دینا / تجاری / امور بانکی / حساب جاری چیست

حساب جاری چیست

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

حساب جاری بدون بهره و سود، هم به افراد حقیقی و هم به افراد حقوقی، به صورت انفرادی و جمعی ارائه می شود. مدارک مورد نیاز برای افتتاح یک حساب جاری شامل اصل کارت ملی و شناسنامه ، کپی برابر اصل آن ها و همینطور نداشتن سابقه بد حسابی می باشد.

 

حساب جاری یک نوع سپرده بانکی است که به دارنده آن اجازه می ‌دهد برای برداشت ‌های متعدد از آن استفاده کند. این حساب به عنوان یکی از کاربردی‌ ترین حساب ‌های بانکی شناخته می ‌شود و دارنده ‌ی آن می ‌تواند معاملات خود را با استفاده از دسته چک انجام دهد.

حساب جاری دارای مزایای بسیاری است، اما مهم‌ ترین آنها این است که دارنده‌ ی حساب قادر است در هر زمانی که مایل است، درخواست دسته چک بدهد. علاوه بر این، در حساب جاری، امکان واریز و برداشت مبالغ متعدد وجود دارد و محدودیتی در این مورد وجود ندارد، در حالی که در سایر حساب‌ ها ممکن است محدودیت ‌هایی در واریز و برداشت وجود داشته باشد. به دلیل اهمیت این موضوع، لازم است افراد با شرایط و نحوه افتتاح این نوع حساب آشنا شوند.

به جهت اهمیت این موضوع در این مقاله، به بررسی و معرفی حساب جاری، شرایط افتتاح آن، مدارک لازم برای افتتاح آن، نحوه افتتاح این نوع حساب، تفاوت های آن با حساب کوتاه مدت و حساب قرض الحسنه، معرفی حساب جاری بدون دسته چک و مزایای آن پرداخته خواهد شد.

حساب جاری چیست؟

ابتدا باید به اصلی ترین سوال این حوزه جواب داده شود. حساب جاری چیست؟ حساب جاری یک از انواع سپرده بانکی قابل برداشت است که ابزار اصلی برای برداشت وجوه از آن، دسته چکی است که به نام صاحب حساب صادر می ‌شود. با نوشتن مبلغ و تاریخ مشخص روی هر برگه چک، می توان به راحتی از حساب جاری خود برداشت کرد و مشخصات مورد نظر را برای دیگران فراهم کرد. این نوع حساب، ماهیت قرض ‌الحسنه دارد و سودی به موجودی آن تعلق نمی ‌گیرد.

 

هزینه ‌های مربوط به حساب جاری ممکن است شامل هزینه‌ های ماهیانه‌ی حساب، هزینه‌ های برداشت، هزینه‌ های صدور چک، هزینه‌ های نگهداری حساب و هزینه ‌های انتقال وجه باشد. هزینه ‌های مربوط به حساب جاری ممکن است بین بانک ‌ها و حساب‌ های مختلف متفاوت باشد، بنابراین برای اطلاع از هزینه ‌های دقیق مربوط به حساب جاری، باید به بانکی که حساب جاری فرد در آن ثبت شده مراجعه کرد.

 

دارنده‌ حساب جاری، علاوه بر دسته چک، می‌ تواند از کارت بانکی نیز استفاده کند. با استفاده از کارت بانکی، می ‌توان از خدمات بانکی مانند برداشت وجه از دستگاه‌ های خودپرداز، پرداخت قبض ‌ها و خرید اینترنتی استفاده کرد. همچنین، امکان باز کردن حساب جاری به صورت حقوقی و شرکتی نیز وجود دارد. دارنده‌ حساب جاری همچنین می‌ تواند از خدمات بانکی اینترنتی و همراه بانک برای مدیریت حساب خود استفاده کند.

شرایط افتتاح حساب جاری

حساب جاری به صورت بدون سود ارائه می‌ شود و می ‌توان با استفاده از چک یا کارت بانکی از آن برداشت کرد. با این حال، برخی بانک ‌ها کارت بانکی را برای این نوع حساب ارائه نمی‌ دهند. شرایط افتتاح حساب جاری برای افراد حقیقی و حقوقی، به صورت فردی یا گروهی، قابل دسترسی است. در صورتی که شخص دارای رتبه اعتباری مناسب باشد، می ‌تواند برای این نوع حساب، دسته چک نیز دریافت کند.

 

برای افتتاح حساب سپرده جاری به عنوان یک شخص حقیقی، متقاضی باید حداقل 18 سال سن داشته باشد یا حکم رشد از دادگاه را ارائه دهد. همچنین نداشتن سابقه چک برگشتی از دیگر شرایط افتتاح حساب جاری است. مبلغ حداقل سپرده نیز توسط بانک مشخص می ‌شود. برای افتتاح حساب سپرده جاری به عنوان شخص حقوقی، باید تقاضانامه افتتاح حساب شرکت با امضای مجاز صاحبان و مهر شرکت که حق افتتاح حساب قرض الحسنه جاری و داد و ستد با بانک را قید کرده باشد. 

مدارک لازم برای افتتاح حساب جاری

مدارک لازم برای افتتاح حساب جاری به دو بخش تقسیم می شوند. مدارک مخصوص فرد حقیقی و مدارک مخصوص فرد حقوقی. به عنوان یک فرد حقیقی، فرد برای افتتاح حساب جاری، باید مدارک زیر را به صورت کامل به بانک تحویل دهد:

 

اصل و کپی مدارک شناسایی شامل شناسنامه و کارت ملی
نداشتن سابقه چک برگشتی (در نتیجه استعلام از بانک مرکزی مشخص شده)
پرداخت حداقل مبلغ سپرده که بانک مشخص کرده است.
تکمیل فرم مربوط به افتتاح حساب جاری

 

برای افتتاح حساب جاری توسط یک شخص حقوقی باید مدارک به ترتیب زیر به بانک مورد نظری که حساب در آن باز شده است، تحویل داده شود. لازم به ذکر است که ممکن است بعضی از بانک ها در مورد مدارک مورد نیاز فرد حقوقی شرایط و مدارک متفاوتی را درخواست کنند: 

 

تقاضانامه افتتاح حساب شرکت با امضای صاحبان آن
کپی برابر اصل اساسنامه که اجازه ثبت شرکت داشته باشد
کپی برابر اصل شرکت‌ نامه
آگهی روزنامه رسمی کشور که شامل اطلاعات مربوط به تاسیس شرکت، نام اعضای هیات مدیره و ... است.
آخرین صورتجلسه مجمع عمومی شرکت 
اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی هر یک از صاحبان شرکت

 

نحوه افتتاح حساب جاری

نحوه افتتاح حساب جاری در بانک های ایران تا دو سال قبل، به دو بخش حضوری و غیر حضوری تقسیم می شد. سال 98، زمانی که ویروس کرونا گریبان گیر وضعیت سلامت کشور شده بود، تعدادی از بانک ها توانستند، افتتاح حساب جاری را به صورت الکترونیکی و غیر حضوری وارد چرخه بانکداری خود کنند اما در حال حاضر به دلیل یک سری شرایط خاص، امکان افتتاح حساب جاری به صورت اینترنتی وجود ندارد.

 

نحوه افتتاح حساب جاری به صورت حضوری تقریبا در همه بانک ها با یک شیوه انجام می شود. برای افتتاح حساب قرض الحسنه جاری، فرد باید با در دست داشتن مدارک لازم به شعبه بانک انتخابی خود مراجعه کند و فرم درخواست افتتاح حساب را تکمیل کند. 

 

پس از این مرحله، بانک به منظور حصول اطمینان از عدم سوء سابقه بانکی، اقدام به اخذ استعلام از بانک مرکزی می کند. در نهایت، حساب قرض الحسنه جاری فرد افتتاح شده و می ‌تواند از مزایای آن از جمله داشتن دسته چک بهره‌مند شود. توصیه می ‌شود که در هنگام تکمیل فرم درخواست، اطلاعات با دقت و به درستی وارد شده و مدارک مورد نیاز، به صورت کامل و درست ارائه شود تا فرآیند افتتاح حساب به سرعت و بدون مشکل انجام شود.

 

تفاوت حساب جاری و کوتاه مدت

حساب های بانکی از تنوع بسیار زیادی برخوردار هستند و به همین دلیل با یکدیگر متمایز می باشند. تفاوت حساب جاری و کوتاه مدت یکی از مواردی است که هنگام باز کردن حساب، ممکن است به ذهن شخص خطور کند. حساب‌ های بانکی از اولین و مهم‌ترین خدمات بانکی هستند. 

 

حساب کوتاه مدت: حساب سپرده کوتاه مدت، نوعی از سپرده‌ های بانکی است که دارای سود دهی می باشد و در عین حال بدون هیچ محدودیتی، امکان برداشت و واریز روزانه را به مشتری می‌ دهد. این نوع سپرده، سود کمتری نسبت به سپرده‌ های طولانی مدت دارد، اما به دلیل اینکه دارنده حساب می ‌تواند با استفاده از کارت بانکی، تلفن بانک و سامانه‌ های اینترنتی، عملیات روزانه بانکی خود را انجام دهد، بسیار محبوب است.

 

نرخ سود برای حساب کوتاه مدت عادی، به صورت ماهیانه حساب می ‌شود و در پایان هر ماه به حساب فرد افزوده می‌ شود. سپرده کوتاه مدت از تنوع بسیار زیادی برخوردار است:

 

سپرده های کوتاه مدت عادی قابل دریافت از طریق کارت های بانکی با 5 درصد سود
سپرده های کوتاه مدت ویژه به مدت سه ماه با سود 12 درصد که به صورت معمول از طریق بانک ها ارائه نمی شود.
سپرده های کوتاه مدت ویژه به مدت شش ماه با سود 17 درصد که به صورت معمول توسط بانک ها ارائه نمی شود.

 

حساب جاری: حساب جاری یک نوع حساب بانکی است که برای پرداخت وجه در آینده به کار می‌رود و قرض الحسنه بدون سود محسوب می‌شود. با استفاده از این حساب، فرد می‌تواند با صدور چک به اشخاص حقیقی و حقوقی وجه مورد نیاز خود را پرداخت کند. 

 

این حساب از طریق چک قابل برداشت است و برخی از بانک‌ها، امکان برداشت از طریق کارت بانکی را نیز فراهم کرده‌اند. به دلیل اینکه هر کدام از بانک‌ها ممکن است قوانین و مقررات متفاوتی برای حساب جاری خود داشته باشند، قبل از افتتاح حساب جاری، بهتر است با بانک مورد نظر تماس گرفته و اطلاعات کاملی در این زمینه دریافت کنید. لازم به ذکر است که حساب قرض‌ الحسنه جاری، یک نوع حساب بانکی ویژه است و فرد برای استفاده از آن باید به شعبه بانک مربوطه مراجعه کرده و فرم درخواست افتتاح حساب را تکمیل کند.

 

تفاوت حساب جاری و قرض الحسنه پس انداز

تفاوت حساب جاری و حساب قرض الحسنه پس انداز بیشتر در نحوه استفاده از آنها است. حساب‌ های قرض الحسنه پس ‌انداز، به افراد امکان می ‌دهد تا مبالغ مورد نظر خود را به بانک واگذار کنند و در ازای آن، دفترچه حساب دریافت کنند. این نوع حساب به افراد اجازه می ‌دهد تا در مواقع نیاز به مبالغ واریزی خود دسترسی داشته باشند. 

 

برخلاف بانک ‌های سنتی که با پرداخت ربا سود خود را کسب می ‌کنند، بانک ‌هایی که حساب پس‌ انداز ارائه می‌ دهند، جهت تشویق افراد به کار نیک، جوایزی برای آنها در نظر می ‌گیرند. این جوایز ممکن است به صورت نقدی و یا به صورت اهدا کالا و محصولاتی باشد که به صورت قرعه ‌کشی به برخی از مشتریان اهدا می ‌شود. 

 

لازم به ذکر است که مشتریانی که حساب قرض الحسنه پس ‌انداز را انتخاب می‌ کنند، به دلیل ارائه کار نیک در امور خیریه بانکداری، این حساب را افتتاح می ‌کنند و از آنجایی که این حساب بی ‌بهره است، لفظ قرض الحسنه در اینجا به‌عنوان یک عبارت منطقی و درست به‌کار می ‌رود.

 

در مقابل، حساب جاری قرار دارد. با افتتاح حساب قرض الحسنه جاری، افراد می‌ توانند مبالغ خود را به بانک واگذار کرده و در ازای آن، دسته چک دریافت کنند تا از آن جهت مبادلات مالی استفاده کنند. این نوع سپرده، بدون بهره یا سود ارائه می ‌شود. با افتتاح حساب قرض الحسنه جاری، مشتریان می ‌توانند برای مبادلات مالی خود از خدمات بانکی و دسته چک استفاده کنند.

 

حساب جاری بدون دسته چک چیست؟

سوال "حساب جاری بدون دسته چک چیست؟" یکی از موارد پر تکرار، برای افرادی است که قصد باز کردن یک حساب جاری قرض الحسنه را دارند. حساب جاری بدون دسته چک، به تمامی خصوصیات و قابلیت ‌های حساب جاری بجز دریافت دسته چک، مجهز است و مشتریان بانک با دریافت کارت بانکی، از تمامی مزایای این نوع حساب بانکی برخوردار می‌ شوند.

 

حساب جاری بدون دسته چک، هم برای افراد حقیقی و هم برای افراد حقوقی به صورت انفرادی یا مشترک در سیستم سپرده ‌های متمرکز قابل افتتاح است و نحوه و شرایط افتتاح حساب، مشابه حساب جاری عادی می ‌باشد. با افتتاح این حساب، مشتریان می ‌توانند از تمامی مزایای حساب جاری (به جز امکان صدور دسته چک) استفاده کنند.

 

از جمله امکانات بانکداری الکترونیک. بانکداری الکترونیکی یا اینترنت بانکینگ، به مجموعه امکاناتی گفته می‌ شود که بانک ‌ها به مشتریان خود برای انجام تراکنش‌های بانکی از طریق اینترنت ارائه می‌دهند. با توجه به این موارد، حساب قرض الحسنه جاری از قابلیت‌ های یک حساب جاری متمرکز بهره‌ مند می‌ باشد و برای مشتریان این حساب، امکانات بانکی را به صورت راحت و آسان فراهم می کند.

 

مزایای حساب جاری بدون دسته چک

قبل از گفتن مزایای حساب جاری بدون دسته چک باید به این نکته توجه کرد که بر اساس قوانین بانکی، امکان افتتاح حساب جاری بدون دسته چک و حساب جاری به صورت همزمان وجود ندارد. به این معنی که یک فرد، نمی تواند همزمان از دو نوع حساب جاری استفاده کند. 

 

افتتاح حساب جاری بدون دسته چک، به عنوان یکی از ابزارهای مالی مورد استفاده قرار می‌ گیرد که از مزایایی مانند وثیقه تسهیلات پرداختی، واریز حقوق کارکنان شرکت ‌ها و سازمان ‌ها، بهره‌ مندی از تسهیلات بدون سپرده و واریز سهم الشرکه بانک در تسهیلات مشارکتی برخوردار است.

 

به این ترتیب، حساب جاری بدون دسته چک می‌ تواند برای افراد و شرکت ‌ها به عنوان یکی از ابزارهای مالی مفید و کارآمد محسوب شود. با توجه به این شرایط و ضوابط، مشتریان می ‌توانند از امکانات حساب قرض الحسنه جاری بهره‌ مند شوند و به راحتی از خدمات بانکی این حساب استفاده کنند. این حساب به عنوان یکی از مدارک تضمینی در برخی معاملات تجاری و اقتصادی مورد استفاده قرار می‌ گیرد.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه افتتاح حساب جاری در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره تجاری تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه افتتاح حساب جاری پاسخ دهند.