شکستن رای در تجدید نظر که با ارسال نمونه لایحه اعتراض به رای دادگاه بدوی در قالب تجدید نظر محقق می شود، به این معنا است که دادگاه تجدید نظر، رای دادگاه بدوی را نقض، موضوع اعتراض را بررسی و اقدام به صدور رایی جدید کرده است. احتمال تغییر رای در تجدید نظر، تنها در صورت وجود و اثبات جهات قانونی تجدید نظر، میسر است.
برای مشاوره شرایط شکستن رای در تجدید نظر
برای مشاوره شرایط شکستن رای در تجدید نظر
تجدید نظر خواهی، از جمله مهم ترین طرق عادی اعتراض به آرای صادره از دادگاه بدوی بوده که تنها، در صورتی امکان اعمال و استفاده از آن، وجود خواهد داشت که قانون گذار، در قوانین آیین دادرسی مدنی و کیفری، در خصوص موضوع دعوا، اعتراض به رای بدوی در قالب تجدید نظر را پیش بینی کرده باشد.
از ثمرات و آثار تجدیدنظر خواهی، می توان به شکستن رای در تجدید نظر و احتمال تغییر رای دادگاه بدوی به این سبب، اشاره کرد که این امر، تنها در صورتی اتفاق خواهد افتاد که شرایط و جهات شکستن رای در این مرحله، مهیا باشد.
لذا در مقاله حاضر، معنای شکستن رای در تجدید نظر، دلایلی که سبب این امر می گردند، احتمال تغییر رای دادگاه پس از تجدیدنظر، مراحل رسیدگی به پرونده بعد از شکستن رای در این مرحله و اینکه پرونده بعد از این اتفاق به کجا می رود، بررسی شده و پس از ذکر تعداد دفعات ممکن برای اعتراض به رای این دادگاه و هزینه اعتراض؛ فایل دانلود نمونه لایحه اعتراض به رای دادگاه تجدیدنظر ارائه گردیده است.
در پاسخ به این پرسش که شکستن رای در تجدید نظر به چه معناست؟ باید مفهوم تجدید نظر خواهی را از منظر قانون آیین دادرسی مدنی و کیفری، مورد بررسی قرار داد. در قوانین مذکور، برای جلوگیری از تضییع حق افراد، طرق عادی و فوق العاده اعتراض به آرای صادره از محکام حقوقی و کیفری و شوراهای حل اختلاف، مورد پیش بینی قرار گرفته است.
مقصود از تجدید نظر خواهی، یکی از شیوه های عادی اعتراض به آرای صادره از دادگاه بدوی بوده که تنها، در شرایطی که قانون گذار آن را در خصوص موضوع دعوا، پیش بینی کرده باشد، مصداق خواهد داشت و با انجام این اعتراض، پرونده از دادگاه بدوی، برای رسیدگی های بیشتر، به دادگاه تجدید نظر استان، ارسال می گردد.
مستفاد از ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی، چنانچه فرد بتواند، با اثبات یکی از جهات تجدید نظر خواهی مذکور در قانون آیین دادرسی مدنی و کیفری که در تیتر بعد، تحت عنوان دلایل شکستن رای، مورد بررسی قرار می گیرند، به دادگاه ثبات کند، رای به ناحق علیه او صادر گردیده، می تواند سبب تغییر و شکستن رای در مرجع تجدید نظر گردد.
با این توضیح که دادگاه تجدید نظر، جهات تجدیدنظر خواهی و ادله تجدید نظر خواه برای اثبات مدعی خود را بررسی کرده و در صورت صحیح یافتن آن ها، اقدام به نقض رای، بررسی مجدد موضوع تجدید نظر شده و صدور رای جدید خواهد نمود که در این شرایط، اصطلاحا گفته می شود، رای شکسته شد؛ یعنی رای دادگاه بدوی، نقض و رایی جدید از سوی دادگاه تجدید نظر صادر گردید.
برای توضیح دلایل شکستن رای در تجدید نظر، باید جهات تجدید نظر خواهی را در آیین دادرسی کیفری و آیین دادرسی مدنی، مورد بررسی قرار داد که در ادامه این تیتر، این جهات به ترتیب، ذکر خواهند شد و باید دانست که تنها در صورت حداقل وجود یکی از این موارد و توان اثبات آن، احتمال تغییر و شکستن رای در تجدید نظر وجود دارد.
مستفاد از ماده 348 قانون آیین دادرسی مدنی، دلایل شکستن رای در تجدید نظر در دعاوی با موضوع حقوقی، موارد زیر هستند:
عدم اعتبار مستنداتی که دادگاه آن ها را مبنای صدور رای قرار داده است؛ اثبات عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی تجدید نظر خواه در مرحله بدوی؛ اثبات این امر که شرایط شهادت در قانون مدنی و سایر قوانین، در شهود وجود نداشته و آن ها هنگام شهادت، فاقد وصف ها و شرایط مد نظر قانون گذار برای شهادت بوده اند؛
عدم صلاحیت دادگاه یا قاضی صادر کنند رای مورد تجدیدنظر، برای رسیدگی به دعوا و پرونده که فقدان صلاحیت قاضی، باید توسط تجدیدنظر خواه، در دادگاه عالی انتظامی قضات، اثبات گردد؛ رای مورد تجدید نظر خواهی مخالف با موازین شرعی یا مقررات قانونی بوده است.
مستفاد از ماده 434 قانون آیین دادرسی کیفری، دلایل شکستن رای در تجدید نظر در دعاوی با موضوع کیفری، موارد زیر هستند:
عدم اعتبار ادله یا مدارک استنادی دادگاه بدوی در صدور رای؛ اثبات ادعای مخالف بودن رای صادره از دادگاه بدوی با قانون؛ عدم صلاحیت دادگاه صادر کننده رای بدوی یا وجود یکی از جهات رد دادرس؛ عدم توجه دادگاه بدوی به ادله ابرازی.
هنگامی که تجدیدنظر خواه، برای شکستن رای در تجدید نظر اقدام می کند، اغلب این پرسش را مطرح می نماید که احتمال تغییر رای در دادگاه تجدیدنظر چقدر است و آیا در اعتراض در مرحله تجدیدنظر خواهی، رای به نفع وی صادر می گردد یا خیر؟
در بررسی پرسش مطروحه مبنی بر شکستن رای در تجدید نظر و احتمال تغییر رای در این دادگاه باید گفت، تنها چیزی که سبب شکستن رای در تجدید نظر شده و احتمال تعییر رای را بالا می برد، وجود و رعایت موارد و نکاتی بوده که در زیر، ذکر شده اند:
جهات تجدیدنظر خواهی، وجود داشته باشد؛
فرد لایجه تجدیدنظر خواهی خود را به درستی تنظیم و ارسال نموده باشد؛
جهت یا جهات قانونی تجدید نظر خواهی مد نظر فرد، دقیقا مورد تصریح قرار گرفته باشد و وی بتواند، ادله اثبات مدعای خود را به محکمه، ارائه دهد. علاقمندان به کسب اطلاعات در خصوص جهات تجدیدنظر خواهی از آرای دادگاه کیفری می توانند مقاله پیشنهادی قسمت بیشتر بخوانید را مطالعه کنند.
مراحل رسیدگی به پرونده بعد از شکستن رای در تجدید نظر و اینکه پرونده بعد از تجدیدنظر به کجا می رود، یکی از مهم ترین مواردی است که افراد درگیر این مساله باید از آن مطلع باشند. لذا، در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، مراحل رسیدگی به پرونده بعد از شکستن رای در تجدید نظر و اینکه پرونده بعد از تجدیدنظر به کجا می رود، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
بعد از شکستن رای در تجدید نظر، رای از طریق سامانه ثنا به طرفین ابلاغ شده و از آنجا که این رای قطعی است، در موضوعات کیفری، پرونده به صورت خودکار، به دادسرا و سپس اجرای احکام ارسال می شود و در موضوعات حقوقی، پرونده ابتدا به دادگاه صادر کننده رای، یعنی دادگاه بدوی و سپس اجرای احکام این دادگاه، ارسال خواهد شد. شایان ذکر است در موضوعات حقوقی، بعد از درخواست صدور اجرائیه، پرونده به اجرای احکام، ارسال می گردد و این امر به صورت خودکار، انجام نمی شود.
بنابراین، در پاسخ به این پرسش که پرونده بعد از تجدیدنظر به کجا می رود، باید گفت که پرونده حسب مورد به اجرای احکام در معیت دادسرا و سپس اجرای احکام دادگاه کیفری و یا دادگاه بدوی حقوقی و پس از اینکه فرد درخواست صدور اجرائیه را نمود به اجرای احکام دادگاه حقوقی، ارسال خواهد شد.
پرسش هایی نظیر چند بار می شود به رای دادگاه تجدیدنظر اعتراض کرد و احتمال تغییر رای و شکستن رای وجود دارد یا خیر، بسیار از سوی افرادی که قصد اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر را دارند مطرح می گردد که در این بخش از مقاله حقوقی دینا، تعداد دفعات امکان اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر بررسی می گردد.
در خصوص تعداد دفعات امکان اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر برای شکستن رای و تغییر آن، نمی توان بطور دقیق تعیین تکلیف نمود؛ چراکه این امر، کاملا وابسته به موضوع دعوا، حقوقی یا کیفری بودن آن و استثنائاتی که قانون گذار در قوانین آیین دادرسی مدنی و کیفری، برای اعتراض به رای در نظر گرفته بستگی دارد.
به طور کل، در صورتی که تمامی طرق فوق العاده اعتراض به آرا، یعنی فرجام خواهی، اعاده دادرسی (حقوقی و کیفری) و اعمال ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری، در خصوص موضوع دعوا، امکان پذیر باشد، سه بار می توان به رای صادره از دادگاه تجدیدنظر با هدف شکستن رای و احتمال تغییر آن، اعتراض نمود.
این اعتراض، در قالب فرجام خواهی، اعاده دادرسی حقوقی یا کیفری و اعاده دادرسی با ماده 477 خواهد بود که باید در نظر داشت، علی رغم ذکر اعاده دادرسی با ماده 477 در قانون آیین دادرسی کیفری، در صورت وجود جهات مطروحه در قانون، این امر هم در خصوص دعاوی با موضوع حقوقی و هم در خصوص دعاوی با موضوع کیفری، امکان پذیر می باشد.
رسیدگی در دادگاه، رایگان نبوده و هزینه ای که افراد، تحت عنوان هزینه دادرسی می پردازند، همان هزینه رسیدگی به دادخواست ها و شکوائیه های افراد و صدور رای در خصوص آن ها است که اعتراض به رای دادگاه تجدیدنظر نیز از این امر مستنثنی نیست و متقاضی اعتراض به رای دادگاه تجدیدنظر، باید هزینه های لازم این امر را بپردازد که بسته به موضوع، مالی یا غیر مالی بودن دعوا و نوع اعتراض، به شرح زیر است:
چنانچه فرد بخواهد با اعاده دادرسی، اقدام به اعتراض به رای دادگاه تجدیدنظر نماید، در صورت کیفری بودن موضوع دعوا ،هزینه اعاده دادرسی کیفری نسبت به رای دادگاه تجدیدنظر، 500/00 هزار ريال خواهد بود.
در صورتی که فرد، قصد اعمال ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری را نسبت به رای دادگاه تجدیدنظر داشته باشد ، هزینه دادرسی، 300/000 هزار ریال خواهد بود و تفاوتی میان موضوعات و حقوقی و کیفری نیست.
در صورتی که دعوا، حقوقی و غیر مالی باشد، هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدیدنظر، از 400/000 هزار ريال تا 1/800/000 میلیون ريال، خواهد بود و در شرایطی که دعوا مالی بوده و فرد بخواهد، نسبت به رای دادگاه تجدیدنظر، اقدام به فرجام خواهی، اعاده دادرسی و اعتراض ثالث نماید، هزینه دادرسی، 5/5 درصد محکوم به می باشد.
با توجه به اینکه برای اعتراض به رای دادگاه تجدیدنظر، باید اقدام به تقدیم لایحه نمود، در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، فایل دانلود نمونه لایحه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر ارائه خواهد شد تا متقاضیان بتوانند با دانلود نمونه لایحه اعتراض، از آن برای تنظیم لایحه های اعتراض خود، الگوبرداری نمایند. علاقمندان به دانلود نمونه لایحه اعتراض به رای دادگاه تجدیدنظر می توانند از طریق باکس دانلود زیر، اقدام کنند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط شکستن رای در تجدید نظر در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط شکستن رای در تجدید نظر پاسخ دهند.
برای مشاوره شرایط شکستن رای در تجدید نظر
برای مشاوره شرایط شکستن رای در تجدید نظر
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©