دینا / تجاری / اسناد تجاری / قانون صدور چک با اصلاحات

قانون صدور چک با اصلاحات

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

قانون صدور چک با اصلاحات ۱۴۰۳، قانونی است که در متن مواد خود، در خصوص مواردی چون، قواعد صدور و ضمانت اجرای صادر کردن چک خالی از وجه، تعیین تکلیف می نماید و دسترسی به متن مواد آخرین اصلاحات قانون چک، با دانلود pdf آن از متن مقاله یا اینترنت، میسر می باشد. 

 

چک، یک سند تجاری خاص و دارای وصف تجریدی بوده که امروزه، در معاملات روزمره و به ویژه معاملات تجاری، بسیار پر کاربرد می باشد و تقریبا، می توان گفت که در زندگی مدرن امروزی، جایگزین پول نقد شده است. صدور چک و دریافت آن، قواعد مخصوص به خود را دارد که نا آگاهی از این قواعد، می تواند سبب ضررهای غیر قابل جبران و بزرگ، برای افراد گردد. 

 

از این رو، ضروری است که تجار و سایر افرادی که از این سند تجاری، استفاده می نمایند، بدانند که مقصود از قانون صدور چک با اصلاحات چیست، متن مواد آخرین اصلاحات قانون، چه مواردی را در بر می گیرد و دسترسی به فایل دانلود pdf قانون چک با آخرین اصلاحات، چگونه میسر است تا بدین ترتیب، بتوانند آگاهی خود را نسبت به چک و قواعد حاکم بر آن، بالا برده و از ضررهای احتمالی، پیشگیری نمایند.

 

لذا، در این مقاله حقوقی دینا، به این پرسش ها که قانون صدور چک با اصلاحات ۱۴۰۳ چیست و متن مواد آخرین اصلاحات قانون چک، در بردارنده چه محتوایی بوده، پاسخ داده شده و فایل دانلود pdf قانون مذکور با آخرین اصلاحات آن تا زمان نگارش این مقاله که اواسط تیرماه 1402 می باشد، ارائه گردیده و در نهایت، جرائم قانون چک جدید 1403 آمده است.

قانون صدور چک با اصلاحات چیست

برای پاسخ به این پرسش که قانون صدور چک با اصلاحات چیست؟ لازم به توضیح است که از جمله مهم ترین سند از میان اسناد تجاری در معنای خاص آن، می توان به چک، اعم از چک مسافرتی، تضمین شده، صیادی و... اشاره کرد که بسیار پر کاربرد بوده و همان گونه که در مقدمه مقاله ذکر گردید، امروزه، به ویژه در معاملات تجاری، در حکم پول نقد می باشد.

 

همین امر، ضرورت وجود قانونی مستقل از قانون تجارت (که در بخشی از مواد خود، در خصوص تمامی اسناد تجاری، نظیر چک، سفته، برات و... تعیین تکلیف نموده) و همچنین، قانونی مستقل از قانون مدنی (که در خصوص تعهدات ناشی از اسناد، قواعدی را مطرح کرده) را ایجاب می نمود.   

 

از همین رو، قانونی مستقل به نام قانون صدور چک، در ۱۳۵۵/۰۴/۱۶ تنظیم و تصویب گردید که طی سالیان، موادی از آن حذف، موادی از آن تصحیح و موادی به آن، الحاق شده اند که به این قانون، با آخرین اصلاحات و الحاقات آن، قانون صدور چک با اصلاحات می گویند و در ادامه مقاله، محتوای متن مواد این قانون در آخرین اصلاحات صورت گرفته تا زمان نگارش این مقاله (تیرماه 1402) و فایل دانلود pdf  آن، ارائه می گردد.

متن مواد قانون صدور چک با آخرین اصلاحات

پس از توضیح در این باره که قانون صدور چک با اصلاحات چیست؛ محتوا و متن مواد قانون صدور چک با آخرین اصلاحات، مبحثی است که در این تیتر از مقاله، به بررسی آن، پرداخته خواهد شد و توضیحات قانونی و حقوقی لازم در خصوص آن، ارائه خواهد گردید. قانون صدور چک با اصلاحات، در بردارنده، 25 ماده بوده که در زیر، محتوای مواد قانون صدور چک با آخرین اصلاحات، به طور خلاصه، ارائه گردیده است:

 

در متن ماده 1 قانون صدور چک با اصلاحات، انواع چک، تعیین و تعریف شده اند؛ در متن ماده 2 قانون صدور چک با اصلاحات، به مواردی نظیر، لازم الاجرا بودن چک های صادره عهده بانک های ایرانی و شعب آن ها در خارج از کشور، نحوه و قاعد صدور اجرائیه، تعریف دارنده چک پرداخته شده است؛ 

 

متن ماده 3 قانون صدور چک با اصلاحات، در خصوص وظایف صادر کننده چک، هنگام صدور این سند؛ نکات مهم شیوه صدور و تاریخ وصول وجه چک، تعیین تکلیف کرده و در متن مواد 4 و 5 این قانون با آخرین اصلاحات، در خصوص وظایف بانک، هنگامی که وجه چک، در حساب صادر کننده آن، موجود نیست یا دارای کسری بوده و موارد مندرج در گواهی عدم پرداخت، صحبت شده است؛

 

متن مواد 6، 7 و 8 قانون صدور چک با آخرین اصلاحات، به ترتیب، درباره وظایف بانک ها در صدور دسته چک برای مشتریانشان و شرایط این امر، همچنین، ضمانت اجرای صدور چک بلامحل صادره عهده بانک های ایران یا خارج از ایران، تعیین تکلیف می نمایند و مواد 9 و 10، در خصوص شرایط تعقیب کیفری چک خالی از وجه و ساقط شدن این امکان و عواقب صدور چک بلامحل، به صورت عمدی و با آگاهی از خالی بودن حساب، صحبت می کند.

 

متن مواد 11، 12 و 13 قانون صدور چک با آخرین اصلاحات، به ترتیب، در خصوص مهلت شکایت و تعقیب کیفری صادر کننده چک بلامحل؛ تاثیر گذشت شاکی بر شکایت کیفری چک برگشتی و مواردی که امکان تعقیب کیفری صادر کننده چک خالی از وجه، وجود ندارد، تعیین تکلیف نموده اند؛

 

​ ماده 14 قانون صدور چک با آخرین اصلاحات، پیرامون شرایطی که صادر کننده، می تواند از بانک بخواهد که وجه چک، به دارنده، پرداخت نگردد، صحبت کرده و مواد 15، 16، 17 و 18 این قانون، در آخرین اصلاحات آن، به ترتیب، دربردارنده قواعد و شرایط مطالبه ضرر و زیان دارنده چک در دادگاه کیفری؛ خارج از نوبت بودن رسیدگی به شکایت های کیفری و حقوقی چک؛ شرایطی که وجود چک در دست صادر کننده، نشانه پرداخت آن بوده و قرارهای قابل صدور در جرایم چک بلامحل هستند؛

 

مواد 19، 20 و 21 قانون صدور چک با آخرین اصلاحات نیز به ترتیب، مطالب مربوط به مسئولیت تضامنی صادر کننده و صاحب امضا در خصوص چکی که به وکالت یا نمایندگی صاحب حساب، صادر شده؛ مسئولیت مدنی پشت نویسان چک و وظایف بانک ها در خصوص اشخاصی که بیش از یکبار، چک برگشتی و بلامحل، صادر نموده اند و تعقیب آن ها، منجر به صدور کیفرخواست گردیده را مطرح می نمایند؛

 

متن ماده 22 قانون چک با اصلاحات، وظایف بانک مرکزی، پس از لازم الاجرا شدن قانون صدور چک با آخرین اصلاحات را تعیین نموده و مواد 23، 24 و 25 این قانون نیز، به ترتیب، در بر دارنده مطالب مربوط به اختیارات دارنده چک، پس از صدور گواهی عدم پرداخت؛ احکام چک تضمین شده و ضمانت اجرای تخلف بانک‌ ها یا موسسات اعتباری، اعم از دولتی و غیردولتی و کارمند آن ها از مفاد این قانون است.

دانلود pdf قانون صدور چک با اصلاحات

همانگونه که در قسمت های قبلی ذکر شد، نحوه صدور چک با خودپرداز، قواعد صدور این سند تجاری، مجازات صدور چک خالی از وجه و... در متن مواد قانون صدور چک با آخرین اصلاحات آن، آمده و به همین علت، افرادی که با چک، سروکار دارند، باید نسبت به متن مواد آخرین اصلاحات قانون چک، مطلع باشند.

 

علاقمندان به دانلود pdf قانون صدور چک با اصلاحات اخیر​، با هدف دسترسی به متن مواد آخرین اصلاحات قانون چک، می توانند از طریق باکس دانلودی که در زیر، ارائه گردیده، نسبت به این امر، اقدام نمایند و با مطالعه pdf دانلود شده، نسبت به محتوای مواد قانون صدور چک با آخرین اصلاحات، مطلع گردند.

 

فایل دانلود pdf قانون صدور چک با اصلاحات
  • حجم: 1.23 MB
  • منبع: سایت قوانین و مقررات کشور

 

علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص چک، انواع و ارکان آن که قانون صدور چک با آخرین اصلاحات، در متن مواد خود، درباره آن، تعیین تکلیف می کند، می توانند مقاله پیشنهادی در قسمت در ادامه بخوانید را مورد مطالعه قرار دهند.

 

جرائم قانون چک جدید 1403

در بخش های پیشین مقاله، به این سوال که چیستی قانون صدور چک پرداخته و متن مواد آن را بیان نموده و امکان دانلود فایل آن را فراهم نمودیم. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به بررسی جرائم قانون چک جدید ۱۴۰۳ بپردازیم. مطابق با ماده تبصره سه ماده 6 این قانون، هر فردی که با روش های متقلبانه مبادرت به دریافت دسته چک غیرمتناسب با اوضاع مالی و اعتباری خود نموده یا دریافت آن توسط دیگری را تسهیل نماید، مرتکب جرم شده و حکم وی محرومیت سه ساله از دریافت دسته چک، صدور چک جدید و استفاده از چک موردی و نیز پرداخت جزای نقدی درجه پنج قانون مجازات اسلامی می باشد.

 

هم چنین، جرم دیگر موجود در این قانون، صدور چک بلامحل می باشد و مرتکب متناسب با میزان مبلغ چک به پرداخت جریمه و نیز تحمل محکوم می شود. این مجازات، برای مبالغ چک کمتر از ده میلیون ریال حبس تا حداکثر شش ماه، برای مبالغ از ده میلیون ریال تا پنجاه میلیون ریال حبس از شش‌ ماه تا یک‌ سال و برای مبالغ از پنجاه میلیون ریال بیشتر حبس از یک سال تا دو سال و ممنوعیت از داشتن دسته‌ چک به مدت دو سال می باشد.

 

توجه به این نکته ضروری است که هر کس با علم به بسته بودن حساب بانکی خود مبادرت به صدور چک نماید؛ عمل او در حکم صدور بی‌ محل تلقی خواهد شد. علاوه بر این، جرایم مذکور در این قانون، بدون شکایت دارنده چک قابل تعقیب نیست و در صورتی که دارنده چک تا شش ماه از تاریخ صدور چک، برای وصول آن به بانک مراجعه ننماید یا ظرف شش ماه از تاریخ صدور گواهی عدم پرداخت شکایت ننماید، دیگر حق شکایت کیفری نخواهد داشت.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نکات متن مواد قانون صدور چک با اصلاحات در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نکات متن مواد قانون صدور چک با اصلاحات پاسخ دهند.