خرید نفت در بورس انرژی از طریق ثبت نام و دریافت کد معاملاتی از سوی شرکت های داخلی و خارجی امکان پذیر است. نحوه معامله نفت در این بازار به صورت خرید گواهی ها و اوراق بهادار مبتنی بر نفت با حداقل میزان مشخص شده است که می توان به معامله آن ها و یا تحویل فیزیکی فرآورده پرداخت.
برای مشاوره نحوه خرید نفت در بورس انرژی
برای مشاوره نحوه خرید نفت در بورس انرژی
بورس انرژی یکی از بازار هایی است که در کنار بورس اوراق بهادار در حال ارائه دارایی های مالی به سرمایه گذاران است. فعالان بازار بورس انرژی می توانند در داخل کشور و یا خارج از آن فعالیت داشته باشند و فرآورده های مورد نیاز خود را مانند نفت از این بازار تهیه کنند. ابزار های مالی مانند گواهی سپرده نفت خام، امکان خرید نفت را در بازار بورس انرژی پدید آورده و خریداران می توانند نفت را به صورت فیزیکی نیز تحویل بگیرند.
به جهت اهمیت کالایی مانند نفت در سطح بین المللی جهت تولید سایر کالا ها و خدمات، فعالان بازار های اقتصادی مختلف که وابستگی به این کالا دارند باید از نحوه عرضه و معامله و خرید این کالا در بورس انرژی ایران اطلاعات کافی داشته باشند تا بتوانند اهداف مالی و تولیدی و سرمایه گذاری خود را همسو با نوسان قیمت نفت در جهان، تحقق بخشند.
در این مقاله به بررسی شرایط خرید نفت در بورس انرژی و مدارک لازم برای ورود به این بازار و خرید نفت در آن پرداخته شده است. در بخش بعدی ثبت نام در بورس انرژی تشریح شده و در نهایت نحوه معامله و خرید و فروش در بورس انرژی توضیح داده می شود تا خوانندگان مقاله اطلاعات کافی در خصوص این موضوع کسب کرده و دید شفاف تری داشته باشند.
بورس انرژی همان طور که از نام آن پیداست، محلی برای معامله کالا هایی مانند نفت و میعانات گازی و برق است که هم به صورت فیزیکی و هم به صورت اوراق بهادار مبتنی بر این کالا ها قابلیت داد و ستد دارند. یکی از مهم ترین کالا هایی که با حجم زیاد در بورس انرژی معامله می شود، نفت خام است که اشخاص حقیقی و حقوقی به منظور سرمایه گذاری یا استفاده از این فرآورده در جریان تولید کالا های ثانویه خود به خرید آن از طریق گواهی سپرده نفت خام در این بازار می پردازند.
برای فعالیت در بازار بورس انرژی و خرید نفت در آن به صورت فیزیکی و غیر فیزیکی، شرایطی وجود دارد از جمله شرایط خرید نفت در بورس انرژی می توان به در اختیار داشتن کد معاملاتی مختص بازار بورس انرژی اشاره کرد. یعنی در واقع علاوه بر کد بورسی باید یک کد معاملاتی مخصوص بازار فیزیکی یا بازار مشتقه معاملات نفت نیز در اختیار داشت. همچنین باید توجه داشت که عمده فعالیت کنندگان این بازار اشخاص حقوقی هستند و اشخاص حقیقی امکان معامله مستقیم در بازار فیزیکی را نخواهند داشت.
اشخاص حقیقی برای ورود به بازار بورس انرژی و فعالیت و سرمایه گذاری در آن از جمله خرید نفت نیاز به یک واسطه دارند که شرکت های سرمایه گذاری و سبد گردان ها نقش این واسطه را ایفا می کنند. خرید نفت از سوی اشخاص حقوقی در بازار بورس انرژی و در قالب گواهی سپرده نفت خام، محدودیت مقداری دارد. در واقع کف خرید از سوی بورس انرژی برای سرمایه گذاران در نظر گرفته شده است که به عنوان مثال خرید گواهی سپرده نفت خام کمتر از 1000 گواهی امکان پذیر نیست.
بدیهی است که برای ثبت و انجام هر معامله ای نیاز به ارائه مدارک خاصی است. مدارک لازم برای خرید نفت در بورس انرژی نیز برای اشخاص حقوقی ایرانی و خارجی متفاوت است. از آن جا که خرید و فروش نفت در بورس انرژی ایران با هدف مشارکت شرکت ها و نهاد های خصوصی در کنار شرکت های دولتی و انحصار زدایی از این بازار و شفافیت بخشی بیشتر به آن امکان پذیر شده است، این شرکت ها با ارائه مدارک لازم می توانند به راحتی در این بازار به فعالیت بپردازند.
مهم ترین مدرک لازم برای فعالیت در بازار بورس انرژی و خرید نفت در آن همان طور که در بخش قبلی مقاله اشاره شد، داشتن کد معاملاتی مخصوص این بازار در کنار کد بورسی است. اشخاص حقوقی داخلی و خارجی برای دریافت این کد مدارک متفاوتی را باید به بورس انرژی تحویل دهند. کد معاملاتی صادر شده برای اشخاص حقوقی خارجی فعال در بازار بورس انرژی به کد صادراتی نیز معروف است که مدارک لازم برای دریافت آن عبارتند از:
فرم تکمیل شده درخواست کد صادراتی به زبان فارسی و انگلیسی
اساسنامه شرکت
تصویر مجوز یا سایر مدارک مربوط به فعالیت شرکت مانند کارت بازرگانی که به تایید کنسولگری ایران در کشور محل فعالیت رسیده باشد
تصویر پاسپورت مدیر عامل و مالکین شرکت
شرکت های مستقر در ایران نیز نیاز به دریافت کد معاملاتی مربوط به فعالیت در بورس انرژی دارند که به تایید این سازمان رسیده باشد و دسترسی آن ها به معاملات انرژی مانند نفت را میسر سازد. مدارک لازم برای دریافت کد معاملاتی از سوی شرکت های داخلی عبارتند از:
فرم تکمیل شده دریافت کد
فرم تکمیل شده احراز هویت
تصویر اساسنامه و شرکت نامه
شناسه ملی شرکت
پروانه بهره برداری شرکت
کپی برابر اصل مدارک هویتی مدیر عامل و اعضای هیئت مدیره شرکت
روزنامه رسمی مربوط به تاسیس و تغییرات شرکت
تصویر کد اقتصادی شرکت
شماره حساب رسمی شرکت در قالب یک نامه جهت واریز وجه
با تحویل مدارک ذکر شده از سوی شرکت های داخلی یا خارجی و دریافت کد های معاملاتی مخصوص، دسترسی آن ها به معاملات بازار بورس انرژی امکان پذیر شده و می توانند با خرید و فروش اوراقی مانند گواهی سپرده نفت خام، از سوددهی این اوراق استفاده کرده و یا نفت خام مورد نیاز خود را به صورت فیزیکی از انبار های بورس انرژی تحویل بگیرند.
بورس انرژی ایران شامل چند بازار می شود که مهم ترین آن ها بازار فیزیکی و بازار مشتقه است. در بازار فیزیکی سه کالای برق، نفت و گاز معامله می شوند. مهم ترین نکته ای که باید مد نظر قرار بگیرد این است که ثبت نام در بورس انرژی و فعالیت در بازار های فیزیکی آن تنها برای اشخاص حقوقی امکان پذیر است. فعالیت در بورس انرژی در دو رینگ داخلی و بین المللی امکان پذیر است که اولین قدم برای ثبت نام و ورود به این بازار، دریافت کد معاملاتی و صادراتی برای شرکت های داخلی و خارجی در نظر گرفته شده است.
مدارک مورد نیاز جهت ثبت نام شرکت های داخلی و خارجی در بورس انرژی در بخش قبلی مقاله معرفی شد. با در اختیار داشتن مدارک مورد نیاز و مراجعه به یکی از کارگزاری های ارائه دهنده خدمات مربوط به معاملات بورس انرژی می توان در اسرع وقت کد مخصوص معاملات این بازار را دریافت کرده و به خرید اوراق و گواهی های عرضه شده در این بازار از طریق سایت بورس انرژی ایران پرداخت و یا در صورت فراهم بودن تحویل گرفتن فرآورده معامله شده به صورت فیزیکی آن را تحویل گرفته و به فعالیت های ثانویه پرداخت.
گفته شد که خرید نفت در بازار بورس به روش های گوناگون امکان پذیر است. بازار بورس انرژی در کنار بازار بورس و اوراق بهادار امکان معامله فرآورده های انرژی را به صورت فیزیکی و غیر فیزیکی فراهم آورده است. نحوه معامله و خرید نفت در بورس انرژی از طریق گواهی سپرده نفت خام به این صورت است که شرکت های داخلی یا خارجی پس از ثبت نام و دریافت کد معاملاتی بورس انرژی می توانند این گواهی را حداقل به مقدار 1000 عدد معادل 1000 بشکه نفت خام خریداری کنند.
این گواهی ها به تنهایی امکان معامله در بازار بورس انرژی دارند اما در صورت تمایل به تحویل گرفتن فرآورده به صورت فیزیکی می توانند درخواست داده و نفت خود را از انبار های بورس انرژی دریافت کنند که این امر معمولا از سوی شرکت های تولید کننده وابسته به نفت و یا شرکت های صادرات نفت اتفاق می افتد. صندوق های سرمایه گذاری و شرکت های سبدگردانی بورس نیز به دلیل داشتن مجوز های لازم می توانند این گواهی را در مقادیر بالا خریداری کرده و امکان سهیم شدن اشخاص حقیقی را فراهم آورند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه خرید نفت در بورس انرژی در کانال تلگرام سرمایه گذاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره سرمایه گذاری تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه خرید نفت در بورس انرژی پاسخ دهند.
برای مشاوره نحوه خرید نفت در بورس انرژی
برای مشاوره نحوه خرید نفت در بورس انرژی
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©