدل ایران یا مراجعه حضوری به دفاتر خدمات قضایی است، باید adliran.ir را جستجو کرده و برروی سامانه ابلاغ الکترونیک قضایی کلیک کند.
در این مرحله، باید سامانه اصلی یا پشتیبان ابلاغ را انتخاب کند.
در این گام، باید رمز شخصی و نام کاربری خود (شماره ملی فرد) در سامانه ابلاغ ثنا را در کادرهای موجود، وارد کرده و بر روی گزینه مرحله بعد، کلیک نماید.
در این مرحله، فرد باید، کد موقت ثنای ارسالی به تلفن همراه را در کادر مربوطه وارد کند. (این کد، تا 24 ساعت دارای اعتبار خواهد بود.)
در این گام، فرد باید بر روی گزینه خدمات قضایی من کلیک کند.
در این قسمت، فرد باید گزینه ثبت لایحه را انتخاب نماید.
در این مرحله، فرد باید گزینه ثبت لایحه جدید را انتخاب کند.
در این گام، فرد باید موضوعی که قصد ثبت لایحه دفاعیه یا لایحه قضایی در خصوص آن را دارد انتخاب کند و با شرایط ضوابط سایت برای ثبت لایحه، موافقت نماید. (در حال حاضر، موضوعاتی که امکان ثبت لایحه دفاعیه یا لایحه قضایی الکترونیک در خصوص آن ها وجود دارد، منحصر به مواردی بوده که در لیست موضوعات، نمایش داده می شوند.)
در این مرحله، فرد باید بسته به موضوع لایحه، اطلاعات لازم، از قبیل شماره پرونده، ردیف فرعی، متن لایحه و.. را در کادرهای مربوطه وارد کرده و پس از درج کد امنیتی، بر روی گزینه تایید و ارسال، کلیک کند.
نحوه و طرز نوشتن و تنظیم لایحه دفاعیه ای که امکان ارسال آن، از طریق سامانه عدل ایران وجود ندارد، بدین صورت است که فرد، باید با کمک وکیل یا با کمک نمونه لایحه دفاعیه های رایگان موجود در اینترنت، متن لایحه دفاعیه خود را به صورت فایل تایپی word، تنظیم و بر روی یک حافظه، ذخیره نماید و سپس برای ارسال آن، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند.
در نوشتن لایحه دفاعیه، فرد باید دادگاه را خطاب قرارداده، موضوع پرونده، شماره پرونده، و در صورت نیاز، شماره دادنامه (در لایحه دفاعیه تجدیدنظر خواهی یا واخواهی و...)، همچنین نام و نام خانوادگی و آدرس اصحاب دعوا را نوشته و بسته به موضوع لایحه دفاعیه، اقدام به توضیحات لازم و اشاره به ادله و مدارک مثبت ادعای خود نماید و از دادگاه، تقاضای رسیدگی به موضوع لایحه دفاعیه را داشته باشد.
شایان ذکر است، در مواردی نظیر تجدیدنظر خواهی یا واخواهی و... فرد علاوه بر تنظیم لایحه دفاعیه تجدیدنظر خواهی، واخواهی و...، باید دادخواست مربوط به موضوع را نیز تنظیم نماید و لایحه دفاعیه را به ضمیمه آن، به مرجع صالح، ارسال کند. در صورت امکان، بهتر است تا مدارک مورد اشاره در لایحه دفاعیه نیز همراه لایحه دفاعیه و دادخواست آن، به مرجع صالح، ارسال شوند.
نکات مهمی وجود دارد که باید در تنظیم لایحه دفاعیه و طرز نوشتن آن، رعایت گردد تا در زمان ارائه لایحه به دادگاه، فرد با مشکل مواجه نشده و پس از دریافت لایحه دفاعیه توسط مرجع صالح، لایحه، مورد پذیرش این مرجع، قرار گرفته و به آن، ترتیب اثر داده شود. نکات مهم در تنظیم لایحه دفاعیه، عبارتند از:
در صورتی که لایحه دفاعیه، برای مواردی نظیر تجدید نظرخواهی یا واخواهی تنظیم می شود، حتما شماره پرونده و شماره دادنامه، مشخصات اصحاب دعوا و جهات تجدیدنظر خواهی و واخواهی، در متن لایحه، درج شود و ارائه دهنده لایحه دفاعیه، تمامی مدارک و ادله ای که خود را به واسطه آن ها محق یا دیگری را به واسطه آن ها محکوم و بی حق می داند، ذکر نماید.
تنظیم کننده، باید در ادبیات نوشتاری لایحه دفاعیه، نهایت دقت را داشته باشد تا حرمت و احترام دادگاه یا طرف دیگر دعوا زیر سوال نرود و همچنین در متن لایحه، مواردی که به نوعی بر ضد خود ارائه دهنده لایحه بوده و یا اقرار صریح و ضمنی و سند محسوب می گردند، ذکر نشود.
در نهایت، با توجه به شلوغی دادگاه ها و تنگی وقت قضات، بهتر است لایحه دفاعیه، خلاصه و در عین حال، حاوی نکات مهم و مورد توجه باشد و از پرداختن به مسائل حاشیه ای و ذکر مسائل و مشکلات شخصی و در اصلاح عرفی، درد دل کردن، در آن خودداری گردد؛ در این خصوص، پیشنهاد می شود افراد، از وکیل یا مشاوران حقوقی متخصصی که اقدام به تنظیم لایحه دفاعیه رایگان یا نیازمند پرداخت هزینه نموده، کمک بگیرند و شخصا، اقدام به تنظیم لایحه دفاعیه، نکنند.
یکی از پر تکرار ترین پرسش ها در خصوص لایحه دفاعیه، پرسش پیرامون زمان ارائه آن به دادگاه می باشد. از این رو، در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، زمان ارائه لایحه دفاعیه به دادگاه، بررسی شده و توضحیات لازم، در خصوص آن، ارائه می گردد.
در مواردی که فرد، قصد داشته بجای حضور در دادگاه و جلسه رسیدگی، لایحه دفاعیه ارائه دهد یا مد نظر دارد تا علاوه بر حضور در جلسه رسیدگی، دفاعیات خود را به صورت مکتوب و ضمن یک لایحه، تقدیم محضر دادگاه دارد، زمان ارائه لایحه دفاعیه به دادگاه، تا پیش از ختم جلسه رسیدگی می باشد.
در مواردی که لایحه دفاعیه فرد، به صورت لایحه اعتراض به رای دادگاه، ضمن دادخواست واخواهی یا تجدیدنظر خواهی و مواردی که ارائه لایحه دفاعیه آن ها، دارای مهلتی مشخص است، ارسال می شود، فرد باید، در مهلت مقرر قانونی، اقدام به نوشتن و تنظیم لایحه دفاعیه خود نموده و آن را به محکمه، ارسال کند.
به عنوان مثال، مهلت و زمان ارائه لایحه دفاعیه اعتراض واخواهی یا تجدیدنظر خواهی، 20 روز از تاریخ ابلاغ، برای افراد مقیم ایران و دو ماه از تاریخ ابلاغ، برای افراد ساکن خارج از کشور می باشد و افراد، حتما باید قبل از اتمام این مهلت، دادخواست اعتراض و لایحه دفاعیه آن را به مرجع صالح، ارسال کنند.
زمانی که خوانده دعوای حقوقی، قصد دارد ضمن ارائه یک لایحه دفاعیه، اقدام به دفاع از خود نماید، داشتن نمونه لایحه دفاعیه حقوقی خوانده، بسیار به او کمک خواهد کرد. لذا در این تیتر، متن نمونه لایحه دفاعیه حقوقی خوانده، ارائه شده تا خوانندگان محترم، در صورت نیاز، از آن، استفاده کنند و بتوانند شخصا و بدون پرداخت هزینه، اقدام به نوشتن لایحه رایگان برای خود کنند.
با توجه به اینکه نحوه نوشتار لایحه، بسیار در اثرگذاری آن بر روند صدور رای پرونده، تاثیر دارد، مطالعه مقاله پیشنهادی در قسمت حتما بخوانید، به علاقمندان کسب اطلاعات بیشتر در خصوص لایحه نویسی، پیشنهاد می گردد.
مقصود از لایحه ارائه دلایل و مدارک، لایحه استمهال (تقاضای دریافت مهلت)، جهت ارائه دلایل و مدارک به محکمه است و زمانی کاربرد دارد که فرد، در مهلت قانونی ارائه دلایل و مدارک، قادر به جمع آوری ادله مورد نیاز خود نبوده و می خواهد از محکمه، تقاضای مهلتی بیشتر، برای جمع آوری مدارک و دلایل را داشته باشد. مصادیق این امر، تبصره 220 مندرج در قانون آیین دادرسی مدنی است.
با توجه به اهمیت طرز نوشتن و تنظیم این لایحه، در زیر، یک نمونه لایحه ارائه دلایل و مدارک برای درخواست دریافت مهلت بیشتر، جهت تقدیم مدارک به محکمه، ارائه شده تا نیازمندان به این امر، با دانلود نمونه لایحه، شخصا و بدون پرداخت هزینه، بتوانند اقدام به نوشتن لایحه رایگان، برای خود نمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص چیستی و طرز نوشتن و تنظیم لایحه دفاعیه در کانال حقوقی دینا عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون چیستی و طرز نوشتن و تنظیم لایحه دفاعیه پاسخ دهند.
برای مشاوره چیستی و طرز نوشتن و تنظیم لایحه دفاعیه
برای مشاوره چیستی و طرز نوشتن و تنظیم لایحه دفاعیه
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©