دینا / آیین دادرسی / آیین دادرسی مدنی / ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی

ماده ۳۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

شرح و تفسیر متن ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی که در خصوص رد یا پذیرش تجدیدنظر خواهی از رای دادگاه بدوی تعیین تکلیف می کند این بوده که تنها در شرایطی رای نقض خواهد شد که ادعا و اعتراض فرد، موجه شناخته شود و از مهم ترین نکات حقوقی ماده ۳۵۸ این است که تنها در صورت وجود جهات تجدیدنظر خواهی و اثبات شان، رای نقض می گردد.

 

قانون آیین دادرسی مدنی، امکان تجدیدنظرخواهی از آرای دادگاه های حقوقی را مورد پیش بینی قرار داده و افراد می توانند در موضوعات حقوقی مختلف، در شرایطی که قانون گذار، استثنائا آن رای را قطعی ندانسته و امکان اعتراض به شیوه تجدیدنظر خواهی را برای آن پیش بینی کرده، نسبت به اعتراض به رای دادگاه بدوی از این طریق، اقدام کنند.

متن ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی، از جمله مهم ترین مواردی است که می توان در خصوص سرنوشت بعد از تجدیدنظر خواهی از رای دادگاه بدوی در موضوعات حقوقی قابل تجدیدنظر، به آن مراجعه کرد، لکن فهم این ماده و استفاده کردن از آن در کیس و پرونده حقوقی خود، مستلزم اطلاع از شرح و تفسیر و نکات حقوقی مهم این ماده است.

از این رو، در مقاله حاضر متن ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی ارائه شده و پس از توضیح شرح و تفسیر آن، نکات حقوقی متن ماده ۳۵۸ قانون مذکور، ارائه شده است. علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این موضوع می توانند، ادامه مقاله را دنبال کنند.

متن ماده ۳۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی

یکی از مهم ترین مواردی که اکثر افراد، پس از تجدیدنظر خواهی حقوقی از رای دادگاه بدوی، مطرح می نمایند مبنی بر این است که در دادگاه تجدیدنظر، چه اتفاقی خواهد افتاد. قانون گذار، در خصوص این موضوع، در متن ماده ۳۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی​، تعیین تکلیف نموده است.

 

متن ماده ۳۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی، مقرر می دارد: "چنانچه دادگاه تجدید نظر، ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد، رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می‌ نماید. در غیر این صورت، با رد درخواست و تایید رای، پرونده را به دادگاه بدوی، اعاده خواهد کرد."

 

یکی از مواردی که سبب پذیرش تجدیدنظر فرد از رای دادگاه بدوی می گردد، وجود جهات تجدیدنظرخواهی است که علاقمندان به کسب این جهات در خصوص دعاوی مطروحه در دادگاه های حقوقی می توانند مقاله پیشنهادی در قسمت حتما بخوانید را مورد مطالعه قرار دهند.

شرح و تفسیر ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی

قبل از ارائه شرح و تفسیر ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی، لازم به توضیح است که تجدیدنظر خواهی حقوقی، یکی از طرق عادی اعتراض به احکام و قرارهایی می باشد که قانون گذار، آن ها را قابل تجدیدنظر خواهی دانسته است. 

برای تجدیدنظرخواهی، فرد باید با ذکر جهات تجدید نظرخواهی در لایحه این امر و پیوست کردن مدارک مثبت جهات تجدیدنظر، لایحه و دادخواست تجدید نظرخواهی خود را در مهلت مقرر که برای ایرانیان مقیم داخل کشور 20 روز و برای افراد ساکن خارج از کشور، دو ماه از تاریخ ابلاغ رای است، از طریق دفاتر خدمات قضایی، به مرجع صالح ارسال نماید.

در شرح و تفسیر متن ماده ۳۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی باید گفت که این ماده، در خصوص مراحل بعد از ارسال لایحه و دادخواست اعتراض تجدیدنظر خواهی از رای دادگاه بدوی است؛ با این توضیح که پس از ارسال لایحه و دادخواست اعتراض تجدیدنظر و تشکیل جلسه تجدیدنظر خواهی، در صورتی که دادگاه تجدیدنظر، ادعای تجدیدنظر خواه را موجه تشخیص دهد، رای دادگاه بدوی را نقض خواهد کرد و در خصوص قسمت مورد تجدیدنظر، اقدام به رسیدگی مجدد و صدور رای مقتضی خواهد نمود.

اما، چنانچه این مرجع، ادعای تجدیدنظر خواه را موجه نداند، همان رای ابتدایی دادگاه بدوی را ابرام (تایید) خواهد نمود و سپس، پرونده را به دادگاه بدوی صادر کننده رای، ارسال خواهد کرد. در تکمیل شرح و تفسیر متن ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی باید نکات حقوقی آن را نیز مد نظر داشت که در تیتر بعدی مقاله، ارائه می گردند. 

نکات حقوقی ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی

نکات حقوقی ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی، مساله ای است که در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، بررسی و ارائه خواهد شد و بهتر است که خوانندگان محترم، قبل از هرگونه اقدام برای تجدیدنظر خواهی، از این نکات حقوقی مهم، آگاه باشند.

جهاتی که اثبات آن ها سبب نقض رای در دادگاه تجدیدنظر و صدور رایی جدید می گردند، عبارتند از اثبات عدم اعتبار مستندات دادگاه؛ اثبات عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی؛ اثبات فقدان شرایط قانونی شهادت شهود؛ اثبات عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای و اثبات مخالف بودن رای با موازین شرعی یا مقررات قانونی. 

مستفاد از آنچه در تبصره ماده 348 قانون آیین دادرسی مدنی آمده است، چنانچه تجدیدنظرخواه، تنها با استناد به یکی از جهاتی که در پاراگراف قبل ذکر شد، اقدام به تجدیدنظرخواهی کرده باشد اما دادگاه تجدیدنظر، تمام و یا برخی از سایر موارد و جهات تجدیدنظر خواهی را نیز محرز تشخیص دهد، به آن جهت یا جهات محرز شده نیز رسیدگی خواهد کرد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نکات حقوقی ماده ۳۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نکات حقوقی ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی پاسخ دهند.