دینا / کیفری / سایر موضوعات کیفری / مجازات آلودگی صوتی

مجازات آلودگی صوتی

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

مجازات آلودگی صوتی، در صورت تجاوز شخص حقیقی یا حقوقی از حد مجاز تعیین شده قانونی، حسب مورد می تواند مواردی چون جزای نقدی درجه هفت یا پنج یا ضبط اموال و تجهیزات باشد. برای شکایت از جرم آلودگی صوتی، بسته به موقعیت، فرد می تواند اقدام به ثبت شکواییه نموده یا با سامانه 1540 حفاظت از محیط زیست، تماس گیرد.

 

پخش و انتشار هرگونه صدا و ارتعاش بیش از حد مجاز، در قانون هوای پاک، جرم انگاری شده و قانون گذار، امکان شکایت و پیگیری این امر را از طریق مراجع ذی صلاح، برای شهروندانی که با آلودگی صوتی ناشی از ماشین ها، حمل و نقل ریلی و عمومی و ... اذیت می گرند، پیش بینی کرده است.

در شرایطی که شهروندی، با کمک وکیل یا نمونه شکواییه های موجود، شکایت از آلودگی صوتی را مطرح نماید و وجود آلودگی صوتی اثبات گردد، مرتکب، به مجازات آلودگی صوتی پیش بینی شده در مواد قانون هوای پاک، من جمله مجازات مندرج در ماده 29 این قانون، محکوم می گردد که مجازاتی سنگین بوده و در مواردی، سبب توقیف وسایل نقلیه نیز می گردد.

با توجه به اهمیت موضوع مذکور، در مقاله حاضر چیستی جرم آلودگی صوتی، قانون و حد مجاز این آلودگی توسط ماشین ها و در آپارتمان و ساختمان ها توسط همسایه، میزان مجازات آلودگی صوتی، همچنین نحوه شکایت و چگونگی رسیدگی به این جرم، بررسی شده و پس از ارائه فایل دانلود نمونه شکواییه در خصوص شکایت از جرم آلودگی صوتی همسایه، مدت زمان توقیف خودرو جهت ایجاد این آلودگی، ذکر گردیده است.

جرم آلودگی صوتی چیست؟

برای پاسخ به این پرسش که جرم آلودگی صوتی چیست؟ باید مساله آلودگی صوتی را از منظر قانون هوای پاک و آیین نامه اجرایی ماده 29 قانون هوای پاک، مورد بررسی قرار داد. بر اساس آنچه در تعریف مفاهیم مختلف در ماده 1 و تبصره پ ماده 1 آیین نامه اجرایی ماده 29 قانون هوای پاک آمده:

جرم آلودگی صوتی، هرگونه صدا و ارتعاش بیش از حد مجازی است که پخش و انتشار داده شود و معیار حد مجاز، همانی است که سازمان محیط زیست تعریف و تعیین کرده و به تصویب هیئت وزیران، رسیده است. باید مد نظر داشت؛

از آنجا که بند یک ماده یک قانون هوای پاک، در تعریف آلودگی هوا، بر انتشار و پخش آلاینده های مختلف اعم از بو و صدا، در هوای آزاد تاکید کرده، می شود گفت که جرم آلودگی صوتی در خصوص پخش و انتشار صدا و ارتعاش بیش از حد مجاز در فضای آزاد است. اما، این بدان معنا نیست که نتوان از مزاحمت ناشی از سر و صدای همسایه یا آلودگی صوتی در ساختمان سازی فضای شهری شکایت کرد؛

امکان شکایت از این موارد نیز به استناد قانون مجازات یا قانون تملک آپارتمان ها وجود داشته و همسایه مزاحم یا مسئول قانونی مربوط به آلودگی صوتی در ساختمان سازی (نظیر مهندس ناظر)، مجازات و توبیخ خواهند شد. در ادامه این تیتر، مستندات مربوط به جرم آلودگی صوتی از منظر قانون هوای پاک و آیین نامه اجرایی ماده 29 آن، ارائه خواهد شد و در تیترهای بعد، مستندات قانونی مربوط به جرم مزاحمت سر و صدای همسایه یا آلودگی صوتی در ساختمان سازی.

بند یک ماده یک قانون هوای پاک مقرر می دارد: " آلودگی‌ هوا عبارت است از انتشار یک یا چند آلاینده، اعم از آلاینده‌های جامد، مایع، گاز، پرتوهای یون‌ ساز و غیر یون‌ ساز،‌ بو و صدا در هوای آزاد، به‌ صورت طبیعی یا انسان‌ ساخت، به‌ مقدار و مدتی که کیفیت هوا را به‌‌گونه‌ ای تغییر دهد که برای سلامت انسان و موجودات زنده، فرآیندهای بوم‌ شناختی(اکولوژیکی) یا آثار و ابنیه، زیان‌آور بوده و یا سبب از بین رفتن یا کاهش سطح رفاه عمومی گردد‌."

 همچنین، تبصره پ، ت و ث ماده 1 در آیین نامه اجرایی ماده 29 قانون هوای پاک، در تعریف برخی مفاهیم مقرر می دارد: "پ-آلودگی صوتی: پخش و انتشار هرگونه صدا و ارتعاش بیش از حد مجاز. ت- منابع و کانون­ های آلودگی صوتی: انواع منابع ثابت و متحرک مولد صدا و ارتعاش بیش از حد مجاز. ث - عامل آلودگی صوتی: هر شخص حقیقی یا حقوقی که اداره یا تصدی منابع و کانون ­های آلودگی صوتی را بر عهده داشته باشد." 

ماده 2 آیین نامه اجرایی مذکور مقرر می دارد: "هرگونه اقدامی که موجبات آلودگی صوتی را فراهم نماید، ممنوع است." علاقمندان به کسب اطلاعات در خصوص راهکار مقابله با همسایه پر سر و صدا می توانند مقاله زیر را مورد مطالعه قرار دهند.

قانون و حد مجاز آلودگی صوتی آپارتمان و ماشین

در توضیح چیستی قانون و حد مجاز آلودگی صوتی آپارتمان و ماشین باید گفت، قانون قابل مراجعه در خصوص جرم آلودگی صوتی همسایه در آپارتمان و مشاعات، قانون تملک آپارتمان ها و قانون مجازات اسلامی و قانون جرم آلودگی صوتی ناشی پخش و انتشار صدای بیش از حد مجاز توسط ماشین ها، موتورها و پهنه های مختلف مسکونی، صنعتی، اداری و.... قانون هوای پاک و آیین نامه اجرایی ماده 29 این قانون است.

برای تعیین حد مجاز ایجاد سر و صدای موسیقی و مهمانی در ساختمان مسکونی، باید به قانون تملک آپارتمان ها، رجوع کرد. بر اساس این قانون، مزاحمت ها و سر و صداها باید به نحوی باشند که به لحاظ عرفی، ایجاد سلب آسایش کنند و خارج از ساعاتی که در این قانون تعیین شده ایجاد گردند. بنابراین بر اساس این قانون، مصادیقی چون گریه فرزند یا صدای ناشی از جابجایی وسایل، مصداق جرم مزاحمت ناشی از سر و صدای همسایه در ساختمان و آپارتمان نیست.

حد مجاز سر و صدای همسایه بر اساس ماده 618 قانون مجازات اسلامی نیز شامل جنجال و حرکات غیر متعارف و یا هر آن چیزی بوده که مصداقی از هیاهو است و موجب اخلال در نظم، آسایش و آرامش عمومی شده یا مردم را از‌ کسب و کار باز داشته است.

مستفاد از تبصره 3 ماده 12 قانون هوای پاک، تعیین حد مجاز و غیر مجاز در جرم آلودگی صوتی را سازمان حفاظت از محیط زیست، پیشنهاد داده و هیئت وزیران، تصویب خواهند کرد. در زیر، جداول این حد مجاز ها برای خودرو، موتور و پهنه های مختلف، بر اساس آیین نامه اجرایی ماده 29 قانون هوای پاک، ارائه می گردد.

 

 حد مجاز آلودگی صوتی موتورسیکلت 
ظرفیت موتورسیکلت (cc)
 
حد مجاز صدا بر حسب دسی بل
80 سی سی 75
80 تا 175 سی سی 77
175 سی سی به بالا 80

 

 در زیر، جدول حد مجاز آلودگی صوتی در خصوص خودرو ها ارائه شده که در آن، مقصود از خودروی کلاس M۱، خودروهایی هستند که به منظور حمل مسافر بوده و دربرگیرنده بیشتر از ۹ صندلی با احتساب صندلی راننده نباشند و مقصود از خودروی کلاس N۱، خودروهایی هستند که برای مقاصد حمل و کالا به کار می روند (با مکانیزم جرم مجاز کمتر از ۲ تن)، همچنین، مقصود از dB(A) در جدول، تراز سطح صوت و مقیاس وزنی می باشد.

 

 حد مجاز آلودگی صوتی خودرو
عنوان استاندارد
 
حد مجاز ارائه شده سطح صوت خودرو ها در ایران - - -
آزمون صدای عبوری آزمون صدای اگزوز آزمون صدای وسیله هشدار دهنده خودرو (نصب بر روی خودرو) - -
کلاس M1 کلاس N1 - - -
استاندارد ایران 75 dB(A) 78 dB(A) 86 dB(A) 87-112 dB(A)

 

 در زیر، جدول حد مجاز آلودگی صوتی در پهنه های مختلف که در برگیرنده پهنه مسکونی، پهنه مختلط (تجاری-مسکونی)، پهنه تجاری - اداری، پهنه فعالیت (مسکونی صنعتی) و پهنه صنعتی می باشد و تراز متوسط روز و شب آلودگی صوتی بر حسب دسی بل در هر پهنه، ارائه شده است.

 

 حدود مجاز آلودگی صوتی در پهنه‌های مختلف
نوع منطقه  تراز متوسط روز (7 صبح تا 10 شب) بر حسب دسی بل (dba)
 
تراز متوسط روز (10 شب تا 7 صبح) بر حسب دسی بل (dba)
پهنه مسکونی 55 45
پهنه مختلط (تجاری-مسکونی) 60 50
پهنه تجاری - اداری 65 55
پهنه فعالیت (مسکونی صنعتی) 70 60
پهنه صنعتی 75 65

 

در ادامه مقاله، مجازات آلودگی صوتی شخص حقیقی یا حقوقی، در شرایطی که از حد مجاز تعیین شده در قانون هوای پاک و آیین نامه اجرایی ماده 29 آن، تجاوز شود (که جداول این حد مجاز های قانونی در سطور بالا ارائه گردید)، بررسی شده و میزان مجازات آلودگی صوتی برای مرتکبین جرم آلودگی صوتی، ذکر خواهد شد.

حکم مجازات آلودگی صوتی

حکم مجازات آلودگی صوتی در مواردی که اشخاص حقیقی یا شخص حقوقی، اقدام به نقض قوانین و مقررات قانون هوای پاک یا حد مجاز تعیین شده در آیین نامه اجرایی ماده 29 این قانون نمایند، جزای نقدی درجه 5 یا 7 و یا ضبط اموال خواهد بود. مستند مجازات های مذکور، در ادامه، ارائه می گردند.

تبصره ماده 30 قانون هوای پاک مقرر می دارد: "اشخاص حقیقی و حقوقی که حدود تعیین‌ شده انتشار امواج و پرتوهای موضوع این ماده را رعایت نکنند، برای اولین‌ بار به جزای نقدی درجه پنج موضوع ماده (۱۹) قانون مجازات اسلامی محکوم و در صورت تکرار، علاوه بر حداکثر جزای نقدی، به ضبط اموال و تجهیزات مرتبط نیز محکوم می‌ شوند." جزای نقدی درجه پنج، برابر با جزای نقدی بیش از دویست و چهل میلیون ریال تا پانصد میلیون ریال است.

ماده۲۹ قانون هوای پاک و تبصره آن مقرر می دارند: "ایجاد هرگونه آلودگی صوتی، توسط منابع ثابت و متحرک، ممنوع می‌ باشد. در مورد منابع‌ ثابت، مرتکب به جزای نقدی درجه هفت موضوع ماده (۱۹) قانون مجازات اسلامی محکوم می‌ شود. 

تبصره۱ـ نیروی انتظامی مکلف است راننده وسایل نقلیه موتوری را برای بار اول ملزم به پرداخت جریمه نقدی معادل یک میلیون (۱.۰۰۰.۰۰۰) ریال، در صورت تکرار برای بار دوم به پرداخت دو برابر جریمه مذکور و در صورت تکرار بیش از دوبار، به پرداخت جریمه نقدی معادل سه میلیون(۳.۰۰۰.۰۰۰) ریال، محکوم نماید." مقصود از جزای نقدی درجه 7، جزای نقدی بیش از سی میلیون ریال تا شصت میلیون ریال است.

ماده ۶۱۸ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازات‌ های بازدارنده) مقرر می دارد: "هر کس با هیاهو و جنجال یا حرکات غیر متعارف یا تعرض به افراد، موجب اخلال نظم و آسایش و آرامش عمومی گردد یا مردم را از‌ کسب و کار باز دارد، به حبس از سه ماه تا یک سال و تا (۷۴) ضربه شلاق محکوم خواهد شد."

ماده 59 قانون تملک آپارتمان ها نیز مقر می دارد: "در میهمانی های شب های غیر تعطیل، بعد از ساعت 22 و در شب های تعطیل بعد از ساعت 24، رعایت سکوت کامل ساختمان ( چه از لحاظ صدای میهمانان چه از لحاظ صدای موسیقی ) الزامی است."

بر اساس این ماده (ماده 59 قانون تملک آپارتمان ها )و با استناد به ماده 618 قانون مجازات، مجازات جرم سر و صدا در آپارتمان نشینی عبارت است از حبس از سه ماه تا یک سال و تا 74 ضربه شلاق تعزیری؛ البته این مجازات، زمانی تحقق خواهد یافت که قاضی، رفتار همسایه مزاحم را به صورت جنجال و حرکات غیر متعارف و یا مصداقی از هیاهو تشخیص دهد.

 

نحوه شکایت و رسیدگی به جرم آلودگی صوتی

بسته به اینکه منشا آلودگی صوتی، صدای همسایگان در آپارتمان و مشاعات است یا صدای ناشی از وسایل نقلیه نظیر ماشین در کوچه و خیابان و یا سرو صدای ناشی از ساختما سازی، نحوه شکایت و رسیدگی به جرم آلودگی صوتی، متفاوت خواهد بود.

در خصوص شکایت از جرم آلودگی صوتی ناشی از وسایل نقلیه و سایر موارد مطروحه در قانون هوای پاک، فرد می تواند با سامانه تلفنی مربوط به اداره حفاظت از محیط زیست به شماره 1540 تماس گرفته و با استفاده از این سامانه گویا، شکایت خود را در حد دو دقیقه و به صورت یک پیغام تلفنی، به سازمان حفاظت از محیط زیست، اعلام نماید.

مسئولین این سازمان، پیغام های صوتی را شنیده و اقدامات لازم و مقتضی را انجام خواهند داد. همچنین فرد می تواند، شخصا به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، مراجعه کرده و فایل ورد شکواییه خود را که با کمک وکیل یا نمونه شکواییه های موجود، تنظیم نموده، تحویل مسئول مربوطه در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی دهد و بدین ترتیب، پس از پرداخت هزینه خدمات دفاتر و هزینه دادرسی، شکواییه خود را به مرجع صالح، ارسال دارد. 

 همسایگان شاکی از سر و صدای ساخت و سازهای شهری می توانند با تماس با شماره 137 و 1888 یا مراجعه حضوری به شهرداری، از مزاحمت سر و صدا و آلودگی صوتی در ساختمان سازی شکایت کرده و تقاضای رسیدگی، داشته باشند.

در خصوص شکایت از مزاحمت سر و صدای همسایه در آپارتمان و مشاعات نیز، فرد در ابتدا باید از طریق مدیر ساختمان یا ارسال اظهارنامه، به همسایه مزاحم، تذکر دهد. در صورت عدم توجه همسایه مزاحم، شاکی می تواند اقدام به تهیه استشهادیه از اهالی ساختمان، همچنین در صورت امکان تهیه صورت جلسه مامور کلانتری از مزاحمت و سر و صدای همسایه نماید؛

سپس شاکی باید با کمک نمونه شکواییه های موجود یا وکیل، شکواییه خود را تنظیم و با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، آن را به مرجع صالح ارسال کند. شایان ذکر است، ثبت شکواییه، مستلزم برخورداری از حساب کاربری در سامانه ثنا بوده و برای این امر، فرد هم می تواند حضورا در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، اقدام به تشکیل حساب کاربری کرده و هم می تواند با مراجعه به سامانه adliran.ir در بخش احراز هویت برخط، حساب کاربری ثنا را تشکیل دهد.

 

دانلود نمونه شکواییه آلودگی صوتی همسایه

از آنجا که داشتن نمونه شکواییه شکایت از آلودگی صوتی همسایه، بسیار برای شاکیانی که قصد شکایت از این جرم را دارند، کمک کننده است، در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، فایل دانلود نمونه شکواییه آلودگی صوتی همسایه، ارائه شده تا متقاضیان و خوانندگان محترم، در صورت نیاز، از آن استفاده نمایند.

 

فایل دانلود نمونه شکواییه آلودگی صوتی همسایه
  • نویسنده: دینا
  • حجم: 457 KB
  • منبع: دینا

 

مزاحمت ناشی از نگهداری سگ های زینتی در آپارتمان و گرداندن سگ در مشاعات و حیات مشترک، مساله بسیاری از افراد آپارتمان نشین در دنیای مدرن امروز است که علاقمندان به کسب اطلاعات در خصوص شرایط و موارد مجاز شکایت از نگهداری سگ در آپارتمان می توانند مقاله زیر را مطالعه کنند.

 

مدت زمان توقیف خودرو برای آلودگی صوتی

برای بررسی مدت زمان توقیف خودرو برای آلودگی صوتی، می توان به ماده 20 قانون رسیدگی به تخلفات راهنمایی و رانندگی، مراجعه کرد و قواعدی که در این ماده ذکر گردیده را به خودروهای ایجاد کننده آلودگی صوتی نیز تسری داد. ماده 20 قانون مذکور مقرر می دارد:

كليه قوانين و مقررات عمومی مربوط به حمل و نقل و عبور و مرور در مورد موتورسيكلت‌ ها نيز جاری است. حركت در پياده رو يا در جهت مخالف مسير مجاز، ايجاد عمدی صدای ناهنجار، حمل بار غير متعارف، حركت نمايشی مارپيچ، ... تخلف محسوب شده و ماموران موضوع ماده (2) اين قانون موظفند ضمن صدور قبض جريمه، نسبت به توقيف موتورسيكلت، حداكثر به مدت يک هفته و در صورت تكرار، يک ماه اقدام كنند."

با در نظر گرفتن این عبارت که "كليه قوانين و مقررات عمومی مربوط به حمل و نقل و عبور و مرور در مورد موتورسيكلت‌ ها نيز جاری است" و با اشاره به توقیف یک هفته و در صورت تکرار، یک ماهه موتور سیکلتی که به صورت عمدی صدای ناهنجار تولید کرده، می توان نتیجه گرفت؛ مدت زمان توقیف خودرو برای آلودگی صوتی نیز در بار اول یک هفته و در مرتبه دوم، یک ماه خواهد بود و این امر، سوای جزای نقدی ای است که به موجب ماده 29 قانون هوای پاک، بر فرد تحمیل می گردد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مجازات آلودگی صوتی و ارکان جرم آن در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مجازات آلودگی صوتی و ارکان جرم آن پاسخ دهند.