مقصود از قانون معافیت مالیات کالاهای مناطق آزاد، بخشنامه جدید ابلاغ شده از سوی رئیس سازمان امور مالیاتی است که با تصریح و تشریح مقصود حقوقی از لفظ واردات، اخذ عوارض و مالیات از کالاهای معاف از مالیات تبصره ۱ بند الف ماده ۹ قانون مالیات بر ارزش افزوده را با استناد کردن به تبصره ۳ ماده ۱۷ همان قانون، مجاز نمی داند.
برای مشاوره قانون جدید مالیات کالاهای مناطق آزاد
برای مشاوره قانون جدید مالیات کالاهای مناطق آزاد
مالیات واردات و صادرات، از مهم ترین مالیات هایی است که در تمامی کشورها وجود داشته و اخذ آن از واردکنندگان و صادرکنندگان کالا، برای اقتصاد دولت ها سود آور بوده و تقریبا بخش مهمی از تامین بودجه خزانه آن ها، از راه دریافت چنین مالیات هایی تامین می گردد.
در ایران نیز مالیات صادرات و واردات کالا ها وجود داشته و از مهم ترین انواع مالیات برای تامین بودجه اقتصادی در ایران می باشد با این حال، به موجب قانون معافیت مالیاتی کالاهای مناطق آزاد، برخی کالاهای وارداتی، ازپرداخت عوارض و مالیات واردات معاف بوده و اطلاع از آن ها، تنها با بررسی بخشنامه جدید رئیس سازمان امور مالیاتی و برخی مواد قانون مالیات بر ارزش افزوده میسر است.
لذا در مقاله حاضر، قانون معافیت مالیات کالاهای مناطق آزاد و بخشنامه معافیت مالیاتی این کالاها، بررسی شده و در آخر، فایل دانلود بخشنامه جدید رئیس سازمان امور مالیاتی در این خصوص، ارائه گردیده است که علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر پیرامون این امر می توانند ادامه مقاله را دنبال نمایند.
مقصود از قانون معافیت مالیاتی کالاهای مناطق آزاد، قواعدی است که زین پس و بعد از صدور بخشنامه جدید رئیس سازمان امور مالیاتی و ابلاغ آن به به ادارات کل امور مالیاتی، نسبت به اخذ مالیات از واردات کالاهای معاف از عوارض و مالیات از مناطق آزاد به سرزمین اصلی، اعمال خواهد شد.
شایان ذکر است، بخشنامه جدید، قانون تازه ای وضع نکرده و صرفا به تصریح مقصود قانون گذار از 2 ماده قانون مالیات بر ارزش افزوده ( تبصره ۳ ماده ۱۷ و بند الف ماده ۹ قانون مالیات بر ارزش افزوده) پرداخته که در ادامه، متن این دو ماده، ارائه خواهد شد و سپس، قواعد قانون معافیت مالیاتی کالاهای مناطق آزاد با توجه به متن آن ها، تصریح می گردد.
صدر و تبصره ۳ ماده ۱۷ قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۲ خرداد ۱۴۰۰ مقرر می دارد: "مودیان مکلفند، مالیات و عوارض فروش موضوع این قانون را از خریدار یا کارفرما، وصول کنند و پس از کسر مالیات و عوارض پرداختی، مطابق مقررات، به حساب سازمان واریز نمایند" که این واریز از درگاه ملی خدمات مالیات، صورت خواهد گرفت. تبصره 3 همین ماده مقرر می دارد:
"واردکنندگان کالا از مناطق آزاد تجاری- صنعتی به سرزمین اصلی، مکلفند کالاهای مزبور را به گمرک اظهار نمایند. گمرک موظف است از قسمتی از کالاهای اظهار شده که بهموجب بند «ب» ماده (۶۵) قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور مصوب ۱۳۹۱/۵۱/۱۰، «تولید داخل» محسوب می شود، فقط مالیات و عوارض، و از قسمت باقی مانده که «کالای وارداتی» محسوب می شود، مالیات و عوارض و حقوق ورودی را دریافت و مالیات و عوارض آن را به حساب سازمان واریز کند" که این واریز نیز از سامانه عملیات الکترونیکی امور مالیاتی، قابل انجام است.
تا به این مرحله، بر اساس صدر و تبصره ۳ ماده ۱۷ قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۲ خرداد 1400، واردکنندگان کالا از مناطق آزاد تجاری- صنعتی به سرزمین اصلی، موظف هستند مالیات و عوارض و در برخی موارد، حقوق ورودی را به گمرک پرداخت کنند.
در این اثنا، صدر و تبصره ۱ بند الف ماده ۹ قانون مالیات بر ارزش افزوده مقرر می دارد: "عرضه کالاها و ارائه خدمات زیر از پرداخت مالیات و عوارض معاف می باشد." شایان ذکر بوده که بند الف ماده 9 قانون مالیات بر ارزش افزوده، در خصوص معافیت مالیاتی برخی کالا ها است. تبصره یک بند الف ماده 9 قانون مالیات بر ارزش افزوده مقرر می دارد:
" واردات کالاهای موضوع جز های (۲)، (۶)، (۷)، (۹)، (۱۳)، (۱۶) و (۱۷) بند «الف» این ماده، معاف از پرداخت مالیات و عوارض می باشد..." کالاهای موضوع جز های (۲)، (۶)، (۷)، (۹)، (۱۳)، (۱۶) و (۱۷) بند الف ماده 9 قانون مالیات بر ارزش افزوده به ترتیب عبارتند از:
کالاهای موضوع جز 2 بند الف ماده 9 قانون مالیات بر ارزش افزوده عبارتند از: "دام زنده و خوراک آن، کلیه مواد اصلی تولید مثل دام زنده، مطابق پروانه صادره توسط وزارت جهاد کشاورزی، پوسال(کمپوست)، کشت بافت و بستر آماده کشت بافت؛ تبصره - دام به حیواناتی (شامل چهارپایان، پرندگان، آبزیان و حشرات) اطلاق می گردد که برای امور تغذیه انسان یا دام و فعالیت های اقتصادی، تولیدی و آزمایشگاهی، تولید، نگهداری و پرورش داده می شوند."
کالاهای موضوع جز 6 بند الف ماده 9 قانون مالیات بر ارزش افزوده عبارتند از: " خمیر کاغذ و کاغذ باطله؛ دفتر تحریر؛ کاغذ چاپ، تحریر و روزنامه"
کالاهای موضوع جز 7 بند الف ماده 9 قانون مالیات بر ارزش افزوده عبارتند از: نسخه های کاغذی و الکترونیکی محصولاتی که شامل کتاب، روزنامه و مجله و نشریه می شود.
کالاهای موضوع جز 9 بند الف ماده 9 قانون مالیات بر ارزش افزوده عبارتند از: "انواع شمش طلا (وارداتی و داخلی) و انواع حواله های کاغذی یا الکترونیکی دارای پشتوانه صد درصد (۱۰۰%) طلا"
کالاهای موضوع جز 13 بند الف ماده 9 قانون مالیات بر ارزش افزوده عبارتند از: "فرش دستباف و مواد اولیه اصلی آن"
کالاهای موضوع جز 16 بند الف ماده 9 قانون مالیات بر ارزش افزوده عبارتند از: "رادار و تجهیزات کمک ناوبری هوانوردی، تجهیزات نظامی و اطلاعاتی موضوع بندهای «پ»، «ت» و «ث» ماده(۱۱۹) قانون امور گمرکی با رعایت ترتیبات مقرر در بندهای مذکور."
کالاهای موضوع جز 17 بند الف ماده 9 قانون مالیات بر ارزش افزوده عبارتند: "تجهیزات و اقلام با کاربرد صرفا دفاعی، نظامی، انتظامی، امنیتی و اطلاعاتی. فهرست این تجهیزات و اقلام با پیشنهاد وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و هماهنگی ستاد کل نیروهای مسلح، به تصویب هیات وزیران می رسد."
شایان ذکر است که بر اساس تبصره ۱ بند الف ماده ۹ قانون مالیات بر ارزش افزوده، واردات کالاهای جز 15 که " انواع دارو و واکسن (انسانی و دامی)، لوازم مصرفی درمانی و لوازم توانبخشی" را در بر می گیرد، در صورتی معاف از مالیات خواهند بود که "با تایید وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، کالای مورد نظر، مشابه داخلی نداشته باشد."
با در نظر گرفتن تمام موارد بالا باید گفت، به موجب بخشنامه جدید و قانون معافیت مالیاتی کالاهای مناطق آزاد، واردکنندگان کالاهای معاف موضوع بند الف ماده ۹ قانون مالیات بر ارزش افزوده از مناطق آزاد تجاری- صنعتی به سرزمین اصلی، معاف از مالیات هستند؛
بنابراین، نمی توان به استنادمقررات تبصره ۳ ماده ۱۷ قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۲ خرداد ۱۴۰۰، از آن ها مالیات، عوارض و در مواردی حقوق گمرکی اخذ کرد جز در مواردی که ماده ۹ قانون مالیات بر ارزش افزوده، کالاها را مشمول پرداخت مالیات و عوارض بداند.
در پاسخ به این پرسش که بخشنامه معافیت مالیاتی کالاهای مناطق آزاد که در اصطلاح عرفی به آن بخشنامه حذف معافیت مالیاتی مناطق آزاد نیز گفته می شود چیست؟ باید گفت؛ مقصود از بخشنامه معافیت مالیاتی کالاهای مناطق آزاد، بخشنامه صادره از سوی رئیس سازمان امور مالیاتی است.
در این بخشنامه، رئیس سازمان امور مالیاتی با استناد به مفهوم حقوقی لفظ واردات، قواعد عوارض و مالیاتی ای که باید در خصوص کالاهای مذکور در بند الف ماده ۹ قانون مالیات بر ارزش افزوده اعمال گردد را تصریح می کند.
چرا که در بسیاری از موارد، با استناد به تبصره ۳ ماده ۱۷ قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۲ خرداد ۱۴۰۰ که در خصوص اخذ عوارض و مالیات از واردکنندگان کالا از مناطق آزاد تجاری- صنعتی به سرزمین اصلی تعیین تکلیف کرده، در گمرک از کالاهای وارداتی مذکور در بند الف ماده ۹ قانون مالیات بر ارزش افزوده که معاف از عوارض و مالیات هستند، مالیات و حقوق ورودی اخذ می شد حال آنکه؛
چنانچه لفظ واردات به درستی مورد تصریح قرار می گرفت، این کالاها، یعنی کالاهای مذکور بند الف ماده ۹ قانون مالیات بر ارزش افزوده، همچنان باید دارای معافیت مالیاتی بوده و معاف از مالیات باقی می ماندند. بنابراین، به طور خلاصه و در یک جمع بندی کلی، بخشنامه جدید معافیت مالیاتی کالاهای مناطق آزاد مقرر می دارد که؛
واردات، یعنی ورود کالا یا خدمت از خارج از کشور به قلمرو گمرکی کشور یا مناطق آزاد تجاری- صنعتی یا مناطق ویژه اقتصادی و به همین علت، نباید از واردکنندگان کالاهای معاف موضوع بند الف ماده ۹ قانون مالیات بر ارزش افزوده از مناطق آزاد تجاری- صنعتی به سرزمین اصلی، با استناد به مفاد تبصره ۳ ماده ۱۷ قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۲ خرداد 1400، مالیات و عوارض اخذ کرد و اخذ مالیات از این کالاها، موضوعیت ندارد.
در قسمت های قبلی مقاله به تفصیل در خصوص مالیات کالاهای مناطق آزاد به موجب بخشنامه جدید و قانون معافیت از مالیات و عوارض این کالاها که ناشی از بخشنامه صادره است، صحبت گردید، در این تیتر از مقاله، فایل دانلود بخشنامه جدید مالیات کالاهای مناطق آزاد ارائه گردیده تا علاقمندان به بررسی مستندات مربوط به معافیت عوارض و مالیات کالاهای مناطق آزاد، به آن دسترسی داشته باشند، بخشنامه جدید، با کلیک بر روی دکمه دانلود باکس زیر، در دسترس خواهد بود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص قانون جدید مالیات کالاهای مناطق آزاد در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون قانون جدید مالیات کالاهای مناطق آزاد پاسخ دهند.
برای مشاوره قانون جدید مالیات کالاهای مناطق آزاد
برای مشاوره قانون جدید مالیات کالاهای مناطق آزاد
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©
تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از : ۸ صبح الی ۱ شب