نحوه تشخیص مقصر تصادف رانندگی با توجه به نوع برخورد و محل وقوع آن، متفاوت بوده و بر اساس قوانین مربوطه، من جمله آیین نامه راهنمایی و رانندگی تعیین می گردد. یکی از نکات مهم در هنگام تعیین مقصر سوانح رانندگی، توجه به حق تقدم می باشد به گونه ای که راننده ای که از این حق، تخلف نموده مقصر شناخته می شود.
برای مشاوره نحوه تشخیص مقصر تصادف رانندگی
برای مشاوره نحوه تشخیص مقصر تصادف رانندگی
یکی از اتفاقاتی که هر روزه، در جاده ها و بزرگراه های کشور رخ می دهد، بحث تصادفات رانندگی می باشد. به منظور جبران خسارت و هم چنین رسیدگی به مسائل پیرامون آن، تعیین مقصر امری ضروری می باشد. تعیین مقصر در تصادفات و حوادت رانندگی کار آسانی نبوه و می بایست توسط پلیس راهنمایی و رانندگی صورت گیرد.
یکی از سوالات متداولی که در این میان، مطرح می شود این است که منظور از مقصر تصادف رانندگی چیست و چگونه می توان کسی را با عدم توجه به مقررات راهنمایی و رانندگی، منجر به تصادف شده است را مشخص نمود. در این میان، اطلاع از قوانین راهنمایی و رانندگی در تصادفات امری ضروری در این خصوص می باشد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که منظور از مقصر تصادف رانندگی چیست و نحوه تشخیص آن به چه صورتی می باشد؛ به بیان مقصر تصادف رانندگی در کوچه و هنگام خروج از پارک، در میدان و هنگام دور زدن بپردازیم. سپس در خصوص قوانین و مقصر تصادف رانندگی از پشت و از بغل سمت راست و چپ صحبت خواهیم کرد و در انتها؛ قوانین راهنمایی و رانندگی در تصادفات ارائه خواهد گردید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
تصادفات رانندگی در جاده های شهری و بین شهری امری اجتناب ناپذیر است، به گونه ای که ممکن است رانندگان با وجود رعایت تمام نکات ایمنی و در نظر گرفتن کلیه قوانین و مقررات، باز هم به دلیل خارج از اراده خود (نظیر بلایا و حوادث طبیعی) باز هم دچار تصادف شوند.
در هنگام بروز تصادفات و سوانح رانندگی، آنچه بیش از همه چیز دارای اهمیت می باشد، تعیین مقصر می باشد. مشخص نمودن مقصر در تعیین میزان خسارت های جانی و مالی وارد به افراد نقش به سزایی را ایفا می کند. از جمله سوالاتی که ممکن است در این میان، در ذهن برخی مخاطبان مطرح شود این است که منظور از مقصر تصادف رانندگی چیست؟
در پاسخ به این پرسش می توان بیان داشت که منظور از مقصر تصادف رانندگی شخصی می باشد که وقوع تصادف مستند به فعل و رفتار او باشد یا اینکه در وقوع تصادف نقش داشته باشد. قانون گذار در مواد مختلف آیین نامه راهنمایی و رانندگی و دیگر قوانین مرتبط، مقررات مربوط به عبور و مرور از خیابان ها و بزرگراه ها را مشخص نموده و بدیهی است که شخصی که برخلاف قوانین مزبور عمل نماید به عنوان مقصر شناخته خواهد گردید.
در قسمت گذشته، به این پرسش پاسخ دادیم که منظور از مقصر تصادف رانندگی چیست؛ و توضیح دادیم که مقصر تصادف به شخصی گفته می شود که با انجام عمل و فعل خود، در وقوع تصادف نقش داشته باشد. در این بخش از مقاله قصد داریم تا به بیان نحوه تشخیص مقصر تصادف رانندگی بپردازیم.
نحوه تشخیص مقصر تصادفات رانندگی با توجه به عوامل مختلف و همچنین، چگونگی وقوع و نوع تصادف متفاوت می باشد. با این حال، به طور کلی می توان بیان نمود که در بسیاری از تصادفات رانندگی در ابتدا، می بایست افسر و پلیس راهنمایی و رانندگی را مطلع ساخت. وی با حضور خود در محل حادثه و تصادف و هم چنین، کشیدن کروکی تصادف مقصر را تشخیص می دهد.
کروکی، گزارش پلیس و افسر راهنمایی و رانندگی از صحنه تصادف می باشد که در آن، کلیه جزئیات تصادف از قبیل، زمان، تاریخ، مکان و سایر جزئیات به طور کامل، شرح داده می شود. برای تعیین مقصر در تصادف رانندگی مهم ترین مسئله توجه به رعایت یا عدم رعایت مقررات راهنمایی و رانندگی از جانب رانندگان می باشد. مهم ترین عوامل تاثیر گذار در نحوه تشخیص مقصر تصادفات و سوانح رانندگی شامل موارد زیر می شود:
خواب آلودگی راننده
برخورد ماشین با عابر پیاده
سرعت و سبقت غیر مجاز
عدم رعایت حق تقدم در رانندگی
حرکت با دنده عقب و تصادف از پشت
استفاده از تلفن همراه به هنگام رانندگی
پس از این که مقصر تصادف مشخص گردید، وی می بایست هزینه ها و خسارات وارده به زیان دیدگان ناشی از تصادف را جبران و پرداخت نماید. در دست داشتن بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه به افراد کمک می نماید که بتوانند با سهولت بیشتری نسبت به پرداخت خسارات ناشی از تصادفات اقدام نمایند.
از جمله مکان هایی که مستعد وقوع تصادف می باشد، کوچه ها هستند. به منظور جلوگیری از وقوع سوانح رانندگی در چنین مکان هایی، قانون گذار مقررات و قانون خاصی را وضع نموده و رانندگان را موظف نموده که بر طبق آن عمل نمایند. بدیهی است که شخصی که برخلاف قواعد و اصول وضع شده عمل نماید به عنوان مقصر شناخته خواهد شد. به منظور آشنایی علاقمندان، در این بخش از مقاله، مقصر تصادف رانندگی در کوچه و هنگام خروج از پارک توضیح داده شده است.
در صورتی که تابلو ورود ممنوع در ابتدا، کوچه ای نصب شده باشد، به این معنی است که راننده وسیله نقلیه حق ورود به آن کوچه را ندارد. بنابر، اگر شخصی با وجود تابلو مذکور وارد کوچه شده و تصادفی با وی رخ دهد، مقصر شناخته می شود. در مواردی که خودرویی در کوچه پارک شده و وسیله نقلیه ای به آن برخورد می کند، مقصر تصادف وسیله ای است که به اتومبیل پارک شده، برخورد نموده است.
همچنین مقصر تصادف و سوانح در پارک دوبله در کوچه، اتومبیلی است که پارک دوبله کرده است. در صورتی که دو اتومبیل در کوچه دو طرفه با یکدیگر شاخ به شاخ شوند، فردی که سبقت گرفته است، به طور صد در صدی مقصر حادثه شناخته خواهد شد. در هنگام خروج از پارک، حق تقدم با خودروی در حال عبور از خیابان می باشد. در این موارد، خودروی پارک شده که حق تقدم را برای خروج از پارک رعایت نکرده، مقصر تصادف شناخته خواهد شد.
اگر اتومبیلی در هنگام خروج از پارک، راهنما نزده باشد، مقصر شناخته می شود. مقصر تصادف خودرو در قسمت پارک ممنوع، در هر حالت، راننده وسیله ای است که در پارک ممنوع پارک کرده است. همین حکم در مورد خودروهایی که در تقاطع یا اتوبان پارک می نمایند نیز وجود دارد.
در بخش های پیشین مقاله به مقصر تصادفات رانندگی در هنگام عبور از کوچه و هنگام خروج از پارک صحبت نموده و بیان کردیم که یکی از موارد مقصر شناخته شدن افراد در هنگام تصادفات کوچه، عدم توجه به تابلوهای ورود ممنوع می باشد. در این بخش قصد داریم تا به توضیح مقصر تصادف رانندگی در میدان و هنگام دور زدن بپردازیم.
برای مشخص نمودن مقصر در تصادفات رانندگی در میدان باید به قانون حق تقدم اشاره نمود که مطابق با آن، در زمان ورود به میدان، حق تقدم با اتومبیلی است که داخل میدان حضور دارد و اگر خودروها به طور همزمان به میدان رسیده باشند، حق تقدم با خودرویی است که در سمت راست خودروی دیگر قرار دارد.
با توجه به قوانین فوق اتومبیلی که حق تقدم را رعایت ننموده و منجر به تصادف، مقصر شناخته می شود. سوانح رانندگی در دور زدن، ممکن است در هنگام گردش به راست یا گردش به چپ رخ دهد. برای مشخص نمودن مقصر در این زمان نیز باید به حق تقدم توجه نمود. به طور مثال، حق تقدم در دور برگردان ها با خودروهایی است که قبل از دور زدن خودرویی، در آن لاین قرار گرفته اند.
حالت تصادفات در رانندگی اغلب به این صورت است که خودرو ها از پشت به یکدیگر برخورد کرده و موجب تصادفات می گردند. برای مشخص نمودن مقصر در تصادفات رانندگی از پشت، مهم ترین نکته، محل وقوع تصادف می باشد. به منظور آشنایی علاقمندان، این بخش از مقاله، به بیان قوانین و مقصر تصادف رانندگی از پشت اختصاص داده شده است.
مطابق با قوانین راهنمایی و رانندگی در خصوص مقصر تصادف رانندگی از پشت، مقصر تصادف از پشت در اغلب موارد، خودرویی است که به عقب اتومبیل دیگر، برخورد کرده است. با این حال در این زمینه استثنائاتی هم وجود دارد، به طور مثال، اگر خودرویی در اتوبان توقف کرده باشد و اتومبیلی دیگر از پشت به آن برخورد کند، مقصر راننده وسیله نقلیه ای است که توقف کرده، اما اگر خودرو در حال حرکت باشد، مقصر اتومبیل عقب است. در چنین مواقعی زیان دیدگان، می توانند با نمونه متن شکایت از راننده مقصر در تصادف، نسبت به دریافت جبران خسارات خود اقدام نمایند.
اگر چند خودرو به طور زنجیره ای ایستاده و سپس بر اثر حادثه ای، با یکدیگر از عقب برخورد داشته و تصادف نموده باشند، مقصر اتومبیلی است که ضربه اول را زده، اما اگر خودروها در حال حرکت باشند، هر ماشین، مقصر و مسئول پرداخت خسارت خودرو جلوی خود خواهد بود.
در قسمت های قبلی مقاله به بیان مقصر تصادف رانندگی در کوچه، هنگام خروج از پارک، در میدان و هنگام دور زدن و نیز تصادفات از پشت پرداخته و بیان نمودیم که در اکثر مواقع، راننده ای که از عقب به خودرو جلویی برخورد می کند، مقصر شناخته می شود، اما استثنائاتی نیز وجود دارد.
مقصر تصادف رانندگی از بغل سمت راست و چپ نیز مشابه یکدیگر بوده و مقصر تصادف در این گونه تصادف ها، فردی است که بدون زدن راهنما، قصد حرکت و یا تغییر مسیر خود را داشته و بدون چک کردن آینه های اتومبیل خود، شروع به حرکت نموده و به خودرو های سمت چپ و یا راست خود برخورد نموده است.
در تصادفات بغل به بغل، در هر صورت مقصر کسی است که اقدام به تغییر مسیر ناگهانی خود نموده باشد. در صورتی که تصادف از بغل سمت راست یا چپ در میدان رخ داده باشد، معمولا مقصر در این گونه تصادفات کسی است که دیرتر وارد شده باشد.
یکی از نکات مهم در تعیین مقصر در تصادفات و سوانح رانندگی، این است که مشاهده شود، چه کسی قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی را به خصوص در بحث حق تقدم، رعایت ننموده است. به جهت آشنایی متقاضیان، در این قسمت از مقاله، قوانین راهنمایی و رانندگی در تصادفات توضیح داده خواهد شد.
از جمله مهم ترین، قوانین راهنمایی و رانندگی در تصادفات آیین نامه راهنمایی و رانندگی مصوب سال 1384 می باشد که به طور کامل به بیان قوانین و مقررات حوزه رانندگی و حق تقدم پرداخته است. بدیهی است که اگر شخصی مخالف مفاد این قانون رفتار نماید، مقصد سوانح و تصادفات پیش آمده شناخته می شود. امکان دانلود آیین نامه راهنمایی و رانندگی در جدول زیر فراهم شده است.
یکی دیگر از قوانین راهنمایی و رانندگی در حوزه تصادفات، قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب سال 1389 است که بیشتر مفاد آن، به بیان جریمه تخلف از مقررات رانندگی به خصوص در هنگام بروز تصادفات اختصاص داده شده است. به رانندگان توصیه می شود که به منظور جلوگیری از بروز حادثه و تصادفات، به مطالعه قوانین فوق اقدام نمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه تشخیص مقصر تصادف رانندگی در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه تشخیص مقصر تصادف رانندگی پاسخ دهند.
برای مشاوره نحوه تشخیص مقصر تصادف رانندگی
برای مشاوره نحوه تشخیص مقصر تصادف رانندگی
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©