دینا / حقوقی / سایر موضوعات حقوقی / دادخواست نصب قیم

دادخواست نصب قیم

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

دادخواست نصب قیم در واقع درخواستی است که از سوی خانواده و خویشاوندان فرد محجور واجد صلاحیت، به مراجع ذی صلاح قضایی تسلیم شده و بر مبنای آن، برای چنین افرادی قیم تعیین می گردد. از جمله تشریفات مربوط به تکمیل نمونه دادخواست نصب قیم، ثبت نام متقاضی درخواست، در سامانه ثنا می باشد.

 

قيم در لغت به معنی سرپرست و شخصی که متولی امور شخص محجور می باشد، تعریف شده است. چنین فردی توسط مقامات صالح قضایی برای اشخاصی که به موجب قانون، نیاز به قیم دارند، تعیین می گردد. در صورتی که خویشاوندان این افراد یا نزدیکان آن ها، تقاضای نصب قیم برای اشخاص مذکور را داشته باشند، می بایست دادخواستی را به این منظور تنظیم نمایند.

برای نگارش دادخواست نصب قیم متقاضی می بایست با تشریفات و نحوه تنظیم آشنا بوده و هم چنین، از مندرجات و مفاد این گونه دادخواست ها اطلاع داشته باشد. از طرف دیگر؛ در نظر گرفتن نکات مربوط به درخواست نصب قیم و قیم موقت از دیگر موارد ضروری به هنگام درخواست نصب قیم می باشد.

از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که دادخواست نصب قیم چیست؟ و تشریفات و نحوه تنظیم آن به چه صورتی می باشد؛ به بیان نکات مربوط به درخواست نصب قیم و قیم موقت بپردازیم. سپس در انتها؛ امکان دانلود یک نمونه دادخواست نصب قیم برای مادر محجور ارائه خواهد گردید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.

دادخواست نصب قیم چیست؟

قبل از پرداختن به پاسخ به این سوال که دادخواست نصب قیم چیست؟ لازم است که در ابتدا؛ توضیحاتی در رابطه با قیم و موارد نصب آن ارائه شود. مطابق با متن ماده 1218 قانون مدنی، مصوب سال 1307 برای اشخاص، مطابق مقررات ذیل نصب قیم می‌ شود:

 

برای صغاری که ولی خاص ندارند.

برای مجانین و اشخاص غیر رشید که جنون یا عدم رشد آن‌ ها متصل به زمان صغر آن‌ ها بوده و ولی خاص نداشته باشند.

برای مجانین و اشخاص غیر رشید که جنون یا عدم رشد آن‌ ها متصل به زمان صغر آن‌ ها نباشد.

 

به منظور درخواست نصب قیم، در ابتدا می بایست دادخواست آن به مراجع ذی صلاح ارائه شود. در پاسخ به این پرسش که چه شخص یا اشخاصی می توانند درخواست نصب قیم برای فرد را داشته باشند؛ می توان بیان داشت که در درجه اول نزدیکان درجه یک نظیر مادر و افراد دیگر خانواده می توانند درخواست نصب قیم را داشته باشند. پس از آن نوبت به خویشاوندان افراد صغیر و محجور می رسد که می توانند اقدام به ارائه درخواست نصب قیم دهند.

 

دادخواست نصب قیم در واقع درخواستی است که از سوی خانواده و خویشاوندان فرد محجور واجد صلاحیت، به مراجع ذی صلاح قضایی تسلیم شده و بر مبنای آن، برای چنین افرادی قیم تعیین می گردد. قیم تعین شده صلاحیت و حق تصرف در اموال افرادی که نمایندگی آن را به عنوان قیم بر عهده گرفته است؛ دارا می باشد.

 

تشریفات و نحوه تنظیم دادخواست نصب قیم

دادخواست نصب قیم برای اشخاص محجور از اهمیت زیادی برخودار می باشد، زیرا اشخاصی که محجور تلقی می گردند؛ نمی توانند شخصا در امور خود مداخله ای داشته باشند، از این رو، قیم آن ها ناگزیر است که امور مربوطه آن ها را اداره نماید. به منظور ارائه دادخواست نصب قیم می بایست تشریفات و نکاتی مورد رعایت قرار گیرد که به همین منظور، در این بخش از مقاله به تشریفات و نحوه تنظیم دادخواست نصب قیم پرداخته خواهد شد.

 

برای تنظیم دادخواست نصب قیم، درخواست کننده می بایست با مندرجات و مفاد دادخواست آشنا بوده تا بتواند درخواست خود را به بهترین وجه تنظیم نماید. دادخواست نصب قیم، همانند سایر دادخواست ها می بایست حاوی اطلاعاتی باشد که عبارتند از: نام، نام خانوادگی، نام پدر، سن، اقامتگاه و حتی‌ الامکان شغل، ذکر ادله و وسایلی که خواهان برای اثبات ادعای خود دارد و... . در صورتی که دادخواست توسط وکیل تقدیم شود، مشخصات وکیل نیز باید درج گردد.

 

تشریفات نصب قیم، در ابتدا، شامل ارائه دادخواست نصب قیم به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی می شود. به این منظور شخص درخواست کننده می بایست دارای اهلیت (عقل، بلوغ، رشد) و صلاحیت قانونی، برای ثبت این دادخواست بوده و دارای حساب کاربری ثنا باشد و در آن احراز هویت نماید. پس از آن درخواست کننده می بایست به همراه مدارک لازم، من جمله مدارک هویتی و اسناد مثبت نیاز به نصب قیم، به این دفاتر مراجعه نموده و دادخواست خود را با پرداخت هزینه آن به ثبت برساند.

 

همچنین به موجب ماده 1219 قانون مدنی، یکی از تشریفات پس از نصب قیم این است که مراتب به دادستان حوزه اقامت درخواست کننده یا نماینده وی اطلاع داده شود. متن ماده مزبور در این خصوص بیان می دارد: «هر یک از ابوین مکلف است در مواردی که به موجب ماده قبل باید برای اولاد آن‌ ها قیم معین شود، مراتب را به دادستان حوزه اقامت خود و یا نماینده او اطلاع داده از او تقاضا نماید که اقدام لازم را برای نصب قیم به عمل آورد.»

 

نکات مربوط به درخواست نصب قیم و قیم موقت

قانون به منظور حمایت از افرادی که مالک اموال منقول و غیر منقول می باشند، اما بنا به دلایلی نمی توانند از آن استفاده کنند، موضوع نصب قیم را مطرح نموده است. به منظور نصب قیم، متقاضی می بایست نکاتی را مدنظر قرار داده که به جهت آشنایی افراد، این بخش از مقاله به بیان نکات مربوط به درخواست نصب قیم و قیم موقت اختصاص داده شده است.

 

یکی از نکات مربوط به درخواست نصب قیم و قیم موقت این است که مطابق با ماده ۱۲۲۷ قانون مدنی، فقط کسی را محاکم و ادارات و دفاتر اسناد رسمی به قیمومیت خواهند شناخت که نصب او مطابق قانون، توسط دادگاه صالح به عمل آمده باشد. همین‌ که حکم جنون یا عدم رشد یک نفر صادر و توسط دادگاه برای او قیم معین گردید، مدعی‌ العموم می‌ تواند حجر او را ‌اعلان نماید. انتشار حجر هر کسی که نظر به وضعیت دارایی او، ممکن است طرف معاملات بالنسبه عمده واقع گردد، الزامی است.

 

هم چنین بر اساس ماده 1228 قانون مدنی، در خارج ایران کنسول و یا جانشین وی می‌ تواند نسبت به ایرانیانی که باید مطابق ماده 1218 برای آن‌ ها قیم نصب شود و در حوزه ماموریت او ساکن یا مقیم‌ اند موقتا نصب قیم کند و باید تا 10 روز پس از نصب قیم مدارک عمل خود را به وسیله وزارت امور خارجه به وزارت دادگستری بفرستد. نصب قیم مزبور وقتی قطعی می‌ گردد که دادگاه مدنی خاص تهران تصمیم کنسول یا جانشین او را تنفیذ کند.

 

از جمله نکات مربوط به درخواست نصب قیم و قیم موقت این است که، در مورد مجانین دادستان باید قبلا رجوع به خبره کرده نظریات خبره را به دادگاه مدنی خاص ارسال دارد. در صورت اثبات جنون دادستان به دادگاه رجوع می‌ کند تا نصب قیم شود. در مورد اشخاص غیر رشید نیز دادستان مکلف است که قبلا به وسیله مطلعین اطلاعات کافیه در باب سفاهت او به دست آورده و در صورتی که سفاهت را مسلم دید، در دادگاه مدنی خاص اقامه دعوی نماید و پس از صدور حکم عدم رشد برای نصب قیم به دادگاه رجوع نماید.

 

 

نمونه دادخواست نصب قیم برای مادر محجور

همانطور که پیش تر بیان شد، افراد واجد شرایط می بایست برای نصب قیم، دادخواست خود را به دفاتر خدمات قضایی ارائه نمایند. به منظور آشنایی علاقمندان با محتوا و مندرجات متن دادخواست نصب قیم، در جدول زیر، امکان دانلود نمونه دادخواست نصب قیم برای مادر محجور فراهم شده است که افراد می توانند با مطالعه و دانلود رایگان نمونه pdf، با محتوای آن آشنا شوند.

 

آنچه در این میان حائز اهمیت است این است که متقاضی نصب قیم می بایست با توجه به توافقات و شرایط حاکم بر پرونده خود، مفاد دادخواست را تغییر دهد و اصلاحات لازم را در آن به عمل آورد که مهم ترین بخش، قسمت مربوط به شرح دادخواست و ذکر ادله و اسناد می باشد.
 

 

نمونه دادخواست نصب قیم برای مادر محجور
  • نویسنده: دینا
  • حجم: 216 KB
  • منبع: دینا

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص تشریفات و نمونه دادخواست نصب قیم در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون تشریفات و نمونه دادخواست نصب قیم پاسخ دهند.