دینا / حقوقی / کار و استخدام / حق شیفت

حق شیفت

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

مطابق با قانون کار، به حقوق، دستمزد و مزایایی که به کارگران و کارکنان شیفتی، مطابق با قانون کار پرداخت میگردد، حق شیفت گفته می شود. فرمول محاسبه آنلاین و دستی نوبت کاری، مطابق با ماده 56 قانون کار، مستلزم اطلاع از نوع نوبت کاری و حقوق ماهانه کارگر می باشد.

 

نحوه کار کردن افراد در مشاغل مختلف با یکدیگر متفاوت بوده و یکی از انواع آن، کار نوبتی یا شیفتی می باشد. افراد با اشتغال به این نوع کار، مستحق دریافت حق شیفت خواهند بود. حق شیفت در قانون کار و سایر موارد مرتبط با آن، همواره یکی از دغدغه‌ های اصلی کارگرانی بوده است که به صورت شیفتی کار می کنند.

قانون گذار به منظور حمایت از کارگران و کارمندان شیفتی، قواعد و مقررات خاصی را تدوین نموده و در آن، فرمول و نحوه محاسبه حق شیفت را بیان نموده است. از آن جایی که رعایت مقررات این قانون، برای کلیه افراد، به ویژه کارفرمایان الزامی می باشد، اطلاع از جزئیات حق شیفت، امری ضروری برای افراد است.

از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که حق شیفت چیست؛ به بیان نحوه و فرمول محاسبه نوبت کاری بپردازیم. سپس در خصوص محاسبه آنلاین حق شیفت صحبت خواهیم کرد و در انتها، مزایای شیفت 12 ساعته ارائه خواهد گردید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.

حق شیفت چیست

مطابق با ماده 55 قانون کار، کار نوبتی یا شیفتی به کاری گفته می شود که در طول ماه گردش دارد، به نحوی که نوبت های آن در صبح یا عصر یا شب واقع می شود. کارگرانی که به صورت نوبتی یا شیفتی مشغول به فعالیت می باشند، مستحق اند که به ازاء انجام نوبت کاری خود، حق شیفت دریافت نمایند.

 

بنابراین، در پاسخ به این پرسش که حق شیفت چیست، می توان پاسخ داد که به حقوق، دستمزد و مزایایی که به کارگران و کارکنان شیفتی، مطابق با قانون کار پرداخت میگردد، حق شیفت گفته می شود. این حق شیفت، برای شیفت های مختلف، متفاوت بوده و به روشی خاص محاسبه می گردد.

 

کارهای نوبتی یا شیفتی، مخصوص مشاغلی می باشد که به دلیل ماهیت شان، می بایست در 24 ساعت شبانه روز و حتی در روزهای تعطیل، باز باشند و به ارائه خدمت به مردم بپردازند که از جمله آن می توان به مشاغلی مانند پلیس، آتش‌ نشانی، نگهبانی، پرستاری، پزشکان و.... اشاره نمود.

 

فرمول محاسبه نوبت کاری

در قسمت گذشته مقاله، به سوال حق شیفت چیست؛ پاسخ داده و بیان نمودیم که به حقوق و مزایای پرداختی به کارگران و کارکنان شیفتی، حق شیفت گفته می شود. یکی از سوالات رایجی که ممکن است برای افرادی که به صورت نوبتی و شیفتی کار می کنند، مطرح شود این است که نحوه و فرمول محاسبه نوبت کاری چگونه می باشد؟

 

نحوه و فرمول محاسبه نوبت کاری مطابق با ماده 56 قانون کار و با توجه به نوع نوبت کاری، از حقوق ماهانه کارگر تبعیت می نماید. مطابق با این ماده، فوق العاده نوبت کاری و حق شیفت در قانون کار، به شرح زیر تعیین گردیده است:

 

حق شیفت صبح، عصر معادل ۱۰% حقوق ماهانه کارگر

حق شیفت صبح، شب و یا عصر، شب معادل ۲۲.۵% حقوق ماهانه کارگر

حق شیفت صبح، عصر و شب معادل ۱۵% حقوق ماهانه کارگر

 

متن ماده 56 قانون کار، مصوب سال 1369؛ در این خصوص بیان می دارد: «کارگری که در طول ماه به طور نوبتی کار می کند و نوبت های کار وی در صبح و عصر واقع می شود 10% و چنانچه نوبت ها در صبح و عصر و شب قرار گیرد، 15% و در صورتی که نوبت ها به صبح و شب و یا عصر و شب بیفتد 22.5% علاوه بر مزد به عنوان فوق العاده نوبت کاری دریافت خواهد کرد.»

 

شیفت صبح شامل ساعت کاری بین 6 صبح تا 14 بعد از ظهر، شیفت عصر شامل ساعت کاری بین 14 تا 22 شب، شیفت شب شامل ساعت کاری بین 22 شب تا 6 صبح می شود. با توجه به مطالب قید شده در قسمت فوق، می توان بیان داشت که اطلاع از حقوق ماهانه کارگر در سال جاری و هم چنین، درصد حق شیفت از جمله موارد ضروری برای محاسبه نوبت کاری می باشد.

 

محاسبه آنلاین حق شیفت

در بخش پیشین مقاله، در خصوص فرمول محاسبه نوبت کاری توضیحاتی ارائه کرده و بیان نمودیم که میزان حقوق و دستمزد کارگران شیفتی، بر اساس نوع شفیت کارگر و هم چنین حقوق ماهانه وی محاسبه می گردد. در این ممکن است که برخی افراد در محاسبه نوبت کاری خود دچار مشکل شده و تمایل داشته باشند که به محاسبه آنلاین حق شیفت اقدام نمایند.

 

برای محاسبه آنلاین حق شیفت، شخص باید به اطلاعاتی نظیر دستمزد ماهانه و هم چنین، نوع شیفت و ساعات آن دسترسی داشته باشد. سپس فرد می تواند برای محاسبه آنلاین حق شیفت به سامانه ها و سایت های حسابداری که به این منظور طراحی گردیده اند، مراجعه کرده و مبلغ حق شیفت خود را به صورت اینترنتی، محاسبه نماید.

 

هم چنین، ذکر این نکته در این میان حائز اهمیت می باشد که کارگران نوبتی یا شیفتی می توانند همانند سایر کارگران، اضافه کاری نمایند. برای اضافه کاری کارگران شیفتی شرایط و ضوابطی وجود دارد که از جمله آن می توان به موافقت کارگر و پرداخت 40% اضافه بر مزد هر ساعت کار عادی اشاره نمود. 

 

ساعات کار اضافی ارجاعی به کارگران نباید از 4 ساعت در روز تجاوز نماید، مگر در موارد استثنایی با توافق طرفین. همچنین، به موجب ماده 61 قانون کار، ارجاع کار اضافی به کارگرانی که کار شبانه یا کارهای خطرناک و سخت و زیان آور انجام می دهند ممنوع است.

 

 

مزایای شیفت 12 ساعته

مطابق با ماده 57 قانون کار، در کار نوبتی یا شفیتی ممکن است ساعات کار از 8 ساعت در شبانه روز و چهل و چهار ساعت در هفته تجاوز نماید، لکن جمع ساعات کار در چهار هفته متوالی نباید از 176 ساعت تجاوز کند. یکی از موارد این موضوع، شیفت دوازده ساعته می باشد که به منظور آشنایی علاقمندان با این نوع نوبت کاری، در این قسمت از مقاله مزایای شیفت 12 ساعته توضیح داده شده است.

 

منظور از شیفت 12 ساعته، مشاغل نوبتی می باشد که در آن، کارگر یا کارمند، به مدت 12 ساعت مشغول کار و فعالیت بوده و سپس به مدت 24 ساعت به استراحت مشغول می باشد. نوع نوبت کاری شیفت 12 ساعته از نوع صبح، شب بوده و حق شیفت آن ۲۲.۵% حقوق ماهانه می باشد. حق شیفت 12 ساعت کار 12 ساعت استراحت، به دلیل اینکه گردش در طول ماه، مطابق با قرارداد کار اتفاق نمی‌ افتد، شیفت کاری (نوبت کاری) محسوب نمی‌ شود.

 

علاوه بر محاسبه حق شیفت براساس 22.5% حق ماهانه، نوبت کاری 12 ساعته دارای مزایای دیگری نیز می باشد که از جمله آن می توان به دریافت حقوق ثابت وزارت کار، حق مسکن، حق اولاد (در صورت داشتن فرزند)، سنوات (در صورت کار کردن بیشتر از یک سال) و... اشاره نمود.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر پیرامون محاسبه حق شیفت در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون محاسبه حق شیفت پاسخ دهند.