استعلام گواهی حصر وراثت و اصالت آن، همچنین پیگیری انحصار وراثت با کد ملی، در خصوص گواهی های صادره در سال 1395 و پس از آن، درست بعد از راه اندازی سامانه ابلاغ الکترونیک ثنا و عدل ایران، از طریق سامانه عدل ایران، میسر بوده و در خصوص گواهی های قدیمی، باید به شورای حل اختلاف صادر کننده، مراجعه کرد.
برای مشاوره نحوه استعلام گواهی حصر وراثت
برای مشاوره نحوه استعلام گواهی حصر وراثت
یکی از مهم ترین مدارکی که وراث متوفی، باید نسبت به دریافت آن اقدام نموده تا بتوانند به طریق حقوقی و صحیح، تقسیم ارث کرده و در خصوص حقوق متوفی (در صورت حقوق بگیر بودن)، تعیین تکلیف کنند، گواهی حصر وراثت است.
پس از طی مراحل قانونی و اداری دریافت گواهی حصر وراثت، افراد باید نسبت به استعلام و پیگیری آن اقدام کنند تا در صورت صدور این مدک از سوی مرجع صالح، بتوانند گواهی را پرینت کرده و در موارد مد نظر خود، استفاده نمایند. همین امر، ضرورت اطلاع از نحوه استعلام گواهی حصر وراثت، سامانه مخصوص آن و پیگیری انحصار وراثت با کد ملی را ضروری می سازد.
لذا در مقاله حاضر، سامانه استعلام گواهی حصر وراثت، نحوه دریافت و استعلام اصالت این گواهی بررسی شده و پس از صحبت در خصوص چگونگی پیگیری و استعلام گواهی حصر وراثت قدیمی، دریافت مجدد و پیگیری گواهی انحصار وراثت با کد ملی، توضیح داده شده است.
سامانه استعلام گواهی حصر وراثت، در خصوص گواهی های صادره پس از راه اندازی سامانه عدل ایران و سامانه ابلاغ الکترونیک، سایت ابلاغ ثنا به آدرس sana.adliran.ir و یا بخش اطلاع رسانی پرونده، گزینه اطلاع رسانی برای اشخاص حقیقی در سایت adliran.ir می باشد؛
افرادی که در سال 1395 و بعد از آن، یعنی پس از راه اندازی سایت عدل ایران و سامانه ابلاغ ثنا، مراحل قانونی دریافت گواهی انحصار وراثت را طی نموده اند، می توانند با مراجعه به سامانه ابلاغ ثنای خود یا بخش اطلاع رسانی پرونده سایت عدل ایران، از وضعیت صدور این گواهی و اصالت آن، مطع گردند.
با این توضیح که پس از ارسال دادخواست صدور گواهی حصر وراثت از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، رسیدگی و بررسی مدارک، توسط شورای حل اختلاف، گواهی انحصار وراثت صادر و به وراث، ابلاغ می گردد و وراث می توانند از بخش ابلاغیه های جدید سامانه ثنا خود، گواهی حصر وراثت صادره را مشاهده و در صورت نیاز، پرینت نمایند.
از آنجا که پس از ثبت درخواست صدور گواهی انحصار وراثت از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، پرونده این دادخواست در مراجع قضایی، تشکیل می گردد، افراد می توانند از بخش اطلاع رسانی پرونده، گزینه اطلاع رسانی برای اشخاص حقیقی در سایت adliran.ir و مشاهده رونده پرونده مربوط به انحصار وراثت در این بخش، از وضعیت و مرحله ای که صدور گواهی انحصار وراثت در آن قرار دارد، مطلع گردند و بدین ترتیب، به نوعی گواهی حصر وراثت خود را استعلام کنند.
نحوه دریافت استعلام گواهی حصر وراثت، پرسش اغلب افرادی است که اقدام به ثبت دادخواست گواهی انحصار وراثت کرده اند، لذا در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، نحوه استعلام گواهی انحصار وراثت، هم از سامانه ابلاغ ثنا و هم از بخش اطلاع رسانی برای اشخاص حقیقی سایت عدل ایران adliran.ir توضیح داده خواهد شد.
دریافت استعلام گواهی حصر وراثت از سامانه ابلاغ ثنا
در ابتدا، متقاضی باید adliran.ir را جستجو نموده تا به صفحه ای مشابه صفحه زیر هدایت گردد و گزینه سامانه ابلاغ الکترونیک قضایی را انتخاب کند.
در این بخش، فرد باید بر روی یکی از گزینه های سامانه اصلی یا پشتیبان ابلاغ، کلیک کند.
در این مرحله، فرد باید کد ملی و رمز عبور سامانه ثنا خود را وارد نموده و بر روی ارسال رمز موقت، کلیک نماید. در صورتی که فرد در سامانه ابلاغ الکترونیک ثنا، حساب کاربری نداشته، ابتدا باید با مراجعه حضوری به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی یا مراجعه به سایت adlran.ir، بخش احراز هویت بر خط، نسبت به تشکیل حساب کاربری ثنا، اقدام کند.
در این گام، شخص باید رمز موقت ارسالی به شماره همراه خود را در کادر مربوطه وارد کند.
در این مرحله، فرد وارد سامانه ابلاغ ثنا شده و می تواند از بخش ابلاغیه های جدید (در صورتی که گواهی به وی ابلاغ شده ولیکن آن را مشاهده نکرده) و یا از بخش ابلاغیه های مشاهده شده (در صورتی که گواهی به وی ابلاغ شده و قبلا آن را مشاهده کرده)، نسبت به استعلام و اطمینان از اصالت گواهی صادره، اقدام نماید.
شایان ذکر است این روش در خصوص گواهی های صادره از سال 1395 به بعد، یعنی پس از راه اندازی سامانه عدل ایران، مصداق داشته و در خصوص گواهی های صادره پیش از این، فرد باید حضورا به شورای حل اختلاف صادر کننده گواهی، مراجعه نماید.
دریافت استعلام گواهی حصر وراثت از بخش اطلاع رسانی برای اشخاص حقیقی
در ابتدا، متقاضی باید آدرس adliran.ir را جستجو کرده و در صفحه ای مشابه صفحه زیر، بر روی گزینه سامانه اطلاع رسانی پرونده کلیک کند.
پس از انتخاب گزینه مذکور، سه گزینه اطلاع رسانی پرونده برای اشخاص حقیقی، اطلاع رسانی پرونده برای وکلا و اطلاع رسانی پرونده با رمز، نمایان خواهد شد که فرد باید بر حسب شرایط خود، یکی را انتخاب کند. (در این مقاله، ابتدا بر روی گزینه اطلاع رسانی پرونده برای اشخاص حقیقی کلیک شده است.)
پس از انتخاب هر کدام از سه گزینه مذکور، متقاضی دریافت استعلام گواهی حصر وراثت، باید، شماره ملی و رمز شخصی حساب کاربری سامانه ثنای خود را وارد کرده و بر روی ارسال رمز موقت، کلیک کند.
پس از وارد کردن اطلاعات مرحله قبل و کلیک بر روی گزینه ارسال رمز موقت، رمز موقتی به شماره همراه ثبت شده فرد در ثنا، ارسال خواهد شد که باید در این مرحله از مراحل نحوه دریافت استعلام گواهی حصر وراثت، در کادر مربوطه وارد شود.
در این قسمت، باید تاریخ مد نظر فرد مشخص گردیده و تیک گزینه مختومه شده و مختومه نشده، زده شود؛ سپس بر روی عبارت بازیابی اطلاعات، کلیک گردد تا لیست کلیه پرونده های فرد در مراجع قضایی به او، نمایش داده شوند. در این مرحله فرد می تواند با انتخاب پرونده مربوط به صدور گواهی انحصار وراثت و با کلیک بر روی گزینه روند کار، از وضعیت صدور گواهی انحصار وراثت درخواستی، مطلع گردد و به طور غیر مستقیم، صدور آن را استعلام نماید.
در صورتی که شخص در مراحل ابتدایی، گزینه اطلاع رسانی پرونده با رمز پرونده را انتخاب کند، باید، رمز پرونده مربوط به صدور گواهی حصر وراثت را در کادر مربوطه وارد و پس از انتخاب گزینه خلاصه پرونده یا روند کار پرونده، از وضعیت صدور گواهی انحصار وراثت درخواستی و مرحله ای که صدور گواهی در آن قرار دارد، مطلع شود.
شایان ذکر است در صورتی که پرونده صدور گواهی حصر وراثت، مربوط به قبل سال 1395، به عبارتی قبل از راه اندازی سامانه عدل ایران باشد، ممکن است در لیست پرونده های بخش اطلاع رسانی پرونده، موجود نبوده و در این شرایط، فرد باید به صورت حضوری به شورای حل اختلاف صادر کننده گواهی حصر وراثت، مراجعه و نسبت به استعلام آن، اقدام کند.
یکی از پرسش هایی که از سوی وراث مطرح می گردد، مبنی بر این است که استعلام اصالت گواهی حصر وراثت، چگونه است و از کجا متوجه شویم که گواهی ای که از سوی یکی از وراث، به عنوان گواهی انحصار وراثت، ارائه می گردد، دارای اصالت است؟
در خصوص استعلام اصالت گواهی حصر وراثت، دو حالت و روش، متصور است، اول اینکه افراد، همانند آنچه در تیتر دو در خصوص دریافت استعلام گواهی حصر وراثت از سامانه ابلاغ ثنا، ذکر گردید، اقدام کرده و مطمئن گردند که گواهی ارائه شده، درست مطابق گواهی حصر وراثت آن ها در سامانه ابلاغ ثنا وراث متوفی است یا به صورت حضوری، به شورای حل اختلاف صادر کننده آن، مراجعه نماید.
دوم اینکه، تقاضای کارشناسی کرده و از کارشناس دادگستری بخواهند که اصالت و جعلی نبودن سند حصر وراثت ارائه شده را بررسی کرده و اصالت آن را تایید نماید. شایان ذکر است که مراجع اداری و قضایی، طی مکاتبات کاغذی یا اینترنتی درون سازمانی، می توانند اقدام به استعلام اصالت گواهی حصر وراثت نمایند.
در خصوص استعلام گواهی انحصار وراثت قدیمی، لازم به توضیح است که مقصود از گواهی حصر وراثت قدیمی، گواهی هایی بوده که قبل از راه اندازی سامانه عدل ایران و سایت ابلاغ ثنا و قبل از تشریفات ثبت دادخواست از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، صادر شده اند.
بدین ترتیب که افراد، حضورا به مراجع صالح، یعنی شوراهای حل اختلاف، مراجعه می نمودند و پس از ارائه دادخواست، تشکیل پرونده و رسیدگی به درخواست صدور گواهی حصر وراثت در مرجع صالح، گواهی صادر و به صورت برگه کاغذی، توسط مامور ابلاغ، به درب منزل خواهان/خواهان ها، ارسال می گردید.
در چنین مواردی، تنها راه استعلام گواهی انحصار وراثت قدیمی، مراجعه به شعبه و مرجع صادر کننده گواهی حصر وراثت مد نظر وراث می باشد. از آنجا که از اصلی ترین مدارک برای صدور گواهی حصر وراثت، گواهی فوت بوده، علاقمندان به کسب اطلاعات در خصوص مراحل صدور این گواهی می توانند، مقاله زیر را مورد مطالعه قرار دهند.
در صورتی که وراث، گواهی حصر وراثت صادره را گم کرده و قصد داشته باشند نسبت به دریافت مجدد گواهی انحصار وراثت اقدام کنند، بسته به اینکه گواهی حصر وراثت، پس از راه اندازی سامانه عدل ایران و سامانه ابلاغ ثنا صادر گردیده باشد یا پیش از آن، دو راه پیش رو خواهند داشت:
در صورتی که گواهی، پس از راه اندازی سامانه عدل ایران و سامانه ثنا صادر شده و به موجب این سامانه، به وراث، ابلاغ گردیده باشد، کافی است افراد، مطابق راهنمای تصویری ارائه شده در بخش اول تیتر دوم مقاله، به سامانه ابلاغ ثنای خود، مراجعه کرده و ابلاغیه مربوط به گواهی حصر وراثت را انتخاب و فایل پیوست آن که گواهی انحصار وراثت است را پرینت کنند.
در صورتی که که گواهی، پیش از راه اندازی سامانه عدل ایران و سامانه ابلاغ ثنا صادر شده و به موجب برگه کاغذی و مامور ابلاغ به دست وراث رسیده باشد، برای دریافت مجدد گواهی انحصار وراثت، وراث باید به شورای حل اختلاف صادر کننده گواهی اولیه مراجعه کرده و درخواست صدور کپی برابر اصل انحصار وراثت را داشته باشند.
هنگامی که افراد اقدام به درخواست صدور گواهی انحصار وراثت می نمایند، اغلب این پرسش را مطرح کرده که چگونه می توان اقدام به پیگیری انحصار وراثت با کد ملی کرد؟ لذا در این تیتر از مقاله، پیگیری حصر وراثت با کد ملی مورد بررسی قرار گرفته و در خصوص آن، توضیح داده خواهد شد. برای پیگیری انحصار وراثت با کد ملی دو راه وجود دارد:
در صورت جدید بودن گواهی صادره (صدور پس از راه اندازی سایت عدل ایران و ابلاغ ثنا)، شخص باید به سامانه ابلاغ ثنا و یا بخش اطلاع رسانی پرونده، گزینه اطلاع رسانی برای اشخاص حقیقی در سایت adliran.ir، مراجعه نماید و با درج کد ملی خود به عنوان نام کاربری سامانه و رمز دریافتی هنگام ثبت نام در سایت عدل ایران، اقدام به پیگیری گواهی حصر وراثت کند که راهنمای تصویری آن، در تیتر دوم مقاله ارائه شد و جهت جلوگیری از تکرار، از ارائه آن در این تیتر پرهیز می شود.
در صورت قدیمی بودن گواهی صادره (صدور پیش از راه اندازی سایت عدل ایران و ابلاغ ثنا)، فرد باید به شورای حل اختلاف صادر کننده گواهی حصر وراثت، مراجعه کرده و با ارائه کد ملی خود و متوفی، همچنین، در صورت امکان، شماره پرونده مربوط به دادخواست صدور گواهی انحصار وراثت، تقاضای پیگیری آن را داشته باشد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه استعلام گواهی حصر وراثت در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه استعلام گواهی حصر وراثت پاسخ دهند.
برای مشاوره نحوه استعلام گواهی حصر وراثت
برای مشاوره نحوه استعلام گواهی حصر وراثت
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©