دینا / عقود و قراردادها / بیمه / از کارافتادگی بیمه تامین اجتماعی

از کارافتادگی بیمه تامین اجتماعی

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

تایید کمیسیون ماده 91 قانون بیمه تامین اجتماعی مبنی بر کاهش قدرت کار، از جمله شرایط تعلق حقوق و مستمری از کارافتادگی، می باشد. جدول حقوق برای انواع از کارافتادگی جزیی و کلی، متفاوت بوده و لیست بیماری هایی که ممکن است منجر به از کارافتادگی شود شامل سکته، سل، کاهش بینایی و... می شود.

 

بر اساس ماده 3 قانون بیمه تامین اجتماعی، یکی از موارد شمول تامین اجتماعی، از کارافتادگی می باشد. از کارافتادگی به دو نوع مختلف تقسیم بندی می شود که شامل از کارافتادگی جزیی و کلی می شود. از کارافتادگی به صورت جزیی و کلی باعث می شود که قدرت کار فرد کاهش یابد یا از دست برود.

 

به منظور این که فرد از کارافتاده تلقی شده و بتواند مستمری خود را از بیمه تامین اجتماعی دریافت نماید، لازم است که شرایطی را دارا بوده و مدارک لازم در این خصوص را تهیه نماید. علاوه بر این، اطلاع از این موضوع که بیمه از کارافتادگی شامل چی کسانی می شود و لیست بیماری های از کارافتادگی بیمه تامین اجتماعی چیست؛ امری ضروری در این خصوص تلقی می گردد.

 

از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که از کارافتادگی بیمه تامین اجتماعی به چه معناست و شرایط و مدارک لازم برای آن چه می باشد؛ به این سوال بپردازیم که بیمه از کارافتادگی شامل چی کسانی می شود. سپس در خصوص لیست بیماری های از کارافتادگی بیمه تامین اجتماعی و جدول حقوق آن صحبت خواهیم کرد و درانتها؛ به این موضوع پرداخته خواهد شد که بازنشستگی بهتر است یا از کارافتادگی بیمه تامین اجتماعی و حداقل حقوق از کار افتادگی تامین اجتماعی جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.

از کارافتادگی بیمه تامین اجتماعی به چه معناست

مطابق با تبصره یک ماده 16 قانون بیمه تامین اجتماعی، وظایف و اختیارات شورای عالی تامین اجتماعی موضوع ماده ۳ قانون حمایت کارمندان در برابر اثرات ناشی از پیری و از کارافتادگی و‌ فوت عینا به شورای عالی تامین اجتماعی موضوع این قانون محول شده است.

 

در رابطه با این که شورای عالی چه وظایف و اختیاراتی در برابر از کارافتادگان بر عهده دارد؛ لازم است که در ابتدا، به این پرسش پاسخ داده شود که از کارافتادگی بیمه تامین اجتماعی به چه معناست؟ در پاسخ به این پرسش باید بیان نمود که قانون گذار در ماده 2 قانون بیمه تامین اجتماعی، از کارافتادگان را به دو دسته از کارافتادگان جزیی و از کارافتادگان کلی تقسیم بندی نموده است که در ادامه به تعریف هر یک پرداخته خواهد شد.

 

مطابق با بند 13 ماده فوق، از کارافتادگی کلی عبارت است از کاهش قدرت کار بیمه‌ شده به نحوی که نتواند با اشتغال به کار سابق یا کار دیگری بیش از یک سوم از درآمد‌ قبلی خود را به دست آورد. بر اساس بند 14 ماده 2 این قانون نیز، از کارافتادگی جزیی عبارت است از کاهش قدرت کار بیمه شده به نحوی که با اشتغال به کار سابق یا کار دیگر فقط قسمتی از درآمد خود را به‌ دست آورد. علاوه بر این، می توان غرامت مقطوع نقص عضو را از جمله مصادیق و انواع از کارافتادگی در نظر گرفت.

 

بر اساس بند 17 ماده 2 قانون بیمه تامین اجتماعی، غرامت مقطوع نقص عضو مبلغی است که به طور یک جا برای جبران نقص عضو با جبران تقلیل درآمد بیمه شده به شخص او داده می‌ شود. از کارافتادگی ممکن است، بر اثر بیماری ها (عادی یا حرفه ای) و یا حوادث (حوادث ناشی از کار یا غیر ناشی از کار) ایجاد شود. 

 

طبق بند 7 ماده 2 قانون بیمه تامین اجتماعی، بیماری، وضع غیر عادی جسمی یا روحی است که انجام خدمات درمانی را ایجاب می‌ کند یا موجب عدم توانایی موقت اشتغال به کار می‌شود‌ یا این که موجب هر دو در آن واحد می‌ گردد. به عبارت دیگر، بیماری اگر غیر قابل علاج تشخیص داده شود، ممکن است موجب کاهش کار فرد بیمه‌ شده و در نتیجه سبب از کارافتادگی وی گردد.

 

طبق بند 8 ماده 2 همین قانون، حادثه از لحاظ این قانون اتفاقی پیش‌ بینی نشده که تحت تاثیر عامل یا عوامل خارجی در اثر عمل یا اتفاق ناگهانی رخ می‌ دهد و موجب‌ صدماتی بر جسم یا روان بیمه شده می‌ گردد. حادثه طبق ماده 59 قانون بیمه تامین اجتماعی، بر دو نوع تقسیم شده است: 1- حادثه ناشی از کار 2- حادثه غیر ناشی از کار.

شرایط از کارافتادگی بیمه تامین اجتماعی

در قسمت گذشته، به این پرسش پرداختیم که از کارافتادگی بیمه تامین اجتماعی به چه معناست و در این خصوص بیان نمودیم که قانون گذار از کارافتادگان را به دو دسته جزیی و کلی تقسیم نموده و برای هر یک تعریف خاصی را ارائه نموده است. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به بیان شرایط از کارافتادگی بیمه تامین اجتماعی بپردازیم.

 

یکی از مهم ترین شرایط از کارافتادگی بیمه تامین اجتماعی در هر دو نوع، این است که قدرت کار فرد کاهش یابد و کاهش این قدرت سبب شود که فرد نتواند، درآمد قبلی خود را مجددا به دست آورد. طبق ماده 70 قانون تامین اجتماعی، مرجع تشخیص از کارافتادگی کمیسیون های پزشکی مذکور در ماده 91 این قانون می باشند.

 

ماده 70 در این خصوص بیان می دارد: «بیمه‌ شدگانی که طبق نظر پزشک معالج غیر قابل علاج تشخیص داده می‌ شوند؛ پس از انجام خدمات توان‌ بخشی و اعلام نتیجه توان‌ بخشی‌ یا اشتغال چنانچه طبق نظر کمیسیون های پزشکی مذکور در ماده ۹۱ این قانون توانایی خود را کلا یا بعضا از دست داده باشند؛ به ترتیب زیر با آن ها رفتار‌ خواهد شد:

 

‌الف- هرگاه درجه کاهش قدرت کار بیمه شده شصت و شش درصد و بیشتر باشد از کارافتاده کلی شناخته می‌ شود.

 

ب- چنانچه میزان کاهش قدرت کار بیمه شده بین سی و سه تا شصت و شش درصد و به علت حادثه ناشی از کار باشد از کارافتاده جزیی شناخته‌ می‌ شود.

 

ج- اگر درجه کاهش قدرت کار بیمه شده بین ده تا سی و سه درصد بوده و موجب آن حادثه ناشی از کار باشد استحقاق دریافت غرامت نقص‌ مقطوع را خواهد داشت.»

 

مطابق با ماده 91 قانون بیمه تامین اجتماعی، برای تعیین میزان از کارافتادگی جسمی و روحی بیمه‌ شدگان و افراد خانواده آن ها کمیسیون های بدوی و تجدید نظر پزشکی تشکیل خواهد‌ شد. ترتیب تشکیل و تعیین اعضا و ترتیب رسیدگی و صدور رای بر اساس جدول و لیست میزان از کارافتادگی طبق آیین‌ نامه‌ای خواهد بود که به پیشنهاد این‌ سازمان و سازمان تامین خدمات درمانی به تصویب شورای عالی می‌ رسد.

 

چنانچه امکان تشکیل کمیسیون های پزشکی بدوی و تجدید نظر با توجه به شرایط مندرج در این آیین‌ نامه‌ اجرایی‌ کمیسیون‌ های‌ پزشکی‌ بدوی‌ و تجدیدنظر تامین اجتماعی‌ فراهم نباشد، لازم است سازمان فرد بیمه شده را به یکی از نزدیک ترین کمیسیون های متشکله در سایر شهرستان ها معرفی نماید. 

 

نظریه کمیسیون پزشکی ملاک اقدامات قانونی واحدها در برقراری انواع مستمری ها است، بنابراین در این زمینه باید مراقبت و دقت کافی مبذول تا رای مطابق قانون و مفاد آیین نامه و مقررات صادر گردد. شرط دیگر از جمله شرایط از کارافتادگی بیمه تامین اجتماعی تهیه مدارک مورد نیاز می باشد که در بخش بعدی مقاله به آن پرداخته خواهد شد.

مدارک لازم از کارافتادگی بیمه تامین اجتماعی

همانطور که در قسمت قبلی مقاله به آن اشاره شد؛ یکی از شرایط از کارافتادگی بیمه تامین اجتماعی تهیه مدارک لازم در این خصوص می باشد. در این میان، ممکن است که برخی افراد با اسناد ضروری تایید از کارافتادگی آشنایی نداشته باشند، به همین دلیل، در این بخش از مقاله، فهرست مدارک لازم از کارافتادگی بیمه تامین اجتماعی بیان خواهد گردید که شامل موارد زیر می باشد:

 

پرونده پزشکی فرد بیمه شده (شامل تمامی مدارک کلینیکی و پارا کلینیکی، اظهار نظر پزشکان معالج، شرح و سابقه بیماری با قید تاریخ شروع و تشخیص فعلی بیماری و خلاصه درمان های انجام شده با ذکر نتیجه طی مدت درمان و اظهار نظر نهایی درباره بیماری)

 

گواهی پزشک معالج مبنی بر غیر قابل علاج بودن بیماری، پس از انجام خدمات توانبخشی و درمان فرد بیمه‌ شده

 

آرا صادره از کمیسیون های پزشکی مذکور در ماده 91 قانون بیمه تامین اجتماعی

 

مدارک هویتی متقاضی من جمله شناسنامه، کارت ملی، عکس و...

 

مدارک مثبت ثبت نام شخص در بیمه تامین اجتماعی و پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی

 

نظریه کمیسیون پزشکی ملاک اقدامات قانونی واحدها در برقراری انواع مستمری ها است. بنابراین در این زمینه می باید مراقبت و دقت کافی مبذول تا رای مطابق قانون و مفاد آیین نامه و مقررات صادر گردد. به کاربران توصیه می شود در نگهداری، تهیه و تظیم اسناد فوق، نهاید دقت را مبذول دارند.

 

بیمه از کارافتادگی شامل چی کسانی می شود؟

در قسمت های قبلی مقاله، توضیحات جامع و کاملی در خصوص مفهوم و تعریف از کارافتادکی و شرایط و مدارک لازم برای آن ارائه گردید و بیان شد که تا زمانی که تایید کمیسیون ماده 91 قانون بیمه تامین اجتماعی صورت نگیرد، فرد از کارافتاده تلقی نخواهد گردید. 

 

یکی از سوالات رایجی که در خصوص از کارافتادگی مطرح می شود این است که، بیمه از کارافتادگی شامل چی کسانی می شود؟ در رابطه با پاسخ به این پرسش می توان بیان داشت که بیمه از کارافتادگی در صورتی به افراد تعلق می‌ گیرد که آسیب یا بیماری شخص بیمه شده، در زیر مجموعه یکی از انواع از کارافتادگی (جزیی، کلی، غرامت مقطوع نقص عضو) قرار گیرد و وی قیمت بیمه تامین اجتماعی و حق بیمه را پرداخت نموده باشد.

 

در صورتی که شخص مورد نظر، جزو تعریف هیچ کدام از انواع از کارافتادگی یعنی؛ از کارافتادگی کلی، از کارافتادگی جزیی و غرامت مقطوع نقص عضو قرار نگیرد، به او هزینه ای تحت عنوان مستمری از کارافتادگی تعلق نخواهد گرفت.

 

لیست بیماری های از کارافتادگی بیمه تامین اجتماعی

همانطور که بیان شد، برای تعیین میزان از کارافتادگی جسمی و روحی بیمه‌ شدگان و افراد خانواده آن ها کمیسیون های بدوی و تجدید نظر پزشکی تشکیل گردیده و رای به از کارافتادگی متقاضی و درج در شماره بیمه تامین اجتماعی خواهند داد. در این میان، برای بسیاری از افراد ممکن است این سوال مطرح شود که چه بیماری هایی ممکن است توسط کمیسیون تایید و موجب تعلق مستمری از کارافتادگی گردد. به منظور پاسخگویی به این پرسش، این قسمت از مقاله به بیان لیست بیماری های از کارافتادگی بیمه تامین اجتماعی اختصاص داده شده است.

 

لیست بیماری های از کارافتادگی بیمه تامین اجتماعی
بیماری های داخلی اعصاب منو پلژی، منو پاریزی، فلج عصب، مشکلات ناحیه فمورال و سیاتیک، پاراپارزی، همی پارزی، پارکینگسون، آلزایمر و دمانس، توده های ضعیف و قوی، پلی نوروپاتی، تشنج و تومورهای خوش خیم نخاع
بیماری های جراحی اعصاب دیسک های کمر، تنگی کانال نخاع، دفورمیتی و بی ثباتی ستون فقرات، کیفوز، شکستگی ستون فقرات، سندروم دم اسبی و هیدروسفالی
بیماری های چشم کاهش بینایی با درصد های مختلف، بیماری آرپی، تخلیه چشم، گلوکوم، آتروفی عصب اپتیک، پنوماتیک و آسیب قرنیه
بیماری های قلبی سکته قلبی بیماری های مربوط به عروق کرونر، تعویض دریچه های قلب، عملکرد غیرطبیعی و اختلال قلب، آمبولی قلبی و آریتمی های مختلف
بیماری های ارتوپدی قطع انگشتان قطعی دست از مفصل مچ و یا از مفصل بازو و قطعی پا از مفصل مچ، انگشتان و از مفصل زانو، آرتروز و تعویض مفصل هیپ محدودیت حرکتی زانو و محدودیت حرکتی مفصل های مختلف و شکستگی لگن و آن کلیوز و یا فیوژن قسمت های مختلف استخوانی
بیماری های پوست آرتریت روماتوئید، اسکلرودرمی، سندروم شوگران، لوپوس، واسکولیت، پسوریازیس، سندرم های التهابی 
بیماری های خونی هموفیلی، تالاسمی، کم خونی های مختلف، پیوندهای استخوان چه موفقیت‌ آمیز باشد و چه موفقیت‌ آمیز نباشد و مشکلات گلبول های قرمز و گلبول های سفید 
بیماری‌ های کلیوی  پارانشیم کلیوی، مشکلات ناشی از از دیالیز، اکستروفی مثانه، بی اختیاری کامل ادرار
بیماری های عفونی جذام، سل و سندروم نقص ایمنی اکتسابی
بیماری های داخلی  واریس مری، آشالازی، کولیت اولسروز شدید، بیماری هایی که به علت آن باید پیوند کبد انجام داد و همچنین پیوند کبد به تنهایی
بیماری های روانپزشکی یا اعصاب و روان اختلال دوقطبی، افسردگی شدید و حاد با داشتن بستری بیمارستانی، اسکیزوفرنی، اختلال شخصیت، پی تی اس دی، عقب ماندگی ذهنی، اوتیسم و اختلالات ذهنی کودکی یا پی دی دی
بیماری های گوش و حلق و بینی  کاهش شنوایی دو طرفه و کرولالی توامان و غیر قابل اصلاح
بیماری‌ های آنکولوژی انواع سرطان ها که منتهی به متاستاز به دیگر قسمت‌ های بدن شده باشد، لوسمی، CML، بدخیمی های دستگاه ادراری و....

 

آنچه در این میان، حائز اهمیت این است که صرف داشتن بیماری فوق، برای تایید از کارافتادگی متقاضی کافی نبوده و می بایست در این زمینه تایید کمیسیون ماده 91 نیز اخذ شود. هم چنین، این کمیسیون ممکن است که با توجه به شرایط متقاضی، بیماری هایی دیگری غیر از موارد قید شده در قسمت فوق را نیز مورد تایید قرار دهد.

 

جدول حقوق از کارافتادگی بیمه تامین اجتماعی

پس از پرداخت حق بیمه با استفاده از اپلیکیشن پرداخت بیمه تامین اجتماعی و تایید از کارافتادگی فرد از سوی کمسیون های بدوی و یا تجدیدنظر پزشکی تایید گردید، وی می تواند از حقوق و مزایایی که مطابق با قانون، برای انواع از کارافتادگان تعیین گردیده، بهره مند شود. به جهت اطلاع علاقمندان، در قسمت زیر نحوه محاسبه و جدول حقوق از کارافتادگی بیمه تامین اجتماعی ارائه شده است:

 

جدول حقوق ازکارافتادگی بیمه تامین اجتماعی
از کارافتادگی کلی  یک سی ام مزد ماهیانه (حقوق) ضرب در سنوات پرداخت حق بیمه
از کارافتادگی جزیی حاصل ضرب درصد از کارافتادگی در مبلغ مستمری از کارافتادگی کلی استحقاقی
غرامت نقص عضو سی و شش برابر مستمری استحقاقی مقرر در ماده ۷۲ قانون بیمه تامین اجتماعی ضرب در درصد از کارافتادگی

 

بنابر تبصره دو ماده 72 قانون بیمه تامین اجتماعی، مزد یا حقوق متوسط ماهانه بیمه شده عبارت است از جمع کل مزد یا حقوق او که به ماخذ آن حق بیمه دریافت گردیده‌ ظرف هفت صد و بیست روز قبل از وقوع حادثه ناشی از کار یا شروع بیماری حرفه‌ ای که منجر به از کارافتادگی شده است تقسیم به روزهای کار ضرب‌ در سی.

 

بازنشستگی بهتر است یا از کارافتادگی بیمه تامین اجتماعی

در بخش های پیشین مقاله توضیحات جامع و کاملی در خصوص مفهوم و ماهیت از کارافتادگی، شرایط، مدارک لازم، مشمولان و جدول و لیست بیماری و حقوق آن ارائه گردید و بیان شد که میزان مستمری افراد تایید شده از جانب کمیسیون ماده 91، با توجه به نوع از کارافتادگی، به آن ها پرداخت می گردد.

 

در این میان، ممکن است که برخی افراد، اقدام به مقایسه از کارافتادگی با بازنشستگی نموده و این سوال برای آن ها مطرح شود که بازنشستگی بهتر است یا از کارافتادگی بیمه تامین اجتماعی؟ در پاسخ به این پرسش می توان بیان نمود که هر کدام از پوشش ها و حمایت های بیمه تامین اجتماعی تحت عنوان بازنشستگی تامین اجتماعی یا از کارافتادگی، دارای شرایط و ضوابط خاص خود می باشند و میزان حقوق آن ها با هم متفاوت است.

 

به طور مثال در بحث بازنشستگی، مطابق با ماده 77 قانون بیمه تامین اجتماعی، میزان مستمری بازنشستگی عبارت است از یک سی ‌ام متوسط مزد یا حقوق بیمه شده ضربدر سنوات پرداخت حق بیمه مشروط بر آن که از (۳۰ /۳۵) سی و پنجم، سی ‌ام متوسط مزد یا حقوق تجاوز ننماید. با توجه به این فرمول، میزان مستمری به سنوات پرداخت حق بیمه و متوسط حقوق فرد بستگی دارد و برای همه افراد میزان ثابتی نیست.

 

در مستمری از کارافتادگی، تایید کمسیون ماده 91 قانون بیمه تامین اجتماعی مهم ترین عامل در تایید عدم توانایی کار فرد می باشد و مزد ماهیانه و سنوات پرداخت حق بیمه در مستمری دریافتی موثر است. بنابراین، نمی توان اقدام به ارائه یک پاسخ قطعی در بهتر بودن بازنشستگی یا از کارافتادگی نمود و هر شخص می بایست با توجه به شرایط و اوضاع خود، میزان مستمری بازنشستگی و از کارافتادگی خود را با یکدیگر مقایسه نموده و آن موردی را که مناسب شرایط اوست را انتخاب نماید.

 

حداقل حقوق از کار افتادگی تامین اجتماعی

همانطور که توضیح داده شد شرایط کار در برخی از کارگاه ها یا کارخانه ها به طوری است که احتمال بروز حادثه برای کارگران و کارمندان را ایجاد می کند و از طرفی ممکن است که در حالت عادی کارگران به علت کهولت سن یا بیماری، قادر به ادامه فعالیت کاری و برطرف کردن نیازهای زندگی خانواده خود نباشند. بنابراین بیمه تامین اجتماعی برای چنین افرادی، بیمه از کارافتادگی را در نظر گرفته است. که در این بخش به حداقل حقوق از کار افتادگی تامین اجتماعی پرداخته خواهد شد.

 

لزم به ذکر است که که استفاده از بیمه از کارافتادگی تامین اجتماعی، نیازمند رعایت شرایط و قوانین خاصی است و تمام افراد واجد شرایط که مشمول بیمه تامین اجتماعی هستند می توانند از این طرح استفاده کنند. همچنین از کار افتادگی انواع متفاوتی نیز دارد.

 

حقوق انواع از کارافتادگی ها متفاوت بوده که براساس نوع مدارک قانونی و پزشکی مشخص می شود. بر اساس اخرین مصوبه حداقل دستمزد مستمری از کار افتادگان و بازماندگان متناسب با سنوات پرداخت حق بیمه، معادل حداقل حقوق مصوبه شورای عالی کار است.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط و حقوق از کارافتادگی بیمه تامین اجتماعی در کانال تلگرام حقوق عقود و قراردادها عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و حقوق از کارافتادگی بیمه تامین اجتماعی پاسخ دهند.