قرارداد فروش ملک همان عقد بیع است که به صورت شفاهی یا کتبی در خصوص خانه یا زمین، منعقد شده و از شرایط این عقد می توان به وجود اهلیت در خریدار و فروشنده اشاره کرد. نحوه تنظیم قرارداد فروش ملک به صورت کتبی، با درج مشخصات طرفین، موضوع عقد، ثمن معامله و امضای قرارداد می باشد.
برای مشاوره شرایط و نحوه تنظیم قرارداد فروش ملک
برای مشاوره شرایط و نحوه تنظیم قرارداد فروش ملک
یکی از انواع قرادادهای پیش بینی شده در بخش عقود معین قانون مدنی، قرارداد فروش است که می تواند در خصوص انواع اموال منقول و غیر منقول، مورد استفاده قرار گرفته و به بدین ترتیب، اثر حقوقی مالکیت ثمن و مبیع را برای فروشنده و خریدار ایجاد نماید.
با توجه به اینکه انعقاد قرارداد فروش ملک که اعم است از زمین، خانه های باغی و حیاط دارد و یا آپارتمان، بسیار میان افراد جامعه رایج می باشد، ضروری است از شرایط و نحوه تنظیم و قواعد انعقاد قرارداد فروش ملک از منظر قانون مدنی، مطلع بود.
لذا در مقاله حاضر، چیستی، شرایط و نحوه تنظیم قرارداد فروش ملک مورد بررسی قانونی و حقوقی قرار گرفته و در تیتر آخر، فایل دانلود نمونه متن این قرارداد خدمت خوانندگان عزیز، ارائه شده است که علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانند متن مقاله را دنبال نمایند.
برای پاسخ به این پرسش که قرارداد فروش ملک به چه معناست؟ باید به طور جداگانه، مقصود از قرارداد و فروش ملک را بررسی کرد و از تجمیع نکات و مقدمات ذکر شده در باب هریک از این دو مفهوم، به این پرسش که قرارداد فروش ملک چیست، پاسخ داد.
مقصود از فروش، همان عقد بیع است و ملک نیز می تواند اعم از زمین، خانه یا آپارتمان باشد. برای تعریف بیع که یکی از عقود معین در قانون مدنی است، باید به باب سوم قانون مدنی مراجعه نمود و مبحث اول فصل اول این باب را مورد بررسی و مطالعه قرار داد.
ماده 338 و 339 قانون مدنی در تعریف عقد بیع، مقرر می دارند: "بیع عبارت است از تملیک عین به عوض معلوم" و "پس از توافق بایع و مشتری در مبیع و قیمت آن، عقد بیع به ایجاب و قبول واقع می شود. ممکن است بیع، به داد و ستد نیز واقع گردد."
مقصود از عقد یا قرارداد نیز در ماده 183 قانون مدنی، بیان شده، این ماده مقرر می دارد: "عقد عبارت است از اینکه یک یا چند نفر در مقابل یک یا چند نفر دیگر، تعهد بر امری نمایند و مورد قبول آن ها باشد." قانون گذار، جز در مواردی خاص مانند بیمه، تاکیدی بر مکتوب بودن عقد نداشته و در صورت رعایت شرایط صحت معامله، عقد را هم به صورت شفاهی و هم به صورت کتبی صحیح می داند.
با جمع بندی مقدمات بالا باید گفت، مقصود از قرارداد فروش ملک، عقدی شفاهی یا کتبی است که در آن، طرفین قرارداد که شامل بایع و مشتری یا در اصطلاح عرفی فروشنده و خریدار هستند، ایجاب و قبول خود را بر فروش و خرید یک ملک که اعم است از خانه حیاط دار، آپارتمان و زمین، اعلام نموده و مشتری با پرداخت ثمن معامله، مالک ملک می گردد.
برای بررسی شرایط قرارداد فروش ملک، باید شرایط صحت معاملات و همچنین شرایط ویژه عقد بیع را از منظر قانون مدنی، مد نظر قرار داد. بر اساس متن مواد قانون مدنی، می توان گفت که شرایط قرارداد فروش ملک عبارتند از:
طرفین عقد که همان بایع و مشتری بوده، دارای اهلیت (عقل، بلوغ و رشد) باشند؛
طرفین عقد، قصد انعقاد، ایجاد و انشای عقد بیع ملک را داشته و با رضایت قلبی این کار را انجام دهند؛
طرفین عقد به هر نحوی از انحا که مورد پذیرش قانون گذار است، ایجاب و قبول خود را اعلام نمایند؛
موضوع معامله که ملک است باید به دقت مشخص و معین گردد و جهت معامله باید مشروع و قانونی باشد؛ چراکه جهت نامشروع در صورتی که در قرارداد تصریح شود، سبب بطلان عقد خواهد بود.
ملک مورد فروش، توقیف و در رهن نبود یا از لحاظ قانونی، ممنوعیتی برای معامله آن پیش بینی نشده باشد؛
بایع و مشتری یا همان فروشنده و خریدار، مالک یا متصرف قانونی مبیع و ثمن معامله باشند و در صورتی که وکیل به نیابت از آن ها اقدام به انعقاد قرارداد فروش ملک می نماید دارای وکالتنامه معتبر و رسمی بوده و تاریخ آن منقضی نشده باشد. همچنین در صورت فروش ملک مشاعی، تمامی شرکا رضایت بر فروش داشته یا چنانچه محجور میان آنان است، دادستان اذن فروش را به قیم و نماینده قانونی وی داده باشد.
نحوه تنظیم قرارداد فروش ملک، پرسش افرادی است که قصد انعقاد این قرارداد به صورت کتبی یا شفاهی را دارند. لذا در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، نحوه تنظیم قرارداد شفاهی و کتبی فروش ملک بررسی شده و نکات حقوقی مهم آن ذکر می گردد.
در صورتی که طرفین بخواهند شفاها اقدام به انعقاد قرارداد فروش ملک کنند کافی است که در اهلیت کامل، موضوع عقد، قیمت ملک و ثمن قابل پرداخت، همچنین تاریخ تحویل مبیع و ثمن و شروط ضمن عقد را به طور دقیق تصریح و در خصوص آن ها توافق کرده و ایجاب و قبول خود را با رضایت قلبی اعلام نمایند. بهتر است که این مراتب، در حضور حداقل دو شاهد طی گردد تا طرفین بتوانند در صورت بروز مشکل و اختلاف پیرامون اثبات قرارداد یا شروط آن، در محکمه از شهود کمک گیرند.
در صورتی که طرفین بخواهند به صورت کتبی و بدون مراجعه به دفترخانه اقدام به انعقاد قرارداد فروش ملک نمایند، کافی است که مشخصات طرفین عقد و موضوع معامله، میزان ثمن و نحوه پرداخت آن، تاریخ انعقاد عقد و تاریخ تحویل ثمن و مبیع، شروط ضمن عقد و تاریخ حضور در دفترخانه جهت انتقال سند رسمی را به طور دقیق نوشته و ذیل آن را امضا کرده و انگشت بزنند. حضور دو شاهد که حاضر به امضای قرارداد باشند نیز توصیه می گردد.
چنانچه طرفین بخواهند قرارداد فروش ملک را در دفاتر اسناد رسمی تنظیم نمایند کافی است که با در دست داشتن مدارک، به دفتر اسناد رسمی مراجعه کرده و پس از مطالعه قرارداد تنظیمی از سوی دفتردار، ذیل آن را امضا کرده و انگشت بزنند.
از آنجا که با کمک گرفتن از نمونه قرارداد فروش ملک، طرفین قرارداد می توانند بدون خطا اثر حقوقی مد نظر خود را ایجاد نموده و عقد بیع ملک را منعقد کنند، در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، فایل دانلود نمونه متن قرارداد فروش ملک ارائه شده است.
از آنجا که ملک، اعم است از زمین و خانه یا آپارتمان، منعقد کنندگان بیع هریک از این اموال غیر منقول می توانند بر حسب نیاز خود از نمونه متن ارائه شده، الگوبرداری کرده و با اندکی تغییر، قرارداد خود را تنظیم نمایند. برای دانلود، کافی است که بر روی دکمه دانلود در باکس زیر، کلیک کرد.
مقصود از مبایعه نامه املاک، قراردادی است که در ابتدا و قبل از انتقال سند رسمی ملک، به صورت دست نویس یا در فرم های از پیش آماده بنگاه تنظیم می گردد که علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص و دانلود نمونه متن آن می توانند مقاله زیر را مطالعه کنند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط و نحوه تنظیم قرارداد فروش ملک در کانال تلگرام حقوق قراردادها و عقود عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و نحوه تنظیم قرارداد فروش ملک پاسخ دهند.
برای مشاوره شرایط و نحوه تنظیم قرارداد فروش ملک
برای مشاوره شرایط و نحوه تنظیم قرارداد فروش ملک
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©